27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 9.4.2010 12:12

Dotaz

Jedním z důležitých kroků proti korupci je minimalizace množství věcí, o kterých stát rozhoduje.

Samozřejmě korupce nikdy zcela nezmizí. Zajímalo by mě, čím podstatným se liší země s nízkou mírou korupce od těch s vysokou mírou korupce. Co je spojuje.

Nějak si totiž myslím, ač to nevím, že se neliší množstvím protikorupčních balíčků, ani množstvím pravidel a zákonů, ba ani tvrdostí trestů.

Víte o tom někdo víc, než já? Tedy kromě dohadů, myslím fakta.

B. Jelínek 9.4.2010 13:17

Re: Dotaz

No já myslím, že "zrovna tohle" nikdo slyšet nechce. Ona to je jen taková hra - podívejte jaká je kolem korupce ( v tý hoře dotací, podpor a grantů a státních zakázek) , musíme proti tomu bojovat a už se zase nastavují další ruce - policie potřebuje více na vybavení, fízlování, státní orgány zase, aby je to nesvádělo, a pak fenomén "transparentní" pravidla ...... ! Vždyť to nakonec všem vyhovuje a je to stále dokola.

V Číně za korupci popravují (otázka je, jen jestli to není dobrý způsob jak se někoho zbavit) a jelikož popravují, tak je vidět, že to s výší trestu zas tak dalece nesouvisí a korupce jede dál.

Nakonec, pokud zde někdo plká o korupci tak ať se podívá více na východ do postsovětských republik.

 

P. Jirka 9.4.2010 19:11

Re: Dotaz

Bože, svatá pravda :-) Jenže tohle fakt nikdo slyšet nechce. Podívejte se na zákon o veřejných zakázkách. Původně měl cca 80 §§, pak jsme vstoupili do EU a bylo jich 120, nyní jich je kolem 180 a od léta má být novela, která zákon znovu udělá složitější. To vše se prý děje z důvodu zlepšení prostředí při zadávání veřejných zakázek :-)

Jenže oni si ti "bojovníci za spravdlnost" nějak neuvědomují, že s každým přidaným paragrafem klesne počet lidí, kteří to dočetli až do konce. A to už vůbec nemluvím o ÚOHS, který to má kontrolovat. Ten jednou rozhodne, že je to bílé, pak, že je to černé a za pár dní to vidí jako bleděmodré :-)))

Prostě jediným účinným bojem proti korupci jsou jednodušší zákony a co nejméně věcí, o kterých rozhoduje stát. A pokud se tohle nezmění, tak se mohou jít všichni s tvrdšími tresty i protikorupčním agentem vycpat....

D. Streit 9.4.2010 11:18

Korupci mají na svědomí politici

Nesmí se pod tou záminkou šikanovat ostatní. Návrhy ČSSD jsou k ničemu: http://streit.blog.idnes.cz/c/119653/Praskac-kajicnik-a-praskacnaseptavac-Pry-boj-s-korupci.html . Nic nevyřeší, udělá se krok k policejnímu státu (třeba i tak: http://streit.blog.idnes.cz/c/131724/Pecina-nad-zakon-Zkousi-to-pres-marihuanu.html) a politici ve svém vlastním světě napojeném na státní zdroje budou krást dál. Nebetyčná hloupost jsou třeba ty akcie na jméno, které lze obejít stovkami způsobů. A přes EU se otevírá další nový prostor v přerozdělovacích mechanismech.

A když byla řeč o kontrole hospodářské soutěže, tak v čele tohoto úřadu je politik, který ztělesňuje korupční postoje, znám ho osobně:

http://streit.blog.idnes.cz/c/89709/Po-Pecinovi-Rafaj-na-antimonopolni-urad-to-snad-ne.html

http://streit.blog.idnes.cz/c/102199/Maly-bartipan-s-velkym-autem-z-nasich-dani-na-UOHS.html

M. Matoušek 9.4.2010 11:08

Prosperita státu v čele s ODS

ODS dělala vždy všechno pro to,aby protikorupční opatření nebyly ve sněmovně přijaty.Buď byly označeny  za neúplné,či škodící.Ostatně v tom smyslu se vyjádřil i Topolánek.Ale se skutečným návrhem zákona potírající korupci a úplatkářství sama ODS nikdy nepřišla.Byla proti pokladnám,byla i proti přiznání majetků,byla i proti přezkumům privatizací soudy,prostě vždy svým způsobem korupci sama kryla.Ale slova o tom jak s korupcí zatočí,ty používá poměrně často.

P. Jirka 9.4.2010 20:03

Re: Prosperita státu v čele s ODS

Pane Matoušek, když čtu ty Vaše příspěvky, tak si vždycky jen říkám, že blahoslaveni chudí na duchu. Ale asi máte pravdu, když člověk vidí tak jednoduše a černobíle jako Vy, musí se mu hned lépe spát :-)))

M. Kodet 9.4.2010 9:48

Odborník na problematiku říká,

že je nutný radikální řez. Bývalý předseda strany, která se o rozšíření korupce do společnosti zasloužila zdaleka největší mírou, tedy ODS, říká, že je to (balíček) příliš represivní. Příliš represivní se ODS zdá být všechno, co by - byť i jenom trochu - bránilo českým podnikatelským strakám a zkorumpovaným úředníkům v jejich mastění si kapes a mlaskání u koryt. ODS velmi dobře ví, že jí od prostřeného stolu také nějakou tu kost k ohryzání hodí.

T. Kočí 9.4.2010 8:52

Čím nás dusí a proč s ní bojovat

Korupce je rez,která rozežírá celou stavbu společnosti.Na nic není spoleh,extrapolací se dojde ke stavu,kdy se nic nekoná neřeší,jen se vyměňují peníze,ale ty musí dojít.Konec.Anarchie.