19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLEMIKA: Havel a komunisté

Měl jsem donedávna za hotovou věc, že téma zákazu komunistické strany je již jen instrumentem těch, kteří u vědomí své neužitečnosti v místech, kde věru mnoho užitku pro společnost přinést nemohou (např. v Senátu), udělají pro své zviditelnění snad cokoliv. Pan Drápal (Václav Havel a komunisté, Neviditelný pes, 9.8.2012) mě však svou obranou VH v té věci vyprovokoval k tomu, abych se taky ozval, neboť se dosti mýlí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mannheim 15.8.2012 9:39

nemohli byste komančům udělat lepší službu

než je zakázat

P. Gabriel st. 13.8.2012 16:24

Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

A nemá význam se k tomu vyjadřovat. Ale když jste to téma načal, pár osobních poznámek. Byl jsem během převratu i v dobách po něm poměrně hodně angažován. Největší překážkou, na kterou jsme naráželi, když jsme postupně, kousek po kousku dole na venkově bourali a svalovali základy rudého molochu (nic se nestalo samo, ani nějakou konspirací, ale úsilím slušných lidí dole, kteří už toho měli tak akorát dost), bylo neustálé narážení na arogantní, namyšlené zlé a sebejisté bolševiky všude, do čeho se člověk pustil. Po ničem jsme zdola tak silně nevolali, jako po zákazu KSČ, který by i zabránil rozkradení komunistického majetku, hlavně peněz a vstupu komunistů do velké privatizace. To, že k tomu nedošlo, za to jsou zodpovědny tehdejší špičky OF s Havlem v čele, prolezlé a obklíčené estébáky, a exkomunisty, kteří jim jakoby pomáhali převzít moc.  Když jsem si na toto téma před časem dopisoval s jedním z čelných OF, s Václavem Malým,  lhal a odbyl mě tvrzením, že po zákazu KSČ nebyla poptávka. Poptávka byla a je silná dodnes. Jenom tehdejší i dnešní politické špičky nemají zájem to provést!

O. Kadlec 13.8.2012 16:31

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Lžete vy! Ne Václav Malý. Volání agresivních primitivů nepovažujeme za společenskou poptávku. Bylo vás málo a chtěli jste nemožné, přesněji řečeno něco co jste neuměli nijak zařídit. Chtít umí každej blbec, zvláště na úkor svých bližních. Ještě že jste nemohli vyhrát! V zemi řízené vašimi požadavky by se mi líbilo stejně málo jako pod panstvím komunistů.

P. Gabriel st. 13.8.2012 17:01

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Pane Kadleci, obdivuji se vaší sebejistotě, krátké paměti a nedostatku reflexe reality. Nevím, kde jste byl a čím jste se zabýval během převratu a v prvních letech po převratu. Ani nevím, jak si kvantifikujete neurčitou číslovku málo. Nicméně mohu vás ujistit, že  ti agresivní primitivové během několika týdnů převzali místní, okresní i krajské národní výbory, zorganizovali ve fabrikách volby nových nekomunistických vedení, organizovali mítingy, které co do počtu lidí nemají v historii naší země obdoby, připravovali a organizovali volby a při tom neustále volali do špiček OF zakažte KSČ! Marně! Vznikl parlament prolezlý estébáky o kterých věděly jen špičky OF, s vládou, která byla prolezlá exkomunisty a přihrávala exkomunistům. Ostatně, lidi, nebo ti agresivní primitivové, jak je nazýváte, velmi rychle prokoukli co a jak a rychle to zbytkům OF = OH v nejbližších volbách sečetli. Ale ten klacek, nebo spíše kláda přes cestu ježí dodnes, zatímco Filip zkouší rudé vlky, zda jsou připraveni uchopit znovu moc a všelijací ti od socdem jim opět umetají cestu. Tak si přeberte, kdo lže...

O. Kadlec 13.8.2012 17:06

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Já nemohu za vaši paměť. Ostatně nevím, jak selektivní je moje paměť, paměť je mrška nevyzpytatelná. Inu - prostě jsem byl první mluvčí OF a spoluzakládal jsem u nás ODS. Nic víc jsem nebyl.

To vůbec není věc paměti ale toho co jste vy osobně zač. Je dobře že s vámi dnes cloumá bezmoc. Je to dobře pro tuto nestabilní zemi.

V. Kusý 13.8.2012 18:54

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Vaše poznámka byl vlastně zcela zbytečná,ODS z Vás čouhá jako sláma z bot.Jen bych si nebyl jist, že to, co s lidmi cloumá je bezmoc.Až ji na vlastní kůži poznáte, budete zpívat jinou.Vy, Vaše strana a Vám podobní jste hrobaři pravice v Čechách a já a jistě i mnozí jiní uděláme vše proto, abyste ze své arogance a přezíravosti složili účty.Že je naše země nestabilní, je vaše práce.Tahle země vám opravdu nepatří a brzy se to ukáže.

