5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

OSOBNOST: Muž, který dal jméno éře i generaci

Přísně vzato, Gustáv Husák není osobností roku 1989. To už byl dávno za svým mocenským zenitem. Prvním mužem ve státě přestal být už koncem roku 1987, když ho na postu generálního tajemníka ÚV KSČ vystřídal Miloš Jakeš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 11.12.2014 22:07

Re: Husák byl velmi milosrdný president.

No, tak zrovna tohle obrácení bych u kovaného komunisty za klad nevydával ...

A ta Vaše úvaha typu jiní by byli (možná) horší je šílená. Jiní - pokud by to nebyli blbci jako Biľak - by pragmaticky jednali v zásadě stejně jako Husák, aby udrželi klid v gubernii. Protože jejich post gubernátora na tom závisel - kdyby neudrželi, car by je sesadil.

J. Jurax 11.12.2014 21:58

Re: Kdyby se začalo vybírat na Husákův pomník,

Nesouhlas. Já bych nepřispěl ani omylem.

J. Navrátil 11.12.2014 20:24

Re: Kdyby se začalo vybírat na Husákův pomník,

Výstižné, mám stejný názor.

T. Závodský 11.12.2014 19:47

A co, když..

Nemám na dobu normalizace zvlášť příjemné vzpomínky. Školní propaganda, ustrašené učitelky, pitomá vojna. Co se týče Husáka, neměli jsme ho rádi. Jenže! Když teď přemýšlím o souvislostech a tehdejší mizérii, co když byl v podobné situaci, jako Hácha? Nějak to s bezohlednou okupační mocí "splichtit" a uhrát, co se dá? Jak to soudit?

M. Salkovsky 11.12.2014 19:27

Re: Husák byl velmi milosrdný president.

Samozrejme ze smutiaci krvavy prislusnik musi smrkat za niekym, kto mu umoznil realizovat sa.

P. Dvořák 11.12.2014 18:31

Říká se, že za Husáka to byla šedá, nudná doba.

Trošku to začalo povolovat až tak někdy po roce 1980.Jenže mnohým z nás v průběhu sedmdesátých let bylo patnáct, dvacet, pětadvacet let.

Ujišťuji vás, že jsme se nenudili. Spíš dnes, když vidím tu zoufalou generaci, která dětství a mládí stráví u počítače, je mně jich upřímně líto. Doma se vypisují na sociálních sítích, ale vlastně jsou všicni "sami". Když je rodiče autem tahají z kroužku do kroužku, tak si děcka nemají čas se svými vrstevníky ani pokecat nebo pohrát. BRRRR!!!

F. Matousek 11.12.2014 16:00

Re: Kdyby se začalo vybírat na Husákův pomník,

myslím, ze se nedockáte i kdyby jste zil jeste 200 let. Leda by lidstvo úplne zblblo.

No jo, jenze kdo nás rozsoudí ? Já uz to mám za pár !

A. Alda 11.12.2014 15:31

Re: Husák byl velmi milosrdný president.

No vrahy Husák na rozdíl od Havla nepropouštěl, to je pravda. Jinak ale propustil z vězení mnohem více lidí než Havel. Vrahy ale ne - těm jen měnil trest smrti v nejvyšší trest odnětí svobody (a kvůli tomu i nechal změnit trestní zákoník, aby bylo možno místo trestu smrti udělit trest do 25 let).

Že by byl JUDr. Husák v komatu, když ho navštívil arcibiskup, to jsem ještě neslyšel. Hlavně jsem to neslyšel po té, co se to stalo. Teď, po 23 letech, může jistě leckdo tvrdit leccos.

Ale o těch milostech a amnestiích jsou záznamy spolehlivé - JUDr. Husák byl mimořádně milosrdný. A za to se mu dostalo od Boha odměny - dostal ještě před smrtí šanci na obrácení. (Milosrdenství je nejvyšší forma plnění Boží vůle, o tom jsem jako katolík přesvědčen.)Slovenský arcibiskup řekl, že tu šanci využil. Nemám důvod mu nevěřit.

