8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

LOK: A budeme si stěžovat až ve Štrasburku

Lékařským odborům se nelíbí, že v krajských nemocnicích nedostali lékaři přidáno na platech. Chtějí jednat s ministrem Hegerem, premiérem Nečasem a zvažují podání stížnosti do Štrasburku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 21.2.2012 1:20

I u mně jsou "odcházející" dochtoři sprostí vyděrači,

ale na druhé straně, pan ministr je zbabělá slibotechna.

P. Svoboda 20.2.2012 23:21

Pane Honců,

tak proč nejdou za štěstím? Zrovna dnes bylo na Čt 1 o lékařské rodině,všichni tři pracovali v cizině ale když paní doktorka onemocněla nevyléčitelnou chorobou rychle se vrátili.

J. Honců 20.2.2012 23:05

Ale pane Polanecký,

Vy si nepamatujete, že jim to pan ministr slíbil? Víte Vy vůbec co to je takový veřejný příslib? To není nějaký předvolební žvást Vaší oblíbené politické strany. veřejný příslib je závazný.

Také bych Vám rád připomenul slova jistého V. Klause, tehdá ještě ministra financí: Když není někdo spokojen se svým platem, nikdo mu nebrání najít si práci, kde bude jeho odměna vyšší.

Tak, a teď mi řekněte, o čem že to vlastně píšete.

A. Nováček 20.2.2012 20:07

LOK. A budeme si stěžovat ve Štrasburku.

Pane Polanecký, Vy by jste udělal dobrý skutek, kdyby jste si dal od Vašeho plácání alespoň přestávku.

Z. Kulhánková 20.2.2012 18:48

V Kanadě je nedostatek lékařů a sester

http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who-instructions.asp#list

T. Vodvářka 20.2.2012 11:19

Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Hovořit o 50. tisícových platech je u lékařů zavádějící, neboť se pan Polanecký dopustil stejné chyby, jako někteří novináři, když dali do platu i odměny za lékařskou pohotovost, což je činnost mimo základní pracovní dobu. /pro úplné pochopení - stejné jako když technik přijde domů po šichtě a místo odpočinku pracuje u PC celou noc, aby své dílo posléze prodal/. Nástupní plat lékaře /25-26 let věku/ je hanebný, většinou nastupuje na fiktivní úvazek 0,1 s platem okolo 2500,- Kč, nicméně ve špitálu je minimálně 10 hodin denně. Tento systém "odměny" za práci není v žádném oboru a nedivím se mladým, že prásknou do bot, kde si jich více váží a kde dostanou za svou práci peníze a ne almužnu.

Samozřejmě, že lékaři vidí, jak se ve vedení prošustrují miliony za fiktivní zakázky, předražené nákupy techniky apod. Pokud se ozve, tak letí a má punc rebela, takže se ve svém oboru jen špatně uchytí.

Ve světle prohýřených miliard na různé všimné je požadavek na navýšení platů jen marginálií.

Nehájím odboráře, jsou mi protivní, vadí mi jejich styl projevů apod. Nicméně poctivý novinář by měl znát všechna data dříve, než vypustí ostrý článek.

P. Schuh 20.2.2012 11:34

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Úsměvná je Vaše poslední věta a v ní sousloví "Poctivý novinář". Zaměstná dnes někdo vůbec "poctivého novináře", který píše články nezaujatě a bez (politické,komerční nebo osobní) objednávky ?

Myslím, že šéfredaktor nebo majitel listu by s "poctivým novinářem" hezky rychle vyběhl.

T. Vodvářka 20.2.2012 11:46

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Jsem životní optimista, třeba jsou. Ale souhlasím s Vámi, že jich mnoho nebude.

J. Boleslav 20.2.2012 12:01

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Celá problematika není samozřejmě černobílá, jako ostatně máloco bývá. Mně zase třeba vadí, když se mluví o dalších hodinách odpoledně a v noci, které chudí lékaří musejí odsloužit mimo normální pracovní dobu, aby si přišli na svoje peníze. Ležel jsem chvíli v nemocnici, naštěští ne dlouho, a aktivně činného doktora jsem tak odpoledně ani v noci neviděl, pouze sestry. Možná že odpoledne a v noci operují, rád se nechám poučit. Pohotovostí služba s výjezdy je samozřejmě něco jiného, tam ale všichni nemocniční doktoři nejsou, spíš soukromí praktici.

T. Vodvářka 20.2.2012 12:07

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Mohu Vás ubezpečit, že je co dělat jak na výjezdech /90% opilci, rvačky/, tak i v nemocnici / chirurgové operují, na JIP je nutno kontrolovat labilní nemocné, mezi to přijdou občas ti, kteří nemají čas přes den zajít za svým praktikem. Představa permanentně souložícího lékaře, který si jen vybírá objekt svého uspokojení, patří do přiblblého seriálu.

