3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLEMIKA: Obhajoba pravice

V Česku prý neexistuje pravice. A podle titulku už neexistuje ani jinde, píše pan Havránek v pátečním Neviditelném psu (zde). Podle názoru autora byla pravicí snad ODA a ODS v dobách Václava Klause. Nemyslím, že autor má pravdu, naopak jeho text považuji za jedno velké klišé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 21.12.2015 15:22

Re: A co nelhat a nekrást - to není pravicové?

Já jsem přešel od ODS ke Svobodným. Mají tu výhodu, že nejsou v parlamentu. Důvodem byla vedoucí úloha pana Nečase. Strana, která má takové vůdce si nezaslouží být parlamentní.

F. Eliáš 21.12.2015 15:17

Re: Má vůbec pravice šanci?

To je možné, když nemáme děti. Je obtížné jim vysvětlit, že právě prožírám jejich budoucnost.

L. Severa 21.12.2015 14:51

Má vůbec pravice šanci?

Levice vždycky nahání voliče rozdáváním, dluh - nedluh, zatímco pravice škrtí v dobách nedostatku jen aby státní dluh moc nerostl. Proč by ji měl občan volit? Od jednoho jsem se dověděl - já se chci mít dobře, ať se s tím generace po nás vypořádá.

J. Kyselková 21.12.2015 13:39

Re: Kde je pravda?

Nesouhlasím, pane Kočí. Málokterý kandidát se angažuje s tak ubohým cílem, že si "nahrabe". Nesuďme druhé podle sebe ! Někteří z nás cítí zodpovědnost, odvahu a potřebu - s problémy pohnout - pro užitek všech. A risknou to. Často jsou za to degradovány na lotry s celým svým rodem.

J. Kyselková 21.12.2015 13:24

Re: A co nelhat a nekrást - to není pravicové?

Pane Malečku, Vy jste mentor posedlý radami, sprostým obviňováním ze zlodějin a pomluvami. Založte si tu Vaší vybájenou stranu a soupeřte s ODS !

R. Langer 21.12.2015 13:07

Re: Kde je pravda?

Je to přesně jak říkáte.

V. Němec 21.12.2015 12:32

Re: Kde je pravda?

Zkuste si ji přečíst a napište mi pak, co je na opoziční smlouvě špatně. Jak můžete odsuzovat něco, co neznáte? To, že se soupeři dokážou dohodnout na nějakých pravidlech (a sestavit menšinovou vládu) je naopak chválihodné.

V textu smlouvy opoziční i koaliční smlouvy můžete dost těžko počítat s neodpovědností, to není jako koupě auta, které můžete reklamovat.

J. Ráž 21.12.2015 11:14

Re: Kde je pravda?

Souhlas!

J. Karel 21.12.2015 11:08

Re: Kde je pravda?

V textu smlouvy se melo počítat s neodpovednosti lidí. K čemu potom jsou volby, když se strany, které si jdou po krku, nakonec domluví? Přiznávám, ze její text jsem nečetl, ale nezlobte se, možná, že odblokovala nemožnost sestavení koalice, ale když to trochu vyhrotim, je to jako smlouva Molotov_Ribbentrop. Text oposmlouvy asi četl málokdo, myslim ale, že na voliče obou stran působila jako pohlavek.

P. Švejnoch 21.12.2015 10:35

Re: Kde je pravda?

Úplně nerozumím příčině toho, proč nás (tedy zřejmě pana Němce a mě) poněkud pejorativně nazýváte "všemi chytrolíny"...?

ad 1) úkolem politika není "být zvolen". Úkolem politika je snažit se prosadit myšlenky, které zastává a které formuloval ve svém (stranickém, volebním...) programu. Těžko se ale prosazují ty programové myšlenky, od kterých strana ustoupí, že ano? Což přesně udělala ODS, a

ad 2) to jí místo Vašich 4% vyneslo procent 7. To je opravdu rozdíl přímo diametrální.... :-) Úbytek voličů ODS přímo souvisí právě s oním Topolánkovým "rozkročením" tedy (jak to formuluje expředseda ODS Václav Klaus) "ideovým vyprázdněním". Není to důsledek různých skandálů i "skandálů" ODS - protože korupčníci a burani všeho druhu jsou ve všech (najmě pak etablovaných) politických stranách. Je to tím, že ta strana přestala hájit zájmy pravicového voliče - a volič jí to spočítal.

