10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Národ do karantény!

Je to zoufalé, přestože se už konečně ozývají rozumné a varující hlasy, že tento způsob léčení bude horší než nemoc, a patří jim za to velký dík, zejména lékařům Václavě Adámkové (tv.seznam), Janu Hnízdilovi (aktuálně.cz), prof. Pavlu Kolářovi (seznam.cz), imunoložce Lucii Kotlářové (LN), ekonomům Zdeňku Tůmovi a Mojmíru Hamplovi (HN) a nepochybně i dalším, které jsem nezachytil, všechno marné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 1.4.2020 14:27

Vážně? A co úplně zrušit hasiče, když to není pravda?

L. Písařík 1.4.2020 14:24

Nízkou kriminalitu máme proto, že je v ulicích tolik policie.

L. Písařík 1.4.2020 14:21

byl bych zvědav, zda byste měl stejný názor, kdybyste onemocněl.

P. Dvořák 1.4.2020 14:14

Není značně nakažlivý. Máme štěstí, že není nakažlivý jako třeba spalničky, které (odhadují lékaři) jsou cca 20 x nakažlivější.

A spalničky ve velkém kosí i děti.

P. Dvořák 1.4.2020 14:11

Souhlasím.

Zajímavý článek: "Svět po epidemii: zbude nám jen holý život?"

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/svet-po-epidemii-zbude-nam-jen-holy-zivot-97004?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=article-detail

M. Šejna 1.4.2020 14:08

úmrtnost na covid-19 je v Česku zatím 12-krát větší, než na obyčejnou chřipku. Bohužel se toto číslo každým dnem zvyšuje.

F. Kusák 1.4.2020 13:16

Myslím si, že tento virus není extrémně nebezpečný, ale určitě značně nakažlivý. A o to jde. Necháme-li počet infikovaných extrémně růst, pak kolabuje zdravotnický systém ( a na to jsou důkazy). Lidé totiž začnou umírat nejen na korona virus. Proto je nutné růstovou křivku zploštit, roztáhnout ji v v čase. Způsobů jistě existuje více, od hodně restriktivních až po malých, v čase se opakujících restrikcích. To pochopím, aniž bych byl specialista na epidemie. Koneckonců i na počítačové viry platí jistá míra restrikce a segmentace systému.

M. Šurgot 1.4.2020 13:12

Ve chvili kdy o zastaveni nejvetsiho motoru ceske ekonomiky - Skody Mlada Boleslav a vsech navazujicich firem a fabrik - rozhodl zahranicni vlastnik, tedy nemecky VW, kdy diky zastaveni prace v celem evropskem automobilovem prumyslu prisly o praci i ty firmy, ktere nejsou vlastneny Volkswagenem, je velmi trapne nasazovat osli hlavu ceske vlade a ceskym odbornikum.

Zastavuji se postupne pod tlakem pandemie i vetsi a bohatsi ekonomiky, nez je Cesko.

Co tyka Japonska a nekterych asijskych zemi, bylo uz nekolikrat vysvetleno, ze maji za sebou infekci Sars a Mers a jsou podstatne lepe pripraveny na dalsi epidemie, nez totalne nepripravene zapadni staty...

J. Jirka 1.4.2020 13:07

Vtipné, leč bohužel nepravdivé...

J. Jirka 1.4.2020 13:05

Mluvíte o morálce ve státě, jehož policie musela veřejně žádat občany o shovívavější přístup ke svým spoluobčanům bez roušek, protože policie nezvládá zpracovávat tolik udání?

Ostatně se stejným problémem (pro intelektuálně méně hbité: s počtem udání, ne s nošením roušek) se před více než sedmdesáti lety potýkala Tajná státní policie (GeStaPo) na území Protektorátu Čechy a Morava.

K. Garfield 1.4.2020 13:03

Vy se asi potřebuje učit jenom na vlastních chybách, že?

Dokud vám neshoří barák, tak jsou protipožární opatření k ničemu...

Hmmm... adept na Darwinovu cenu.

J. Kalina 1.4.2020 13:00

kdyby byl pan Tomský politik a chtěl by jím být i po skončení epidemie - myslím politikem aspoň s nějakým vlivem, pravděpodobně by dělal obdobná opatření jako tato vláda a spousta dalších vlád i kdyby si myslel úplně něco jiného.Ukončení nebo uvolnění restrikcí bude potřebovat několik podmínek.