R. Sedláček 20.2.2012 12:33

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

O stále souložících lékařích tu krom vás níkdo nepíše. Pravda je, že lékař sloužící je zalezlý na pokoji odpokedne i v noci. Vylézá jen v případě potřeby. když pacient potřebuje mimo běžné léky třeba lék na bolest mimořádně, požaduje se na něm, aby to nahlásil do devíti, než lékař usne.jnak je odbyt ibalginem. Vůbec se na oddělení lékaři nepohybují jan ráno na tzv. malé vizitě, kterou odnášejí vesměs nováčci na oddělení. Jinak tam lékaře nevidíte a při velké vizitě se nestačíte divit, kolik jich tam ve skutečnosti je. Ovšem Lékař tam je od toho aby byl k dispozici a ne aby stál u vchodu lidem na očích. Strávil jsem letos na chirurgii třeba silvestrovskou noc a to je fakt co dělat.

T. Vodvářka 20.2.2012 13:06

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Vážený pane Sedláčku, je pro mne vždy trochu smutné, když musím komukoliv objasňovat jistou nadsázku.... tolik k souložicímu lékaři.

Nevím, nakolik jste obeznámen s činností oddělení, ale třeba Vám dodám nějaké informace. V čele oddělení /kliniky/ stojí šéf, primář, má svého zástupce. Pak jsou starší lékaři /ordinářii/, kteří jsou poveřeni nějakým oddělením /kardiologie, gastro apod./. Ti mají pod sebou ten zmíněný lékařský potěr. Pak jsou ještě specialisté, kteří provádějí nějaké specializované úkony a ty na oddělení opravdu neuvidíte, což ovšem neznamená, že by nepracovali (ultrazvuk, cévní apod.). Ty možná někdy uvidíte u velké vizity, kam by měli přijít všichni z oddělení /je to však již jistý anachronismus, protože při těch velkých počtech a nutnosti utajení informací se již nic nového nedozví /na rozdíl od ranní schůzky, kde se probírají problémoví i neproblémoví nemocní/.

Můj příspěvek je o tom, že pan Polanecký nemá některé informace, které by měl mít dříve, než napíše článek o lenivých a chtivých lékařích. Pěkný den.

J. Kadeřábek 20.2.2012 12:24

Je zcela běžné, že průměrný plat

uváděný za větší skupinu (např. energetika) je ze strany zaměstnavatele prezentován z celého objemu vyplacených mzdových prostředků, tedy včetně odměn, přesčasů a pohotovostí. Pokud je zaměstnavatel velmi slušný (nebo to má v kolektivní smlouvě jako v mém případě) nepočítá tam smluvní platy a odměny statutárům.

Z. Bílý 20.2.2012 19:01

Re: Některé postřehy pana Polaneckého jsou správné, některé však ne.

Máte plnou pravdu, ale házíte hrách na zeď, či jak se to říká...

M. Stuchlik 20.2.2012 10:10

Ve zdravotnictví mají vysoké platy hlavně manažeři

jako všude jinde. Doktoři po ukončení školy mají do 20 tisíc, ale většinou dostanou jen částečný úvazek, makat samozřejmě musí na plný úvazek. Takže se jejich na.ranosti nedivím. Je to zcela běžná praxe a fakt, že je to nezákonné nikdo neřeší. Vítejte v právním státě.

A když se tam najde ještě takový de.il manažer jako je ředitel nemocnice v UH, který si myslí, že doktora předělá na jinou specializaci za 6 týdnů tak se nedivím, že se doktoři bouří. Takový magor  jen roze.ere kolektivy protože naddržuje vlezdop.delkům, vyhází všechny, kteří se odváží ozvat, nabere výrazně méně schopné doktory ze slovenska, kterým dá platy jaké místní doktoři nedostanou, systematicky krachuje špitál, zřejmě aby jej mohl za pusu prodat Chrenkovi. Ale zato je takový manžer velký ODSák a přítel soudruha premiéra.

Takového póvlu se, pane autore, zastáváte? Proti doktorům, kteří se proti takovému póvlu ozvou vystupujete? Taky vám jde o likvidaci zdravotnictví a přeměnu na velkobyznys jednoho z největších tunelářů? 

J. Slanina 20.2.2012 10:43

Re: "...nabere výrazně méně schopné doktory ze slovenska,..."

Tak jsem tento tvůj "příspěvek", stuchlíku, přeposlal známému do Popradu. Radím ti, do Tater raději nejezdi.

BTW: Tvá schopnost vstřebat čtené se limitně blíží témuž u mEngeleho.

P. Schuh 20.2.2012 9:57

To je demokracie pane autore

Každý má právo si nasmlouvat nebo uhádat výši svého platu. A když  se to nepovede odejít jinam.....

J. Štrobl 20.2.2012 10:06

Re: To je demokracie pane autore

No tak ať už si konečně seberou ty svoje saky paky a táhnou...

M. Stuchlik 20.2.2012 10:12

Re: To je demokracie pane autore

Jasně, a bude nás léčit kdo? Myslíte, že ze Slovenska sem jde to nejlepší? Anebo to, co se ani na Slovensku neuchytilo?

