13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

MARXOFEUDÁLOVÉ: Vzhůru do solární katastrojky

V roce 2022 se produkce FV v Německu v létě ve slunečných dnech pohybovala okolo poloviny denního příkonu (MW), naši Stachanovci již nyní míří na dvojnásobek (relativně 4x více než v Německu), a to ještě tato huráakce běží dál…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 27.5.2023 19:45

Provede-li se systémová změna, pak možná nebude potřeba uchovávat celkově až tolik energie (hlavně ze solárních panelů), kolik požaduje starý systém (systém strojů a lidí).

Výsledkem by mohla být (něco jako byla kdysi zamýšlená) perestrojka, nikoliv posměšně pojmenovaná "katastrojka".

M. Pivoda 27.5.2023 19:28

Nejsem ve sporu s J. Majzlíkem. Alespoň ne ve velkém sporu.

Hlavním tématem je ale systémová změna, nikoliv změně jen jedné jediné komponenty ve stávajícím systému a podřízení všeho ostatního (včetně úložišť z kolísavých zdrojů energie) jen požadavkům stávajícího systému.

A pak také je třeba brát v úvahu i vývojové trendy, nejen technologické, ale i společenské.

K tomu poslednímu zmíněnému: Naplňuje se předpověď inovačního guru C. M. Christensena, z roku 1997. Občané, kteří si mohou dovolit zakoupit již první (tzn. drahé) elektromobily, se chtějí opravdu chovat více šetrněji k životnímu prostředí.

Nadpis článku "MARXFEUDÁLOVÉ. Vzhůru do solární katastrojky" je naprosto scestný.

J. Majzlík 27.5.2023 18:20

V mnoha oblastech lidského konání tato perspektiva beze zbytku platí. V energetice se však při vývoji a realizaci nespolehlivých zdrojů el. energie plýtvá nerostnými surovinami, ať již inertními nebo spalitelnými, které by při současném stavu energetického průmyslu bylo možno využít racionálním způsobem. Chybí tady zpětná brzdná vazba mezi nezodpovědnými akcelerátory OZE a uvážlivými kapitány našeho průmyslu.

J. Majzlík 27.5.2023 18:08

. . . což je dáno samou podstatou tohoto jinak velmi užitečnému a všestranně využitelného fyzikálního jevu.

Málo je nám na př. platná vysoká hodnota indukce magnetického pole trvalých magnetů. když jejich využití v energetice je podmíněno spotřebou mechanické práce vnějšího zdroje. Každý způsob dlouhodobého uskladnění el. náboje je limitován m. j. vnitřními ztrátovými procesy, opět z principu nevyhnutelnými. Dále je nezbytné porovnávat poměr hodnoty energie, předané spotřebiči ku sumární energii, vložené do úložiště od jeho výstavby až do jeho likvidace. Podobně při úvahách o generování el. energie pomocí zdrojů, využívajících energie slunečního záření a přírodní mechanické energie.

F. Kusák 27.5.2023 17:32

No jo, ale potom tu máte stabilní zdroje elektřiny, jejichž odpojení od sítě je problematické, např. jaderné elektrárny, a z hlediska časové rozlišení, naprosto nežádoucí. Jak to chcete udělat? Proto Němci sázeli na plynové elektrárny, které jsou pružnými elementy v síti. Jasně, souhlasím, že zakazovat fotovoltaiku je nesmysl, ale každý uživatel by si měl uvědomit, že na střeše nemá zlatý důl, jehož pořízení mu ještě někdo zadotuje, ale že si s přetoky musí poradit sám, tedy ne, aby draze prodával, když elektřiny je nadbytek a levně kupoval v době, kdy nakupují všichni.

P. Skřivan 27.5.2023 17:30

Právě tento trik ovšem vytváří velký prostor pro ty, kteří přebytky budou umět využít.

L. Žaloudek 27.5.2023 17:28

Domácnosti prý 25, v topné sezóně až 30%.

P. Skřivan 27.5.2023 17:28

To je z hlediska spotřebitele. Z hlediska rozvoje ekonomiky jde o investici do vývoje nových technických řešení. Mnoho z nich neuspěje, ale ty, které uspějí, pak náklady obvykle vrátí. Pokud se něco zkoumá, nikdy se neví, co se vyzkoumá. Obvykle něco jiného, než se původně myslelo. To je základní pravidlo výzkumu. :-)

P. Skřivan 27.5.2023 17:25

No pár systému ve světě už je: přečerpávací elektrárna, adiabatické úložiště vzduchu, zkapalňovací úložiště vzduchu, velká nebo velká spousta závaží, lithiovky, vodík, stlačování CO2. Jako pár firem na tom zbohatnout už zkouší. Lze se domnívat, že nikdo neuspěje, ale to je asi stejně pravděpodobné, jakože uspějí všichni. :-)

P. Skřivan 27.5.2023 17:20

Problém je, že když si někdo pořídí panely, pro soustavu to není žádný problém a neexistuje racionální důvod, proč nepovolit jejich připojení. Už komunisti vymysleli HDO, takže dnes přece není žádný problém, proud z panelů při přebytku v síti odpojit. Samozřejmě to nutně povede k tomu, že bude třeba umět předat přebytek jen tomu, kdo bude chtít jen přebytky a zaplatí za ně, samozřejmě cenu o dost nižší. Nevidím v tom problém, kromě nutnosti chytřejší technologie na řízení soustavy. Co si ten dotyčný s přebytkem udělá, to je jeho problém. Soustava je tu jen od toho, aby předala proud od výrobce ke spotřebiteli a uměla to ekonomicky zpracovat.

