22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

OSOBNOST: Jak se změnil politik

Fialova změna postojů k EU je příkladem úpadku naší politiky. Premiérovo souznění s Bruselem paradoxně přichází v době, kdy se evropská integrace propadá do nejbídnějšího stavu v celých svých dějinách. Unijní orgány se vymkly kontrole. Integrace v jejich pojetí zmutovala do bezhlavé centralizace, všudypřítomné regulace a ideologizace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Havelka 8.7.2023 10:43

Ukrajina do @NATO patří, říká 🇹🇷 prezident Erdogan. 👏 To je skvělá zpráva, tak teď ještě to Švédsko 🇸🇪. 😎 Zbytečné zdržování hraje do karet jen Rusku.

P. Kubáč 7.7.2023 17:06

Problémem, podle mně, není, že Fiala, Sobotka, Babiš, Pavel, ( a další..... dosaď dle politické preference........ ) jsou flexibilní bezpáteřní gumyx, které - jako cyklisti - dole šlapou a nahoře se hrbí.

Problémem je - jak je možné, že se takové charaktery dostanou až na premiérské křeslo, zatímco lidi rovní a pevní buď úplně zmizeli, nebo je sleduje BIS, jako extremisty ?!?

E. Hlinovský 6.7.2023 21:36

Vysvětlení změny chování Fialy je poměrně jednoduché - bez TOP 09, Stan a Pirátů by se premiérem nestal a tyto tři strany jsou pro EUsuperstát. Fialovi je Česko lhostejné, on chtěl být za každou cenu premiérem. Je to člověk bez charakteru a prázdný žvanil.

Na to, aby to šlo s republikou z kopce nepotřebujeme ani komunisty, stačí takové charakterové měkkoty jako Fiala a dostatek naivních voličů.

L. Písařík 7.7.2023 11:42

Kdyby jen žvanil, je to mistr jalových řečí. Prý se byl na Velehradě modlit o zázrak, protože jeho vláda ten rozpočet nedá. Nevím, jaký byl profesor, ale jako politik, posuzováno činy, stojí mezi předsedy vlády nejníže. Dokonce i Špidla, známý tím, že jako předseda vlády dobře běhal, jinak nic, stojí nad ním, ale jen proto, že prošel Bruselem. Inu, co jsme si zvolili, to máme. Babiše jsme zavrhli, protože 1/ má peníze 2/ byl komunistou a snad i informátorem, ale kdo kdy pracoval na vyšší pozici v zahraničním obchodě, tak ví o co šlo 3/ ohrožoval pětikolku na životě, ale ona stejně již prochází organickou dezintegrací i bez Babiše, 4/ jeho firmy patří mezi největší plátce daní a je k jeho cti, že platí daně tady, doma, a ne na Kanárských ostrovech.

Teď již máme i to, co jsme nechtěli.8-oněkdo zírá;-Ojiný nadává;-€jiný potichu zuří- počkejte až budou volby.[>-]

E. Hlinovský 6.7.2023 18:40

Zas tak velkou změnu Fiala neprodělal, jenom se otočil o 180 stupňů. Jeho výroky v minulosti byly poměrně povrchní hlášky a stejně tak je tomu dnes. Poctivé, důkladné analýzy nedělal nikdy. V dnešním Česku to stačí i na pět titulů.

R. Tichý 6.7.2023 18:11

Ano, je to bruselska korupce. Psychologicky jev na urovni davove psychozy.

Stacilo by tamni platy navazat na platy v nejchudsi zemi EU. To by ubylo dobrodincu....

J. Ptáček 6.7.2023 14:03

Kdepak, politik se nezměnil, změnili se voliči.

J. Jurax 6.7.2023 12:51

Potřebujeme, aby čeští zástupci reprezentovali Českou republiku v Bruselu, a ne Brusel v České republice.

Něco tak neEUropského, tak euroabsurdního, a přitom pravdivého - no fuj, to přece nikdy nemohl říct náš současný premiér!

L. Zídek 6.7.2023 9:33

Jo, velké budoucí koryto v Bruseli, možná statisícová penze poté, to s človškem chabého charakteru zamává a stane se z něj vlastizrádce. Nejen Jourová by mohla vyprávět...

L. Písařík 7.7.2023 11:43

Moje řeč a co teprve Zdech.!!!!!!

V. Cícha 6.7.2023 8:51

Nechali jste se doběhnout a zvolili P.Fialu. Ted od něj máte odměnu. Nicméně, srdečně zdravím

V.C., Vancouver

P. Diviš 6.7.2023 9:30

Nebylo (a není) moc na vybranou. Čímž neříkám, že jsem ho volil, nebo dokonce jeho parlamentní konkurenci.

L. Zídek 6.7.2023 9:36

Okamura je ti fuj. Tak to jsi volil nejspíš NEI.

P. Diviš 6.7.2023 9:39

Ano soudruhu, Okamura je mi fuj. Co je NEI ani nevím, asi nějaký váš strašák.

L. Zídek 6.7.2023 9:45

Nezávislá erotická iniciativa.

J. Jurax 6.7.2023 12:59

Ta patrně již zanikla.

Nicméně horší než pětikolka by zaručeně nebyla.

P. Čech 6.7.2023 7:49

Hezký, popvětšinou pravdivý článek, který lze shrnout do několika vět. Především, Petr Fiala je zhoubou zbytků suverenity českého státu. Jako takový, učitel a politolog nemá ve vedení státu co dělat a pokud jej prezident neodvolá podle čl. 62, odst. a ústavy z funkce předsedy vlády, můžeme se, my, občané ČR rozloučit i s náznaky státní suverenity, kterré dnes máme. Jedinou cestou, jak obnovit státní suverenitu ČR je referendum o vystoupení ČR z EU, jehož výsledky musí být obecně závazné. Ať si o tom pan politolog Fiala myslí co chce.

