1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

KRIZE: Finové, plyn a NATO

Po Polsku a Bulharsku je nejspíše Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Finský státní plynárenský podnik Gasum nyní varuje, že k zastavení ruských dodávek může brzy dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Karza 19.5.2022 8:17

Nereptejte. Mělo by vás těšit a hřát, že EU spočívá na pevných ideologických základech!

V. Pavelka 19.5.2022 8:16

To je trefa Kostelanský, v Česku pořád převládá idealistická představa o kamarádech z Bruselu, kteří nás mají rádi a jsou užaslí z našeho konání ! Takovej Niedermaier ,za tu dobu co žije v Bruselu se stal arogantním až nenávistným troubou ke všemu českému , Neuslyšíte od něj laskavější slovo ! Pořád jen západ ,západ a naše špatné kopírování všeho z EU.EU

R. Polášek 19.5.2022 8:13

Jsem docela zvědav, jak to dopadne. protože jsme v minulosti, hlavně kvůli zeleným, naběhli s tím plynem Putinovi tvrdě na vidle. A docela rád bych viděl rozklady pro stanovení ceny ruského plynu, Putin už tak 10 let dopředu věděl, že na Ukrajinu zaútočí a zřejmě programově lákal Evropu na ruský plyn prodávaný nejspíš pod výrobními náklady a docela se mu to povedlo. Zatímco Evropa a většina světa se probudila až teprve po napadení Ukrajiny na konci letošního února. Spousta zemí Evropy a mezi nimi jsme i my, nemá minimálně na letošní rok a příští zimu za ruský plyn náhradu, takže pokud ho Putin zastaví, skutečně dojde k odstavování výroby a krachu firem stejně jako v zimě k nějakým nouzovým režimům vytápění. Významnější rozšíření dovozu zkapúalnělého plynu a rozšíření těžby třeba v Severním moři bude dostupné až nejdřív někdy příští rok.

D. Krajíček 19.5.2022 8:11

Ještě chybí desátý bod.

10. Snížit potravinové dávky na polovinu

P. Dvořák 19.5.2022 8:09

Většinu nástrojů nesterilizují už dva roky, protože většina operací se odkládá až do smrti pacienta. Na pitevně to není s hygienou nástrojů tak pintlich.

J. Karza 19.5.2022 8:09

Směšný je. Přesto může znamenat první reálný krok do opravdové chudoby a chaosu.

J. Karza 19.5.2022 8:08

Jo. Proto jsem ho sem zkopíroval.

V. Pavelka 19.5.2022 8:01

Obilí které zablokoval Putin i většinu na Ukrajině je začátek problémů do kterých se svět dostane , suroviny má, převzal většinu firem které díky embargu odešli z Ruska ,Automobilky , potravinářství . Arabský svět bude hladovět a pohne se do Evropy ?! :-) Tak nevím kdo bude potrefenej víc !EU:-(

P. Pepax 19.5.2022 8:01

Ten plán jakési komise je prostě směšný, těch 9 kroků se podobá slohové práci dětí na základní škole.

J. Karza 19.5.2022 7:56

Niedermayer to jen vykecal do médií. Je to strategie EK.

Souhlasím s vámi, že mnohem větší energetickou spotřebu mají průmysl a služby, včetně veřejných. Do podzimka EK zruší povinnost sterilizovat chirurgické nástroje:-)

P. Pepax 19.5.2022 7:54

R^ taková malá a běžná manipulace, či dezinformace.

F. Navrátil 19.5.2022 7:52

Odpojení Finska od ruského plynu je podle autora pomsta za vstup země do NATO. Fakt, že Finsko přestalo platit za ruské dodávky plynu a elektřiny je patrně nevýznamná drobnost.

R. Polášek 19.5.2022 7:38

Tak Niedermayer je typický zelený aktivista. Nic nezná, nic neumí, akorát rozumí a prosazuje pro obyvatele Evropy zelený směr podle hesla "Čím hůře pro lidi, tím lépe"

Uvedené požadavky jsou blábol už z toho důvodu, že zejména v létě většinu plynu spotřebovávají průmyslové technologie výrobních podniků. Pokud nebude plyn, tak individuální spoření energií jednotlivců moc nepomůže. Firmy bez plynu pak třeba nebudou moct vyrábět, budou propuštět a potom budou nezaměstnaní lidi podobná opatření dělat sami od sebe. Protože nebudou mít peníze. A z domova budou pracovat určitě, budou na internetu hledat práci a domlouvat schůzky s personalisty

V. Novak 19.5.2022 7:37

Aha - takže ne trest za vstup do NATO, ale to, že Rusko odmítá být charitou dodávající zadarmo, resp. za peníze "zmrazené" kdesi mimo jeho dosah. Stejně jako s elektřinou, kterou vyplo Finsku minulý týden.

