1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

KRIZE: Finové, plyn a NATO

Po Polsku a Bulharsku je nejspíše Finsko další zemí, kterou Kreml odpojí od dodávek ruského plynu. Finský státní plynárenský podnik Gasum nyní varuje, že k zastavení ruských dodávek může brzy dojít.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 19.5.2022 10:20

Stejně jak Temelín, ten je taky ruská konstrukce s americkou nástavbou. A funguje velmi dobře. Dnes o 25 let později to může být ještě dokonalejší.

Finům se to jen trošku prodraží a trošku protáhne. Nebo možná ani neprotáhne, protože bez války na Ukrajině by stavbu zpomalovali a sabotovali všelijací zelení aktivističtí škoditelé. Takhle, kdyby se odvážili vystoupit a škodit na stavbě JE, dost možná by s nimi udělali krátký proces a stavbu to nezpomalí.

R. Polášek 19.5.2022 10:16

Nemá čím, prakticky všechny dálkové rakety už vypálili na Ukrajinu.

A pokud to udělá, pro USA bude potěšením dovézt na základny NATO v Evropě své dálkové střely a provést nějaké přesné ohraničené odvetné údery na území Ruska.

R. Polášek 19.5.2022 10:11

Přesně tak. Částečně s určitou pravděpodobností nižších desítek procent to vypadá, že vždycky chtěl zničit a uloupit Ukrajinu, ale někdy v poslední době se dozvěděl, že už má na kahánku a tak se pokusil ten proces extrémně urychlit, aby se ještě dožil výsledku.

Protože faktem zůstává, že kdyby v tom únoru zautočil jen na východě Ukrajiny, dorovnal hranice Doněckého a Luhanského okresu pro Doněckou a Luhanskou separatistickou republiku a dobyl onen kanál a přehradu na Dněpru, odkud teče voda na Krym a potom se zastavil a začal vyjednávat, bylo by to nejspíš úplně jinak. ( Pokud by současně Russáci nevraždili)

Žádné proukrajinské hnutí by se na Západě neprobudilo, Německo a další státy EU by Putinovi poklonkovali jako mírotvůrci, Zelenskij by čelil minimálně propadu popularity a Ukrajincům by nikdo nic nedodával a nepomáhal jim. Ukrajinci by bojovali jen se svou dost zastaralou technikou a mimo pár nacionalistických uskupení jako Azov by bojová morálka Ukrajinské armády byla mizerná. Ukrajina by se postupně rozkládala ve sporech tak, že do 10 - 20 let by Rusko Ukrajinu spolklo úplně. Za potlesku Západoevropských států EU. Či by si dokonce EU část Ukrajiny uloupla pro sebe, aby v jednotném ekonomickém prostoru EU byla další země s velmi nízkými mzdami, kde by se produkovaly levné komponenty pro velmi draze prodávané produkty s velmi vysokým ziskem pro německé firmy s nálepkou Made in Germany. A jiné firmy na Západě EU.

Jenže Putin to tlačil na rychlost a katastrofálně to propálil. A spálil tím i Rusko.

P. Diviš 19.5.2022 10:07

Otázka je, co je to "vhodnější".

K. Křivan 19.5.2022 9:53

Rusko asi začne (bude muset) likvidovat západní zbraně na transitních železnicích Evropou. Polskem a Českem. Zatím mu stačí je ničit na západní Ukrajině. Zatím.

R. Polášek 19.5.2022 9:51

;-D;-D;-D

V. Kučer 19.5.2022 9:47

Horší pro Finsko je že jim Rosatom nepostaví JE a nikdo vhodnější není.

V. Kučer 19.5.2022 9:44

Když zaženete krysu do kouta tak zaútočí a Putin již strašil zbraněmi posledního soudu, doufejme že dlouho nevydrží.

R. Langer 19.5.2022 9:34

Hm, není to náhodou i kvůli operatérovi? 8-o

R. Polášek 19.5.2022 9:33

Tak ono je běžné, že se plyn odstavuje až po několikerém nezaplacení a nahromadění určitého dluhu. Tady Putin odstřihnul plyn okamžitě. Toto ukazuje, že se nejedná o vztah mezi dvěma partnety, ale spíš spíš mezi nepřáteli.

Kromě toho Polsko má smluvně zajištený plyn z Norska a z terminálu LNG v tuiším Štětí, který by údajně měl pokrýt celou spotřebu Polska.

Bulharsko má před dokončením plynovod ze střední Asie přes Turecko, takže pokud Erdogan nebude dělat problémy, mělo by mít taky na zimu plynu realtivně dost.

R. Langer 19.5.2022 9:32

;-D ;-D ;-D

R. Langer 19.5.2022 9:31

... jo, a jakých 10 % spotřeby plynu? 8-o

R. Langer 19.5.2022 9:30

Vsadíme se? 8-o

R. Langer 19.5.2022 9:29

Tak to je skvělé, protože to potom ten, kdo platí Rusku za plyn v rublech, ho má prakticky zadarmo! Jsem si ale jistý, že naše vláda k takovým nechutným zlodějským praktikám nesáhne! ;-D

R. Polášek 19.5.2022 9:25

Podle mne Putin letos chcípne a jestli Rusáci nevyhlásí totální mobilizaci a nezačnou stahovat od černochů a arabášů zbraně, které jim předtím prodali a kupovat je od Iránu, russká armáda zkolavbuje někdy v létě na nedostatek lidí i techniky. A totální mobilizaci vyhlásit nemůžou, protože to by popřeli skoro celou současnou propagandu a vyvolali vzpoury.

zatímco Ukrajina má totální mobilizaci už od začátk u a pokud je Západ bude zásobovat zbraněmi, budou mít někdy v létě lidí a zbraní dost, aby Russáky z Ukrajiny vytlačili.