V. Němec 21.12.2015 10:04

Re: Kde je pravda?

Podle textu opoziční smlouvy to za nedůstojný handl nepovažuji.

J. Karel 21.12.2015 9:56

Re: Kde je pravda?

Ano, ale myslim, že v evropském měřítku skutečná pravice nemá šanci, všude plevel politické korektnosti, vražda je v tomto jazyce omezením osobní svobody s následkem zastavení životních funkcí. Oposmlouvu nelze omlouvat ničím a nijak, byl to handl pravicové strany nedůstojný.

T. Kočí 21.12.2015 9:40

Re: Kde je pravda?

Vy všichni chytrolíni, zapomínáte, že prvotní úkol politika je být zvolen.V zemi , kde lid volí Babiše,Sobotku, Filipa je pravicová politika na odúmrť. Vyrukujte s ní a dostanete tak 4%.

V. Němec 21.12.2015 8:41

Re: Kde je pravda?

Já bych opoziční smlouvu nezavrhoval. V evropském měřítku to není nic nestandardního. To, co se na jejím pozadí stalo není důsledek smlouvy, ale nezodpovědnosti lidí.

J. Karel 21.12.2015 8:34

Re: Kde je pravda?

Vidím to také tak. Zdaleka nejsme tam, kde byla Anglie před mnoha lety. Opoziční smlouva byla hřebík do rakve ODS. Otázkou zůstává, zda občané vůbec o skutečně pravicovou stranu /svoboda=odpovědnost/ stojí.

P. Švejnoch 21.12.2015 8:06

Re: Kde je pravda?

Cítím to naprosto stejně.

Od Topolánkova "širokého rozkročení" se z ODS stala přinejlepším středopravá strana, která nevyjadřuje můj pohled na světa běh. Proto jsem ji přestal volit.

Pan Perlín samozřejmě musí tvrdit, že ODS je pravicí -protože jinak by jeho strana ztratila opodstatnění. A nebo snad ani sám neví, že kolektivistické zákony, jež prosadila či pomáhala prosadit ODS, nemají s pravicí nic společného.

A závěrem - pohledy Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana nejsou jakýmisi překonanými archaismy - orientace na jednotlivce, jeho svobodu a odpovědnost především sama za sebe, je samotným základem lidského jednání - proto nikdy nemůže být přežitkem.

P. Maleček 21.12.2015 7:12

A co nelhat a nekrást - to není pravicové?

Pana Perlíne, oceňuji že hájíte principy pravice. Ale jaksi vám uniká, že právě ODS učinila co mohla, aby pravici občanstvu zesměšnila či znechutila.

Sám to potvrzujete, když jako pravicové označujete Thatcherové či Reagenův koncept individuálních svobod a odpovědnosti jako kontrast proti jakýmkoliv kolektivistickým, zájmovým nebo korporativním vlivů.

A právě ODS se proslavila prosazováním kolektivistických, zájmových a korporativních vlivů. Zvláště při krytí a podpoře zájmových a korporativních vlivů na okrádání státu, krajů i obcí.

Ono totiž k těm pravicovým principům kromě svobody a odpovědnosti patří i nelhat a nekrást. A to je to v čem ODS zcela selhala a občanstvo vehnala do náručí levico - oligarchických populistů.

Značka ODS tím byla zcela poplivána a zneuctěna. Patříte-li k těm v ODS pár posledním slušným pak přestaňte ztrácet čas resuscitací značky ODS a pokuste se o obnovu pravice v nově založeném subjektu. A hlavně pamatujte si - nelhat a nekrást.

V. Němec 21.12.2015 7:03

Kde je pravda?

Stejně jako p. Havránek i já zastávám názor, že v Česku chybí pravice. Možná se změnila společenská situace, jak říkáte, určitě se změnila ODS. Podle mého soudu se posunula doleva a stala (nezodpovědnou) středovou stranou, pro mě nezajímavou - proto jsem ji přestal volit. A s ohledem na volební výsledky ODS v posledních letech hádám, že nejsem sám.

Možná by nebylo úplně blbé odhodit kecy o kolektivním socialismu a vrátit se zase ke vzoru Margaret Thatcherové, k té faktické pravici.