21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLEMIKA: Nová éra kopání do Václava Havla

Václav Klaus minulý týden pocítil potřebu striktního vymezení vlastní osoby vůči svém předchůdci. Učinil tak způsobem jemu vlastním, když jej označil za reformního komunistu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.11.2014 10:13

Stařecká demence je hrozná věc :-)

Klaus se neváhal paktovat se Zemanem, kterého ještě při odchodu z politické scény doporučil za svého nástupce. Výsledek vidíme stále intenzivněji. Dva stářím poznamenaní starci (a Zeman k tomu všemu ještě hulvátstvím a alkoholismem) se snaží upoutat pozornost médií a voličů. Přitom oba už měli být dávno odeslání do důchodu a psát své paměti, dokud si ještě něco pamatují... :-P

S. Donát 6.11.2014 10:01

Václav Havel moji úctu nemá a mít nebude,

kdo ho chce uctívat, nechť je mu přáno. Byl to důležitý symbol plyšáku, ale to je asi tak všechno. Na druhou stranu by Klaus mohl nechat Havla na pokoji, s tím souhlasím. Je to nedůstojné a zbytečné.

Z. Baldova 6.11.2014 10:21

Re: Václav Havel ma moji úctua mít nebude,

Pane Donate kdybyste nemel klapky na ocich ,tak byste videl co Klaus nadelal nedustojnosti zmatku a falsi Jenze to byste si musel zdelat ty klapace s oci a take met trosku rozumu,abyste pochopil co je Klaus za zlo

S. Donát 6.11.2014 10:26

Re: Václav Havel ma moji úctua mít nebude,

Nechte si své rozumy, paní Baldová. Mám názor jaký mám a nehodlám na něm nic měnit. Už vůbec ne kvůli Vám. Co se týče rozumu, jsem spokojen s tím, co mi příroda nadělila, děkuji za starost.

J. Plzák 6.11.2014 10:56

Re: Václav Havel nemá moji úctu a mít nebude,

A proč by taky mě mít? Že ojel všechno co před ním nevylezlo na strom. Že se nalejval s Landovským a Ondrou?

Vykřikovat o právech Tibeťanů a jiných, to umí každý. To není žádná zásluha.

I ten Schwarzenberg od něj utekl, když už vše shrábnul.

Ano patřilo mu to, ale kdyby nebyl s Havlem, soudil by se dodnes.

S. Donát 6.11.2014 11:32

Re: Václav Havel nemá moji úctu a mít nebude,

Pane Plzáku, někoho mohlo oslovit Havlovo literární dílo, někdo další třeba místo práce raději mluví, jistě se pro určitou skupinu lidí najdou důvody, proč měli rádi Havla a proč k němu chovají úctu. Já k nim nepatřím, vy také ne, ale neberte jim to. S Václavem Klausem v mnohém souhlasím, ale tohle by si opravdu už mohl odpustit. Už ho povozili na lafetě, tak proč ho pořád řešit. Na druhou stranu by média mohla nechat té výroby kultu osobnosti a taky už ho nechat být...

J. Plzák 6.11.2014 13:38

Re: Václav Havel nemá moji úctu a mít nebude,

Dobře jste to vyjádřil. Média dál pracují na vytváření Havlova kultu.

Každý kult je otravný, čím déle trvá, tím víc.

Ale tomu literárnímu dílu, tomu nevěříte, že ano?

Ta lafeta byla skutečně fenomenální, jak se pravidelně zasekávala.

Preventivně nabízím, i když Zemana nemiluji, opravu toho povozu - zdarma.

S. Donát 6.11.2014 13:47

Re: Václav Havel nemá moji úctu a mít nebude,

Upřímně řečeno nevím. Žádnou jeho knihu jsem nečetl, žádnou jeho hru jsem neviděl (už nějakou dobu plánuji s tím něco udělat, třeba mě dokáže zaujmout). Jistě jsou lidé, kterým se to líbí, každý máme koneckonců jiný vkus. Ale že bychom ho museli kvůli tomu stavět na piedestal a dělat z něj bůhvíco.... Jak se vyjádřil v jiné diskuzi pan Prokop, Havel byl užitečný jako ikona, symbol, DO plyšáku a možná chvilku po něm. Pak by bylo možná lépe pro všechny, kdyby se vrátil ke své dramatické tvorbě a nedřepěl na hradě...

