29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MROŽOVINY: O české státnosti bez růžových brýlí

Není to dlouho, co jsme oslavili, nebo si spíše připomenuli vznik novodobého českého státu a ani ne před čtrnácti dny dobu, kdy se „k tobě, o národe český, správa věcí tvých navrátïla“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Koutný 28.11.2020 9:36

S těma Rolling Stones jste to rozštípl ;-D Co třeba zakázat jakoukoli importovanou kulturu? Myslím, že punkový soubor Lubomíra Pánka by zpěvem Ktož sú boží bojovníci Strahov taky zaplnil.

P. Lenc 28.11.2020 9:36

Rozbití R-U byl obrovský historický omyl.

P. Lenc 28.11.2020 9:33

Opravdu mýtus?

M. Zikmund 28.11.2020 9:07

omlouvám se, to byla reakce na příspěvek pana Krejčího níže.

M. Zikmund 28.11.2020 9:07

I vám ta lobistická propaganda kolem Dukovan nasadila do hlavy mýtus o chomoutu? Je zajímavé, jak na to všichni skáčou.

J. Krejčí 28.11.2020 8:34

Mám tendenci omlouvat naše táty za to, že volili KSČ v r.46. Zažili krizi, Mnichov, haydrichiádu i zákaz psaní pravdy o SSSR hned po válce. Ale jestli teď zase vlezeme do ruského nebo čínského chomoutu, jak nám radí děd Vševěd na hradě a jeho banda, pak dobře nám tak Ale už teď je mi líto mých vnoučat, jestli jim připravíme takový osud, vinou nepoučitelných dementů.Už se k tomu chystá první krok :Dostavba Dukovan !

V. Mokrý 28.11.2020 8:08

Ano, mnoho lidí si libuje v sebemrskačství a rádo by bylo za slouhy.

Mučedníky však nebudou.

L. Písařík 28.11.2020 7:43

pardon - kde jinde......

L. Písařík 28.11.2020 7:42

Velmi dobré a chce to nějaký čas na popřemýšlení nad tím, co bylo napsáno.

K neutralitě Švédska bych poznamenal, že byla vykoupena dodávkami nerostných surovin - kd jende by bralo Německo ocel na tanky?

R. Holub 28.11.2020 5:16

Vyborny clanek. Jen bych dodal, volby v CSR v r. 46 sice nemely agrarniky a narodni demokraty, ale lidi nemuseli dat 40% komunistum, a socialni demokrat Fierlinger byl v podstate komunista. V Rakousku komunisti dostali asi 4%, i na Slovensku byli ctvrti (?). Jako v Nemecku v r. 33, pulka Cechu si zvolila komunisty, jako Nemci nacisty. Podobne jako ted si Americani voli neco jako socialistickou diktaturu. Otazka je jestli vubec v Americe budou ferove a svobodne volby v r. 2014

J. Kovaříček 28.11.2020 3:35

Dobrá snaha autorova, ale výsledkem je poněkud nejapný článek, plný předsudků a nejasností. Svět se mění radpidně a i síly v něm rozložené. Například ten sebevědomý britský národ jsou jen britští občané a zahrnuje to i národy jiné, např. Skoty, Iry nebo Velšany. A dnes je i hodně Britů orientálního původu a islámského vyznání, o jejich britském sebevědomí mám vážné pochyby. Státnost můžeme též chápat jako stádnost. Naši předkové vybudovali jedno z nejvlivnějších evropských království, o které jsme sice přišli, ale zase předválečná republika patřila k předním státům na světě! Státnost se měnila, ale národnost přetrvávala. A ten náš nárůdek dal světů mnoho znamenitých osobností v oblasti vědy, průmyslu i umění. Pokud autor zde píše, že "máme z vlastních dějin mindráky" mluví za sebe. Já žádné mindráky nemám, na své češství jsem hrdý, a to právem. Bývali jsme kupříklad světovou velmocí v oblasti klasické hudby a já cítil nelibě, když Václav Havel pozval na hrad českých králů skupinu Rolling Stones, ty hudební prznitele mládeže! Je na čase opět povzbuzovat naše národní kvality a nešilhat po pochybných amerikánských vzorech. K čemu nám jsou karbanátky v bílé housce, vřeštění rockérů nebo přihlouplé televizní seriály? My Češi máme na víc. Toho si buďme vědomi! Teď se občas podívám na české filmy a dojímá mne ta česká lyričnost a jemný smysl pro humor. Kdo tohle umí lépe než Češi?

Střední Evropa má šanci na dobrou budoucnost, kdyby zdejší národy podaly si ruce ke spolupráci a odhodily pošetilou hašteřivost.

M. Veleba 28.11.2020 1:10

Perfektní, děkuji. A Thora jsem četl, luxusní počtení taktéž.