23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

MARXOFEUDÁLOVÉ: Vzhůru do solární katastrojky

V roce 2022 se produkce FV v Německu v létě ve slunečných dnech pohybovala okolo poloviny denního příkonu (MW), naši Stachanovci již nyní míří na dvojnásobek (relativně 4x více než v Německu), a to ještě tato huráakce běží dál…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 28.5.2023 19:20

Kupříkladu k ohřátí jednoho litru vody ze 14° na 100° Celsia na vařiči o příkonu 600 W je třeba 133 Wh podle https://clanky.rvp.cz/clanek/c/o/10893/COKOLADA-ANEB-OHRATI-JEDNOHO-LITRU-VODY.html

Tuto energii si hravě, když svítí sluníčko, uložíte do domácího gravitačního úložiště, jež si můžete udělat svépomocí z domácích surovin. Zbudujete si výtah deset metrů vysoký (to není moc, jen třípodlažní barák) o nosnosti 5 tun. Do něj umístíte vhodné pětitunové závaží (například 2 vozy Škoda Enyaq iV 60kWh 132 kW RWD a jednu Škodu Fabii) a sluneční energií jej vyzvednete těch deset metru vysoko. Tím si uložíte nanejvýš 136,25 Wh, když pominu ztráty mechaniky výtahu. Postačí Vám 2m² panel za optimálních podmínek jen půlhodinu osvětlený.

A večer pak, za tmy, budete závaží spouštět dolů a hravě si ohřejete ten litr vody, jímž pak zalijete čtyři až pět porcí instantních polévek do hrnečku. Elektřinu máte zadarmo!

J. Majzlík 27.5.2023 18:08

. . . což je dáno samou podstatou tohoto jinak velmi užitečnému a všestranně využitelného fyzikálního jevu.

Málo je nám na př. platná vysoká hodnota indukce magnetického pole trvalých magnetů. když jejich využití v energetice je podmíněno spotřebou mechanické práce vnějšího zdroje. Každý způsob dlouhodobého uskladnění el. náboje je limitován m. j. vnitřními ztrátovými procesy, opět z principu nevyhnutelnými. Dále je nezbytné porovnávat poměr hodnoty energie, předané spotřebiči ku sumární energii, vložené do úložiště od jeho výstavby až do jeho likvidace. Podobně při úvahách o generování el. energie pomocí zdrojů, využívajících energie slunečního záření a přírodní mechanické energie.

M. Pivoda 27.5.2023 19:28

Nejsem ve sporu s J. Majzlíkem. Alespoň ne ve velkém sporu.

Hlavním tématem je ale systémová změna, nikoliv změně jen jedné jediné komponenty ve stávajícím systému a podřízení všeho ostatního (včetně úložišť z kolísavých zdrojů energie) jen požadavkům stávajícího systému.

A pak také je třeba brát v úvahu i vývojové trendy, nejen technologické, ale i společenské.

K tomu poslednímu zmíněnému: Naplňuje se předpověď inovačního guru C. M. Christensena, z roku 1997. Občané, kteří si mohou dovolit zakoupit již první (tzn. drahé) elektromobily, se chtějí opravdu chovat více šetrněji k životnímu prostředí.

Nadpis článku "MARXFEUDÁLOVÉ. Vzhůru do solární katastrojky" je naprosto scestný.

L. Masar 27.5.2023 19:52

Scestny? Mne naopak pripada trefny: svezi analyza z hlediska rozumu a logiky, proste popis noveho "porucime vetru a desti a la XI. stoleti".

A nakonec: co resi fakt, ze snad "obcane ... prvni elektromobily ... chovat setrneji k ZP"? To klidne muze byt pravda. Na skutecnosti zelenorudeho silenstvi to nic nemeni ...

L. Masar 27.5.2023 19:53

XXI. stoleti - oprava.

J. Majzlík 28.5.2023 6:40

I. Poměr elektroautomobilisty (EA) k ŽP planety je podoben poměru majitele bavlníkových plantáží k dělníkům na jeho latifundiích.

II. Poměr EA ku jeho autu je podoben poměru latifundisty k jeho pianistovi, kuchařce, švadleně etc.

F. Navrátil 27.5.2023 8:34

Zelená energetika je cestou k devastaci evropské ekonomiky. A současně výkonným vysavačem, který přesunuje peníze z kapes občanů na konta dotačních podvodníků.

P. Skřivan 27.5.2023 17:28

To je z hlediska spotřebitele. Z hlediska rozvoje ekonomiky jde o investici do vývoje nových technických řešení. Mnoho z nich neuspěje, ale ty, které uspějí, pak náklady obvykle vrátí. Pokud se něco zkoumá, nikdy se neví, co se vyzkoumá. Obvykle něco jiného, než se původně myslelo. To je základní pravidlo výzkumu. :-)

J. Majzlík 27.5.2023 18:20

V mnoha oblastech lidského konání tato perspektiva beze zbytku platí. V energetice se však při vývoji a realizaci nespolehlivých zdrojů el. energie plýtvá nerostnými surovinami, ať již inertními nebo spalitelnými, které by při současném stavu energetického průmyslu bylo možno využít racionálním způsobem. Chybí tady zpětná brzdná vazba mezi nezodpovědnými akcelerátory OZE a uvážlivými kapitány našeho průmyslu.