J. Plzák 6.11.2014 13:29

Re: Václav Havel ma moji úctua mít nebude,

Já zas bych chtěl pochopit velikost našeho bývalého prezidentka Havla.

Pomozte mi prosím!

P. Kmoníček 6.11.2014 16:29

Re: Václav Havel ma moji úctua mít nebude,

U Vás to nepůjde.

P. Vaníček 6.11.2014 9:59

Jak tu tak čtu obhajoby Havla,žádný vzor poctivosti nebyl.

Podle jeho BÝVALÝCH kamarádů,kteří se s ním rozešli po mnoha letech ve zlém,se ve své získané nové "jen do voleb" funkci tak změnil,že se od něj odvrátili. Že byl pomstychtivý je jasná věc. Vzdělání moc nepobral,oproti bratrovi na to ani neměl. Spíš ten chlast. A že ho všude zvali? To je takový celosvětový trend,že si vždy vyberou takovou opičku a vynášejí ji do nebe. Podívejme se na Obamu,jak jeho mesiášství končí. A u nás spolky ODA,US,KOALA,VV a další a další. Už po nich ani pes neštěkne. A TOPka,to je slepenec zhrzených ze všech možných spolků a stran. Stejné je to i s ANO. Jako to stále vzpomínané OF s heslem "Strany jsou pro straníky OF pro všechny!" A bylo plné komančů a estébáků. Takže není pravda co píše autor,že si Klaus chce vyřizovat po smrti účty s Havlem. Jen říká nahlas to,co si hodně lidí myslí,ale bojí se to říci naplno. CÍSAŘ JE NAHÝ!!!!!!

J. Plzák 6.11.2014 10:48

Re: Havel žádný vzor poctivosti nebyl.

Bývalý prezidentek se dá charakterizovat jako chorobný ctižádostivec.

J. Dvořák 6.11.2014 7:32

PCHE !!!

Jakápak úcta ? Nikdo nemůže bejt tak na palici ! Jen si vzpomeňte " Já nechci Lucernu, ani nevím co bych s ní dělal ! "  A to je jen malinká část lží ! Co takhle restituce Šláfenberka, a můžu pokračovat do alelujá !!!

P. Rada 6.11.2014 8:41

Re: PCHE ???

Díky za připomenutí jednoho pozoruhodného rozdílu.

U jednoho známe minulost - lze ji i snadno dohledat - měl přeci dokonce co dědit ... 

U druhého je jeho minulost dosud "tabu" u státníků nevídané.

Proč asi pane Dvořáku který si jinak ledacos i s drbů pamatujete?!

D. Polanský 6.11.2014 6:39

Havel byl a Klaus je ctižádostivý.

Z toho vše pramení. No a dva kohouti na jednom dvorku, to je vždy problém.

P. Rada 6.11.2014 8:02

Re: Havel BYL kdežto Klaus je jen narcisticky nemocný..

Jednoho zvali na návštěvu státníci jiných zemí - jiného nikoli - a ten ted "kope" i do mrtvých jen aby jeho ego bylo alespon takto ještě světu na očích.

P. Skřivan 6.11.2014 8:35

Re: Havel byl a Klaus je ctižádostivý.

Dva kohouti ne. Jeden kohout a jedna jeho hodně nepovedená napodobenina z provenience KGB. :-) Oni to s těmi napodobeninami ale nezvládali nikdy. :-)

P. Rada 6.11.2014 9:08

Re: Havel BYL - Klaus je jen ctižádostivý.

Spíše typuji, že nejde o produkt KGB ale o podobný případ jakým byl Hácha za protektorátu. Měli jsme sice českého presidenta ale fakticky byli v jiné sféře vlivu.

