8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

OSOBNOSTI: Čtvrtá odmocnina

V jednom komentáři k premiérově televizním vystoupení o zkrocení cen energií jsme si mohli přečíst, že „Fialův projev k národu byl čtvrtou odmocninou Churchilla.“ Moje bezprostřední reakce byla dvojí: 1. „Přesně tak.“ a 2. „No a co?“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Lyčka 23.9.2022 12:41

Myslíte, že Brežněv byl takový magor, aby do ČSSR přitáhl divize od Bajkalu či Vladivostoku? Ukrajina byla nejblíže, tak šli vojáci z Ukrajiny. No a taky z Polska, NDR, Maďarska....

F. Kusák 23.9.2022 12:39

No, když si pragmaticky vyberete tu německo-ruskou, budete za "bezcharakterní svini". A také z historie vím, že Kameradschaft s Němci nám nikdy nic dobrého nepřinesl. A to mám mezi Němci výborné kamarády. Ovšem, když se rozhodnete a podpoříte tu polsko-americkou, budete hrdina a podporovatel demokracie. Nebo si myslíte své a nahlas vykřikujete to, co se má říkat. Však to známe ze socíku. A kde je vlastně pravda? Do hlavy nikomu nevidíme.

V. Němec 23.9.2022 12:36

Pane Pokorný, klikl jste chybně.

[>-]

P. Pepax 23.9.2022 12:34

5-kolka záměrně nechce přijmout solidní řešení, druhá možnost je že jsou to opravdu takoví hlupáci jak se jeví, doufám že jim to dnes a zítra ti čecháčci spočítají.

V. Kučer 23.9.2022 12:33

Jedinou alternativou jsou pro nás JE.

I. Schlägel 23.9.2022 12:02

Souhlasím.

F. Kusák 23.9.2022 11:45

Ano, já si také pamatují rok 1968. Na srovnávání jsem alergický. Faktem je, že Pražské jaro, a to, co se následně dělo, mě poznamenalo na celý život. Jenže chtěli jsme nějak žít, mít rodiny a nějak je zabezpečit. Byl jsem špatně placený technik ve fabrice, no a melouchař, který si přivydělával prací. Žádný politruk nebo konfident, jak si někteří z dnešní generace myslí. Podnikat jsem začal až po pádu režimu. Současný stav sleduji s rozpaky a rozporuplnými pocity, zejména, vzpomenu-li si na některé ukrajinské důstojníky, které k nám do fabriky vodili vojáčky na brigády v rámci jakési družby domluvené shora. Myslím, že ti Ukrajinci žádnými výčitkami netrpěli.

J. Krásenský 23.9.2022 11:40

Je to rok, co USA vyhrožovaly Německu, že za každou cenu zamezí spuštěno NordStream2 a to i za cenu poškození. To ještě nebyla válka na ukrajinsko-ruská. A tehdy už stoupaly ceny elektřiny, ještě před válkou ukrajinsko-ruská a naši spoluobčané se museli rychle vypořádat s krachem distribučních společností. A teď nás fiala a jeho kamarila vyzývají k šetření, zbytečné. Násobně ceny energií a jimi podmíněné zdražování všeho o desítky procent nutí všechny k úsporám. Hněv vyvolávají jejich hraběcí rady. Tak už se chováme desítky let. Hněv vyvolává svádět to na válku. Tak krátkou paměť nemáme. Hněv vyvolává důvody zdražování. Není způsobené zvýšenými náklady na výrobu a distribuci, ale uměle vytvořenému nedostatkovém u hospodářství, které umožňuje výrobcům a prodejcům zisky v řádu stovek i tisíce procent. O toto se desítky let snažili ekologové a v součinnosti s korporáty se jim to "konečně" podařilo, korunovali to OZE a greendealem, útlumem jediné čisté energie - jaderné. Hněv vyvolává i fialovo vládní řešení, tedy početná díra v rozpočtu vyvolává zastropovanim cen pro zákazníky, ale nikoli pro výrobce a distributory.