J. Štrobl 20.2.2012 10:18

Re: To je demokracie pane autore

A kolik myslíte, že se jich jinde uchytí? Oni hrají přesně na strach pacientů, což je nechutné vydírání a spousta lidí jim na to skáče.

J. Slanina 20.2.2012 10:46

Re: To je demokracie pane autore

Neboj, nějaký ten psychiatr se tu vždycky najde, v tvém případě to rozhodně ani nemusí být žádná kapacita. Jsi stejně beznadějný případ.

Z. Ležatka 20.2.2012 9:18

Pane Polanecký,

pokud odstraníme z Vašeho článku epickou šíři, popisující lékaře jako ty nejhorší z nejhorších, zůstane podstatná otázka, kterou jste vůbec nevyslovil.

Otázka zní: jaké mají být poměry mezi průměrnými platy Vámi citovaných lékařů, pilotů a popelářů? A v jakém poměru mají být k dalším Vámi nejmenovaným profesím placených státem? Např. k soudcům, ke státním zástupcům, k policistům, k učitelům, k železničářům a k dalších 99 profesním svazům.

Současná praxe vypadá tak, že Vláda pomocí peněz, které od nás vybere na daních, rozeštvává za vydatné pomoci jedinců, jako jste Vy, jednotlivé profesní svazy navzájem. Pro Vaši cílovou skupinu, kterou jste považoval za nutné oslovit, bych to popsal jako „sypání do koryt“.

A teď si představte, pane Polanecký, že by Vláda o tenhle mocenský klacek přišla. Že by poměry mezi průměrnými hodinovými mzdami jednotlivých státem zaměstnávaných profesí byly spravedlivé a Vláda by mohla ovlivnit pouze jejich celkový objem. Pokud se domníváte, že Vláda je v tomto případě nenahraditelná, tak se mýlíte. Více (při stisku Ctrl)   zde.

E. Heusinger 20.2.2012 8:34

Pane autore,

Vy závidíte všechno a všem. Jste na tom podobně jako jistý Rejžek.

P. Lenc 20.2.2012 8:42

Re: Pane autore,

Nevšiml jsem,že by autor komukoliv záviděl.Zato jsem si všiml nějakého Heusingera,který jako vždy,lže.

R. Sedláček 20.2.2012 9:38

Re: Pane autore,

v článku nejsou lži, ale pravda,Trávím v nemocnicích dost času na to abych se mohl orientovat. Znám lékaře, jejich práci i odměny a souhlasím se zrušením tabulek a to nejen u lékařů jako takových, ale u všech státních zaměstnanců, kteří tabukám podléhají. A vy lokomotivo už konečně přestaňte lhát a podvádět, zaregistrujte se jako já pod svým jménem a pak vyjadřujte jakékoli názory podpořené existencí jejich autora a ne jen podlé štěky anonyma

E. Heusinger 20.2.2012 12:05

Poštovní vagone alias bonzáku

živě si představuji jak Vám doktoři pláčí na rameně ukazují výplatní pásky.

R. Sedláček 20.2.2012 12:22

Re: Poštovní vagone alias bonzáku

A proč ne když dva primáři jsou spolužáci, jedna lékařka naše svědkyně na svatbě a manželka bubeníka z naší kapely na jejíž vystoupení chodila s další kamarádkou, v současnosi primářkou na ARO. Další lékařka hrála basketbal a mívali jsme jako dorostenci společná soustředění sdorostenkami a vzla si mého spoluhráče a já jim hrál na štandu. Další lékař  se mnou chodil na fotbálek a hokej do jedné hospůdky a dělal vojenské odvody pro které jsem zajišťoval podmínky. V neposlední řadě znám i spoustu saniťáků, pomocných sester, zdracvotních sester. Systémový ing. je také kamarád a basketbalista a šéf techniky soused z chaty a kamarád od dětských let. avíc momantálně vykonávám nějakou práci pro vedení nemocnice, která se týká kladů a záporů v jejím fungování a jde o jejich uvedení na správnou míro při přesunu do nové nemocnice.

Vás možná k lékaři soudruzi z liháče nepustí, nebo´t by vás čekalo klecové lůžko a máte dojem, že lékaři nejsou lidé a nemluví s nikým jen mezi sebou

E. Heusinger 20.2.2012 12:30

Bonzáku

přečtěte si po sobě poslední odstavec a pak si stěžujte na lhaní. Pokud jste nic nepochopil tak na to svoje.

J. Slanina 20.2.2012 13:00

Re: Poštovní vagone alias bonzáku

Právě jste ztratil cca 5 minut zbytečným objasňováním něčemu takovému, čemu já říkám Šoustal.

E. Heusinger 20.2.2012 13:51

Výpotku,

ty máš velkou výhodu. Z tebe kromě nadávek nevypadne nic, takže je úplně jedno kolik času těm nadávkám věnuješ. V ušetřeném čase by tě stejně nic jiného nenapadlo.