18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

MÉDIA: Bakala zaútočil na Klause

Petr Arenberger skončil jako ministr a Dominik Feri jako poslanec. Obou pánů není žádná škoda, Jeden byl prospěchář, kterému chyběla funkce, a druhý exot v poslanecké sněmovně, které dával „punc světovosti“, zejména v očích americké progresivní levice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 29.5.2021 15:57

R^

J. Sedlář 28.5.2021 9:19

Pyjáti nemaj transparentní účet?

R. Tichý 28.5.2021 7:22

Doporucuji clanek od Slonkove, ktera celou kauzu usazuje do kontextu.

J. Kanioková 28.5.2021 19:06

Souhlas

V. Halašta 28.5.2021 5:30

S jakouže to protiruskou propagandou?

O. Musil 28.5.2021 5:14

Pokud si dobře pamatuji, Václav Klaus minule podpořil jistou Suverenitu univerzální kandidátky Jany Bobošíkové. Ta to pak neměla ani "za peníze", což bylo neobyčejně bolestné. A Klaus teď nejspíš myslí výš než jen na roli maskota Tříbarevných.

V. Bok 28.5.2021 3:32

Zvlášní soubor nesmyslů, pomluv a polopravd, jak bývá od Bakalovců obvyklé.

Jednalo se o vládní úvěr, běžně poskytovaný řadě zemí na různé zboží. Byl poskytnut v převoditelných rublech, posléze po převratu transformován jako i jiné pohledávky a závazky do USD v poměru 1:1. Zboží, které jsme dodavali byly vesměs položky, které jinde neměly žádný odbyt. Jednalo se zejména o potraviny, některé stroje a spotřební zboží. V té době mohl o brzkém zhroucení SSSR vědět snad jen ten Bakala:-) žertuji (taky jsem se s ním posléze potkal a několikrát telefonoval. Kupodivu, poslední telefonát byl o společné zálibě ve scifi)..

Po zhroucení SSSR bylo velice těžké jakékoliv dluhy z zhrouceného soustátí, které se nechtělo ani hlásit k odpovědnosti za dluhy cokoliv vydobýt, vč. nefungujících soudů. Situace stála několik let, kdy se pořád jen psaly výhružné dopisy a nic... Mezitím dluhy a závazky převzalo Rusko. Pak u nás konečně někoho napadlo dluh prostě prodat. No, podařilo se. Není to nic neobvyklého, víte? Dokonce je to velmi časté. A výnos byl tuším 35% a uhradil se zbožím dle našeho výběru, např. jaderným palivem a vrtulníky, nějakými surovinami a pod. Mimochodem, tehdy jsme museli vyřadit nekvalitní palivo od Westinghouse, tak se to hodilo....- Za ta leča s moravskou klobásou a zmražená kuřata to myslím bylo až dost.

Na tom celém není nic divného ani protiprávního...

Mimochodem, ta záležitost nebyla nijak tajná, za Adamce to proběhlo i tiskem a televizí, tusim ministr B.Urban o to třeba hovořil. No, skvělá ukázka novinářské práce.

J. Nevrkla 28.5.2021 8:05

R^R^

P. Lenc 28.5.2021 11:28

Tady nejde o novinářskou práci, ale o házení špíny, protože většina lidí nebude hledat relevantní údaje.A s tím Bakalovci počítají.

P. Hák 28.5.2021 12:20

Takže jde o typickou novinářskou práci.

R. Langer 28.5.2021 12:34

R^ ;-D

J. Kanioková 28.5.2021 19:22

Přesně ! R^

P. Hatina 28.5.2021 2:08

To sice ano, jenže je otázka, zda se bavíme o hlásaných ideologických principech a nebo o tom, co který politik skutečně dělal a jaké měl skutečné výsledky.

Tudíž, jestli prasklo, že si pan Klaus, v době kdy ministroval finance a radil státu i lidem jak se mají chovat skromně, nechal ve svém úřadu utéct miliardu do Ruska, tak si pak taky lidi třeba vzpomenou, že i tu Lisabonskou smlouvu nakonec podepsal.

