11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

MZV: Příliš mnoho sirů Humphreyů

Sir Humprey Appleby je ikonická postava z britských televizních seriálů Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére, jejichž základní zápletkou je, že přestože z voleb přichází nová politická reprezentace, faktická rozhodovací moc zůstává v rukou nikým nevolených technokratů, jakým je i sir Humphrey.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 25.7.2023 18:37

Státní správa je chaotická, drahá a nevýkonná proto, že jí takovou politici chaotickými, drahými a zbytečnými zákony, nařízeními, právními a prováděcími předpisy učinili.

J. Machotka 25.7.2023 19:29

To máte naprostou pravdu. Nevím ovšem, zda byste souhlasil, že těmi politiky, kteří tak učinili, byli jako první císař František I., či spíše kníže Metternich, a následně pak císař František Josef I. Jedním z důvodů, proč státní správa vypadá tak, jak vypadá, je i to, že v té době nebyl hlavní požadavek na efektivitu, ale na poslušnost či konformismus. Od té doby už se moloch udržuje při životě tak nějak sám.

Obdobným problémem bylo přesvědčení, že v armádě vždy o všem musí rozhodovat vyšší důstojník. Až von Clausewitz upozornil na to, že pak se rozhodování musí dělat dopředu, což znemožní využít informace o aktuálním vývoji (příležitosti, hrozby). Von Moltke starší pak potřeboval skoro 50 let, aby tuto reformu zapracoval a staré myšlení odstranil, a to šlo o životy. Dá se proto předpokládat, že reforma státní správy, budeme-li už vědět, jak ji udělat, bude trvat srovnatelně dlouho.

Podobný vývoj lze ale sledovat i v jiných zemích s jinou historickou zkušeností. Je proto možné i to, že nárůst chaotičnosti, nákladů a pokles výkonnosti je dán už samotným způsobem, jak byrokracie funguje. Možná existuje něco jako von Clausewitzovy frikce, ovšem na mnohem delším časovém rozsahu, co působí, že metody fungující před deseti, dvaceti lety, už dnes jsou kontraproduktivní.

F. Navrátil 25.7.2023 21:38

Ono nejde ani tak o systém správy, jako množství a obsah agend. Pradědeček si tehdy postavil přes léto dům na svém pozemku. Potřeboval k tomu kámen, cihly, dřevo, střešní tašky, vápno, písek a pár dalších materiálů. Dnes by za tu dobu ani nevyřídil stavební povolení a vzhledem k tomu, že zásadně nedával úplatky, neměl by stavení povolení dodnes.

M. Kocián 26.7.2023 13:47

Nikoliv Bílá hory, ale byrokracie je to, čím nás Habsburkové dostali na kolena.

J. Machotka 26.7.2023 14:36

Pěkná poznámka :-)

Ono je to ale spíše tak, že jsme se tím dostali na kolena navzájem, jeden druhého - my Habsburky dřív.

Jinak, s tou Bílou horou, čím dál víc se mi zdá, že kdyby tenkrát vyhráli protestanti, mluvíme dnes německy a tak trochu by nás potkal osud Lužických Srbů.

M. Kocián 27.7.2023 17:37

Protestanti nebyli jen luteráni, zvlášť na Moravě měla před i po Bílé hoře silný vliv Jednota bratrská. Ale pravda je, že za podmínek panujících v tehdejší Evropě, jsme mohli dopadnout hůř a skončit třeba v Uhrách. I tak se naši předkové mohli více snažit tu byrokracii trochu nahlodat.

M. Pivoda 25.7.2023 12:33

"... základní zápletkou je, že přestože z voleb přichází nová politická reprezentace, faktická rozhodovací moc zůstává v rukou nikým nevolených technokratů, jakým je i sir Humphrey ..."

Připomenu, že demokratický systém voleb (založený na občanech) historicky vznikl v reakci na předchozí zneužívání moci nevolenými autokratickými vládci. Jenže odbornému dozrávání toho občana (včetně občanovy odolnosti vůči fake news), se žádný politik cílevědomě nevěnoval.

L. Zídek 25.7.2023 9:45

Pohled na seznam panoptika ministrů zahraničních věcí , kde nalézt někoho inteligentního , jehož prioritou by byly zájmy ČR , je tragikomedie. Korunkou této frašky je kamarád palestinských teroristů Lipánek ze strany, kde téměř všichni členové strany , většinou mdlého rozumu , po volbách získali za odměnu koryta politických náměstků a podobných nesmyslů. Nalitá Hybášková sice dokáže zbourat řadu aut, ale s korupčním bahnem nepohne....A za vlády 5demolice už vůbec ne!

P. Hatina 25.7.2023 7:57

Obávám se že pan autor postavu sira Humpryho vůbec nepochopil, stejně jako jí vůbec nepochopila naše vláďa když před zopár lety novým zákonem nastavovala podmínky státní služby.

Sic Humpry byla totiž veskrze kladná postava, která naopak chránila ministra/premiéra před důsledky jeho vlastních hloupostí, které by na ministerstvu způsoboval vlastními návrhy změn.

Způsob jakým to prováděl vypadal trochu parodicky (celý ten seriál byla parodie), ale to chce znát anglický smysl pro humor, ten je trochu jiný než ten náš. Proč hned upomínat na Kafkův Proces, když přece máme Švejka...)

To že na úřadech se používají byrokratické postupy které se někomu zdají těžkopádné zbytečné a drahé, je pravda,

Jenomže, proč to takto ti úředníci dělají, je napsáno přímo v Ústavě, článek 2.3. "..Státní moc ..lze uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon..". Takže prosím úředník musí postupovat přesně podle úředního postupu, který je dán textem zákona i doprovodnými úředními vyhláškami. Jinak by se choval, protiústavně.."