M. Kocián 28.5.2023 7:55

Bohužel, investice, kterou nikdo nekontroluje a ani se od ní žádné výsledky nepožadují. Takhle není možné financovat výzkum, rozhodně ne ve věci, která má tak obrovský dopad na tak obrovské množství lidí.

J. Majzlík 28.5.2023 23:01

Jasně. Meších ztrát, vynaložených na vývoj či na praktické ověření nějaké problematické technologie je snad možno oželet. Realizace rozsáhlého projektu typu připojování OZE na síť však probíhá pouze okrajově a bez jakékoliv veřejné odborné diskuze.

V. Kučer 28.5.2023 17:35

V roce 2010 jsme do toho investovali 800 miliard ve formě dotací. Další investice přijdou pomalu na půl bilionu.

V. Kolman 27.5.2023 5:09

Vojín Kotas - měl bych dotaz:

Kolik % elektřiny (ze sítě) potřebují domácnosti a

kolik % elektřiny (ze sítě) potřebuje průmysl???

(z celkového počtu vyrobených MWh?)

L. Žaloudek 27.5.2023 17:28

Domácnosti prý 25, v topné sezóně až 30%.

T. Nemec 27.5.2023 3:55

rikejme vecem pravym jmenem.kdyz maji fofrniky v nemecku obcas vykon, ktery prekracuje spotrebu, rikaji o tom nemci ze prebytky exportuji.to zni uzasne. vy uz jste bliz k pravde, ze prebytky k sousedum natlaci. ve skutecnosti je takto vyvezena elektrina odpadem a za jeho prevzeti musi nemci zaplatit, jako by vyvazeli treba obsahy popelnic.

O. Istvanfy 27.5.2023 8:30

Nie celkom chápem, prečo Nemci za vývoz platia, keď nie je problém veterníky vypnúť.

Z. Lapil 27.5.2023 9:15

Jestli oni si nezadělali na podobný problém, jako u nás FV (vítr nevim). Totiž že elektřina z OZE MUSÍ být vykoupena.

Vzpomeňte si: neodstraní velikonoční přebytky byly (budou) stejně zaplaceny.

Z. Lapil 27.5.2023 10:03

Jestli oni si nezadělali na podobný problém, jako u nás FV (vítr nevim). Totiž že elektřina z OZE MUSÍ být vykoupena.

Vzpomeňte si: neodebrane velikonoční přebytky byly (budou) stejně zaplaceny.

P. Skřivan 27.5.2023 17:30

Právě tento trik ovšem vytváří velký prostor pro ty, kteří přebytky budou umět využít.

L. Novák 28.5.2023 0:12

Další váš nesmysl... Prodej odpadní elektřiny za "zápornou cenu" jenom enormně prodražuje stabilizaci energetické soustavy, o které vy, zelení magoři, nemáte tušení. Je to elektřina placená dva- až třikrát. Poprvé státními dotacemi do nesmyslné výstavby Občasných Zdrojů Energie a zvýhodněnou cenou výkupu od producentů včetně povinnosti přednostního výkupu. Pak, když hrozí blackout z přebytku v létě, dostanou FVE zaplaceno i když jim je odběr přerušen. Podle zákona o podpoře OZE. Pokud odběr přerušen není, musí správce přenosové soustavy zaplatit někomu, kdo tu elektřinu spotřebuje v době, kdy ji nikdo nechce, i kdyby měl topit "do vzduchu" přebytečným výkonem. No a navíc musí platit systém záložních elektráren, které jsou v pohotovosti připravené vyplnit "díry" v dodávkách OZE, když nesvítí, nefouká nebo přijde tuhá zima...

Takže vysoké ceny elektřiny budeme mít dál, a ještě k nim vyfasujeme od zelených pablbů nutnost omezovat spotřebu v době, kdy je elektřiny nedostatek, protože její spotřeba prudce poroste, pokud se nezhroutí šílený Green Deal se vším všudy... :-P

J. Majzlík 28.5.2023 6:57

O co jednodušší, o to tíže pochopitelné. Zelení nadšenci jsou v přeneseném slova smyslu pokračovateli Kališníků:

Sytí se chlebem svých sponzorů a opíjejí se vínem svých iluzí o možnosti sestrojit věčný zdroj energie.

L. Masar 28.5.2023 13:29

"pokud se nezhroutí šílený Green Deal se vším všudy".

Mno ... nezhrouti, aspon ne tak hned. Zhroutil se snad socialismus? V nasich ocich ano, v r. 1989. V ocich treba americkych progresivistu naopak tahne vitezne - od voleb k volbam, stale vice doleva uprostred prezivajiciho kapitalismu, ktery jej zivi, pachaje sebevrazdu.

L. Novák 28.5.2023 17:42

Komunistický režim měl výkonnou energetiku a přesto musel vypínat ve špičkách občanům elektřinu, aby mohl tavit ocel pro Sovětský svaz. Když tohle skončilo, měli jsme elektřiny i tepla nadbytek. A velmi znečištěné životní prostředí.

Zelení idioti likvidují energetiku záměrně z ideologicko-náboženských důvodů, ale ještě nezažili stav, kdy se namíchnutí občané vydají do ulic a vyhlásí generální stávku nebo rovnou revoluci a pár jich pověsí na kandelábry. Premiéru měli loni holandští zemědělci, kterým Zelení ve vládě likvidují chovy dobytka z pseudo-ekologických důvodů.

Energetická krize, kterou Zelení způsobili v EU, tuhle lavinu odporu dává postupně do pohybu...