Dotyčný V.K. ale skrze privatizací zajistil k radosti KGBáků skrze vtipně zamaskovanou likvidaci materiálově nenáročné elektroniky a naopak podporou růstu materiální spotřeby, ideálí režim.

Dosud má Rusko jen s ropy příjem takový, že si za to Putin dennodenně může pořídit čtveřici moderních tanků - a co s nimi dělá je vidět na Ukrajině. Jakkoli se to zdá podivné, tak přesto jsme se dřive i nyní fakticky stali produkční základnou pro cizí zájmy.

P. Skřivan 6.11.2014 21:04

Re: Havel BYL - Klaus je jen ctižádostivý.

Hácha ovšem spolupracoval s odbojem.

Např. Čuba si ze spolupráce s KGB udělal kariéru. ... ale na hradě za odměnu neprasil. Jinak nevím o tom, že by Hitler Háchu vítal jak ztraceného syna ... . :-)))

P. Khail 6.11.2014 6:36

Výborně napsáno,

díky pane autore.

P. Skřivan 6.11.2014 6:33

Nemyslím si, že otírání nebo kopání do Václava Havla,

je téma k řešení. :-)

Chápu, že pro rozvědčíka musí být zjištění, že byl a je jen kašpárkem v loutkovém divadle, poměrně skličující. ... co s tím ale naděláme ? :-) Vysvětlovat rozvědčíkovi, že být dobrý disident je lepší, než být prezidentský kašpar, celkem nemá cenu. Kdyby to chápal, nebyl by rozvědčíkem ... . :-)

P. Sulc 6.11.2014 2:49

Jestli byl Havel reformni komunista,

to ovsem nemohu posoudit. Nicmene nade vsemi komunistickymi stvurami, at uz ''reformnimi'', tedy temi ''hodnymi'' soudruhy ala Diensbier, Pavka Kohout etc, ci temi stalinistickymi vrahy stale drzel ochrannou ruku, aby se jim proboha snad  nic zleho nestalo, aby neprisli pred soud a nakonec do lochu, neb nejsme jako oni a kdo vi, mozna to ti soudruzi mysleli dobre, jen jim to dobre nevyslo. Takze ted mame pravdu a lasku a sobe vse zle odpustme. Takze reformni komunista nebyl, ale ti komuniste se dostali k lizu a stali se z nich kapitani prumyslu ci zaslouzili pensiste a za to vdeci panu Havlovy, mozna i jeho poradcum, kteri se na Hrade rojili jako brabenci.

J. Kanioková 6.11.2014 1:32

....

"Poslední otázkou zůstává, proč téměř tři roky po jeho smrti, má leckdo potřebu se vůči němu vymezovat."

Proč? Protože noviny jsou už pár dní plné ROZHOVORŮ K 25. výročí listopadových změn 1989 s kdekým, kdo se toho nějakým způsobem účastnil a může o té době i lidech v centru dění něco podrobnějšího říct.

Články jsou iniciovány novináři, kteří kladou otázky a druhá strana odpovídá. Ze svých zkušeností.

A to vymezování? Nejspíš proto, že je tu pořád snaha na budování Havlova kultu osobnosti. A není objektivní, střízlivá. Uměle se tu vytváří pocit, že vše kladné je spojeno jen s Havlem a jeho "spojenci", a za vše špatné může jen Klaus. Což není fér. Dobře to napsal p. Śafr "Havel byl, ať chceme či ne, symbolem osvobození a jeho charisma přispělo k renomé naší země v zahraničí, což ani Klaus nepopírá. Klaus zase rehabilitoval soukromé vlastnictví a podnikání a jeho zásluhy na postupném ekonomickém vzestupu České republiky jsou nepochybné. Oba přispěli k liberálnímu režimu, který byl dosud tím nejlepším obdobím v tisícileté historii českého národa, a to z hlediska politické svobody, životní úrovně i z hlediska zcela konkrétních možností seberealizace aktivních lidí, na nichž závisí bohatství celé společnosti." Kdyby si někteří novináři odpustili různé podpásovky, nebyla by tu potřeba se vymezovat, vysvětlovat.

