20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Zločin karantény

Paní primářka Václava Adámková z antibiotického střediska, obdivuhodně znalá svého oboru, si v rozhovoru s Pavlem Štruncem (tv Seznam) klade otázku, proč „vynášíme koronavir (značně nakažlivou, ale mírnou infekci s výjimkou starých a nemocných) nade všechny infekce a pandemie, proč jsou statistiky tak účelové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 27.3.2020 8:29

Matka nakažená koronavirem necítila plnou plenku svého dítěte, kuchaři, kteří obvykle poznají každé koření v jídle, necítí kari nebo česnek, a všechno jídlo jim chutná mdle. Jiní uvádějí, že necítí příjemnou vůni šampónu nebo páchnoucí kočičí záchodek. Anosmie, tedy ztráta čichu, a ageuzie, čili ztráta chuti, se objevily jako zvláštní, ale výmluvný příznak nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, napsal zpravodajský server The New York Times.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/tnyt-ztrata-cichu-a-chuti-muze-byt-znamkou-nakazy-koronavirem.A200323_102852_ln_zahranici_ele

J. Vavrochová 27.3.2020 8:28

Výstižné.

J. Řehout 27.3.2020 8:27

J. Řehout 27.3.2020 8:27

Právě dnes dojde v naší vlasti ke 300 úmrtím z důvodu nemocí nebo na stáří. Právě dnes dojde k 50 umělým přerušení těhotenství = k vraždám lidí, kterým nebyla dána šance. V tomto obrazu je karanténa zločinným omezením svobody občanů.

J. Vintr 27.3.2020 8:25

NY má přes osm milionů obyvatel. U nás průměrně ročně zemře přes sto tisíc lidí, tam to bude zhruba podobné. To znamená, že tam umře normálně přes dvě stě padesát lidí denně. Na koronavirus umírají především lidé, kteří jsou víceméně smrtelně nemocní...

K. Wágner 27.3.2020 8:17

Kdyby nakazil ten jeho pan bratr rodiče, strýce a tetu, asi by zpíval úplně jinou písničku.

J. Basler 27.3.2020 8:16

Dobře, z pár vět se to nedá poznat. Nemám moc rád tenhle druh argumentace: ti co pijí vodu... To nemá s vědou nic společného. To, že někde napíšete "vědecky" ještě neznamená, že tato informace je vědecky verifkovatelná a zkoumatelná. Proto jsem použil slovo demagogie. Ale asi by na tento způsob uvažování bylo vhodnější jiné slovo. Ale klidně u své "vědecké" agrumentace zůstaňte, je to vaše možnost. Byť s vědou moc společného nemá. Jen je možná (a to bylo o té době) někdy úsměvná, byť pro vědce jak je znám, asi tak jen jedenkrát. A děkuji vám za vaši reakci...

K. Wágner 27.3.2020 8:11

Mohl by zajet do Londýna a přednášet tam lidem o té "kolektivní imunitě".

Ovšem nutno přiznat, že než tam dojede, bude na tom Londýn, coby epicentrum nákazy,stejně jako New York ve Spojených státech...

J. Fialová 27.3.2020 8:10

Švédsko, kde karanténa není, má k dnešku 77 úmrtí.

Finsko 5, Norsko 14.

M. Horký 27.3.2020 8:09

Na druhou stranu ... Jde o Ekonomiku ať už jednotlivců států a nebo celého světa skutečně na prvním místě? Je ona podstatou lidstva a jakožto taková se musí chránit ... OK pokud schudnem Ekonomika se dejme tomu složí Byl by to konec světa? Nebo stejně tak i příležitost pro novinky, které by možná tak jako tak bylo dobré udělat? ... Možná že Váš názor pane Tomský (a Pana Koláře) v podstatě je více panikářský než kroky vlády? OK Nikdo neví co je lepší a Holisticky celoorganismově vzato .... už vůbec ne ... ale zkusit tím projít, jako by se nic nedělo .... z hlediska dinamiky lidstva zdá se spíše konzervativní ... No uvidíme :) (Pokud jde o mě, tak bych spíše nyní nedělal samozřejmost z měnové exploze ... to povaužji za snahu zachovat status quo na útraty těch zodpovědnějších ... A spíš bych se díval co bychom vlastně chtěli přeskupit, když už to musí být.