Jenomže, jestli autor na konci článku píše že "..Byrokracie totiž vládne jednou zbraní – dokáže zastavit společnost nebo alespoň některé její významné části. A jediné, co k tomu potřebuje udělat, je začít do puntíku plnit zákony a předpisy. "..

Tak si asi neuvědomuje, že úředníci sami si ty zákony a úřední vyhlášky pro sebe nepřipravují, ale že je prosím pro ně připravují naši drazí zvolení politici ve vládě a v parlamentu.

Tak možná kdyby se začalo se systémovými změnami tam, byl by to dobrý začátek. A nemusí zůstat jen u voleb, které se konají jednou za 4 roky, což je ale v dnešní době nebezpečně dlouho. Ale že zrovna v Čechách máme takovou hezkou národní tradici zvanou defenestrace... ;-D

J. Schovánek 25.7.2023 8:10

Sir Humpry nechránil ministra, ale sebe. Za ministrem byl jen bezpečně schovaný aby mohl v klidu vládnout. Ministra měl jako štít.;-)

P. Hatina 25.7.2023 8:38

Když ono je to obráceně. Ve svém rezortu přece vládne právě ministr, a ten si pak ale taky nese (má nést) za svůj rezort zodpovědnost..

Tudíž, pak by sice ani žádného Humpryho nepotřeboval (právě ta zmíněná dojemná scéna je reálná), jenomže bez něj a jeho rad, a kdyby řídil ten rezort jen ten ministr sám, doufám že chápete že ten bordel by byl stokrát horší...;-D

J. Machotka 25.7.2023 11:10

Vážený pane Hatino, sir Humphrey je postavou fiktivní a jako takový má vlastnosti i charakter, jaký mu přisoudí jeho autoři. Pokud vás nepřesvědčují argumenty na dostupných referencích, je stále možné se autorů dotázat přímo.

Proto jen jednu faktickou poznámku: politici zákony schvalují (a v rámci tohoto procesu pozměňují, což často znamená zmrší), ale až na naprosté výjimky je nepřipravují.

Přeji vám hezký den.

M. Kocián 25.7.2023 13:09

Doporučuji kromě shlédnutí seriálu přečíst i knihu, kde jsou v poznámkách uvedeny skutečné případy, ze kterých jednotlivé zápletky vycházely.

S. Kalužík 25.7.2023 11:46

Ale samozřejmě, že ne:

Tak si asi neuvědomuje, že úředníci sami si ty zákony a úřední vyhlášky pro sebe nepřipravují, ale že je prosím pro ně připravují naši drazí zvolení politici ve vládě a v parlamentu.

Připravují to přece zase úředníci!

P. Hatina 25.7.2023 11:59

Doufám že si to nepředstavujete tak, že si úředníci sami sobě navrhují svou vlastní práci a toto pak předají vládě aby jim jí schválili.

Ono je to bohužel tak, že prvotní je (často složitý) zákon, který si ale skutečně navrhnou a vymyslí politici, na který teprve pak může nastoupit prováděcí vyhláška. Ale tu si rovněž nenavrhují úřelnící sami sobě, ale ty sepisují, jak se dá někdy dočíst jakési expertní skupiny, které si pan ministr sežene bůhvíkde. Ale i tento sepsaný návrh jde do vlády a parlamentu a tam si to mohou upravovat jak se jim zlíbí.

J. Ticháček 25.7.2023 19:02

Pane

Zákony nevymýšlí politici. Ti - občas - sledují ducha doby a občas je napadne, že by mohli něco navrhnout. A když se ten návrh setká s kladným ohlasem, přijde jiná parta. Asi jako když architekt, nebo někdo jiný, děsně kreativní, dostane úžasný nápad. Když už na to jednou jsou peníze, přijde parta inženýrů, dost často tlupa stážistů v období magisterského studia, a pokoušejí se z toho udělat něco, co by šlo realizovat.

V našem případě to bývají studenti práv. Nejen tři z mých bývalých přítelkyň, ale i pár dalších lidí, se kterými jsem se jejích prostřednictvím seznámil, trávili značnou část studentského života tím, že psali zákony.

A vzhledem k tomu, kolik zákonů je přijímáno, si nikdo mu nich nedělal (a nedělá) iluze o tom, že jejich práci někdo nějak kontroluje.

Většinu našich platných zákonů formulovali lidé mezi dvaadvaceti a čtyřiadvaceti lety věku.

A těm politikům, kteří o tom nakonec opět rozhodují většinou s chápáním toho všeho pomáhají jejich spolužáci. Výsledkem je situace, kdy se dvaačtyřicetiletá Terezka, specialistka na právo v oboru životního prostředí chytá za hlavu nad zákony, které sama před dvaceti lety stvořila.

R. Tichý 25.7.2023 7:26

Serial "Jiste pane ministre" by mel byt soucasti osnov obcanske nauky a pred kazdymi volbami by mel byt vysilan v hlavnim vysilacim case.

J. Jurax 25.7.2023 14:05

Souhlas!!!

J. Řezníček 25.7.2023 15:00

Přesně.

Knihy a filmy o anglickém politikovi Jimovi Hackerovi a spol. ( i hra v Divadle na Vinohradech !) znám velmi dobře. A obdivuji je, vč. volby herců. Už jen to, že byly napsány v 80. letech 20. stol. dokazuje, že Angličani o demokracii vědí mnoho a jsou tak několik generací před ostatními.