3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

OSOBNOST: Před 66 lety byl popraven generál Heliodor Píka

Heliodor Píka (jeho nezvyklé křestní jméno je po řeckém biskupovi, na jehož svátek se narodil), byl tím, čemu se říká sice přiléhavě, avšak česky nezněle selfmademan.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 24.6.2015 8:52

Čest jeho památce,

kterou nemůže sebeméně umenšit povykování bolševických a rusofilních debí1ků.

T. Vůjta 22.6.2015 11:14

Dovoluji si malé doplnění

Děkuji autorovi za článek, jenom si dovoluji malé doplnění :

1. Generál Heliodor Pika vyreklamoval z Gulagu mimo mnoha dalších i svého budoucího žalobce Bedřicha Reicina (vlastním jménem Friedricha Reinzingera) ve stavu pomalu na hranici života a smrti. Lze tedy říci, že Reicinovi / Reinzingerovi doslova zachránil život. Pár let poté žádá Reicin / Reinzinger pro svého zachránce trest smrti, což se pak stane. Toto o čemsi vypovídá...

2. Existují indicie, že tělo popraveného generála Piky bylo ještě někdy v 60-tých letech pod cizí identitou tajně uchováváno na patologii v Plzni. A to až do chvíle, kdy byla ohlášena jakási hloubková kontrola, kdy ve strachu z následků případného odhalení bylo tělo odklizeno (snad ke kremaci... ?).

Toto jen pro úplnost. Je jasné, že Pika věděl o SSSR věci, které potřeboval bolševik utajit - to znamená (po bolševicku) nositele těchto informací fysicky zlikvidovat.

P. Gabriel st. 22.6.2015 15:07

Re: Dovoluji si malé doplnění

Je třeba si uvědomit, že Reicin pak působil u 1. ČSAS jako tzv osvětový důstojník ( bohužel celá síť těchto osvětových důstojníků byla získána a zavázána Smerš a GRU aa byli velmi detailně řízeni sovětskými poradci. Mimo jiné ovládali i Svobodu, který jim podlehnul natolik, že neuposlechnul rozkaz prezidenta a souhlasil s nasazení 1. ČSAS již u Buzuluku- velké ztráty... A i jinak naše jednotky byly často nasazovány sovětským velením do předem zracených akcí, bez podpory tanků a dělostřelectva a bez zabezpečení předběžným průzkumem. Píka proto byl pvěřen rozkazem (což Svoboda věděl) Zjistit stav a Svobodu odvolat. Bohužel zjistil rychle, že jednotka je tak prolezlá bolševiky, že to nejde. Nebyl jediný, kdo do situace u 1.ČSAS viděl. I přes to, že řada velitelů i vojáků, kteří vše věděli, zahynula na Dukle, bylo jich ještě dost. Všechny bolševici eliminovali... Svoboda, ač nekomunista k tomu mlčel za války i po válce. Ale hryzlo ho svědomí. A když o tom začal psát a vydal knihu "Cestami života" byla kniha zakázána a Svobodu Husák odstavil.

J. Rechnovský 22.6.2015 11:13

Skvělá, ale také tragická postava

Problém gen. Píky za 2. války i po ní byl, že věděl opravdu mnoho o komunistickém systému, jeho lidech a jejich praktikách, ale nedokázal s tím dělat téměř nic. Dokonce ani předvídat své zatčení a zabezpečit se proti němu.

Tím se samozřejmě příliš nelišil od naprosté většiny našich vojáků. Nicméně to dokresluje těžko pochopitelné období 45-48...

P. Gabriel st. 22.6.2015 14:55

Re: Skvělá, ale také tragická postava

Ale prd velebnosti! Jaká tragická postava?! Rovný chlap a voják! Veděl velmi dobře, že agent KGB jde po něm! Žč má být zatčen. Dokázal si velmi dobře spočítat jak to skončí, jenomže byl VOJÁK, KTERÝ Z BOJE NEUTÍKÁ! A nebyl zrádce. Když Svoboda, jeho velitel řekl Benešovi, že armáda jde s lidem a s. Beneš pak jako vrchní velitel předal bolševikům všechnu moc na zlatém podnosu, Píka šel a vypil hořký kalich do dna a věděl, že to nebyla marná oběť! Na Píku a na tu nespravedlnost se vzpomínalo celých 20 let a nakonec ho museli rehabilitovat sami bolševici v r. 69!