O. Kadlec 13.8.2012 20:59

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Mírná agresivita, víceméně slovní.

V. Kusý 14.8.2012 17:37

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Zatím slovní.Já se s vámi prát nebudu, na to už mi zbývá života pomálu.Ale mladá generace, ta se sebou takhle cvičit nenechá.

P. Gabriel st. 14.8.2012 17:53

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Ale jděte, se mnou nic necloumá. Já jsem konzervativní člověk a vím žer vše má svůj čas. Ostatně pracuji a angažuji se úměrně svému věku. Ale s tou ODS jste mnohé vyjasnil. ODS byla od prvopočátku vedle bezskrupulózních pragmatiků prolezlá překabátěnými bolševiky a zůstalo to tak dodnes. Již krátce po převratu uzavírali odeesáci na komunálních úrovních koalice s bolševiky proti všem ostatním s jedinou motivací...   A můžete se rozčilovat, co hrdlo ráčí. Komunistická ideologie i praxe  jsou zlem. A jako s takovým s ním má být ze strany demokratů jednáno.

D. Nowodny 13.8.2012 20:54

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Jedno slovo : Kecate

J. Jurax 14.8.2012 1:48

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

Pane Kadleci, ctím Váš názor, ale hluboce nesouhlasím.

Komunisté byli chráněni shora, z Prahy, z okruhu Havlova. Nebylo pitomějšího hesla než ono Havlovo Nejsme jak oni. Tehdy se dali komančové zrušit a zadupat po právu do země; lid tomu byl nakloněn, očekával to! Předešlo by se tak mnohému. Slušnost k nepříteli komunistického typu se nevyplatila, byla vnímána jako pošetilá slabost. Dnes už komanče zakázat ne že nejde, ale není k tomu politická vůle.

Pořád je platný hořký vtip: Koho budeš volit? Komunisty. No to vím, ale ze které strany?

A tak soudí komunističtí soudci, bývalými komanči je prolezlé kde co a možná se dožijeme i toho, že prezidentem bude bývalý komunista, bývalý člověk zvláštního ražení. Fuj ....

V. Kusý 14.8.2012 17:40

Re: Pan Drápal mele samozřejmě nesmysly!

My, Kadlec kolikátý nepovažujete?Ta Vaše arogance, se kterou kolem sebe rozhazujete blbce a primitivy, o Vás vypovídá víc, než byste chtěl.

J. Krásenský 13.8.2012 20:43

Ano.

Potvrzuji Vaše osobní zkušenosti.

V. Venc 13.8.2012 12:17

Sametová nebyl žádný spontání pád bolševického režimu: II

Konstatování (J. Vintr níže) je možno doplnit:

Převrat nejen u nás, ale v celém sovětském bloku byl organizován komunistickými ideologickými přeběhlíky s podporou západních demokratických aktivistů (různých výborů, agentur..). Je zcela logické, že tito angažovaní občané se nenechali zbavit vlivu, ani zásluh za převrat, ani zasloužené odměny. Strategie byla různá. Někde se komunisté přejmenovali, jinde všichni přeběhli do jiných stran a někde zase tvrdší komunistické jádro, v měkčím popřevratovém politickém prostředí, zůstalo. Potom už je jednoduché porozumět, jak snadno se buduje socialistický tržní hospodářský evropský velkostát (i tomu, jak je obtížné zůstat bez dotací a dluhů).

P. Schuh 13.8.2012 10:49

Pohádka ?

Znám několik komunistů, kteří před rokem vedli jako ředitelé podniky. Co myslíte, že se s nimi stalo ? Nezmizeli....jenom proběhly takové škatulata hejbejte se. Využili svých znalostí a známostí a nalezli právě do vedení OF (v našem kraji), takže slušný člověk by s nimi k jednomu stolu nesedl. Poté se stali (úspěšnými) majitely soukromých podniků právě díky privatizaci.

J. Slanina 13.8.2012 9:45

Zrušit nebo nezrušit?

Krátce po listopadu jsem byl osobně vehementním zastáncem zrušení oné zločinecké organizace. Ale během času jsem postupně svůj postoj přehodnocoval. Ti z komoušů, kteří promptně své rudé knížky zahazovali a houfně lezli do jiných stran, obzvláště k sosákům, a začali tzv. "podnikat" a ukázali tak v plné nahotě svůj charakter, se mi již nejevili jako potenciální nebezpečí. (Jenom je dnes malá potíž najít jejich skutečné CV.)Ti si přece svůj rybníček zcela určitě nevypustí. Dnes jsem docela vděčen za to, že ti pravověrní jsou hezky srovnáni v té původní bolševické straně a jeden může tak docela přesně vědět, co může od každého z nich očekávat.