Čili, že venkoncem, i kdyby dostal ve volbách těch x procent a prodral se do parlamentu, tak to zase úplnej zázrak aby jsme se stali ekonomickými a politickými tygry (jak se kdysi ještě za jeho éry říkalo), nebude. Leda se bude sice i dál psát, že jsme "potížisty EU", leč i tak se povezeme s Bruselem dál", jak se říká, pěšky jako za vozem...:-(

L. Novák 28.5.2021 2:18

Doufám, že si uvědomujete, že jenom BILIONOVÝ TUNEL OZE spáchaný legislativně za vlády koalice ČSSD je řádově 1000 miliard vyhozených do kanálu? Proti tomu je částka, kterou komunisti půjčili Rusku, zanedbatelná, i když byla v USD. Klaus byl ministrem s možností zásadně ovlivňovat běh věcí až mnohem později, než při svém prvním jmenování do funkce. Že o úvěru pro Rusko bylo rozhodnuto již mnohem dříve, ani nemluvě.

V. Bok 28.5.2021 3:37

Za Klause se uvedený vládní úvěr jen realizoval, prostřednictvím dodávek zboží, co nemělo jinak odbyt. Clearingový účet byl v převoditelných rublech. Později se pohledávky překlopily do USD v poměru 1:1. Žádné dolary Klaus nikomu nepůjčoval. Nevěřte všemu, co Bakalovci stvořili. No, mimochodem stvořili také TOP09

R. Langer 28.5.2021 5:27

Žádná miliarda nikam neutekla, je to hovadina... :-P

K. Loucký 28.5.2021 17:04

Nic "neprasklo", jde o zcela chybné časové zařazení. (Možná jen proto, že ten, kdo to psal, si tu dobu nepamatuje.) Klaus také nic nenechal "utéct", ministerstvo plnilo závazky státu, na kterých ani 17. listopad, ani 10. prosinec nic nezměnily. Vůči Klausovi lze mít řadu výhrad, ale výtka řádného splnění platného smluvního závazku k nim rozhodně nepatří.

P. Hatina 28.5.2021 17:28

No já nevím, ale tady přece nešlo o "závazek", ale naopak o poskytnutí půjčky. A tady bych předpokládal že ministr financí má mít "poslední slovo" a tu půjčku i na poslední chvíli zablokovat. Kór v takový době, když on ten 17.listopad změnil opravdu, ale opravdu hodně.

To už je spíše ještě hlubší otázka, co všechno dohodnul pan Havel, jak s našima komunistickýma bossama, tak i s Rusy a soudruhem Gorbačovem. Jestli součástí toho nebyly i tyhle "drobnosti" Ale na kácení ikony pana Havla je ještě asi brzo...

J. Ticháček 28.5.2021 18:51

Závazek vyplýval z již uzavřené smlouvy. A popravdě řečeno, ten Klaus o tom vůbec nemusel vědět. Smlouva byla uzavřena, její naplnění měl někdo na starost a celé to už vesele probíhalo mimo ministerstvo financí. To už řešila tehdejší státní banka. Na dokonce jsem přesvědčen, že se ta suma neobjevila jako samostatná položka v nějaké bilanci, kterou by si ministr prohlížel. Byla součástí nějaké mnohem vyšší částky, která měla nějaké jméno v rozpočtu.

O tom, že by to Klaus měl zablokovat si ještě popřemýšlejte. Za prvé to byla smlouva s normálně fungujícím státem, o jehož budoucím rozpadu nikdo ní netušil, a za druhé by se to dost podobalo situaci, kdy Vám z rozestavěného baráku odejdou řemeslníci jen proto, že se ve firmě změnil náměstek.

J. Kanioková 1.6.2021 18:53

Bolí paranoia ?

L. Novák 28.5.2021 1:38

Naprostý souhlas s autorem.

Bakalův Aktuálně.cz je obsazený zelenými magory a slouží jim jako dezinformační hlásná trouba. Neuvěřitelné pitomosti, které se tam v archivu nalézají, jsou toho důkazem. No a pokud se zmíněného článku týče, jeho titulek je ve zřejmém rozporu s tím, co je uvnitř psáno. Prostě potřebují vydělat peníze, tak píšou hlouposti s lákavými titulky... :-P

I. Štípek 28.5.2021 1:44

R^R^R^[>-]