30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

MIGRACE: Stěhování národů vyvolá problémy vždy

Ačkoli je ukrajinská společnost v mnohém jiná, čeští politici se naivně snaží začlenit Ukrajince do té naší a usadit je zde natrvalo

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 29.4.2022 19:49

Babišovi jde o prachy...

P. Diviš 29.4.2022 15:34

Celkem vzato, slabší až úplně blbé. Problém bude nepochybně existovat, ale zdaleka ne v popsaném měřítku a je jedině na nás, aby byly problémy minimalizovány.

Jestli tu Ukrajinci zůstanou delší nebo kratší dobu, to záleží na tom, kdy Putin ukončí nesmyslnou válku a kolik toho stačí zničit. Je jednodušší počítat s tím, že zůstanou déle, případně trvale a pokud odejdou dříve, nic se neděje. Do škol zatím chodí ukrajinské děti dobrovolně, povinné to zatím není. A je nepochybně lepší, když do školy chodí (a matky do práce), než aby se jen tak poflakovaly.

P. Princ 29.4.2022 18:28

"...je jedině na nás...". No, my můžeme leccos ovlivnit jenom ve volbách. A účinnou rétoriku (opakuji : rétoriku) má k diskutované problematice zatím jenom Tomio, zdá se mi.

P. Diviš 29.4.2022 20:53

(Pi)Tomio akorát blbě kecá.

M. Juraška 29.4.2022 15:33

Pane presidente máte pravdu jako vždycky.R^

O. Musil 29.4.2022 15:46

Rozhodně měl pravdu, když řekl, že se v Rusku mýlil.

D. Havránek 29.4.2022 15:12

Pane Klaus, kdysi jsem si Vás vážil. Teď je mi z Vás na blití. Začalo to vaší slavnou amnestií ušitou na míru svým kamarádům. Vaše postoje jsou na hranici vlastizrady moc by mě zajímalo, jaké kompro na Vás Rusové mají. Měl by jste se stydět!

P. Brich 29.4.2022 16:02

Tak jste se vyblil a teď se můžete ještě pokakat:-P

V. Němec 29.4.2022 15:10

Určitě souhlasím s pomocí lidem v nouzi.

Jen si myslím, že teď všechny tyto imigranty máme za anděly. Je to jako, když jsme kdysi vtipkovali, že Němci z NDR stříleli za války jen slepými.

P. Diviš 29.4.2022 15:29

Máme? Vy, a kdo ještě?

J. Jurax 29.4.2022 19:56

Média.

P. Diviš 29.4.2022 20:54

Všechna?

J. Pavelka 29.4.2022 14:34

Já nevím, zda někdo tak vehementně tvrdí, co Klaus keritizuje, nebo zda vytváří "slaměného panáka" (nejspíš něco mezi tím) Samozřejmě že přijetí velkého počtu ssebounese problémy ale to nikdo nepopírá...

J. Pavelka 29.4.2022 14:36

Pokud bych měl soudit podle Ukrajinců, co přišli a s kterými jsem mluvil.,spousta tvrdí,že se chce vrátit...ale to není reprezentativní vzorek, a pak, ž to bude aktuální...

K. A. 29.4.2022 13:57

To je dobře, že to konečně někdo řekl. Není v našem zájmu přijmout tolik imigrantů. Měli bychom jim pomoci, ale zároveň dát najevo, že jejich pobyt je tu dočasný a ne jim nabízet, jestli tu chtějí zůstat. Samozřejmě, kdyby se situace ne Ukrajině horšila, tak se asi nedá nic dělat, ale zatím je i na Ukrajině dost míst, kde nehrozí nebezpečí života. Mám podezření, že ODSka a TOPka v nich v duchu své pravicové tradice vidí levnou pracovní sílu a přijmout 300000 migrantů je pro ně způsob, jak ojebat českého dělníka a českou prodavačku. Také bychom mimochodem měli říct, že kdo v této zemi případně zůstane, tak se musí stát Čechem.

Osobně mám Ukrajince rád. Jsou nám blízcí. Na rozdíl od Rusů se učí česky atd. Určitě tady budu mít radši Ukrajince než stejný počet Angličanů, Němců nebo Rusů. Představte si 300000 Rusů, jaká by to byla teď Putinova pátá kolona.

