28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Michal 14.8.2009 10:14

Spor jedne zaporne postavy a jedne zaporne postavicky

by se me netykal,  pokud by neslo o zdravotnictvi a verejne penize.

Nicmene fotka Cikrta s klobouckem u dveri nemocnice... ja bych na ni moc neupozornoval.

ZaZu 14.8.2009 9:34

Hodnocení firmy.

Musím uznat, že pan Cikrt se snaží o analytický model hodnocení nějakého podniku. Abychom mohli posoudit, alespoň rámcově, hodnotu nějaké firmy, což nemocnice také je, musíme si vzít

výkaz zisku a ztrát a rozvahu a každou položku rozebrat do všech detailů a potom získáme rámcovou, základní představu o stavu této firmy. Zdůrazňuji pouze základní představu. Po důkladné analýze navrhneme teprve tzv. podnikatelský záměr (ten má obvykle dvě podoby - oficielní a interní, která je pouze pro vlastní potřebu). Teprve pak je možné hodnotit (stanovit) cenu. Je to poměrně náročná práce, vyžadující teoretické i praktické znalosti. To každý profesionál ví. Toto jsou jen emocionální plky a bohužel, tím získávají politici body.

Wesley Jackson 14.8.2009 9:28

Předvolební kampaň pana Cikrta

Jsem spíše smutný i depresivní z toho, že NP se tváří jako špičkové a nezávislé médium a v krátkém časovém horizontu dává prostor panu Cikrtovi s jeho slátaninami a voláním velkého bratra. Nejspíše ve skrytém nadšení z předvolebních preferencí si hoši od Bobří řeky připravují velký návrat reformátorů českého zdravotnictví, oprašují reformu.Pan Cikrt  alespoň jasně vytáhl karty- zdravotnictví je byznys, kde všichni chtějí zisky a vydělat. Šnajdr na ministerstvu povodil již dvě ministryně, vše jede podle plánu i Chrenek je spokojen.Chci říci jedno.Těžce zkoušené zdravotnictví má jednu nevýhodu. Vždy, když se blíží pomyslné dno a objeví se kardinální problém, nějak se to zaretušuje.Kritická situace s nedostatkem sester se řeší stejně, jak bylo třeba socialistům vytýkáno. Před volbami se přidají procenta ke mzdám již od 1.7. sestrám, udělá se dobrá kampaň a až následně se vlastně ukáže, že během července a mnoho dalších mésíců budeme hledat peníze a mechanismus, jak je sehnat. Podotýkám, že gloriolou opředení modří reformátoři  napáchali tolik ničemností, že představa návratu tété sestavy zpět, děsí všechny doktory a sestry. Ti chytří již dávno opustili tuto Bohem zapomenutou zemi, zbytek je nasr.... do běla. Tragický je však fakt, že alternativa typu Ratha či prezidenta Komory Kubka, který jde na ruku opět spíše byznysmenům a soukromníkům, je opravdu snad ještě děsivější. Za kratičký čas se budeme všichni divit, co že to vlasně vyleze z těch reforem, nereforem. Hlavně konečně zredukujeme síť našich nemocnic z jediného prostého důvodu.Nikdo v nich nebude za této situace pracovat. 

ctenarvk 14.8.2009 9:30

Re: Předvolební kampaň pana Cikrta

>Pan Cikrt alespoň jasně vytáhl karty- zdravotnictví je >byznys, kde všichni chtějí zisky a vydělat

Podle Vas maji lekari, zdravotni sestry a ostatni personal pracovat zadarmo?

Wesley Jackson 14.8.2009 10:45

Re: Předvolební kampaň pana Cikrta

Dobrý den, jenom na okraj pro vysvětlení.Jistě nepracuji ani já i jiní lékaři zdarma. Ale Příkladně privátní klinika si pacienta pečlivě vybere(jenom určitého) a jsou zde nemocnice, které si jednoduše vybírat nemohou. Pokud ve spádu havaruje autobus s nepojištěnými dělníky ze stavby, myslíte že to vede k nějakému zisku?Že je pošleme jinam bez ošetření?Pro někoho je zdravotnictví byznys, pro někoho veřejná služba s tím, že něco stojí 100, pojišťovna zaplatí po složitých výpočech 75 a všichni se tváří, že je to OK. Bohužel ten vejvar a byznys je jenom pro někoho.Kdo si myslíte že řeší komplikace, když nasanou na soukromé klinice, například když dolde u žlučníku k přestřižení žlučovodu? Jak mohu v nemocnici dělat byznys, když musím držet týmy v pohotovosti 24 hodin? Jak zjistím, kolik mi přijde  v noci urgentních pacientů? Jak vydělám, když za tyto pohotovosti obdržím úhradu max. na 60% nákladů? Pan Cikrt propůjčil svůj intelekt k tomu, že zadání nezní veřejná služba, ale právě ten byznys.Ten však není pro všechny.

