21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jindřich 27.2.2007 21:38

Federace po roce 1945

ČSR měla po válce silně našlápnuto k federaci, Slováci si jí povstáním zcela nepopiratelně zasloužili. Jenže v roce 1946 dostali komunisti ve volbách na Slovensku jednoznačně na zadek. Komunisti se tak najednou zničeho nic rozpomněli na Benešovy čechoslovakistické teorie a ti bambulové z ostatních prý demokratických stran jim k tomu přičinlivě přikyvovali. A tak se po třech pražských dohodách odstěhovaly všechny kompetence zase do Prahy.  Slovensko zůstalo provincií a cesta k Únoru byla volná.

Stanley 24.2.2007 17:57

Re: Re: Re: Re: Re: Jenom blbec

Pokud to myslíte upřímně,nezbývá mi než s Vámi souhlasit !!  Děkuji.

Slovák 24.2.2007 17:45

Re: Re: Re: Re: Jenom blbec

Počul som to aj v opačnom garde, a nie raz. Ide o to, že to neberiem ako etalon na posudzovanie Čechov ako celku, čo je v tomto prípade asi hlavný problém. Je to asi tým, že vo viacnárodnom štáte (napríklad v dvoj-) vždy jeden získava navrch - je to celkom logické aj keď to nakoniec generuje rozhodujúci okamih konfliktu - vždy vzniknú skutočné aj domnelé krivdy, vždy sa ich chopia tí, čo majú najmenšie právo a najmenšie duševné prepoklady ozývať sa a vedie to tam, kam to nakoniec došlo. Každý názor je celkom logicky subjektívna záležitosť a vyplýva zo sumy znalostí o probléme. A  tu je tá zásadná chyba, Veľa vecí sa zamlčalo na jednej aj druhej strane - chce sa mi veriť, že preto, aby sa do rúk somárom nedostali zneužiteľné argumenty. Tomu sa však asi nedá nakoniec zabrániť. "Ohrdnutý" väčšinový národ má nakoniec silný pocit, že tá banda na druhej strane, je stádo nevďačných potvor a menšina si myslí, že sa jej krivdí. Každá debata nakoniec vedie ko konfliktnému bráneniu svojich postojov, keď sa jeden alebo druhý cíti vo svojom postoji ohrozený - a sme tam, kde sme, pretože každá strana selektuje z faktov len to, čo sa jej hodí do krámu. Mne osobne bolo jasné, že sa republika rozpadne v máji 1992, keď som si v LN prečítal článok NAŠA SLOVENSKÁ OTÁZKA od jedného z autorov 2000 slov Vaculíka. Nemohol som veriť vlastným očiam,  ale nakoniec mi bolo jasné, že ak mienkotvorná časť českej inteligemcie môže zastávať takéto názory, je s Československom amen. Nič sa nezmenilo, nič sme sa nepoučili. Nechajme ctihodnú mŕtvolu republiky na pokoji a preukážme jej úctu, ktorú si právom vydobyla. Skúste neuvažovať kolektívne, ale rozlišujte. Ja  si uvedomujem a cením všetko to, čo aj Česi pre existenciu Slovenska dobré urobili . Na objektívne uvažovanie si budeme musieť ešte pár desiatok rokov počkať, tak zatiaľ nelejme do vzájomných vzťahov vedrá špiny. Bez záporných stránok na svete neexistuje nič, sústreďovať sa na ne je najistejšia cesta do pekla- toľko už len hádam vieme.

Stanley 24.2.2007 17:09

Re: Re: Re: Jenom blbec

To je sice hezké co tu píšete,ale řeknu Vám,že jsem od žádného Čecha neslyšel na Vás ,Slováky nadávky typu : čehuni, čecháčkovia atd.  A co na př. píseň  " Bij a rubaj do krve po tej českej kotrbe dokialˇ Slovák na Slovensku pánom nebuďe !!?? Chtělo by to trochu vďeku, a  ne tohle !!!>-