P. Diviš 6.7.2023 9:32

Tu jednoduchost vám skoro závidím, i pevné přesvědčení, že treperendum by dopadlo pro vystoupení z EU.

P. Čech 6.7.2023 16:05

Jak by toto referendum dopadlo, nevím. A neví to nikdo.. Jsem však připraven se jeho výsledku podřídit. Tak se totiž má chovat ten, kdo se chce nazývat demokratem. A jednoduchost? Jednoduchá je většina věcí, jen chtít!

J. Majzlík 6.7.2023 18:34

Nahlédněte, prosím stran referenda o vystoupení UKGB+NI z EU do své paměti a jistě si připomenete, jakým útokům byla tato pevnost Evropy a zejména její čelní představitelé ze strany matičky EU v té době vystaveni. Po této zkušenosti je naděje, že se o podobný krok zrovna námi zvolení a tímto úkolem pověření (kteříkoliv) budoucí reprezentanti pokusí téměř nulová. Počátek celé patálie s předáním naší suverenity do Brusele leží v prvních polistopadových měsících a letech. Panovala tehdy všeobecná obava z návratu před Listopad, dále se čekalo na pečené holuby, pak se málokdo uměl sžít s postavením samostatně uvažující a pracující, s vlastními penězi počítající jednotky. Naši komunisti do toho ruče sypali písek, naše jakobyelita se na pracujícího občana téměř přes noc počala dívat s přiměřeným odstupem. V takto zamlženém prostředí politické nepolitiky, oslabeném navíc naší bezradností z nových apelů se s podporou médií vytvořil prostor pro téměř bezvýhradní přijímání všech požadavků EU na naše splynutí s jejím většinou účelovým a bizarním zákonodárstvím.

Zůstane naší vinou, že jsme se našimi nevyhnutelnými vývojovými trendy nezabývali již v době "perestrojky" s dostatečnou vážností. Pamatuji osamělý hlas P. Příhody a několika dalších osobností, kteří v té době poukazovali na soudobé zřetelné příznaky toho, že nám jakákoliv změna stávajících socialistických poměrů přinese mnohá zklamání. Odezva veřejnosti na tyto ojedinělé hlasy byla téměř nulová. Proto nás mnohé Listopad a následující vývoj událostí zastihl v nedbalkách. Po prohraném referendu (třeba i o jedno procento) by vše teprve dostalo punc dvacetikarátové ryzosti.

P. Čech 6.7.2023 20:50

Zdá se, že mluvime každý o něčem jiném. Já jsem v té době rovněž hlasoval v referendu pro účast ČR v EU. To bylo ovšem p ř e d schválením Lisabonské smlouvy, která odebrala většině zemí jejich suverenitu. K přijetí této zcela zásadní smlouvy se už referendum nekonalo a náš prezident vlastizrádce ji podepsal. Tady začal obecný problém s EU a s tím, o čem zde píši. EU se stala diktátorskou organizací, která jednotlivým státům stanoví jak se mají chovat, co mají dělat, na koho mají uvalovat sankce a pod. V takové organizaci není dobré být členem. Evropské společenství mělo svůj smysl a význam v době , kdy existovalo Spolerčenství uhlí a železa a posléze EHS. EU ten původní smysl postrádá a snaží se nastolit nadvládu Německa a Francie nad zbytkem Evropy. A tady je ten zásadní problém!

J. Majzlík 7.7.2023 5:59

V. Klaus byl k podpisu LS dotlačen nevybíravými prostředky. V ostatním bych se jen jinými argumenty a jinými slovy opakoval.

P. Čech 7.7.2023 7:20

Prezident je prezident a jako takový musí být ve všem silným člověkem. Takovým, kterého nelze ničím k ničemu nutit. Klaus je zbabělý žvanil, stejný, jako i všichni naši prezidenti s výjimkou Masaryka a zčásti Havla

J. Majzlík 7.7.2023 9:43

Víte velmi dobře, že Masarykova éra se v její komplexní, pro nás příznivé situaci nedá vůbec srovnat s polistopadovou etapou našich moderních dějin. Nebylo a dosud není v našem geografickém a politickém okolí jediného státu, o jehož nezištnou a přátelskou pomoc bychom se tehdy i dnes mohli opřít bez obav z případných následků naší neprozíravosti.

M. Baloun 6.7.2023 5:20

Na změnu loajality od národní k unijní má také silny vliv finanční stránka věci. Stačilo by změnit vyplácení europolitiků (méně a v závislosti na jejich mateřských zemích) a loajalita by se dost možná vrátila:-)

P. Diviš 6.7.2023 9:40

Otázka je, k͇d͇o͇ by to měl a chtěl udělat.

V. Vlach 6.7.2023 12:22

Velkými penězi ( za nic) jsou korumpováni.

To se většinou čistí plamenem.

J. Jurax 6.7.2023 13:14

Za službu vlasti se neplatí! © Alois Rašín

Za službu EU se ovšem musí platit hodně.

J. Krásenský 6.7.2023 4:50

Kdo že to říkal, že "Moc korumpuje, a absolutní moc korumpuje absolutně"? O blištivém Péťovi pověst praví, že je to konzervativní katolík. Jeho názorové veletoče a bezuzdné lhaní jsou s onou charakteristikou v přímém rozporu.

P. Diviš 6.7.2023 9:33

Katolíci dovedou být velice pružní, pokud musí.