J. Kanioková 6.11.2014 1:52

Ano, Havel "chtěl svá milovaná hnutí."

A nikdy neodpustil Klausovi, že mu "rozbil OF". Proto pak byla rivalita mezi Hradem a Vládou, k čemuž Havel používal i zákulisní tahy. Já bych sice výraz „„reformní komunista“ nepoužila, ale… Pro obhájce Havla, co vidí jen černobíle a odmítají objektivitu, skutečné dobové Havlovy citace -

Václav Havel, rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa, červenec 1989: "Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit nějaký systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký; to ještě nebylo jaksi v historii vyzkoušené, co se z toho může zrodit. Rozhodně není myslitelný nějaký návrat do minulosti - taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě; to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co. Já mám samosebou své osobní všelijaké představy a vize a nápady, ale to je věc druhá." (= třetí cesta..)

V knížce novináře-disidenta J. Lederera ČESKÉ ROZHOVORY, vydané v r. 79 v Kolíně nad Rýnem v nakladatelství Index, kde na straně 44 pan Havel říká přímou řečí: "Považuji se za socialistu. Ba domnívám se dokonce, že jsem si leccos vzal i z marxismu."

Chtěli v Listopadu vůbec změnu režimu? Nepředstavovali si, že se jen vymění garnitury, že odstavení komunisté s lidskou tváří zasednou opět u vesel a utlumení levicoví intelektuálové budou moci opět hlásat své utopie o třetích cestách a společnosti, jaká tu ještě nebyla? On ten socialismus jim asi nevadil, jen byl blbě perzonálně obsazen. Trocha svobody a možnost jezdit ven a ostatek asi mohl zůstat..

Když jsem si v r. 98 koupila knihu Antonína Bělohoubka >Rozmluvy s Václavem Černým< vydanou nakladatelstvím Primus a přečetla si na straně 162 slova charakterizující V. Havla již v roce 1979: "On je však chorobně ješitný, chorobně ctižádostivý. Je celý nesvůj, když se oněm týden ve světě nemluví. Staví lidi do nedomyšlených situací ..."

J. Kanioková 6.11.2014 1:53

dokonč.

a na str. 179 další hodnocení: "Je pracovitý. Kutí něco pořád, ale je tajnůstkář. Vadí mi jeho neúplná upřímnost. Dělá mi starost jeho veliká ctižádost.", které je dokonce z roku 1976. Jen byla kolem něj uměle vytvářena gloriola dokonalosti.

ODS vznikla proti vůli a za aktivního Havlova odporu. Byl to on, kdo chtěl zachovat všeobjímající Občanské fórum, které mu umožňovalo provádět politiku na kabinetní způsob, kdy neexistují přesná pravidla a jasně vymezená koaliční odpovědnost. To, že vznikl tradiční systém politických stran, bylo navzdory Havlovi.

Čímž neomlouvám problémy "pravice").

P. Rada 6.11.2014 3:02

Re: Dokončení napíše až historie.

Paní Kanioková podsouváte závěrem větu: ... "vznikl tradiční systém politických stran" ...Podsouváte ji proto, že to je snad o přání ale nikoli o realitě která je chmurná a patrná i přes pozlátka rozvinutého konzumu.:

Jeli něco tradičí - má to svou historii - a ta u nás evidentně chybí a naše pojetí demokracie je stále vzdálené západnímu. Obavám V. Havla s formování pol stran se proto nedivím. Dodnes dokonce platí volební zákon zásadně zvýhodnující silné, neexistuje limit na volební výdaje, povinnost vést průhledná účetnictví atd. Samo slovo "politika" tak nasáklo špinavosti peněz které ze správou obcí vláčí.

Jeli politická moc už v neprůhlednosti koncepce provázána korupčně s mocí výkonnou a s hospodářskou nejde vpravdě o demokracii ale spíše jen o jinou formu totality... viz ČEZko...

To podstatné co si V.Klaus uzurpoval bylo urychleí velké privatizace "za každou cenu" - tedy bez legislativního rámce. Toto pak diskvalifikovalo už od počátku snahy o nastolení běžné demokracie založené na třech proklamovaných pilířích - moci státní STRATEGICKY prozíravě postavené na třech nezávislých pilířích (zákonodárný, soudní,výkonný).