P. Diviš 29.4.2022 15:35

ODS už dávno není pravicová a TOP nebyla nikdy.

I. Viteker 29.4.2022 13:34

Pěkný pokus o ruskou vlivovou operaci. VK se pokouší popřít zjevný rozdíl mezi válečnými uprchlíky a migrační vlnou z Blízkého východu. Zmínkou o propagandistických heslech v souvislosti s ruským napadením Ukrajiny jako by se snažil popřít zjevná fakta Je přece fakt, že jsou Rusové na Ukrajině a ne naopak. Je fakt, že Rusové vraždí ukrajinské obyvatelstvo a ne naopak. To pane Klausi nevidíte, nebo nám taky sdělíte, že všechny ty scény z osvobozených ukrajinských měst jsou klipy nahrané za pomoci komparzu? Nedivil bych se. Vládě podsouvá rozjásaný postoj, vůči uprchlíkům, což je opět zjevná nepravda, nebo přinejmenším páně Klausův dojem. Vláda taky nikdy netvrdila, že se neobává problémů - opět další nepravda Václava Klause. VK má komunistické vidění světa, který rozděluje na Západ a Východ. Skutečnost je ale taková, že svět je dnes rozdělen na demokratické státy a na ty ostatní. Ukrajina se snaží být demokratickým státem na rozdíl od Ruska. Co se týče korupce, je z velké části způsobena změnami v životě Ukrajiny a taky pozůstatkem z dob Sovětského svazu. Jenže zatímco Ukrajina má předpoklady se korupce a zločinnosti postupně zbavit, v Rusku je stav státní gangsterokracie konzervován vedením země. O tom se ale VK nikdy a nikde nezmiňuje. Nakonec i my sami dobře víme, o čem je řeč - zažili jsme to v 90.letech a za Opoziční smlouvy. Zlepšení poměrů v této oblasti však rozhodně není výsledkem úsilí VK ani MZ. Začlenění uprchlíků, pokud se rozhodnou zůstat, určitě bude záviset i na nich samotných a přijímáni jejich dětí do škol je určitě v pořádku. Nebo byste je pane Klausi nechal v izolaci ? Závěrem chci říct, že mi tenhle článek VK přijde přesně jako pokus o ovlivňování veřejného mínění - vlivová operace některé z tajných služeb Ruska. Podobá se kampani proti americkému radaru na území ČR...

K. A. 29.4.2022 13:45

Vy jste dobře naštvanej a k tomu naivní. Se svými názory byste si měl dát pozor, aby vás nějaké sluníčko neobvinilo z rasismu, že upřednostňujete bílé migranty před snědými. Mimochodem, kde Klaus říká, že Rusové na Ukrajině nejsou a nevraždí Ukrajince?

V. Pavelka 29.4.2022 14:00

Dotaz pro naivní ? Až se vrátí muži k rodinám s válečnou zkušeností ? Zapadne klíč života do zámku bez problémů ? Nehledě na Čechy, měkýše a bázlivé [UA][>-][UA] ?

I. Viteker 29.4.2022 14:25

A co z toho vyvozujete ? Nebo chcete někoho strašit ? A co tenhle narativ: Ukrajinou to neskončí ! ( ruská masmédia) Tady jde o jednu jedinou věc - a to celou dobu . Rozdělit společnost, rozdělit EU a rozdělit pokud možno NATO, aby se puťkovi lépe manipulovalo s jednotlivými zeměmi.

P. Brich 29.4.2022 16:13

V Kyjevě se bojuje za Prahu: Kyjev a nová realita. Přes barikádu a za zvuku sirén do plné restaurace - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Z. Lapil 29.4.2022 14:51

To se jako bojíte, že nás tu Ukrajinci budou střílet v domnění, že jsme ruští vojáci na dovolené?

Kromě toho si nějak nedovedu představit, že skončí válka, nejspíš nějakým okleštěním Ukrajiny na způsob pomnichovského Československa, a vojáci se seberou a vyrazí za děvčaty do ciziny.

