9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 26.3.2024 8:39

Děkuji za kompliment, na vás bych ale určitě neměl... no názor si učiní každý svůj. Já jen, že ne každý návrh z EU nutně musí být blbý, stejně tak ne každý názor opozice musí nutně být geniální... J.L. end

J. Kostelanský 26.3.2024 1:44

"... a vyzdvihnout hrdinství ukrajinských bojovníků bojujících také za nás."

Každý, kdo napíše, že ukrajinští vojáci bojují za nás, je podle mně politický mimoň, co nemá v Evropském parlamentu co pohledávat. Buď je totiž tak blbý nebo to říká na něčí pokyn. Případně obojí.

Je to jen pár dní, co zpráva CIA pro americký kongres konstatovala, že Rusko neplánuje invazi na Západ. Nakonec k tomu netřeba ani CIA. V EU nic zajímavého pro Rusko není a Rusko nemá ani kapacity na ovládnutí zemí EU. Ale nejpodstatnější je fakt, že EU se i díky lidem jako pan Zdechovský potácí od jedné krize ke druhé. Političtí idioti v Bruselu včetně pana poslanca zničí EU mnohem spolehlivěji než by to udělalo Rusko se svou armádou. Udělají to totiž zevnitř. Kdyby Putin měl své agenty v Bruselu, nemohli by svou práci dělat líp.

Bývalý tajemník pražské KSČ Štěpán uvedl v jednom porevolučním rozhovoru zajímavou myšlenku (i komunisté mohou mít někdy podnětné myšlenky): "chcete-li zničit nějakou instituci nebo stát, postavte blbce do její čela".

A ještě jedna poznámka: Evropská unie vznikla původně jako Evropské sdružení uhlí a ocele, jenž mělo zajistit hlubší hospodářské vztahy mezi Německem a Francii. Základní myšlenkou byla teze, že země, medzi kterým je hluboké ekonomické propojení, nebudou mezi sebou válčit. Rusko pořád dodáva do EU plyn, možná dokonce i většinu, jen ve formě LPG. Ani Rusové nejsou tak blbí, aby si zničili slepičky snášející zlatá vejce, a ještě k tomu platili gigantické náklady na válku mimo Ukrajiny. Rusové se totiž na rozdíl od Západu dovedou poučit nejen z chyb vlastních, ale i cizích. Západ ty vlastní chyby pořád opakuje, jen vždy v trochu jiné podobě.

Existuje ovšem jedna výjimka. A tou jsou pobaltské státy. Ty ve vztahu k ruské menšině dlouhodobě nedodržují základní práva pro národnostní menšiny platné v EU. Brusel se ovšem rovněž dlouhodobě tváří, že nic nevidí ani neslyší.

J. Kostelanský 26.3.2024 1:45

Trpaslík v podobě pobaltských zemí se snaží Rusko naštvat vždy, když to je jen trochu možné. Tyto země moc dobře vědí, že Rusko - jako ostatně všechny země a zvláště ty velké - jsou velice citlivé na to, jak se v sousedních zemích zachází s příslušníky jeho národa.

Např. lidé, kteří se narodili a celý život žijí v Pobaltí, musejí pro udržení svého občanství složit zkoušku z úředního jazyka. Není tomu dávno, co se objevila zpráva, že kterási pobaltské země chce vyhostit a zbavit občanství 80-letého staříka, protože dobře neovládá úřední jazyk.

Někomu to možná přijde logické. Zvrácené myšlenky ovšem většinou logické jsou. Ale zkuste si představit ten poprask v Bruselu, kdyby např. Slovensko zbavilo nějakého penzistu maďarské národnosti státního občanství jen proto, že neumí mluvit slovensky. A takových lidí jsou na jižním Slovensku tisíce.

Abych se vrátil k původní myšlence. Pokud pobaltské země budou pořád tak nepřátelsky přistupovat k ruské menšině jako doposud, nelze vyloučit nějakou formu zásahu Ruska v těchto zemích.

J. Novak 26.3.2024 1:58

Nasi Polaci take nemusi umet mluvit cesky.

J. Kostelanský 26.3.2024 2:00

Nikde v Evropské unii to není povinnost. Jen v pobaltských zemích.

J. Novak 26.3.2024 1:58

Nasi Polaci take nemusi umet mluvit cesky.