J. Rechnovský 22.6.2015 17:02

Re: Skvělá, ale také tragická postava

Z boje neutíkal? A z jakého? Uveďte příklad jeho činnosti v letech 45-48, která směřovala PROTI komunistickému nebezpečí.

Např. prof. Lukeš píše, že gen. Píka byl již v r. 1947! zcela odevzdaný osudu a tvrdil, že je vše ztraceno...

P. Sulc 22.6.2015 2:43

Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Ale jak branil tu prvni, sirsi vlast, ktere take prisahal vernost? Tady tomu braneni moc nedal a obratil se proti ni.  Ta sirsi vlast pretrvala 400 let, ta druha, umela zpotvorenina, uz jen dvacetinu te doby a pretavila se ve dva vrazedne rezimy, kde v tom druhem vrazdili Cesi Cechy. Mel na tom svuj maly podil, ze?

P. Gabriel st. 22.6.2015 8:17

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Pane Sulci, máte poměrně značné mezery ve znalostech a chápání postavení Čechů, Moravanů a Slezanů v Rakousku po r. 1848, po rozpuštění kroměřížského sněmu a po Rakousko-Uherském vyrovnání. Ono Rakouské císařství nebylo příliš jejich vlastí ani před tím (poněmčování, potlačování národních práv, neustálé neúspěšné války se ztrátami historického území ZKČ... Ale výše zmíněnými akty se Rakousko-Uhersko stalo našim národům zemí nepřátelskou a utlačovatelskou, konečně a definitivně a jenom blázen by se stavil proti úsilí za osamostatnění, nebo je dokonce vykládal jako vlastizradu. TO JE VAŠE TRAGICKÉ NEPOCHOPENÍ A PUSTÝ OMYL!

P. Sulc 23.6.2015 2:45

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Problem je, ze vy zijete jen ze skolnich dejin a ztoho, co bylo popularni po roce 1918. Dnes, poslednich 20 let, vychazeji preci jen trochu jine knihy. Ja je tady v USA mam, muzete si je take sehnat. Rozhodne rakousko se nechovalo k Cechum tak mizerne, jako Cesi k mensinam po 18 roce a jako sami k sobe po r. 1948. Doporucuji par knih Jiriho Raka o vztahu Cechu k RU risi.

P. Sulc 23.6.2015 2:53

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Taktez knihy voj. historika Josefa Fucika. Velice poucne.

R. Szewczyk 22.6.2015 9:59

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

k 15, zeměbraneckému pluku dotčený Píka H. nastoupil jako jednoroční dobrovolník, jako praporčík a velitel čety dezertoval v létě 1916 u nějaké ruské díry , pravděpodobně Berestěčka, u Zborovo pak se zůčastnil vyvražďování 35 a 75 R-U pluku , v němž sloužili převážně česky mluvící manšaft, v rámci ruské armády ,eufeministicky nazývané legie, dovedu si představit, že tam voddělal i nějakýho spolužáka či souseda, v každé armádě je za dezerci provaz nebo kulka, jen v česku jsou dezertéři hrdinové,

V. Školník 22.6.2015 11:13

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Až na to přidělení k 15. zeměbraneckému pluku, je ostatní ve vašem příspěvku lež a oblbování lidí.

Nedezertoval ale byl i s částí ostatních zajat, v té době byl obyčejný vojín, jako vojín byl přidělen ke střeleckému pluku ČSlegií až 21.7.1917 tedy až po bitvě u Zborova, které se tak k vaší smůle nezůčastnil.

Je vidět že dezinformování máte naučenou perfektně, takže za ty nesmysli co uvádíte máte od politruka za 1.

Ale lidsky jste veš a vaše děti by se za vás měli stydět.

R. Szewczyk 22.6.2015 11:56

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

jen pomatený vlastenec nazve dezerci dobrovolným zajetím

co dělal Píka v rusku mezi červencem 1916 a 1917 ,tedy do přesunu na nepřátelské francouzské uzemí, není zcela jasné, někteří mu připisují učastenství v oné bezvýznamné, nicméně krvavé potyčce u kopy hnoje Zborova, nicméně k té lupičské  bandě dezertérů zvaných legie se přidal na podzim 1916, takže podle vás Zborov přežil někde v teploučku v týlu, i to je možné

Jeho činnost po Velké válce a zásluhy v boji proti nacizmu jsou mírně pozitivní, ostatně byly oceněny vysokýma sovjetsko bolševickýma vyznamenáními ....