(Na 13. zasedání ÚV KSČM konaném v sobotu 24. února 2007 v Praze vystoupil s úvodním vystoupením předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. :"Je KSČM připravena ideově, teoreticky, ale zejména politicky a věcně vyvolat a postavit se do čela eventuálních revolučních procesů? Ano, či ne.")

A je docela úsměvné, když takový "skalní" přijde do trafiky a žádá ty své Haló noviny šeptem, aby je nikdo z druhých zákazníků nezaslechl. (Osobní zkušenost.)

No a když tady takový maršálek veřejně přizná, že je bude volit a sem tam jiným diskutérům dokonce vyhrožuje fyzickou likvidací? Tož alespoň přesně vím na čem jsem, odkud ta rána může přiletět a patřičně se nachystat.

Podle mne jsou daleko nebezpečnější ti první, kteří tak rychle jenom malinko odbarvili vestu. Ti by se totiž při první příležitosti opět přihlásili k oné straně rodné. Jenom doufám, že už k tomu nikdy nebudou mít příležitost. Bohužel, ony dnešní tzv."pravicové" strany dělají vše pro to, aby ty jednodušší z potenciálního elektorátu nahnaly do stáda té zločinecké organizace.

J. Kombercová 13.8.2012 12:38

Re: Zrušit nebo nezrušit?

K poslednímu odstavci, pane Slanino, ti první se vždycky dobře zorientují, odkud vítr vane a kdyby přišli Číňané, tak budou stát frontu na oční plastice. A že jich je, co? Já k nim počítám i kandidáta na prezidenta Fischera, ať mi jeho potenciální voliči prominou.

:)

I. Schlägel 13.8.2012 8:07

Nu ano,

..."Domnívá se snad pan Drápal, že formulace takového pro další ustavování demokratických institucí nového režimu klíčového zákona byla v OF, které tento zákon navrhlo, možná bez přímého a osobního podílu VH?"... On měl Václav Havel zásadní vliv na běh událostí jako jediný? Jeho vliv byl rozhodující? Ostatní v tehdejší partě byli jeho loutky? VH byl diktátorem se stoprocentními pravomocemi? A jak rázně se projevovali zastánci zákazu KSČ v té době? Byli vůbec nějací, co měli vliv? Kteří to byli a proč zákaz neprosadili? Existovalo něco jako společenská poptávka pro zákaz a ochota nové vyjukané vládnoucí elity takovou poptávku naplnit právně nenapadnutelným skutkem v duchu našich de facto neexistujících demokratických tradic? Já zapomněl, po válce každý generál, to je jedna z našich důkladně pěstovaných tradic. Mnozí aktuální bojovníci za zákaz komunistů byli v době jejich vlády zalezlí a ani nešpitali, pokud rovnou díky loajalitě k režimu s úlevou nekvitovali, že mají klid na práci. Ani nemuseli sloužit STB a lézt do partaje. Stačilo občas sklopit uši a navštívit pár přednášek VUMLu, a bylo to, smrádek a teploučko, naše nejoblíbenější národní olympijská disciplína hned po "kdo nekrade, okrádá rodinu".

P. Maleček 13.8.2012 6:44

Systém přežívá jen jména se mění

Metody mocenského jádra STB, která bylo skutečným autorem a hybatelem slavného sametu, četně výroby mučedníka Havla fungují dodnes. Stát k svému prospěchu řídit zezadu a dopředu nastrčit nějakého pro lid přijatelného moulu. Dnes se ten moula jmenuje Nečas a ošklivá zkratka STB se změnila na KMOTR.

S. Trkola 13.8.2012 11:04

Re: Systém přežívá jen jména se mění

p.Maleček  Souhlas 100%  dodám,k STB za přispění Prognostňáku !!!

V. Ondys 13.8.2012 6:33

:))))))) Možná není na škodu si připomenout Havlův tehdejší výrok

že On MUSÍ celému svět lhát, že ten bordel na kolečkách je sametová revoluce, asi to o něm a jeho společensky příkladném postoji vypovídá nejvíc.

O. Kadlec 13.8.2012 10:47

Re: :))))))) Možná není na škodu si připomenout Havlův tehdejší výrok

Jste lhář!

V. Ondys 13.8.2012 10:57

:))))))))))))) S Vámi je docela sranda

asi jste neviděl televizní dokument se záběrem natočeným těsně před odjezdem k masáži Dubčeka, :)))))) a nebo jste zrovna společensky příkladně strkal svou hlavu jinýmu do řitě...

O. Kadlec 13.8.2012 13:47

Re: :))))))))))))) S Vámi je docela sranda

Jste politováníhodný lhář.