Slovák 24.2.2007 15:32

Re: Re: Jenom blbec

Tu je vidieť jeden z hlavných dôvodov, prečo ČSR nemohla dlhodobo existovať. Len na okraj: Slovákov boli asi 2 milióny, ale k národu sa hlásilo len niekoľko desiatok vzdelancov - prípadný plebiscit by sa pri známej slovenskej ľahostajnosti skončil jednoznačne v prospech Uhorska, ďalej: Nemcov boli tri milióny a svetové mocnosti by nikdy neboli dovolili vznik samostatného Českého štátu s takýmto pomerom obyvateľov - Slováci a československý národ sa teda ukázal ako nevyhnutnosť, ďalej: Štefánik sa svojimi kontaktmi umožnil Masarykovi postúpiť od jeho romantickej a ušľachtilej spoločnosti Mafia k rokovaniam s vysokopostavenými politikmi vtedajšej veľmoci - Francúzska. Teda ruka ruku umývala v snahe o dosiahnutie jednotného cieľa. Masaryk však dopadol podobne ako Havel, bol viac menej odstránený, pre mňa absolútne nepochopiteľne glorifikovaným, studeným čumákom Benešom, ktorý porušil všetko, čo sa len dalo, odstránil Štefánika na vedľajšiu koľaj, k Slovensku pristupoval z presvedčenia pohŕdavo a prezieravo a má leví podiel na vzniku národných pnutí - inak ten človek zbabral všetko na čo siahol a to v tých najťažších chvíľach.O vďake či nevďačnosti Slovákov sa nebudem rozpisovať - zďaleka nie všetci sú Slotovi prívrženci a predsa len máme nejaký rozum, aj keď sa to, ako vidím, ešte stále upiera. Nacionalizmus mmenšej časti primitívnejšej Slovákov sa však zráža so šovinizmom tiež našťastie len menšej časti českých šovinistov.  Bolo by naozaj  načase poriadne si to premyslieť a konečne prestať s týmito donekonečna omieľanými hlúpymi výhradami a masírovaní si vlastného uboleného ega či z českej alebo slovenskej strany. K ničomu rozumnému to nevedie.

BERAN 23.2.2007 21:24

Re: Re: Re: Re: Re: Jenom blbec

R^R^R^

Deadline 23.2.2007 17:21

Re: Re: Jenom blbec

Mohol by si tie svoje šovinistické bludy nejak doložiť? Slovákov bolo 5 a pol, slovenčina dialekt češtiny to snáď nemyslíš vážne. Fakt je že Češi v roku 1918 Slovákom dosť pomohly, ale to nijak neospravedľňuje hlúposti, ktoré tu píšeš.

Kobylka Lajda 23.2.2007 16:42

Re: Jenom blbec

Idea čs. národa měla své opodstatně při vzniku samostatné ČSR, tedy v určitém historickém kontextu, protože Slováků bylo 5 a půl osoby, ne miliónů,  Němců bylo v ČSR mnohem více, takže pokud obyvatelé Féldvidéku chtěli přežít, nemohl to pro ně Masaryk vymyslet lépe. ! Neměli by dodnes ani vlastní hranice, ani jazyk. Z dnešního pohledu se snad ta idea zdá být pomýlená, ale i to je překrucování dějin a hlavně velký nevděk Slováků vůči Čechům, kteří jim pomáhali na nohy jak mohli. Nikdo nepřekrucuje dějiny více než Slováci - a to od přivlastnění dějin Velké Moravy až po dnešek. Jako národ existují max. 200 let, a slovenština je dialekti češtiny, vo tym žádná!;-D;-D;-D

Slovák 23.2.2007 16:41

Re: Re: Re: Re: Jenom blbec

Úplný súhlas. Vznik ČSR bol veľmi rozumný, aj keď prísne utilitárny krok pre obidve strany, pričom jej nevyhnutný osud bol lódovaný od samotného počiatku. V každom prípade ešte aj na rozdelení paradoxne Slovensko získalo - ostali sme v 15 miliónovom kultúrnom priestore, čoho sa Česi , podľa mojich skúseností, viac-menej vzdávajú. Napriek všetkému tí uvážlivejší z nás oceňujú prínos ČSR pre Slovákov. Ja osobne si tiež myslím, že opätovné spojenie je romantický nezmysel a je mi len ľúto, že vstúpením do EÚ obidva národy (Slováci citeľnejšie) nebudú mať dosť času na upevňovanie štátnosti a skvalitňovanie politického národa. Napriek tomu, želám vám všetko najlepšie.

Kobylka Lajda 23.2.2007 16:36

Re: Nádhera

Rusáků bylo půlmiónu, Amíků bude 200 a ještě si vše zaplatí, což u ruské verbeže nebývá zvykem.;-D;-D;-O(Y)Rv

nepolitik 23.2.2007 15:22

Pouze další MANBLABO

aneb Mandlerovy bláboly. Hlavně, že si přihřál sudeťáckou polívčičku. Pro Mandlera, stejně kao pro Doležala, stále platí: "Čí chleba jíš, toho píseň zpívej!" a oni vytrvale zpívají a zpívají. Rv

lada 23.2.2007 14:56

k diskuzi musí být dva

Myslím si,že většině Slováků samostatné Slovensko vyhovuje a federaci nechtějí. Tak ty úvahy o federaci postrádají smysl a je to jen mlácení prázdné slámy.

xyzž 23.2.2007 13:56

Re: Re: Re: Jenom blbec

To bezpochyby - v podmínkách 90. let bylo rozdělení jedinou možností a v podmínkách dneška by bylo nějaké spojování naprostá hloupost. Mě jen vadí kolik lidí se nechá zblbnout a kálí si do vlastního hnízda zpochybňováním vzniku ČSR.

Yann 23.2.2007 13:55

Skvělé, až na jednu maličkost

Skvěle a stručně napsaný rozbor, se kterým musí souhlasit rozumní lidé ana obou stranách. Jen to přirovnání deportace Židů s odsunem Němců je veeeelmi zlehčující, ale chápu, že účel světí prostředky.