P. Gabriel st. 22.6.2015 14:48

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Soudruhu Szewczyku, co vám brání, jako popolštěnci, kterému se zde evidentně nelíbí a nesrovnal se s naší historií, se odstěhovat do Polska, Které bylo znovu obnoveno v r. 1918 mimo jiné i díky takovým zrádcům a hrdlořezům, jako byl Píka, Syrový, Svoboda, Mašín, Morávek, Balabán, Kutlvašr, Klapálek a dalším? (Kdybyste byl rakouský poněmčenec, to byste se psal zřejmě Schewczik.)

J. Fridrich 22.6.2015 15:21

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

Soudruh R. Szewczyk se bude stěhovat tam kam jedině patří a kde už měl dávno být - na uzavřené oddělení psychiatrické kliniky..............................................

R. Szewczyk 22.6.2015 15:46

Re: Branil vlast, to jiste bylo chvalitebne.

nesrovnal se s naší historií, se odstěhovat do...........ta naše vaše historie, to myslíte historii koho nebo čeho?

H. Lukešová 22.6.2015 1:03

Na takové lidi může být vlast hrda.

Čest jeho památce.

R. Szewczyk 22.6.2015 0:44

hm

zrádce a dezertér v jedné osobě hrdinou demokratické kapitalistické vlastenecké hrdinné vlasti, to v případě ww1, v následující ww2, splnil vojenskou přísahu, tedy závazek bránit vlast za což pobíral žold, tak, že hodil flintu do žita, a dal se do žoldu mocnosti, co onu vlast hodila do chřtánu nacistické bestie ,bravo p. Vodvářka , naprosto sqvělý příklad pro mládež

J. Fridrich 22.6.2015 6:55

Re: hm

Bingo !!! Dneska jste VYHRÁL !!! Takovou pitomost už nemůže nikdo překonat - i když tady máme skvělé adepty. Ale nebojte se - máte zlato. Je vás takových jak jste vy tam u vás víc ? Asi k vám pošleme docenta Chocholouška s Cimickým a Höschlem. Tyto " perly " jste si zapamatoval ze základky od vaší soužky učitelky ? Vás bombardovali zřejmě ti " Zlí Američané " vícekrát, dnes ale určitě. Je jasné, že vás trefili přímo do hlavy.. Ráno s tím úrazem utíkejte k doktorovi.

I. Procházková 22.6.2015 20:33

Re: hm

K Chocholouškovi, CImickému a Höschlovi bychom měli přizvat ještě Radkina Honzáka, ten má zdravý selský rozum a dotyčného diskutéra by s gustem šťavnatě diagnostikoval...:-))))

B. Hamáček 22.6.2015 7:04

Re: hm

Rudá verbež je to nejodpornější , co se na světě vyskytuje a vyskytovalo. Má na svědomí desítky milionů životů. Rusko - bolševická revoluce , Čína - Mao-ce tung, Kambodža - Pol Pot, Všechna "osvobozenecká" hnutí v Afric a jižní Americe , podpora islamistů ... . Jste odporný rudý odpad placený ohavnou bestií Putinem.

J. Hruška 22.6.2015 7:38

Re: hm a Šulc.

A přidal se k nim i Šulc, viz jeho rozumy.

B. Hamáček 22.6.2015 7:46

Re: hm a Šulc.

Bohužel jejich jmenný seznam by byl dosti dlouhý.

P. Kmoníček 22.6.2015 8:12

Re: hm

Szewczyku,ještě Mrázek a Lesniak by mohli k tomu něco říct.

V. Heidlerová 22.6.2015 9:25

Re: hm

Mně se zdá, že kromě toho, že jsou blbí, jsou ještě navedení. U Sulce bych řekla, že je provokatér, protože tak velká blbost ani nemůže být jedincem vyprodukována. Nejlépe je - na taková "moudra" vůbec nereagovat.