V. Ondys 13.8.2012 16:44

Re: :))))))))))))) S Vámi je ještě větší sranda

Ale je fakt, že jsem nikdy nebral vážně společenské šplhouny, co se tak :))))))) nezištně drali nahoru z příkladné lásky k pravdě.

O. Kadlec 13.8.2012 2:43

autor

má za podpisem uvedeno čím vším byl - to jsme měli po sametu v parlamentu takové mimoně, nebo tehdy byl při smyslech a dnes se spoléhá na nedostatek paměti?

Vážně si,pane, myslíte, že v lednu 1990 bylo možné nějakým zákonem popřít fakt, tedy FAKT, že existuje politická strana KSČ? Myslet si to dnes můžete, myslí si to tisíce lidí, ale nemůžete si to myslet vážně. Jak byste chtěl takový zákon prosadit? Čím? Vy si myslíte že stačí vydat zákon o čemkoli a ono "se" to stane skutečností?

V lednu 1990 tu bylo pár šílenců, kteří by chtěli tento národ vést rovnou do Chile po r.1973 a veřejně se chlubili obdivem k Pinochetovi. Neměli žádný vliv. Národ chtěl do Evropy, která byla svobodná.

Koneckonců nejen vy, ale i Dan Drápal si asi ve svých spekulacích neuvědomil, že v Evropě se komunistické strany zkrátka nezakazují. Existují. Kdyby tehdy došlo na vaše dnešní představy, nejspíš by nebylo salonfähig ani Československo. My jsme tehdy předpokládali, že komunisti se rozpadnou. Ostatně na Slovensku se to myslím stalo. Byl to omyl - ale takové omyly jsou rizikem svobody. Ta svoboda mi za taková rizika stojí.

P. Pavlovský 13.8.2012 7:46

Re: autor

Ano, to Slovensko je dobrý příklad! Popřít existenci milionu komunistů nešlo, ale bylo možné zakázat jim stranu, která by měla zločinné slovo komunismus v názvu! Máme na to dodnes i zákon! To je to, co všem našim polistopadovým režimům zazlívám!

O. Kadlec 13.8.2012 10:46

Re: autor

Na Slovensku nic takového neudělali.

Navíc by to bylo jen takové okopávání kotníků k ničemu. Postižen bude jen autor zákona. Posměchem.

O. Kadlec 13.8.2012 10:46

Re: autor

Na Slovensku nic takového neudělali.

Navíc by to bylo jen takové okopávání kotníků k ničemu. Postižen by byl jen autor zákona. Posměchem.

B. Brousková 13.8.2012 11:06

Re: autor

 Zákazat tehdy komunistickou stranu by byl určitě dobrý počin. Jenže největším tehdejším problémem nebyla samotná existence jejich strany. Největším problémem byly státní úřady prošpikované lidmi s komunistickým smýšlením. Justice, ministerstva, policie, atd. Krásným příkladem  byli komunističtí ředitelé státních bank, poskytující  pohádkové a bohužel nesplatitelné úvěry sousodruhům a komunistické komise na ministerstvech schvalující jejich  privatizační projekty. Komunističt  soudní znalci , odhadující staré stodoly na desítky milionů atd. Zákon o restitucích například stanovil, že podniky, kterých se týkal, měly být vydány do 1.listopadu 1991. Pokud nebyly vydány, měl restituent možnost podat žalobu u soudu. Poslední termín , kdy to bylo možné, byl 1.duben 1992. V drtivé většině případů podniky vydány nebyly a nikoho nezajímalo, že je tím porušován zákon.Žádné sankce za jeho porušování totiž nebyly stanoveny. Pokud se restituent obrátíl na soud a pokud vůbec soud začal "konat", soudil  případ (v případech podniků okresního významu) komunistický soudce, který se se zástupcem "strany povinné" to znamená s komunistickým ředitelem či náměstkem, zastupovaným podnikovým komunistickým právníkem osobně znal a dost často si i tykali. Podle toho vypadalo i soudní jednání. Na jedné straně restituent, na straně druhé kamarádi z bratrstva komunistické pracky. Jedním slovem fraška. Po celou dobu, kdy se toto divadlo odehrávalo, komunistické vedení vyrábělo v podniku dluhy  jak na běžícím páse. Nakupovalo suroviny, za které neplatilo," prodávalo" svým kamarádům, kteří zase neplatili  jim A všechny tyto  dluhy i pohledávky, byly potom naučtovány retituentovi, pokud u soudu uspěl. Abychom si rozuměli. Dluhy,které vznikly proto, že "osoba povinná" porušila zákon, musel zaplatit poškozený. Zní to neuvěřitelně? Je to má osobní zkušenost. A je jisté, že případný zákaz komunistické strany by v těchto případech nezměnil vůbec nic. I když je jisté, že by to by alespoň dobrý začátek.