Hrabos 23.2.2007 13:23

Nádhera

Slováci se měli dobře, nastavěli se jim tam fabriky, byty, když člověk jel po Slovensku a viděl ty baráky co si za socíku nastavěli,tak se jim nijak neubližovalo, rozdělení státu udělala nová bílá totalita bez souhlasu občanů, tj bez referenda, stejně jako nám vnucuje americké základny , nepodobá se to náhodou roku 1968, kdy nám sem dali Ivany , které nikdo nechtěl a vláda se nikoho neptala , jak dnes.Konec konců v historii každého státu jsou věci,které ke cti neslouží a kdy Slováci chtěli zpět, ovšem  museli by se rozhodnout tak v referendu nic proti.

Honza 23.2.2007 12:57

Re: Re: Jenom blbec

Fungujici stato mozna byl, mozna tehda ... ale dnes jiz znovu ne. Kdo si pamatuje tahanice na pude Snemovny narodu, kdo si pamatuje rozdmychvani vasni na obou stranach, ted je (snad) rad, ze kazdy stat je samostatny a vede si jak umi. Preju jim vse nejlepsi, ale znovu s nimi v jednom state byt nechci.

F.A.Kekule 23.2.2007 11:17

Re: Národopisná Morava.

Proč kupodivu? Protektorát by jeho, tak proč dávat Moravu někomu jinému ( i když to byl slouha).

xyzž 23.2.2007 10:23

Re: Jenom blbec

Ale zajímá. Československo nám vrátilo možnost nebýt na vlastním území národnostní menšinou druhé kategorie, do kterého nás dostal vývoj pobělohorský vývoj (emigrace elit, odsun češtiny z pozice vládnoucího jazyka na místo druhé...). Smlouvy o vzniku Československa nám garantují i současnou, byť pofiderní nezávislost. Takže díky za ČSR, třeba že nebyla dokonalá. Kdybyste se nezaujatě podíval na situaci v okolních státech té doby, možná byste dokonce připustil, že proti nim to byl skvěle fungující stát.

Petrk 23.2.2007 9:53

Jenom blbec

dělá stejné chyby dvakrát. V tomto hledisku vidím blbce na obou stranách rovnovážně . Dnes je to snad již mrtvá otázka, která nikoho příliš nezajímá. Celá pomýlená  idea národa československého,překrucování dějin v ,  společný stát, podivná federace, migrace Slováků zejména do Prahy a mnioho dalšího, patří mezi tyto blbosti a smetiště. A´t se Slováci mají tak, jak umí, to je asi tak všechno, co se k tomu dá poznamenat.

VL 23.2.2007 9:28

Národopisná Morava.

Bylo by také vhodné zmínit události z jara roku 1939, kdy spolek Národopisná Morava, shromážděný okolo syna malíře Joži Úprky přišel s teorií, je Moravané a Slováci jsou jeden národ, takže by jižní Morava měla patřit Slovenskému štátu a ne k Protektorátu. Dokonce se to pokusili prosadit u Vůdce. Hitler si to kupodivu nemyslel ;-).

VL 23.2.2007 9:24

Re: Re: Trochu heraldiky nikdy neuškodí

Hitler si vyprosí u Lucifera týdenní dovolenou z pekla. Druhý den ráno je zpátky u brány. Lucifer se ho ptá: "tolik let jsi na dovolenou čekal a jsi hned zpátky, pro?". "Vážený Lucifere, svět se zbláznil, Židi válčí, Němci kšeftují a Slováci, ti dokonce okupovali celý Protektorát."

HERA 23.2.2007 8:19

Re: Trochu heraldiky nikdy neuškodí

Bylo to takhle: Tiso založil Slovenský štát a Husák k němu připojil Čechy a Moravu. Jinak historii naší hraldiky přesně popsal Karel Schwarzenberg (otec ministra) v časopise Proměny, snad říjen, určitě 1968.

historik 23.2.2007 6:49

Trochu heraldiky nikdy neuškodí

Když je na městském znaku připojen malý šlechtický erb, znamená to, že příslušný rod vlastní (nebo vlastnil) ono poddanské  město. Alespoň podle zásad heraldiky.

Kdo si ještě pamatuje tzv. malý státní znak, ví, že takový "prsní štítek" se slovenským znakem, byl položen na český státní znak - českého lva. Pro heraldika, neznalého středoevropských reálií, byl proto československý znak již od vzniku Československa jednozančnou informací:

Slovenský rod (národ) získal do vlastnictví české království.

Za Husáka jsme se touto (nikoli cimrmannovskou) teorií náramně bavili. Protože prokalamované se s odstupem času realizovalo.

Pro nový společný stát proto navrhuji státní znak: slovenské hory s prsním štítkem českého lva.Vlajka by mohla mít klín v opačné straně listu.