 

toogood 14.8.2009 11:37

Re: Předvolební kampaň pana Cikrta

Hlásáte tu veřejnou službu, ale stěžujete si při tom právě na nedostatečné proplácení, neshodu nákladů a výnosů a finanční stránku vůbec. To je bohužel typické. Pan Julínek s panem Cikrtem jsou první (ještě pan ministr Kubinjy nebo jak, kupodivu z CSSD, take ho ihned sestřelili) kdo se odvážili říci, že zdravotnictví stojí peníze a že odpovědnost by měl do značné míry nést pacient (starat se o své zdraví a investovat do něj - což by se mu také mělo vyplatit i finančně). Pokud veškerou odpovědnost a finanční toky necháme  záměrněna systému, nemůžeme se divit, že obrovské prostředky tečou sem tam aniž by měly něco společného se zdravotnictvím.

Pro pořádek jsem z doktorské rodiny a těch 6 doktorů od praktika přes zubaře až po neurochirurga reformu tímto směrem positivně. To že prosazeno bylo jen její torzo, takže ji dnes můžeme těžko hodnotit komplexněji je jiná věc.

Wesley Jackson 14.8.2009 12:59

Re: Předvolební kampaň pana Cikrta

Co je také pro zdravotnictví typické je to, že co doktor, to názor. Nevím, zda mám blahopřáti k doktorské rodině.Spokojenost praktika, zubaře jasně chápu. S tím neurochirurgem mám problém.Snad jste seznámen z reformními zákony. Co takhle ten o všeobecném zdravotním pojištění, privatizaci pojišťoven s chimérou úřadu pro jejich kontrolu?Provozní náklady pojišťoven nyní kolem 2-3%, po privatizaci až 7%?Podívejte se, nejsem žádný komouš ani socan. To, že zdravotnictví něco stojí troubilo do světa tisíce lidí. Z osobních zkušeností mohu jednoznačně říci že Julínek s Cikrtem a se Šnajdrem jsou povedená trojka. Pokud  Vám nevadí, že jejich reforma je založena tom, udělat debílky z nás doktorů, pěkně je rozdělit, zdecimovat definitivně Komoru a vést diskuzi u kulatého stolu s kejvači a přitakávači, tak radostně čekejte jejich návrat a je mi vás dost líto. Podívejte se třeba na vzdělávací systém a la ministerstvo, rezidenční místa. Je jasné, že tato vychc... česká třetí cesta ve zdravotnictví  vede do pr... 

F2 14.8.2009 9:37

Re: Předvolební kampaň pana Cikrta

Vážený pane, kdyby zdravotnictví nebyl byznys, pak nemáme ještě ani rentgeny a penicilín. Kdo myslíte, že by léky, či diagnostické přístroje vyráběl, vymýšlel a vyvíjel ? Stát ?

LN 80/9 14.8.2009 10:11

Re: Předvolební kampaň / neviditelná ruka trhu zatím jen na cizince ?

Tisíce cizinců padly v Česku do otroctví, úřady otrokáře kryjí 6. srpna 2009  14:40 Lidové noviny PRAHA -

 Za svou práci nedostávají zaplaceno a stále více se zadlužují.

Pokud chtějí z otrockého zaměstnání odejít, musí utéct nebo se draze

vykoupit. Desetitisíce zahraničních dělníků živoří v Česku v otřesných

podmínkách.

- 14.8.2009 21:51

Re: Předvolební kampaň / neviditelná ruka trhu zatím jen na cizince ?

Proc jim nepomuzes???

Dodo 14.8.2009 13:53

Re: Předvolební kampaň pana Cikrta

když do nemocnice dorazí nepojištění dělníci, má nést finanční odpovědnost stát.

Řešit situaci podle ČSSD, která čas od času nalejvala s ohromným humbukem peníze do zdravotnictví je nesmysl. 3O Kč mělo zabránit nadužívání péče a věřím tomu, že by následovaly další kroky vedoucí k tomu, že by se našim lékařům a sestrám vyplácelo tady zůstat. To by ovšem museli řešit nezamindrákovaní absolventi ekonomických VŠ.

Malý Aston 14.8.2009 9:18

Rath se odrovná sám,je to jen otázka času!