J. Prikner 19.5.2022 7:32

Erdogan hodil do zámyslu NATO hodil vidle, ten asi bude něco chtít.

R. Polášek 19.5.2022 7:30

Byl jste předchozí tři měsíce v jeskyni a nyní jste vylezl nebo co?

J. Karza 19.5.2022 7:26

Neplatit za dodávku plynu je legitimní rozhodnutí suverénní země. Jen je potom třeba vyrovnat se s následky, mezi něž logicky patří zastavení dodávek plynu.

J. Karza 19.5.2022 7:20

Co se chystá pro nás:

"V tomto týdnu Niedermayer seznámil své české spoluobčany s devíti kroky Evropské komise, které mají významně přispět k ukončení závislosti na ruském plynu a ropě, jejich společným jmenovatelem je velké uskromnění spotřeby občanů EU a také konec pohodlí tak, jak jsme jej dosud znali.

Zmíněných devět kroků má následující podobu:

1. Snížit teplotu a používání klimatizace

2. Upravit nastavení kotle

3. Pracovat z domova

4. Používat auto ekonomičtěji

5. Snížit rychlost na dálnicích

6. Ve větších městech nevyjíždět v neděli autem

7. Na kratší vzdálenosti vyrazit pěšky nebo na kole

8. Jezdit MHD 9. Namísto létání jezdit vlakem"

J. Dekar 19.5.2022 7:03

R^

R. Vacek 19.5.2022 6:28

Učinnost sankcí je vidět na tom, že rubl má cenu toaletního papíru. Jak odborníci předpokládali.:-)

R. Langer 19.5.2022 5:45

No jo, chtějí je potrestat za vstup do NATO, a to, že neplatí je ta druhá, nepodstatná skutečnost... ;-)

J. Kostelanský 19.5.2022 0:47

Mimochodem, jsem přesvědčen, že kdyby tyto 2 země začali platit způsobem, který Rusko požaduje, že by plyn tekl dál. Ale to by pro polské politiky byla kolosální potupa. Tak raději nakupují násobně dražší plyn z Německa. Pro Němce to potupa není - královsky na blbosti jiných zemí vydělávají... Kromě Polska je to taky Česko. Němci nakupují plyn za 6 kaček a do Česka ho prodávají za 25. Hrdost-nehrdost peníze jsou pro západní státy vždy až na prvním místě. Slovanské státy místo peněz, vlastních záujmu a vlastních občanů ovšem upřednostňují mix hlouposti a hrdosti. A pak se diví, že ani po 20 letech v EU je "staré" státy EU neberou jako rovnocenné partnery.

J. Kostelanský 19.5.2022 0:47

Rusové změnili banku, ve které mají své účty, a Evropská unie z toho dělá kovbojku.

Rusko často dělá - řečeno šachovou terminologii - vynucené tahy. Co tak asi měli Rusové udělat, když jim Západ na jejich účtech v západních bankách zablokoval stovky miliard dolarů a eur? Udělali to nejjednodušší co mohli - změnili banku, do které zákazníci platí za plyn. Co je na tom k vydírání?

Vždyť celá Evropská unie je zbytku světa leda tak pro smích. Nejdřív sama vyhlásí sankce a pak hledá způsoby, jak její členové mohou ty vlastní sankce obejít tak, aniž by je porušili. :-)

Co mají v těch svých makovicích politici Polska a Bulharska, když si raději nechají zastavit levný plyn z Ruska a nakupují podstatně dražší ze Západu, než aby jednoduše změnili číslo účtu, na který posílají peníze za ten ruský plyn?

Občas mám dojem, že vše, co přichází z Bruselu ve formě doporučení, nařízení a směrnic, východní země EU plní s posvátnou, až náboženskou úctou. Jako kdyby to byly tabulky s Desatorem, které přinesl Mojžíš od Boha z hory Sinaj. Za téměř 20 let nechopili, jako to v Unii chodí. "Staré" členské státy si vyberou to, co jim Unie nabízí, a na ostatní kašlou. Když to odporuje unijním předpisům, tak přinutí Brusel, aby ty předpisy změnil (!) Kvůli obrácení pozornosti jinam ale cepují "nové" státy EU za jakýkoli nesouhlas.

Krásně je to vidět i u placení plynu. Polsko a Bulharsko se rozhodli být papežskejší než papež a jít ostatním příkladem, jak se "vzepřít" Rusku. A dosáhli jen toho, že jsou ostatným státům EU jako výstraha.

J. Novak 19.5.2022 0:13

Méně je někdy více , Kovando. Jako že nemusíš komentovat věci o nich nemáš sebemenší ánung.