8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLEMIKA: Jenom odboráři jsou škůdci státu?

Pan Rudolf Polanecký ve svém článku na NP tvrdě zkritizoval demonstraci odborů (Jestli nebude po našem, paralyzujeme tuto zem!). Má na to samozřejmě právo a musím přiznat, že jeho kritika je v řadě bodů akceptovatelná. Přesto si dovolím i já některé jeho názory podrobit kritice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 1.5.2012 22:15

Tento stát neplní své funkce.

Proto považuji za zcela správné legitimně se placení daní vyhnout (např. změnou sídla firmy mimo čr). V devadesátých letech nebyly peníze z EU, do rozpočtu přišla polovina peněz než dnes, bylo na důchody, platy učitelů a zdravotníků, slušné silnice - a stát se nezadlužoval (nebo alespoň ne tak rychle jako dnes). Právě proto, že je politická moc v rukou Janoušků, Rittigů apod. a s tím souvisí odliv (či odklon!?) peněz ze státního do jejich kapes, je třeba parazity nekrmit.

J. Milfait 1.5.2012 21:35

Re: K připomínkám čtenářů

Je to velmi správně popsané a já jako bývalý podnikatel bych jen chtěl dodat, že pokud vytváříte hodnoty, které se jinde negenerují, tak se poté na Vás přisajou pijavice ve formách ISO, všeliké kontrolní úřady, právníci, hasiči, komeníci, berní úřady, různé bezpečnosní agentury, správci pseudo autorských práv, odbory (ÚRO), nenasytný stát .....atd a vy je musíte všechny uživit. S pozdravem májovým přeje JM.

S. Maršálek 1.5.2012 19:25

Re: Máme ovšem svobodu

V tom případě, se po volbách budete pakovat asi vy.

J. Kadeřábek 1.5.2012 13:34

Máme ovšem svobodu

a pokud se nám to doma nelíbí nic nám nebrání odejít se nechat vykořisťovat v jiné zemi. Například lékaři nám to nedávno přímo slíbili a zase nic.

T. Vodvářka 1.5.2012 13:21

Re: K připomínkám čtenářů

Vážený pane Hajský, jsem dle Vás jeden z těch škůdců státu, kiterý stojí na druhé straně než jsou odbory. Vaše logika věci postrádá jeden fakt. Totiž, aby bylo co rozdělovat, musí se nejprve vytvořit. Stát, jako největší moloch, nevytváří vůbec nic /tento prostý fakt bohužel neví jak podstatná část křiklounů, tak i sociální demokracie/ a pouze a jen bere. Každá normální společnost vítá člověka, který si na sebe vydělává sám a po státu nepotřebuje žádné dávky, podporu,naopak ještě část svých peněz dává do společné kádě pro ty, co měli v životě smůlu. Naše společnost viděná optikou Vaší a mnoha jiných, považuje bohužel tyto lidi za parazity, které je třeba obrat, zdanit, zkasírovat a ještě jim nadávat. Vaše představa, že podnikatelé většinu času místo práce a investice do vlastního podniku hledají cesty, jak neplatit, je prostě zcestná. /jsou zajisté i výjimky - kupříkladu i z ČSSD/, kteří okradli stát (potažmo občany této republiky), avšak o nich se odborářští bossové nezmiňují. Převést firmu do daňového ráje není vůbec jednoduché a neumím si představit, že majitel středně velkého podniku to má tak zařízeno. Možná kdysi -. jak si vzpomenete, tak činil jistý Miloš Zeman, který zde pozval velké firmy, kterým odpustil daně a které se skončením daňových prázdnin ze svého pohledu racionálně odešly. Opět jsem o tomto faktu nikdy od odborářů neslyšel.

Zkuste si někdy začít podnikat v této zemi. Náhle se okolo Vás vyrojí množství různých institucí, o nichž jste doposud nevěděl, kteří Vám místo pomoci a rad začnou škodit, buzerovat a nakonec Vás otráví natolik, že začnete uvažovat, není-li lépe se nechat zaměstnat a v 15.30 si jít zahrát tenis. Podnikatel totiž - pane Hajský - pracuje více než oněch 8 hodin denně, a je celkem přirozené, že z toho chce něco po letech mít. Když mu pak začne někdo nadávat a z náměstí či od Vás se dozví, že je vlastně parazit, moc to k blahobytu společnosti prostě nepřidá.