Článek je naprosto zbytečný, ten kdo věří socanům bude hájit Ratha, kdo má rozum a umí počítat se výplodům cestovatele politickými stranami princi ČSSD zasměje. Musím konstatovat, že Rath již nikoho nezajímá a díky jemu to socanům pořád klesá a klesá. Trvalá negativní kampaň je nezajímavá a něco nového nejsou schopni socani ani navrhnout ani realizovat. Jejich záměr nakoupit třicetikorunáče a důchodce za 200 Kč/měsíc je tak debilní, že jim nevěří ani jejich vlastní členové a příznivci. Hod vejci na krátkou vzdálenost se bude opakovat a mladí jasně říkají " Dluhy socanů platit nebudeme"!:-P

jenicek 14.8.2009 8:58

Deb.ilové mají jasno

Smlouvy v životě neviděli, ale dokážou přesně ocenit závazky z nich plynoucí, co komentář to specialista na oceňování. Už na tom článku od pana "novináře" je zajímavé jak přesně vyčísluje výnosy a na náklady a závazky "zapomíná".

Bianca 14.8.2009 8:52

Navrh pokracovani

Další příklad kontroverzních praktik ve mediální sféře jsou takzvané reklamní spoty politických stran. Ty politickým partajím umožňují propagaci jejich ideí ve verejnopravnich mediich za peníze daňových poplatníků bez ohledu na přízeň či odpor poplatníků k té či oné straně. Problematické je i financování politických stran. Někdy se tak děje formou sponzorského daru. To je v pořádku, pokud politik sponzorský dar nevyžaduje a pokud jím nepodmiňuje péči o zájmy sponzora. Mluví se i o případech, kdy si sponzor chce úplatkem pomoci k lukrativní státní zakázce, na kterou by jinak musel dlouho čekat, případně by se jí nemusel ani dočkat..

Legální platby za činnost politiků znamenají hlavně možnost zprůhlednit kroky, zájmy... politiků, jejich partají. V současnosti se legálně k nadstandardu ve zpřístupnění svých názorů veřejnosti může politik dostat tak, že si takové zpřístupnění zaplatí celé ve formě placené reklamy, či dokonce, pokud by chtěl veřejnost o svých názorech, ideích... politik, informovat pravidelně, musel by vydávat vlastní periodikum. Nově by článek na objednávku hradil objednávající politik a jeho strana by mu na článek přispěla do výše ceny levnějšího novináře.

Problém pro politiky, novináře i občany. To, že takové platby nemají předpisy, je problém jak pro politiky a novináře, tak i pro občany. Těm nikdo nedá záruku, že se skutečně dočkají objektivních, nezávislých informací. Politici pak těžko mohou něco reklamovat, když za to platili nelegálně. Finančním úřadům zase utíkají peníze. V případě, že by se jednalo o legální platby, mohla by jejich část jít nejen novináři do kapsy, ale i redakci, která ho zaměstnává. Občan by též věděl, za čí peníze je ten či onen článek tak či onak napsán.

 

  

Bianca 14.8.2009 8:52

Návrh

Dokud  psala vetsina vetsich tiskovych medii pod taktovkou ministra zdravotnictvi Julinka a jeho mluvciho, dokud tato media nedopravala sluchu oponentum jejich tzv. reformy, bylo nejspise vsechno v poradku. Nyni se situace ponekud obratila a "byvalym" se dostava jejich praktik v obracenem gardu. Nedavno se jeden pisalek z Lidovych novin rozhorcoval nad uplatky ve zdravotnictvi, aniz by ve svem opusu vystihl podstatu problemu. Obdobne by se dalo tez napsat o problematice uplatku v zurnalistice.  Viz nize:

Legálně připlatit zakázáno. Zato úplatky fungují

V českém žurnalistice si v současnosti může člověk legálně připlatit za máloco. Možné to je u věcí, které s poskytováním informací veřejnosti jen souvisí, jako je placená reklama. V praxi ale platby za nadstandardní informování veřejnosti fungují, jenže se často objevují ve formě úplatků.

Typickým příkladem jsou články psané na objednávku. Politici jsou už často zvyklí a chtějí si připlatit za uvedení konkrétních informací, sdělení svých názorů... v tom či onom periodiku. Někteří z nich jsou ochotni se zavázat, že v kteroukoli hodinu přijedou na zavolání. Částka, o kterou si novinář za takovou službu řekne, se může pohybovat mezi pěti až dvaceti tisíci korunami. "Výběr novináře je běžná záležitost," říká pracovník ministerstva vnitra Darek Šejbr. "To, že si chce politik připlatit, je v pořádku. Dnes to ale nemá pravidla," dodává.

Vítek 14.8.2009 8:33

Podle toho,co jsem viděl v TV a slyšel od pacientů

tak Ráth má naprostou pravdu a v nemocnici musí být pěkný brajgl. Uzavřená oddělení kvůli nedostatku personálu, kvůli dovoleným lékařů a služby lidem na velmi nízké úrovni. Pan Cikrt se snaží sice obhajovat a chrání nemocnici, ale měl by být i objektivní a přiznat i chyby.

