3.7.2024 | Svátek má Radomír


Diskuse k článku

OSOBNOST: Čestmír Císař

Zřejmě takhle by se dala při troše zjednodušení charakterizovat osobnost jednoho z mužů pražského jara roku 1968 Čestmíra Císaře, který zemřel v neděli ve věku 93 let. V popředí zájmu tehdy stáli Dubček, Smrkovský a Černík, tedy generální tajemník KSČ, předseda parlamentu a předseda vlády a zpoza této ikonické trojice se tu a tam vynořil i Císař.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Hrncir 2.4.2013 6:51

obnovte Ceske kralovstvi, volte Cisare

ano studenti tehdy chteli Cisare. Jako dnes se pamatuji, ze vyse uvedeny slogan nekdo napsal na mariansky sloup na Malostranskem namesti pred volbou presidenta v roce 68. Skoda ze nemohl kandidovat v poslednich prezidenstkych volbach, dal bych mu svuj hlas. :-)

Z. Jaromír 2.4.2013 5:03

Při jedněch

majáles v průvodu studenti volali  "My chceme Císaře a rumunskou víru!" Protože zaznívala i hesla typu "Žádáme objasnění předčasné smrti Zdeňka Nejedlého", mnozí z nás byli přesvědčení, že ani to o tom Císařovi není myšlené vážně. Mnozí z nás nestáli především o komouše, o takové i makové. 

Z. Jaromír 2.4.2013 4:55

Při jedněch

P. Pavlovský 2.4.2013 1:25

Můj /adoptivní/ otec byl v Dijonu jeho spolužákem

Když v osmašedesátém znělo heslo Císař na hrad, táta pravil: ten zbaběle a komouš? Nikdy! A vyprávěl, jak po mnichovu stáli jako 17 letí klui před dilematem: Vrátit se nebo bojovat?

Byly to v Dijonu zřejmě vypjaté chvíle! Přísný francouzský dozor byl náhle "mimo hru", tohle si museli studenti vyřešit sami, každý sám za sebe, ale zároveň se prý strašlivě hádali v celém kolektivu. Nedohodli se, a tak část odjela zpátky do Protektorátu s perspektivou nucené práce pro nacisty a zbytek se hlásil v Paříži do armády.

Mnoho nechybělo a stihla je smrt hned na začátku války, ale Němci je v blahovůli až nepohopitelné nechali nalodit na uhelné lodi, na kterých absolvovali děsivou cestu do Británie - většina z nich poprvé v životě na moři (podruhé to pak bylo při invazi).

Ti první, pokud včas vstoupili do KSČ začali po vále dělat skvělé kariéry. Na ty druhé čekaly po návratu z Británie akce 20 0000 do výroby a kriminály. Ote sie po vále bleskově vystudoval ekonomii, ale záhy se oitl - jako inženýr s perfektní franouzštinou a angličtinou - nadlouho u revolveru v ČKD Stalingad.

Zbabělí Císařové na hrad, jejich stateční spolužáci mohli být rádi, když neskončili v Jáchymově.