P. Havlicek 1.5.2012 11:28

Re: K připomínkám čtenářů

... mimochodem:

odbory v takových případech jsou škůdci státu. Podnikatelé, opouštějící stát pak však nikoli. To stát je škůdcem podniků jasné?

P. Havlicek 1.5.2012 11:26

Re: K připomínkám čtenářů

... pokračování

Já vím, takhle to ale zní lépe. Zlé a nebubřelé firmy nechtějí dopřát státu nic ze svých požitků a plných, kapitalistických břich. Neváháte říci "jsou to vyčůránci, kteří se snaží do státního rozpočtu nedat pokud možno nic." Jsou to ale kapitalistické svině ti podnikatelé. Pane, snaží se podržet peníze ve firmě, aby mohli svým odborově organizovaným zaměstnancům vyplácet ty nejvyšší možné mzdy a nemuseli se obávat stávek a protestů. Potřebují investovat do nových technologií, aby zůstali konkurenceschopnými, potřebují vytvářet rezervy a potřebný kapitál pro další rozvoj. Mimo jiné samozřejmě. Rád byste zakázal přesuny firem do zahraničí? Víte-li vůbec něco o pojmu demokracie a její principy, máte-li vůbec ve svém svědomí něco z pojmu demokratické principy, zapomenete na takové zákazy. Je to totalitní princip a fakt, že byste byl schopen jej navrhovat, ukazuje o Vašem postoji k demokracii celkem hodně. Demokratické principy jsou úplně odlišné od těch Vašich. Mimo jiné je to stimulace v podobě stabilního prostředí, příznivé daňové zátěže a podobně. V okamžiku, kdy budete vysávat firmy a podnikatele jako rudá pijavice, budou utíkat pryč a ať se Vám to líbí nebo ne a i kdybyste se vzteknul, tak utečou. Stejně tak, jako utíkali lidé v době socializmu. Jediné, co svým přístupem dosáhnete bude stav, kdy už tu nebudou žádní (podle Vás vyčůránci), které byste mohl vysávat a ždímat pro blaho lidu obecného, byť odborově organizovaného. Kromě toho - Vy jistě nevlastníte firmu, jejíž prostřednictvím odevzdáváte státu veškerý příjem že?

P. Havlicek 1.5.2012 11:26

Re: K připomínkám čtenářů

Pane zlatý, jste vedle jako jedle. Jistě, arument přistiženého-a vy zase bijete černochy. Snažíte se vyjmenovat "škůdce státu" z opačného břehu. Označujete jimi podnikatele, přesouvají sídla do jiných zemí. Nazývejte, prosím, věci pravým jménem. Plátcům peněz nejde a priori o co nejmenší odvod do státního rozpočtu. To je Vaše fabulace. Jde o to, aby ponechali co nejvíce peněz ve firmě. Jen tak dokáže firma přežít případné krize a podobně. Je to celkem logické. Pokud by šlo o to, nedat za žádnou cenu státu, jsou i jiné nástroje nemyslíte? A ješte byste je, soudruzi, chválili.

Pokračování...

J. Hajský 1.5.2012 9:55

K připomínkám čtenářů

Možná jsem se neobratně ve svém článku vyjádřil, ale jeho jádrem, také tučně zvýrazněným, byl holý fakt, že každý myslí jen na svoji kapsu. Je to naprosto logické, každý chce mít co nejpohodlnější život, v kapitalismu vyjádřený finančními možnostmi, zkrátka penězi. V žádném případě neměl můj článek vyznít jako nekritická obhajoba odborů, ale jako pohled i na druhé „škůdce“ státu.

Příjemci peněz (od zaměstnavatelů i ze státního rozpočtu) chtějí co nejvyšší příjmy. Zaměstnanci (které zastupují odbory) chtějí co nejvyšší platy, hendikepovaní a nezaměstnaní co nejvyšší podpory a sociální příspěvky, důchodci co nejvyšší valorizaci důchodů.

Plátci peněz, to jsou (mimo jiné) podnikatelé, chtějí co nejméně do státního rozpočtu přispívat daněmi. Proto „optimalizují“ své hospodářské výsledky, provozují švarcsystém, a co považuji za největší podraz na stát, přesouvají své firmy (pouze adresy, nikoli výrobní a provozní prostory) do daňových rájů.

A zatímco odbory a příjemci dávek to schytávají ze všech stran, těmto, neváhám říci vyčůránkům, kteří se snaží do státního rozpočtu nedat pokud možno nic, jsou mnohými drženy palce.

I. Hanuška 1.5.2012 9:41

Pověřit odbory politickými funkcemi je škodlivý nesmysl.