Dodnes jsou patrné dopady postoje který zásadně ignoroval nutnost STRATEGICKÉO nadhledu pro zdravý vývoj společnosti a proklamoval výhody avšak nereálného trhu. Právě V.Klaus se (na rozdíl od hledajícího a mnohdy tápajícího Havla který si totiž uvědomoval probematičnost situace) podepsal na vývoji společnosti svou přezíravostí, uspěchaností a egoismem.  Zavedl tak společnost na scestí bezkoncepčnosti a bezpráví kde se společenské nůžky ze stavu praktické materiální rovnosti záhy rozevřely až k nesmiřitelnosti. 25 let naznačilo to, co asi jednou ještě reálněji popíší historikové a typuji, že to i celosvětově bude na téma patologie moci. https://www.youtube.com/watch?v=PpMJkaf117g

V. Němec 6.11.2014 7:59

Re: Dokončení napíše až historie.

Víte, pane Rada, není to tak jednoduché. Taková NDR přijala ""západní ověřené" zákony a pravidla v podstatě ze dne na den (při spojení s NSR) , ale vytunelování tam proběhlo v ještě větší míře než u nás. Takže  v rychlosti přijetí legislativy to nebylo. Spíš v tom, že takový objem privatizace neměl ve světě obdoby = nikdo nevěděl, jak na to.

To až po válce je kde kdo generálem.

P. Skřivan 6.11.2014 8:33

Re: Dokončení napíše až historie.

Kanioka miluje V.K. Kdo je tu déle, ví to. :-)

Řešit argumenty celkem nemá cenu. O ně nejde. :-)

Jinak kleptodemokratura V.K. nemá nic společného s nějakými tradicemi. Jde o výmysl KGB k přeměně komoušismu na komoušokapitalismus. Jde tedy o zcela nové systémy. :-)

J. Kanioková 6.11.2014 9:36

Holt, ten argument - uspěchanost... !

Přišel Samet, všichni v RVHP byli takřka na huntě a odbyt na dluh už nepřicházel v úvahu. Pro západní trhy byla naše produkce většinově NEkonkurenceschopná..

Dojde už to konečně kritikům "uspěchanosti", co hrozilo ?

KRACHY podniků a šílená NEZAMĚSTNANOST. Úbytek tržeb a příjmů do st. rozpočtu (a to nejen proto, že už se nemohlo pokračovat v téměř absolutním vykrádání podnikových zisků státem). Snižující se koupěschopnost obyvatelstva, spotřeby. Zvyšující se sociální výdaje státu.

Privatizovat fofrem byla NUTNOST, aby ALESPOŇ NĚKTERÉ podniky dokázaly ten přechod ustát. A mnozí vyřvávali - neprodávat naše rodinné stříbro zahraničním investorům! Kolik tu bylo domácích "boháčů", kteří mohli privatizovat? Byl to hodně složitý proces, a pracoval na něm velký počet lidí, každý se svou představou a preferencemi. A jednat se muselo rychle, i za cenu určitých kompromisů mezi nimi.

Mnozí si neumíme dobře ukočírovat jednorodinný rozpočet, ale posuzovat či odsuzovat tuto tak šíleně složitou celostátní transformaci si troufá téměř každý.

V. Venc 6.11.2014 11:09

Re: Holt, ten argument - uspěchanost... !

Ad Kanioková Datum: 6.11.2014 9:36

Souhlas s Vaším komentářem.

Mnoha "hodnotitelům" naší popřevratové ekonomie (např. autor článku, Rada, Baldová, Donát, Skřivan..) nedochází, že nás klidně mohl čekat situační scénář: od Jelcinovského, posovětského hospodaření až po dnešní Ukrajinu.

My totiž vůbec nevíme, ani netušíme, čemu jsme se vyhnuli, hlavně díky Klausovi s Mečiarem. Na čemž ovšem neměl Havel žádnou vážnější zásluhu.