J. Lukavsky 26.3.2024 7:06

"Rusové se totiž na rozdíl od Západu dovedou poučit nejen z chyb vlastních, ale i cizích" Jak vždy ukazovali a ukazují i dnes. Prostě jsou to pragmatici, učenliví a přizpůsobiví, umějí na všem vydělat.... nu a ta o Červené Karkulce by nebyla? J.L. end

J. Lukavsky 26.3.2024 7:10

"zpráva CIA pro americký kongres konstatovala, že Rusko neplánuje invazi na Západ." To byli ti samí Čučkaři, kteří kdysi tvrdili naprostý nesmysl, že Rusko chystá vojenskou invazi na Ukrajinu? I když ministr zahraničí Lávra, ba i sám prezident Rusi V.V. jasně říkali, že "ruští vojáci se vrací domů po úspěšném cvičení..." No těm bych nevěřil ani slovo, tedy těm Ušákům. J.L. end

J. Kostelanský 26.3.2024 12:54

Vám to asi bude zbytečné vysvětlovat, že to tak původně bylo i myšleno. Akorát Západ dělal vše možné i nemožné, aby Rusko k válce na Ukrajině vyprovokoval.

Poslední kapkou ruské trpělivosti byly 2 věci, které se na přelomu let 2021/2022 začaly dít současně. Ukrajina prohlásila, že chce obnovit své jaderné zbraně, na co Západ reagoval víceméně souhlasně. Druhým momentem byla vážná diskuze o urychleném přijetí Ukrajiny do NATO. Nikdo tehdy nemohl vědět, zda to budou měsíce, týdny nebo dny. Ukrajina s jadernými zbraněmi by pro Rusko byla naprostá katastrofa.

Navíc to prohlášení Ukrajiny o obnově svého jaderného potenciálu nebyl jen takový výkřik do tmy. Tyto věci se oznamují, když je na to země již připravena. A Ukrajina připravena byla - v Záporožské jaderné elektrárně Rusové objevily několik ton plutonia, které so používá k výrobě jaderných zbraní. Na jednu hlavici pak stačí několik kilogramu plutonia.

Nelze se pak divit, že si Rusové řekli, že rozumnější je teď začít válku na Ukrajině konvenčním zbraněmi než v budoucnu jadernými.

J. Lukavsky 26.3.2024 13:10

"Ukrajina s jadernými zbraněmi by pro Rusko byla naprostá katastrofa." zatímco Rusko s jadernými zbaraněmi je "Pevná hráz míru...". Inu proti gustu žádný dišputát. Ale řekl bych, že je celkem jedno jestli ty jaderné zbraně jsou namířeny na Moskvu z Kijeva nebo New Yorku, rakety to uletí za chvilku. No o "rozumnosti" války s Ukrajinou bych docela pochyboval, nějak se to zadrhlo. Ale pro Rusa jistě žádný problém, "nás mnógo.....". No muselo to být docela překvapení, když z (maximálně) třídenní "Speciální mírové vojenské operace" se to táhne už třetí rok. No pokud vím tak kdysi Ukrajina se vzdala jaderných zbraní za příslib Ruska (ba i písemný, Budapešťská dohoda) své svrchovanosti, což se nyní ukazuje jako chyba. Takže není divu, že o ně mají zájem. Nakonec taková S.Korea si je také pořídila, proč ne Ukrajina? Kdyby to všechno nebylo k pláči tak by to bylo ke smíchu. J.L. end

Z. Koutecký 26.3.2024 1:11

Proč by to Okamura dělal? Těžko by si tím polepšil u svých voličů.

M. Grundmann 26.3.2024 1:02

Ukrajina běžné Francouze nezajímá. Le Penová se o Rusko vlastně nezajímala, žádná francouzská banka jí však nechtěla z politických důvodů půjčit peníze na kampaň, dokonce jí nechtěly otevřít ani běžný účet. A tak jí nakonec vždy peníze půjčovala nějaká ruská banka. Rusko nebylo nikdy pro Francouze nějakým důležitým tématem.

J. Nevrkla 26.3.2024 0:27

Sleduji chování, projevy a názory předních západních politiků a srovnávám s chováním, projevy a názory Putina a volba je jasná.