Myslím, že bychom se měli zbavit naivní představy, že hodný odborář nám pomůže v naší prekérní politické situaci. Odboráři jsou také politici, takže na jedné straně ukazují lidem, jací jsou milí a přitom na druhé straně kradou dětem lízátka a dospělým namlouvají nesmysly. Odbory jsou důležité ale jako obránce práv pracujících v podnicích. Jejich politická role by tímto měla končit. Ostatní by měl řešit systém politických nástrojů podle schématu petice - referendum - předčasné volby - řádné volby a dohled nad prací politiků.

Z. Rychlý 1.5.2012 7:59

Chybné uvažování pana Hajského

začíná už u tvrzení, že odbory zastupují nízkopříjmové skupiny obyvatel. Jen připomenutí - odbory mají i dělníci ve Škodovce MB a jejich platy rozhodně nejsou nízkopříjmové. 

Ten přesun: "odbory - zástupci chudých" je pravděpodobně záměrný. Zástupci chudých v parlamentu jsou - jsou to komunisté. Jenže nemají na to destabilizovat stát. To dokáží jen rudé odbory - tvrdá pěst antikapitalistické levice.

Jestliže se pan Hajský mýlí v definici funkce odborů - zákonitě jsou jeho další argumenty mimo mísu. Odbory dělají politiku - to je jasné každému, kromě pana Hajského.

T. Vodvářka 1.5.2012 6:56

Asi je zbytečné připomínat autorovi, že odbory

nejsou a nesmějí být politickou silou. Dle mého asi prostoduchího názoru jsou odboráři důležití ve velkých podnicích, kde se svou aktivitou snaží zlepšit pracovní a mzdové podmínky. Za socialismu to bylo jedno, tam bylo vše centrálně řízeno, dnes jsou podniky většinou v soukromém vlastnictví a mají svého konkrétního majitele, který drží měšec. Odborář, který vykřikuje cosi o svržení vlády, demisi a nastolení čehosi nového, místo, aby seděl se šéfem podniku a snažil se o co největší výhody pro své členy neplní svou základní funkci, do níž byl zvolen a za níž je placen, a měl by být odvolán na nejblížší schůzi.

Druhá poznámka je ke směšování odborů a církví. Je s podivem, jaký odpor vzbuzuje u obyvatelstva snaha o nápravu křivdy, která nejvíce dolehla na nejpočetnější skupinu obyvatel, totiž věřících. Následných 40 let brutálního potlačování náboženského cítění vykonalo evidentně své, takže jsou i autorem článku přirovnávani k zahrádkářům. Aby církev mohla plnit svou funkci /t.j. jednak pastorační, jednak charitativní/, potřebuje peníze. Stav klášterů, kostelů je naší zemi většinou smutný, stejně jako náhled většiny obyvatel na duchovní podstatu společenství. Posledních 20 let záplavy materiálních statků stačily vyřídit i ten zbytek duchovních hodnot, co tu ještě zůstal a proto dnes vidíme tzv."elity" národa, o jejichž morální způsobilosti je možné s velkým úspěchem pochybovat. Možná, že znovunastolením duchovních center, což byly v minulosti kláštěry a kongregace, si aspoň někteří uvědomí pomíjivost světských statků a dojdou k poznání, že ukrást miliardy není to úplně pravé štěstí. Pěkný sváteční den.

P. Pavlovský 1.5.2012 6:21

Restituce pro odbory?

Nevím, které ze současných odborových organizací lze označit za právnické osoby  kontinuálně navazující na některou z těch, které tu byly před únorem 1948. Ale i kdyby: cožpak komunisté zabavili odborům nějaké nemovitosti (tak, jako církvím) , o jejichž navrácení by teď bylo možno restitučně žádat?

E. Vašátko 1.5.2012 6:01

Ono by vůbec bylo zajímavé zjistit,

kolik z těch manifestujících na Václavském náměstí bylo odborářů a kolik tam bylo různých čumilů a řvounů, kteří se prostě přidali, protože čekali, že se něco semele. Možná, že bychom se divili.

P. Sulc 1.5.2012 1:53

Moc odboru je priliz velka

. Je pravds ze bez odboru by lide delali 12 hodin denne, ale poslednich par desetileti se ve svete odbory zmeninily ve vyderace. A sobectvi a nenazranost odborovych bossu nezna meze, jsou pro svoje platy ochotni znicit celou zem. Doufam ze ceska policie ma par peknych vodnich del a zasoby slzneho plynu.