J. Lukavsky 27.3.2020 8:07

"kdyby jsme neprodali škodovku Němcům,tak z ní ještě dneska vyjíždí favority." spíše Š 105 a v Africe by nám ruce utrhali. Obzvláště kdyby byly na tzv. věčný úvěr. J.L.

E. Valej 27.3.2020 8:03

Tak uz aj Tomskemu preskocilo.

P. Dvořák 27.3.2020 8:01

Když něco nevíte, zeptejte se Kalouska nebo Fialy.

Obzvlášť doporučuji se zeptat v případě, že v březnu potřebujete vědět, co jste v lednu udělal špatně.

P. Dvořák 27.3.2020 7:59

Nechápu, jakou souvislost hledáte mezi časem napsání a obsahem příspěvku. Asi podobnou, jako že na pohotovost byste v půl třetí nešel, i kdyby z vás krev stříkala. Takže tento bod máte za pět.

A další bod - demagogie. Chtěl jsem jen ukázat, jak se klidně dá "vědecky" odůvodnit souvislost pití vody a smrtnost. Jenže pochopitelně o pití vody něco víte, tak mně to neprojde. Ale např. o souvislostech CO2 a oteplování, víte jen to, co je publikováno, protože "vědecky" dokázáno a pak znáte Gretiny psychotické pindy. A možná účelově upravené grafy - hokejky.

Výsledky "vědeckého" samoozdravení lesa po napadení kůrovcem, které začalo bursíkovsky na Šumavě, můžete dnes pozorovat za humny každé vesnice.

M. Krčmář 27.3.2020 7:57

Je ovšem otázka u kolika lidí koronavirus smrt pouze uspíšil. Taky by mne zajímalo, kolik lidí zemře v New Yorku za den celkem. Obětí zločinu bude nejspíš víc. Ale to je opravdu, ale opravdu jenom technická.

J. Anděl 27.3.2020 7:56

Lepší slovo je "rychlejší". Akutní je možná obojí.

J. Anděl 27.3.2020 7:56

Zaměňujete hrozbu a varování či informování o hrozbě.

Ale ano, tohle je mnohem akutnější než pozvolné klimatické změny.

M. Krčmář 27.3.2020 7:50

Mohu doporučit pěkný článek paní Šichtařové,tam je hezky popsáno,co že skutečně ohrožuje naši ekonomiku a nejen tu naši.

T. Hraj 27.3.2020 7:49

Článek možná virus podceňuje, ale to nic nemění na tom, že je tu opravdu toto dilema. Co více uškodí?

Ano, všichni se snaží a spolupracují na vytváření a dodržování opatření (vláda i občané), aby obětí nemoci bylo co nejméně.

Nikdo ale nedokáže říci o kolik každý z těchto kroků prohloubí nepochybně bezprecedentní ekonomickou krizi, zamíchá se strukturou trhů a kolik tyto změny budou mít obětí.

P. Grigar 27.3.2020 7:49

.. na Grétiny bláboly se neumírá. A kdoví, jestli vůbec bude. Koronavirus tady a teď..

M. Krčmář 27.3.2020 7:46

Vodovody a další infrastrukturu prodat byl samozřejmě zločin,ale v tom "jely" většinou místní samosprávy. A kdyby jsme neprodali škodovku Němcům,tak z ní ještě dneska vyjíždí favority.

M. Krčmář 27.3.2020 7:41

Jó a né. Přijatá opatření byla v danou chvíli nejspíš potřeba, kdyby byl stát připraven lépe, mohla být nejspíš mírnější, ale nebyl a v tuto chvíli je bezpředmětné se dohadovat kdo za to může. Nyní potřebujeme dostatek ochranných pomůcek,pak ať se "to" zase rozjede. Máš dostatek ochranných pomůcek pro personál a nevpustíš do provozovny nikoho bez nich,otevři. Tak nějak bych to viděl já. Dneska otevřeli zámečníci a myčky aut, to není zrovna ta metodika,jakou bych očekával.