A. Alda 11.12.2014 15:25

Kdyby se začalo vybírat na Husákův pomník,

bez zaváhání bych přispěl.

To ovšem vím až teď, s velkým odstupem. Dokud byl u moci, velice jsem ho nenáviděl. Byl jsem hloupý a nedokázal jsem věci hodnotit chladně v souvislostech.

A. Alda 11.12.2014 15:23

Souhlasím s Vámi, pane.

Protože si to pomatuji, a dost podrobně, vidím to stejně jako Vy.

A domnívám se, že to, že s k moci dostal Husák, bylo naše velké štěstí.

F. Matousek 11.12.2014 15:11

hmm

s prekvapením se tu dozvídám, jakej to byl Husák sikovnej a hodnej pán. Zaslouzil se takrka o vsechno v rámci mozností. I nejvíc lidí omilostnil ? Oj joj !

Ani zmínka o tom, ze to byl bezcharakterní smejd, kterej pokrivil celej národ. A jeste me napadá, kdyby pozavíral víc lidí, mohl jich jeste víc omilostnit.

At si na nem autor objevuje positiva, pro nás pametníky to vzdy byl a bude, Gustáv Hnusák.

J. Urban 11.12.2014 14:13

Husák vždy toužil po moci. Aspoň to potvrdili ti,

co s ním seděli. Této moci chytře dosáhl a chytře si ji dokázal udržet. Používáním delšího biče by vyvolával zbytečný odpor v obyvatelstvu, používáním kratšího biče by vyvolával nelibost Moskvy. Jeho politika byla natolik chytrá a pro ČSSR natolik "vhodná", že se tu bolševický režim zhroutil až jako předposlední v Evropě. A i to zhroucení nechal proběhnout chytře - nepovolal armádu (ač prý k tomu byl tlačen).

Z. Žíkovecký 11.12.2014 13:50

největším zlem?

Re: "politiky ,menšího zla‘, jež se vždy ukáže být tím největším zlem"

A co se tedy tenkrát mělo udělat jiného? Přenechat moc oné "dělnicko-rolnické vládě"? Nebo bojovat proti okupantům do posledního muže? Tenkrát nás samozřejmě značně sštvalo, že se tím okupace formálně legalizuje, ale při pohledu nazpět nevidím lepší řešení než se snažit přežít s co nejnižšími škodami do doby, než se systém zhroutí i v Rusku. Je sice nutno zvážit i případné morální škody, nicméně tehdejší "život ve lži", kdy oficiálním médiím nikdo nevěřil, by mnedle měl působit spíše jako imunizace proti propagandě. I když asi to mohlo působit poněkud jinak na generaci, která nezažila Srpen a narodila se až do normalizace.

O. Istvanfy 11.12.2014 13:27

Re: Husák byl velmi milosrdný president.

Jedna Havlova amnestia vydala za všetky Husákove. A s tým Husákovým obrátením na pravú vieru je to dosť pochybné. Sluha Boží sa tam natlačil nikým nevolaný a Husák už bol v kóme.

A. Alda 11.12.2014 11:46

Re: Husák byl velmi milosrdný president.

Nejde jen o absolutní čísla - to skutečně můžeme očekávat, že toho za 14 let stihne více než Havel za 13 a Klaus za 10, ale jde i o roční průměr. Byl to prostě nejmilosrdnější president. Zřejmě i proto na smrtelné posteli obrátil a navrátil se ke katolicismu a jak řekl slovenský arcibiskup, zemřel zaopatřen všemi svátostmi.

R. Langer 11.12.2014 10:45

Re: Husák byl velmi milosrdný president.

No, za 14 let se toho dá stihnout docela dost... ;-)

A. Alda 11.12.2014 8:16

Husák byl velmi milosrdný president.

Žádný náš president nevyhlásil tolik amnestií a neudělil tolik milostí jako JUDr. Husák.