12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POLEMIKA: Kdo zkazil zákaz komunistů

Dan Drápal se v článku Václav Havel a komunisté na Neviditelném psu z 9. srpna 2012 v podstatě zastal prezidenta Havla ve věci neuskutečněného zákazu komunistické (fujtajfl) strany.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vážný 10.8.2012 0:56

Re: Zákaz komunistů a Havel

Nemyslím si. Tehdy jsem byl stávkující student a ještě dost dlouhou dobu jsme se báli, co když někomu rupne v bedně a pošle do Prahy tanky.

Ulice jsme totiž měli velmi virtuálně. Gen. Václavík tehdy nabízel na ÚV KSČ, že velká shromáždění rozežene armáda silou, stíhacím letectvem a tanky. Kromě toho mimo Prahu a hlavně na Ostravsku byla situace ještě měsíce nejistá. Ne všichni byly dělníci z ČKD Polovodiče...

S parlamentem plným komunistů z jedné strany a chartistických pacifistů a levičáků navíc v menšině by zde při větším politickém tlaku občanská válka hrozila. Uvědomte si, že i dnes má KSČM rozsáhlý elektorát...

P. Pavlovský 10.8.2012 0:45

Re: Zákaz komunistů a Havel

Parlament vynechte, o ten zde nejde. Zákaz by musel vydat Nejvyšší soud, a to na podání ze strany vlády! Jak by rozhodl, nevíme.

Ano, V. Havelk opravdu mohl v revoluční situaci do voleb 1990 "zařídit" zrušení KSČ, předpo...aný komunistický Nejvyšší soud by to udělal, stejně jako ho předpo...aný  komunistický parlament jednohlasně zvolil presidentem.

V. Havel byl veřejně proti zrušení (zákazu) KSČM ještě na jaře 1992 - mámj archovivaný článek v Českém deníku, kde jsem s tímto názorem  veřejně polemizoval.

B. Brousková 10.8.2012 0:25

Zákaz komunistů a Havel

 Od roku 1989 uběhlo už téměř třiadvacet let a vypadá to tak, že komunisti u nás se zatím nehodlají historicky znemožnit. Co brání pravici a jmenovitě ODS aby uniciovala zákon o zákazu komunistické strany? V době kdy vládne a v dobách kdy vládla před tím? V současné době má pohodlnou většinu v parlamentu a schválení zákazu by přece nebyl žádný problém. Že by ohledy na Havlův odkaz ? Nikdy snad není pozdě na dobrou věc. Nadáváním na Havla se to asi  obhájit  nedá. Nebo že by bylo všechno jinak?  Že by spíš vždy hrála stále ještě hraje,  roli obava komu by potom dali  hlas ti co doposud volili komunisty?