Je příznačné, že autor nazývá nespokojené "čecháčky", ale nic nemá proti takovému bezuzdnému kořistění. Když před lety podobný podnikatel v USA zdražil lék na AIDS peti tisíci násobně, ještě ho žalovali, jak to dopadlo, nevím. Ale to, že naše vláda se zhlédla v obchodu s chudobou, do které spadne většina společností (vysoké náklady na život obyvatel chce doplácet poskytovatelum, aniž by zkoumala oprávněnost požadované ceny), to by nemělo nechat v klidu žádného občana.

Jo a čecháčkujte si podle libosti, lepším vás to neučiní!

J. Vintr 23.9.2022 11:39

Lidé, kteří nenávidí Rusko za invazi z roku 1968, by svou nenávistí měli podělit i Ukrajinu. Nebo spíš jenom Ukrajinu, která v tom hrála výhradní roli.

J. Vintr 23.9.2022 11:36

V případě obdivovatelů Ukrajiny jde o prosíravost....

T. Diblík 23.9.2022 11:28

Třeba se taková strana vylíhne. Dneska volíme obecní pantáty.

J. Vintr 23.9.2022 11:10

Jenže ty drahé energie spustily dominový efekt, který nejspíš zbourá všechno, na čem je založena existence současné společnosti. Tohle je cíl globalistů. Drasticky snížit počet lidí na této planetě a udělat z toho zbytku žebráky.

R. Máslo 23.9.2022 11:09

No, já bych se rozhodně nestavěl na německo-ruskou stranu, ale mnohem raději třeba na tu polsko-americkou.

Bohužel žádná taková strana, která by preferovala takový přístup tady není.

P. Pepax 23.9.2022 11:09

Měl jste být na Václaváku, tam byste ten váš kvikot slyšel, pokud nejste hluchý.

Z. Lapil 23.9.2022 11:08

B. Kuras to slovo označil za "skvostně urážlivé". Má recht - nerad ho o sobě slyším, ale musím ho obdivovat.

Viz https://www.databazeknih.cz/knihy/cesi-na-vlasku-prirucka-narodniho-prezivani-18254

J. Vintr 23.9.2022 11:05

Na palubě Titaniku se také ještě tančlo v době, kdy už se podpalubí plnilo vodou. Na pochopení toho, do jakého obrovského průšvihu se řítíme je zapotřebí trochu představivosti, která zřejmě většině lidí chybí. O to horší pro ně bude prozření.

J. Vintr 23.9.2022 11:01

Tady máte, jak ta arogantní mrcha sprostě lže (a blbci tomu tleskají)

https://cz24.news/von-der-leyenova-predviedla-cynizmus-na-urovni-gestapacky-z-dachau-ako-spolutvorca-samovrazdenych-protiruskych-sankcii-odporucila-francuzskej-europoslankyni-poslat-vysoke-ucty-za-energie-putinovi/

D. Stirsky 23.9.2022 10:58

I já, čtu-li komentáře zde, souhlasím s panem Surou. Takový kvikot potrefených se hned tak neslyší. A to nejsem Fialofil. Nyní jsem v Praze v COSTĚ na kafi. Plno, lidé se smějí, obchodní centrum plné, zboží padá z regálů... Je tedy skutečně tak zle? V Rusku je s velkou pravděpodobností v čele státu fyzicky a hlavně psychicky nemocný člověk. Se zeleným třeštěním to už nemá nic společného. Přemýšlím, co se mu honí hlavou. Možná Putin zná historku o despotovi Dionýsovi ze Syrakús a o jeho dvořanu Damoklovi. Car Vladimír musí mít dost velké noční děsy a strachy, asi jako každý diktátor. A paranoia k tomu. Jen si říkám, aby nejednal ve stylu Goebbelse. Ten v dubnu 1945 řekl: “Budeme-li muset odejít, práskneme za sebou dveřmi tak, že to otřese základy světa.”