- epidemie se ztlumí resp bude přibývat tolik nově nemocných, že to zdravotnictví bude průběžně zvládat, asi až budou promořeni "všichni" zdravotníci

-ekonomice by hrozil fakt nezvladatelný průšvih

- lidi budou tak otrávení z restrikcí, že skousnou určitou míru zemřelých, kterou zatím neskousávají, také trošku otupíme.

- vláda si udělá odhad, že na tom ve volbách neprodělá

K. Garfield 1.4.2020 12:54

To je klasická (známá a podrobně popsaná) manipulativní technika - záměna příčiny a následku. V tomto případě ještě i popření příčiny.

Proč je v ulicích tolik policie, když máme tak nízkou pouliční kriminalitu?

F. Kusák 1.4.2020 12:51

No, názor nic nestojí. A pan Tomský má názor, a já také. Oba dva za nic neodpovídáme a tak si můžeme cintat, co chceme. Až bude pan Tomský předseda vlády nebo hlavní hygienik, tak to můžu brát vážně, zatím je to na úrovní demokratické české hospody.

Včera jsem poslouchal Jana Šmída o tom jak to chodí ve Francii. No, z tvrdosti některých opatření se mně dělalo špatně. Je to tak v pořádku? Nevím. Neví to ani A. Tomský. A protože má pan Tomský i britské občanství, určitě by našel i nějaká pochybná rozhodnutí i u B. Johnsona. Ale o něm ani zmínka. Proč? Podle zásady, že chci-li obhájit svá tvrzení, vybírám jen taková fakta, která s nimi korespondují. Už není módní psát o Brexitu, tak se plete do epidemiologie. Prostě, odborník na všechno.

J. Ganaur 1.4.2020 12:51

Nechval dne před večerem.Nic Vám to neříká?

J. Jirka 1.4.2020 12:49

Myslím, že jste nás ještě nevyděsil dost, tapetujte dál!

J. Jirka 1.4.2020 12:48

Ale jděte, nejdřív se přesvědčte, co té karanténě Česka předcházelo a pak pište.

J. Jirka 1.4.2020 12:46

Ten test poslušnosti byl v Česku doveden k dokonalosti, když bylo nařízeno povinné nošení roušek, které nikde nebyly k dispozici. A místo toho, aby se Češi vzbouřili, tak rozstříhali staré trenky, vlastní rukou si z nich ušili náhubky (které jsou zcela k ničemu a nejspíš i škodlivé) a ještě jsou na to hrdí.

L. Kubeš 1.4.2020 12:44

Bůh ochraňuj podobné trouby !!!

F. De Winter 1.4.2020 12:43

„V Bergamu zemřelo mezi 1. a 24. březnem 446 obyvatel. To je o 348 více než činí průměr za poslední roky. Oficiálně bylo 136 úmrtí kvůli Covid-19. “ GIORGIO GORI, STAROSTA BERGAMA

Giorgio Gori není ve svých pochybnostech sám. Ve městečku Nembro (11 tisíc obyvatel) zaznamenali také prudkou špičku úmrtnosti, daleko vyšší, než činí oficiální statistiky případů Covid-19. Corriere della sera zmiňuje zkoumání úmrtnosti ve dvou dalších městech: Cernusco sul Naviglio (33 tisíc obyvatel) a Pesaro (94 tisíc obyvatel). V obou případech vychází počet „neobvyklých úmrtí“ (nad dlouhodobý průměr) na 6,1-násobek oficiálního počtu úmrtí na Covid-19. Nevíme, jestli všichni ti „mrtví navíc“ zemřeli na Covid-19 nebo ne. Je-li zdravotní systém přetížený, všechny choroby se stávají nebezpečnějšími. Třeba pro vás nepřijedou včas, když máte infarkt, nebo odloží důležitou operaci. Zjistit, za které úmrtí může Covid-19 a za které ne, je v současné italské situaci daleko obtížnější, protože lékaři musejí pečovat o živé pacienty a nemají čas zkoumat těla nalezená mimo nemocnice.

(z článku Mariana Kechlibara)

Ti, kdož se na problém vybodli, prohrávají. Nejen lidsky, ale i finančně. Kdo tvrdí opak, musí být slepý, hluchý nebo hloupý.

J. Ganaur 1.4.2020 12:43

Účet bez hospodského aneb nechval dne před večerem.