J. Anděl 27.3.2020 7:33

Ještě dovysvětlím: fascinuje mě to proto, že Greta chtěla, abychom začali panikařit. A politici nezačínali. Ano, přijímali závazky, že se dosáhne uhlíkové neutrality tehdy a tehdy, třeba za dva roky, proč ne. Ale to nebyla panika. Podle mě Gretu vůbec nechápali.

Tohle je panika. Vyhlášení stavu nouze. Zavření škol, podniků. Okamžitá opatření. Atd.

Tohle je to, co Greta či rebelové proti vymření chtěli. Tento typ akce.

I. Mentlík 27.3.2020 7:30

Pane Tomský, rád Vás čtu, ale takhle jste psát nemusel. I když je to také jenom názor. V demokratické společnosti bychom měli o opatřeních nechat hlasovat. Jenže kdo bude hlasovat, když nikdo nerozumí tomu, k čemu výsledek povede. U daní a dalších věcí je to jasné, existuje bezpočet příkladů z nedávné minulosti. Česká ekonomika dostane ránu i bez koronaviru, zejména proto, že stát prodal automobilový a jiný průmysl, cukrovary, vodárenství, ... (dosaďte si, co chcete) do zahraničí (a Babiš v tom není) a stát navíc přijímá všelijaká nesmyslná nařízení zdravému rozumu odporující. Advokáti se chtějí za karanténu se státem soudit. Možná titíž advokáti by se asi soudili se státem, kdyby žádná karanténa vyhlášena nebyla. Dnešní situace má zcela určitě řešení. Jen neexistuje nikdo, kdo zná jeho výsledek. Rád bych, abyste psal o věcech, kterým rozumíte. Věštění nechte jiným.

J. Anděl 27.3.2020 7:27

Taky si všímám, že jak se nedařilo zlomit odpor lidí klimatem, s virem to jde docela snadno :-).

Já o tom nic nevím, tak nemůžu soudit, jestli má pravdu autor článku, nebo jeho oponenti v přesile.

Ale jedné věci si všímám. Jde o subjektivní pocit. Pořád se někde vynořují články, že nejhorší to bude cca za dva týdny. A to se píše už zhruba .... nó, asi tak dva týdny.

To napětí je vyčerpávající a otupující. Ať si blábolí, co chtějí. Autor má pravdu, že důsledky ekonomické, ale třeba i psychologické a sociologické, budou znát.

Stejně mě to pořád fascinuje. Greta a aktivisté (rebelové proti vymření) se mohli ukřičet a vymohli leda potlesk nebo plané sliby, jak něco uděláme za padesát let a proinvestujeme miliardy. A přijde malý a nakažlivý prcek - a už nelétáme, necestujeme... A je po křiku.

L. Sýkora 27.3.2020 7:26

USA: 1.300 mrtvých, třetina z toho v New Yorku. Jen za včerejšek 260 mrtvých. Zanedbatelné? Doporučuji nechat tento článek otisknout v USA Today. Třeba zítra

P. Grigar 27.3.2020 7:25

..ale kdepak, tomu se říká souběh práva a povinnosti. A to dnes není v módě..

P. Grigar 27.3.2020 7:23

..a co lidská práva? No?!

K. Kovařovic 27.3.2020 7:22

P.Tomský, je to od Vás odporné. Pan Prof.Primula jasně stanovil pravidla. Řekl, že nás nákaza nemine, ale, že je nutné rozložit počty nakažených v čase tak, aby to naše zdravotnictví zvládalo a aby každý a to i senioři, měl maximální péči a maximální možnost uzdravení. Moc děkuji za tento zvolený postup, kerý se myslím v číslech potvrzuje. Ještě jednou vyjadřuji našemu postupu maximální podporu. Nechci být za každou cenu vulgární, ale teď jděte všichni tomští do ...

B. Veltrubský 27.3.2020 7:22

Pan bratr byl testován na přítomnost viru? nedostal jen lehkou rýmičku a ejhle je to coronavirus.