J. Vintr 23.9.2022 10:49

Je úplně jedno, kdo a proč tu demonstraci pořádá. Pokud by vedla k tomu, že padne současná idiotská a zločinná vláda, pak je to dobré. Ovšem obávám se, že současní politici nemají tolik sebereflexe, aby to jen tak zabalili. Už není čas čekat, až se jim to rozleží v těch jejich tupých kebulích.

V. Kučer 23.9.2022 10:49

Autor článku to má trochu popletené, za drahou elektřinu nemůže Putin ale Green Deal a náš premiér prohlásil že je to pro nás příležitost. Nadále budeme dotovat fotovoltaiku, která nás jenom letos přijde na 30 miliard, zatím nás stála sumu za kterou bychom dostavěli Temelín a ještě by zbylo na Dukovany a americké stihačky F 35. OZE potřebují jako zálohu plyn takže kdo hájí ruské zájmy?

L. Harvánek 23.9.2022 10:49

Jo, v roce 1968 jsem ty Rusy, Ukrajince a ještě takové ty snědé a šikmooké vojáky zažil. Dost těžko by se s nimi bojovalo, jich byla za řekou Moravou celá divize (cca 11000 a nás na druhé straně jen čtyři stovky. A tankového praporu byly u jedné roty jen řidiči a velitelé. Takže jsme udržovali takové příměří: v každé bráně naštorc tank a oni nám nezapomněli poslat pozdrav kdykoliv jeli kolem kasáren. Naštěstí mířili většinou k nebi, odnesla to jen dvě okna.

P. Hák 23.9.2022 10:47

Je možné, že netuší. Nebo že ho to nezajímá.

P. Diviš 23.9.2022 10:47

My? Vy!

P. Diviš 23.9.2022 10:46

Nemusí být hned extrém " Fajn, stojíme za Ukrajinou. Absolutně a bezvýhradně. Vše, náš život, naše jednání, tomu podřídíme." Stačí pomáhat dle svých schopností a možností.

Ano, demonstrující Rusové projevují odvahu, mají k tomu bohužel příležitost. Jestli větší než místní "táboroví řečníci", těžko říci. Jak kdo, jak kdy, tady prostě nehrozí takové nebezpečí jako v Rusku (naštěstí a zatím).

P. Diviš 23.9.2022 10:42

To užívání pojmu "Čecháček" mi moc nesedí, jinak celkem souhlas.

P. Diviš 23.9.2022 10:41

Holt nejste nadán prozíravostí, to se stává.

L. Harvánek 23.9.2022 10:40

No já mám přiměřenou zásobu svetrů ve skříni. Ale mám také na příští zimu zásobu dřeva i uhlí, abych zimu přečkal.

J. Pecka 23.9.2022 10:31

Já to počítám před ponořením; takže v malé vaně a při mé tloušťce mi to pak ještě o kus stoupne. I tak to dělám jednou za čas, dnes už jako luxus. A kvůli "Čecháčkovi" se nikdo urážet nemusí; sám se za něj v mnoha ohledech pokládám taky, žádný hrdina jsem nikdy nebyl. Ani dnes to není potřeba; prozatím stačí zůstat v houfu a v nebezpečných časech podpořit aspoň to, co ti nahoře dělají správně. I když se na tom nikdy úplně neshodneme...

P. Sura 23.9.2022 10:31

Hraběcí rady .... pane Harvánku, copak taky patříte k lidem, kteří si začnou plést svetr až když jim je zima? Vy jich nemáte několik ve skříni, stačí jen vyndat z regálu?

P. Sura 23.9.2022 10:28

Vás pane Pecko jsem tu ještě nezaregistroval. Nicméně tenhle článek řadím k těm nejlepším, které se tu vyskytují. Jeho přínos vidím i v tom, že tu sobecká a sebestředná hovada svou kritikou jen potvrzují svou sebestřednou a sobeckou hovadnost.