Ludva 14.8.2009 8:46

Re: Podle toho,co jsem viděl v TV a slyšel od pacientů

Pan Cikrt se snaží hlavně obhajovat sám sebe, protože byl nositelem politiky, která přinesla více zlé krve, než cokoliv dobrého.

John 14.8.2009 9:18

Re: Podle toho,co jsem viděl v TV a slyšel od pacientů

No takto to o prázdninách vypadá v 90% špitálů. A Rath si vybere Brandýs. To je náhodička co?

Honza 14.8.2009 11:54

Re: Podle toho,co jsem viděl v TV a slyšel od pacientů

Náhodička to není,vybral nemocnici,kde je největší bordel.

John 14.8.2009 14:35

Re: Podle toho,co jsem viděl v TV a slyšel od pacientů

Jó, byl jsi někdy v Kutné Hoře?

Astonova Vila 14.8.2009 8:03

Smutný konec Hospodářských novin

Bulvár, smečka dělající si za šéfredaktorovými zády co chce, HN se změnily z novin, kterým se dalo věřit, na noviny neuvěřitelné.

jan 14.8.2009 9:19

Re: Smutný konec Hospodářských novin

Nepíší, co se Vám líbí?;-D

John 14.8.2009 10:01

Re: Smutný konec Hospodářských novin

Hlavně píší polopravdy a lži a to se fakt nelíbí.

Ludva 14.8.2009 8:01

Výhodný prodej

Pan Bendl "výhodně" prodal deset krajských nemocnic i s přilehlým majetkem do soukromých rukou za méně než poloviční cenu. To je privatizace podle ODS.

jan 14.8.2009 8:01

Julíek nevyhrožoval

 Pane Cikrt. s Julínkem jste nemocnicím nevyhrožovli, Vy jste je přímo likvidovali. Například BRNO.

ctenarvk 14.8.2009 9:29

Re: Julíek nevyhrožoval

Mate na mysli Urazovou nemocnici v Brne? To je trucpodnik socialni demokracie, na ktery bude Brno jeste dlouho doplacet. Socialnedemokraticke vedeni mesta Brna odsouhlasuje desetimilionove pujcky pro Urazovou nemocnici, ktera je od prosince 2008 majetkem mesta Brna.

Soucasne krati rozpocet na opravu "sve" polikliniky na Zahradnikove ulici. Dokonce se rozhoduje o prodeji poloviny polikliniky, protoze nejsou penize na jeji opravu.

F2 14.8.2009 9:35

Re: Julíek nevyhrožoval

Vážený pane, brněnská úrazovka (myslíte tuto zlikvidovanou nemocnici ?) měla bezesporu špičkové výsledky díky špičkovým lékařům. Možná, že pro brňáky bylo výhodné, že si  tam s vymknutým kotníkem apod  mohli dojet šalinou, ale jako krajská úrazová nemocnice je naprosto nevhodná.  Omezený heliport, špatná dostupnost pro sanitky, lůžková část v jiné budově  atd atd.

Bianca 14.8.2009 10:29

Re: Julíek nevyhrožoval

Vazeny pane, jsem od Brna ponekud vzdalen, toz jen z dostupnych  informaci soudim, ze v pripade brnenske urazovky neslo o vyreseni nedostatku stavajici nemocnice, neslo o  heliport, o dostupnost pro sanitky, o návaznost lůžkové části...

V Plzni napr. pred casem presel personal GPK FN z nevyhovujiciho (puvodne skolskeho), od ostatnich pracovist zcela odlouceneho  objektu    do novych prostor, kterych se konecne od konce  posledni valky dockal. Cely presun probehl bez valne pozornosti medii, byla pouze zminena vysoka trechnicka uroven noveho pracoviste. Proc? Personal presel prakticky beze zmeny  a do lepsiho.

A co v tom Brne? Jak tam melo byt nalozeno se stavajicim personalem urazovky? Byly nove prostory opravdu tak technicky, prostorove.... dokonale?  

Stranou ponechavam "vyznam"  samotnych byvalych objektu. Budova byvale GPK v Plzni stoji bez zjevneho zajmu, da se ricim, ze pomalu ale jiste pustne a chatra - nelezi zrovna v lukrativni oblasti. To o budovy brnenske urazovky byla je asi jiny zejem, neni-liz pravda?  

jakoubek 14.8.2009 7:57

Máte dojem,

že diskuse s gubernátorem, je plodná? Já ne!:-(

Diana 14.8.2009 6:42

Nezklamal

Cikrt zase nezklamal. Jeho článek by se hodil spíše do Humoristických listů, protože každý soudný myslící člověk nad ním musí brečet smíchy.