Co se týká těch 10 % spotřeby plynu Evropy, to by se stalo, kdyby se nedělala žádná opatření. Co se ale ve skutečnosti udělá, je v současné době ještě otevřené a záleží to na spoustě věcí. Kritická bude zima a tam zatím může být cokoliv mezi tím, že některé firmy kvůli nedostatku plynu krachnou a někteří lidi nebudou mít doma v zimě teplo a mezi tím, že plyn bude "jenom" dalších o 50 - 100 % dražší, ale bude k dispozici i pro firmy i pro lidi.

R. Polášek 19.5.2022 9:12

Toho obilí zas tolik není, aby ta krize byla velká. A většina nebo i všechno z toho bude vyvezeno vlaky přes EU. Zbytek, který je či byl na okupovaných územích, ukradne či už ukradl Putin a vyveze ho taky nějakým arabášům.

Jiná věc je vlastní Rusko. Pokud Rusko neotočí kormidlem, tak se tam rozběhne podobný proces jako předtím v celé socialistickém bloku, postupné technické zaostávání za kapitalismem, pokles příjmů obyvatel a celkové propad země v globálním žebříčků dolů.

Ty fabriky, které v Rusku nechal Západ, jim moc k čemu nebudou. Vesměs pracují se se západními technologiemi a západními komponentya ty teď nejsou dostupné. Rusáci je budou muset upravit na komponenty a technologie dostupné v Rusku. A to bude znamenat přestavbu těch fabrik trvající obvykle rok až dva roky a potom propad technické úrovně jejich výrobků o 20 - 40 let.

J. Pšenička 19.5.2022 9:07

Šišlavý dement Nýdrmajer nepřišel na nic lepšího než těch devět hovadin pyšně zveřejnit.

J. Pšenička 19.5.2022 9:04

Souhlasím, směřuje to k tomu.

J. Pšenička 19.5.2022 9:04

Na Gatestone Institute (kdo nezná, velmi seriózní zdroj článků o dění ve světě) zveřejnili článek o tom, že Putin léta podporoval, samozřejmě finančně, západoevropské klimateroristické organizace nutící Německo k zastavení provozu uhelných a jaderných elektráren a výstavbě plynových elektráren jako "doplněk" občasných zdrojů energie. A vládnoucí blbečkové 4. euroněmecké říše se teď pohybují v politickém minovém poli tvořeném minami nejen americkými, ale i zelenými. Puťka se teď musí ohromně bavit.

R. Meišner 19.5.2022 9:03

no, víte co...nakonec bude rublema platit každý, na koho Putin ukáže--na to klidně vemte jed. a pohádky o LNG ( schopné zajistit max. 10% spotřeby Evropy) zůstanou ještě dlouho pohádkami. stejně tak jako pohádka o slunečnících a větrnících. ---dle meteorologických údajů např. v roce 2017 činil v prosinci sluneční svit na našem území kolem 8 (slovy: osm) hodin za celý měsíc, v listopadu 2008 bylo nad celou západní Evropou po dobu tří týdnů mlhavo a prakticky nefoukalo ....na tohle všechno ovšem hujerové přijdou teprve až se setkají s krutou realitou. takže asi tak. 8-o

R. Dubravský 19.5.2022 9:00

Ovšem rozhodnutí je vlády a vyrovnávat se budou občané.

J. Pankovic 19.5.2022 8:39

To je dobře, že jsem hrd,

když mám v peněžence... bioplyn ;-)

J. Karza 19.5.2022 8:35

Nevypařil. Je na stejném řádku, jako 8.

NP v komentářích omezuje počet odstavců/ odrážek.

V. Pavelka 19.5.2022 8:33

No a přidal se Chorvatský premiér , ohledně voleb v Bosně ?! Každej si může přihřát polívčičku svých potřeb ! Proč by v EU to nškteří dělali zadarmo a Jiní se pakovali, jako USA![UA]

J. Pankovic 19.5.2022 8:31

...prosím vás, těch pár (milionů) Kurdů, komu na nich záleží...

...von je ten Erdogan sice tyran, má nějaké ty politické vězně a je masový vrah, je podrazák a vyděrač, ale je to náš spojenec :-P

V. Novak 19.5.2022 8:29

Prozatím odstavováním "vyhrožuje" EU. Rusko přestalo dodávat jen neplatičům.

Ceny dlouhodobých kontraktů a cenové vzorce se dohadovaly k obecné spokojenosti. Kromě spekulantů, kteří si vysoudili možnost nákupu na burze bez dlouhodobých smluv. K nim, bohužel, patří i "naši" dodavatelé.

Kdo má kontrakt, dostává stále za rozumné ceny. Kdo nemá, nakupuje za spekulativní.

L. Beneš 19.5.2022 8:27

9. bod se vypařil.

L. Beneš 19.5.2022 8:26

;-D;-D;-D;-D;-D

L. Beneš 19.5.2022 8:25

Když čtu ten seznam Niedermayerových kroků, napadá mě jen jediné: Nieder mit dem Mayer.

V. Pavelka 19.5.2022 8:24

Všechny nemocnice ,školy,školky, obchody, firmy , teplárny kde co je na plyn , i ten blbej Brusel vytápí Ruským plynem ?!EU