Decentralizace výroby elektřiny je s OZE praktická nutnost a článek popisuje problémy s tím spojené. A co ? Zakazovat využívání OZE je ještě větší hloupost než jejich využívání za každou cenu.

Budou-li pravidelné přebytky, vznikne i obchod s nimi. No a ?

P. Brich 27.5.2023 16:48

Správně by mohlo být též A.

P. Brich 27.5.2023 16:39

B je správně. Z jeho životopisu:

Byl dlouholetým předsedou moravského zemského výboru české sekce Panevropské unie (Paneuropa-Union Böhmen und Mähren). Od roku 1990 se podílel na založení oboru politologie, s Vladimírem Čermákem zakládal katedru politologie na Filozofické fakultě MU, jejíž vedení po něm v roce 1993 převzal. V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem pro obor politologie v České republice.

Dodatek: Za bolševika na každé fakultě byla katedra marxizmu - mnohde jedna z nejobávanějších. Po roce 1989 se z nich staly katedry politologie a z učitelů a lektorů marxizmu-leninizmu se mávnutím kouzelného proutku stali politologové.

J. Krejčová 27.5.2023 13:23

V tom případě je ten, který sedí v redakční radě onoho časopisu, grázl těžkého kalibru nebo opravdu velký hlupák, který ničemu nerozumí. A něco takového nám mistruje naše životy.

M. Smutný 27.5.2023 11:28

Trefné, jenom bych podle Stevena Koonina změnil nynější marxofeudály na dotačně-lobbistický klimaticko-průmyslový komplex (se skutečnou ekologií to nemá nic společného, právě naopak je výsledkem poškození životního prostředí) podporovaný zkorumpovanými politiky a hloupými nazelenalými mainstreamovými médii. A následující Kooninův skvělý článek převzal časopis, v jehož redakční radě sedí jistý prof. Petr Fiala, t. č. premiér této banánové republiky, která pod jeho vedením směřuje k energeticko-ekonomickému a sociálnímu nárazu do zdi: https://casopiskontexty.cz/klimaticka-katastrofa/

Z. Lapil 27.5.2023 10:03

Jestli oni si nezadělali na podobný problém, jako u nás FV (vítr nevim). Totiž že elektřina z OZE MUSÍ být vykoupena.

Vzpomeňte si: neodebrane velikonoční přebytky byly (budou) stejně zaplaceny.

Z. Lapil 27.5.2023 9:15

Jestli oni si nezadělali na podobný problém, jako u nás FV (vítr nevim). Totiž že elektřina z OZE MUSÍ být vykoupena.

Vzpomeňte si: neodstraní velikonoční přebytky byly (budou) stejně zaplaceny.

Z. Lapil 27.5.2023 9:10

A ona existtuje? Za lidské peníze? Jestli ano, sem s ní, banka jistě ráda půjčí a já zbohatnu.

D. Polanský 27.5.2023 9:08

Systémová řešení jsou sci-fi, těmi se ohání jenom ti, co nechtějí řešit aktuální problémy.

M. Pivoda 27.5.2023 8:49

Závěrem: "Když já víc nevím, tak nikdo další nemůže vědět více k tématu, který vyžaduje systémové řešení."

Cituji: " Závěrem: žádná použitelná metoda uskladnění elektrické energie ve velkém neexistuje, ... "

F. Navrátil 27.5.2023 8:34

Zelená energetika je cestou k devastaci evropské ekonomiky. A současně výkonným vysavačem, který přesunuje peníze z kapes občanů na konta dotačních podvodníků.

O. Istvanfy 27.5.2023 8:30

Nie celkom chápem, prečo Nemci za vývoz platia, keď nie je problém veterníky vypnúť.

V. Kolman 27.5.2023 5:09

Vojín Kotas - měl bych dotaz:

Kolik % elektřiny (ze sítě) potřebují domácnosti a

kolik % elektřiny (ze sítě) potřebuje průmysl???

(z celkového počtu vyrobených MWh?)

T. Nemec 27.5.2023 3:55

rikejme vecem pravym jmenem.kdyz maji fofrniky v nemecku obcas vykon, ktery prekracuje spotrebu, rikaji o tom nemci ze prebytky exportuji.to zni uzasne. vy uz jste bliz k pravde, ze prebytky k sousedum natlaci. ve skutecnosti je takto vyvezena elektrina odpadem a za jeho prevzeti musi nemci zaplatit, jako by vyvazeli treba obsahy popelnic.