L. Kubeš 1.4.2020 12:41

Bláboly jako např:

"Náš psychicky labilní premiér nejpřísnější karantény na světě, ačkoli patříme k nejméně nakaženým zemím v Evropě..."

Že bychom byli zemí s nejnižší nákazou právě proto, že se tady včas udělala potřebná opatření omezenému autorovi už nedochází. Autority o které se opírá mě naprosto nezajímají, prof Kolář je např. fyzioterapeut, tak že pokud by mě bolely záda, tak ho beru, ale o epidemiologii jak se zdá, neví kulové. A ti ostatní také, jde o jiné profese, než o epidemiologii. Ohánění se Anglíí pokulhává, teď tam začínají tušit, že mají zaděláno na druhou Itálii. Pokud by podobní rozumbradové viděli umírat člověla na koronavirus, jak bojuje o poslední vdechnutí, tak by ho to možná přešlo. Ale třeba se řadí k hradinným ochráncům svobody jako jsou někteří hladoví právníci a podobní, se kterými by asi nepohnulo ani tohle.

V. Vérosta 1.4.2020 12:36

No tož, co chcete, je to výplod "intelektuála". Omlouvám ho! :-)

K. Garfield 1.4.2020 12:35

Ročně v souvislosti s chřipkou umře cca 1500-2500 lidí. Ale to onemocní 1,5-2,5 mil. lidí.

Stejné rozšíření COVID-19 a máte 50-100 tis mrtvých. Nejméně...

Smůla je, že chřipka má krátkou inkubaci (2-3 dny), rychlý průběh 3-5 dní a nakažlivost (R0) 1,3.

Covid-19 má dlouhou inkubaci, pomalý průběh, vyžaduje vysoké procento hospitalizací (5-10 %) a nakažlivost 2,4-3,5 (to je exponent!).

V Itálii za měsíc a s relativně nízkým rozšířením (v porovnání s chřipkou) umřelo za necelý měsíc víc lidí, než na chřipku za rok...

M. Šejna 1.4.2020 12:22

Podle zpráv z Itálie zemřelo přímo na koronavirus už 12,5 tisíce lidí za pouhý měsíc. Zároveň se jim tam asi šestkrát zvýšila úmrtnost ostatní. Takže lze tvrdit, že nikoli na koronavirus, ale v souvislosti s koronavirem v Itálii zemřelo poslední měsíc asi o 60 tisíc obyvatel víc, než je tamní průměr.

K. Garfield 1.4.2020 12:22

Smrtnost není šumák.

Vztah mezi smrtností a úmrtností je daný počtem nemocných (nakažených).

Když se nemoc rozšíří na velký počet lidí i relativně nízká smrtnost způsobí obrovskou úmrtnost. Alarmující je, kolik nemocných vyžaduje lékařskou péči.

Lékařskou péčí můžete snížit smrtnost. Jediná možnost, jak snížit úmrtnost, je zabránit šíření. Když se zhroutí zdravotnictví, zvýší se smrtnost. Když se nemoc rozšíří, zvýší se úmrtnost. A tyhle věci se násobí.

Kapišto?

J. Ganaur 1.4.2020 12:14

Šejno ví nejlíp fšechno.Toho nekrmte, to je Syfilidova práce.

K. Garfield 1.4.2020 12:09

Ano. Jako Britové při bombardování. Někdo holt musí zalézt do bunkru a přežít nezraněný, nezabírat místo v nemocnici a nepřidělávat práci jiným. Někdo musí střílet na bombardéry, někdo ošetřovat raněné a někdo odklízet trosky, někdo pěstovat obilí.

Možná jste si toho nevšiml, ale nejsou všichni zalezlí v dírách.

Natahování ruky může mít nejméně dva důvody. 1) potřebuju přežít 2) chci víc. Doufám, že většina rukou je v kategorii 1).

J. Ganaur 1.4.2020 12:09

To je bezva.Takže jste se dožil průměrného věku, užil si života, ale mladé lidi necháte, když ne umřít hladem, tak aspoň v chudobě.Sobče.

Ś. Svobodová 1.4.2020 12:04

Jistě. Jenže on ten člověk kolem 75 a s jinými neduhy se musí obávat každoročně naprosto stejně. V době chřipkové epidemie zemře v souvislosti s chřipkou zhruba 2 tis. starých a nemocných lidí.