Problémy samozřejmě budou, ale solidně zvládnutelné, protože Ukrajina, ať pod jakýmkoliv názvem, je země s podobnými dějinami jako ta naše, takže se kojím nadějí, že Ukrajinci nejen že dobře vědí, že bez práce nejsou koláče, ale že si dokonce pod pojmem práce představují zhruba totéž, co my.

Možná ještě důležitější: že si totéž, co my, představují pod pojmem slušnost.

P. Brich 29.4.2022 16:11

Podobné dějiny jsme měli celkem asi 20 let a to jenom s kouskem, který se nazývá Podkarpatská Rus.

J. Jurax 29.4.2022 19:59

A hlavně nejsou muslimové.

I. Viteker 29.4.2022 14:21

A jak byste chápal tohle ? : Ruská agrese vůči Ukrajině je výraznou většinou našich spoluobčanů zásadně odmítána. Je důrazně odmítána i těmi, kteří jsou jinak velmi citliví na propagandistická hesla a černobílé vidění světa. Teď jim nevadí. - To je jasná relativizace faktu, že Rusové napadli Ukrajinu. Protože přece tady jde podle VK více o propagandistická hesla a černobílé vidění světa, než o fakta. A naivní jste vy, pokud si necháte bulíkovat, že tu jde o něco jiného, než o ruskou propagandu . Přesně takhle se totiž budují dezinformační kampaně.

K. A. 29.4.2022 14:39

Ne to není relativizace. To, že Rusko napadlo Ukrajinu není propagandistické heslo, ani černobílé vidění světa. Takovou interpretaci tam vkládáte Vy a čtete nepozorně. Z věty: "Ruská agrese vůči Ukrajině je výraznou většinou našich spoluobčanů zásadně odmítána." jasně vyplývá:

1) Ruská agrese na Ukrajině je neoddiskutovatelný fakt.

2) Většina občanů ji odmítá, tj. odsuzuje, hodnotí negativně.

Dále Klaus říká, že i jinak kritickým občanům nevadí propagandistická hesla, ale neříká, jaká hesla to jsou.

Nicméně lze uvést příklady propagandistických hesel, k nimž by mohl mít občan negativní postoj, jakkoliv rezolutně odsuzuje ruskou agresi. Např. na stránce branmecesko.cz původní výzva: "Nahlásit dezinformace není práskačství." Tohle heslo dokonce vyvolalo u části veřejnosti takovou nevoli, že to pak vláda radši smazala.

J. Vlček 29.4.2022 14:37

Rusové vraždí Ukrajince a ne naopak?

Nepřišli Rusové náhodou zabránit vraždění Rusů Ukrajinci, které se dělo od roku 2014 do současnosti?

Pane Vitekere, je dobré se nespoléhat pouze na informace které nám tématu Ukrajina poskytuje naše TV, ale poohlédnout se i po jiných zdrojích adekvátních informací.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DMfGIOBV-Yc&t=1s

P. Brich 29.4.2022 16:08

Pane Vitekere, pěna u úst Vám sahá až před oči, takže mele, pravda, nepravda, až se Vám to nějak pomixovalo:-P

P. Brecík 29.4.2022 21:32

UA rukama Azovu zavraždila 14.000 rusky mluvících obyvatel UA v Doněcku/Luhansku. Což je stále více, než je zatím obětí. ČT a spol. hlupákům vsugerovala, že jsou to opolčenci = chtějí odtrhnutí. NIKDY nechtěli. Chtěli federalizaci = mluvit a učit se rusky / rumunsky / maďarsky / rusínsky. Poláky Banderovci vyvraždili v předstihu. Jak píší jinde - Putinovi už to bylo jedno. Nutili mu násilím svoje názory = NATO apod. Tak se začal bránit.

A. Samková 29.4.2022 13:16

Souhlasím s panem prezidentem. Spousta otázek a problémů, odpovědi žádné, ukrajinizace našeho státu na pochodu. V Ukrajině se vede válka na 15 % území, zbytek je velký jako Francie. Mezi přišedšími bude asi dosti těch, kteří už dříve chtěli jít za lepším a nyní se jim otevřela hranice a náruč podpor. Bůh ví, jestli se k nám do bezpečí před válkou dostanou opravdu ti potřební. Bylo by záhodno stanovit tomu příjmu nějaké hranice, ale toho se od vlády asi nedočkáme.