26.6.2024 | Svátek má Adriana


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Koutecký 24.5.2024 2:58

Řešení situace v oblasti bydlení je zcela jednoduché. Stačí aplikovat řešení, kterému dnes fandí ve svém článku Aston v oblasti zaměstnání. Spočívá v tom, aby se se zaměstnavateli umožnilo propustit nepotřebného nebo nevhodného zaměstnance bez udání důvodu. Proč tedy neumožnit majiteli bytu vypovědět nájemníka bez udání důvodu. Policie si už s ním poradí, pokud by se zdráhal byt opustit. Případné škody v bytě majitel uhradí z kauce, kterou by si mohl stanovit v libovolné výši. Už výše kauce by mohla odradit potenciální neplatiče nájemného. Obce by se ovšem musely postarat alespoň o nějaké přístřeší pro rodiny s dětmi, protože by asi nebylo přijatelné nechat je na ulici. To jsme viděli už v případě některých uprchlíků.

J. Lukavsky 24.5.2024 7:51

"vypovědět nájemníka bez udání důvodu" ano, ale mělo by to mít určitá rozumná pravidla. Kupř. půlroční výpovědní lhůtu a 3 měsíce neplatí nájem. Pak by si majitelé domu či bytu nebáli pronajmout to na dobu určitou např. než se dcera vdá a bude chtít bydlet. A samozřejmě zvýšit domovní daň - rozumně. J.L. end

M. Grundmann 24.5.2024 10:07

Hlavním problémem v oblasti bydlení je nedostatek a vysoká cena stavebních pozemků. Rovněž je komplikované stavební řízení. Stát rovněž špatně plánuje dopravu a občanskou vybavenost. Příkladem může být neschopnost státu naplánovat dostatek míst pro studenty středních škol v Praze a okolí. Aby byl vyřešen problém s bydlením, je třeba dobře územně plánovat. Peněz na stavbu domů a bytů je dostatek. Důsledkem je chronický nedostatek bytů.

Podobná situace je zcela běžná i v západních zemích.