8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Václav Husák - autor 16.4.2009 15:26

Vysvětlení pro některé čtenáře

...Co tím chtěl autor říci?

Potřebovali bychom "jednobarevné vlády" abychom vůbec mohli rozeznat, jak vládnou. Když do řízení státu (Hlavní pekárny) neustále mluví koaliční partneři (další pekaři)výsledkem bude vždy více či méně nepoživatelný kompromis (rohlík).

Míra 16.4.2009 13:36

Alegorie, hlupáci nemusí číst, protože nepochopí.

Autorovi: nezdá se Vám, že těch pekařů je nějak moc? Nač taková malá pekárna potřebuje 281 pekařů, nestačilo by nám jich podstatně míň? Třeba jenom 30 plus 15? Dokázali by dát dohromady lepší recept na chutné a ne moc drahé rohlíky? A třeba by je podle toho receptu dokázali i upéct. Snad by i většině zákazníků chutnaly, kdo ví? Možná by se jich ani nemuselo péct tolik jako dnes, protože zákazníci jsou rohlíky tak přesyceni, že je ani nestačí strávit. Některým zákazníkům je z nich dokonce špatně... miroslav.vojta@volny.cz

Kolombo 16.4.2009 12:17

Co takhle

netrvat na jediném receptu a přes to, že je to o něco nákladnější nechat každou skupinu jíst rohlíky podle vlastní chuti a kapsy. Jednotný rohlík je sice  "globálně" levnější, ale jen pro ty kterým chutná. Pro ty, kterým nechutná je i při své láci relativně drahý /nechutná/ nemluvě o těch, kteří si raději koupí další a ten "jednotný" oželí. To ale vyvolá další vlnu radosti vítězů, neb systém "jednotných rohlíků" pro všechny  jim zajistil dokonce víc rohlíků než by odpovídalo jejich počtu /rohlíky nezkonzumované těmi, co si raději pořídili vlastní/. Přes ušlechtilou myšlenku jednoty a "solidarity" jde jen o rafinovaný systém okrádání společnosti skupinou hamounů, kteří by si dali kvůli třiceti korunám koleno vrtat.

Lotras 16.4.2009 10:23

Za houno

...stručně řečeno

-ferry- 16.4.2009 9:29

Máte pravdu,pane Husáku ...

... tak nějak to s těmi rohlíky bylo.Nezapomeňte ale,že stály třicet haléřů,dneska dvě kačky třicet (jak kde,víc,i míň).Jsou tedy osmkrát dražší.Můj dnešní příjem (důchod) mi zaručuje příjem jen 4x vyšší,než tehdy.A tak je se vším (pivo tehdy 2,50,- dnes 20 - 22,-Kčs, cigarety tehdy /kouřil jsem/ 5,- Kčs,dnes 50,- Kčs /už 18 let nekouřím/ ...atd...). Ostatně - s těmi rohlíky to taky není vždycky košer,mnohdy se dají těžko kousat.u nás,ale jistě i jinde ...

JaS 16.4.2009 9:59

Re: Máte pravdu,pane Husáku ...

No, jako důchodce už nepotřebujete tolik jíst a pít. A že jste dokázal přestat kouřit, Vám taky určitě prospělo (na zdraví i v kapse). Tak si to užijte! Ale pohádka je to pěkná, co?

Kolombo 16.4.2009 12:23

Re: Máte pravdu,pane Husáku ...

měl jste se zasadit o to, aby vám členové bývalé KSČ byli povinni zaplatit kompenzaci za újmu vám způsobenou /nemohl jste se na stáří sám zabezpečit/ - pokud jste nebyl sám komouš! Pokud jste nedělal nic proti tomu, že bývalí oficíři, STBáci a podobná pakáž dostali vysoké výsluhy a odstupná, funkcionářům KSČ zůstaly ukradené vily a vysoké důchody, máte co jste chtěl a nestěžujte si. Mně by ani nenapadlo, že po pádu socíku od bolševika něco uvidím a nehodlám budovatelům socíku platit žádné "sociální jistoty". Ty ať si laskavě zajistí sami pro sebe za svoje. Já nikomu nic nedlužím a všichni  mi můžou políbit (Y).

lukavak 16.4.2009 18:12

Re: Máte pravdu,pane Husáku ...

Malé řešení pro vaše trable: v převlečení se vnuťte do sněmovní kantýny  a pochopíte,že to s těmi cenami není tak zlé.Zvláště při zvážení vaší penze a jejich zasloužených platů za kvalitní práci!!

Sid 16.4.2009 20:56

Re: Máte pravdu,pane Husáku ...

To neni pravda. Vetsina zbozi, vcetne rohliku a benzinu, je levnejsi nez za komancu. Platy jsou 10x vyssi nez byly (prumer ~20 000Kc, pod 10 000 nikdo nepracuje - za komousu nebyl vyjimkou plat 1 000Kc)

Ten nasobek 10 je tedy docela spravny odhad.

AdVy 16.4.2009 9:18

No jo, pověřit...

... vedením pekárny komunistu? Tak se to dělalo v 50-tých letech minulého století (a také v naší kotlině). Nezapomněli jsme jak to končilo?

F..A.Kekule 16.4.2009 8:18

Zajímavé

ale ten hlavní pekař už tu jednou byl, jmenoval se tuším Adolf. Jinak poněkud přitroublá alegorie.

MGM 16.4.2009 7:41

Jenomže. Kdo je vlastně hlavní pekař?

Typuji, že Fischer to není. Takže volby naruby?

Veničan 16.4.2009 10:26

Re: Jenomže. Kdo je vlastně hlavní pekař?

Vláda padla, takže pan Husák se jenom nejspíš trochu baví.

Vladislav 16.4.2009 4:38

Nejlepší rohlík

Není z jakési anonymní velkopekárny, ale z drobného krámku přímo na náměstí. Za ním návštěvník cítí vůni a teplo  pece, kde se ta dobrota peče. Podílí se na tom celá rodina Mihálikových. Je to jediný krámek v městě, kde  celý den se před pultem řadí frontička spokojených kupujících sladkého i slaného, křupavého i vláčného  sortimentu. Tato  pekárnička krizi určitě nepociťuje. Kvalita je jí před ní nejlepší obranou. Jen nechtějte, abych uvedl, kde to je. To by byla reklama. Nebo snad i u vás ještě kvete poctivé pekařské řemeslo?

3směsi 16.4.2009 12:40

Re: Nejlepší rohlík

Tahle rodina ( jsou podle zdejších komančů ) hnusní kapitalisti, majetek  a pekárnu je jim potřeba znárodnit, aby to patřilo všemu lidu a do prostor nastěhovat nejlépe ovce, ty to spolehlivě zničí, jako Zelenou horu u Žďáru a jiné...Aby po těch odporných "podnikatelích" nic nezbylo.

Slava 16.4.2009 2:10

Fakt je, že poslední dva roky stáli pekaři za ....

víte co. Ostatně ty gumové rohlíky přetrvaly i radostné budování kapitalismu. Jen je v nich více svinstva.

Lotras 16.4.2009 10:23

Re: Fakt je, že poslední dva roky stáli pekaři za ....Houno

...stručně řečeno