23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

KORESPONDENČNÍ VOLBA: Odvol za bábu

Fialova pětikoaliční vláda ve středu 3. ledna na svém prvním jednání v novém roce schválila mj. návrh koaličních poslanců v čele s předsedou STAN Vítem Rakušanem na zavedení korespondenční volby pro české občany pobývající v zahraničí. Je to dobře?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Polehla 16.1.2024 10:05

R^!!

M. Valenta 16.1.2024 10:22

To pochopitelně můžete vše udělat, ale mnozí se stejně podřídí.

Nejméně zneužitelná je s odstupem volba elektronická. Česko, jak to má ve zvyku, bude mezi posledními, ale nemine ho to. Vzpomínáte jak dloho trvalo Klausovi než přišel na chuť mobilu. A tak díky stálém váhání a nechuti k novým věcem zůstáváme montovnou.

R. Gramblička 16.1.2024 10:27

Zda je volba osobní, či korespondenční nijak nesouvisí s tím, že po vás zaměstnavatel vyžaduje, abyste volili podle něj.

Že je elktr. volba s odstupem nejméně zneužitelná je pouze vaše tvrzení

M. Valenta 16.1.2024 12:23

Takže je to vlastně jedno.

R. Langer 16.1.2024 10:28

Jak "mnozí se podřídí"? Mluvte za sebe, soudruhu. Jestli je to u vás normální, tak rozhodně ne u většiny. :-P

O. Kaucký 16.1.2024 11:30

Ano ovce se vždycky podřídí.

M. Krčmář 16.1.2024 22:39

A takoví lidé mají volební právo, potom je to jedno.

M. Krčmář 16.1.2024 22:39

A takoví lidé mají volební právo, potom je to jedno.

R. Langer 16.1.2024 10:09

Možná s tím vlastníkem jenom souhlasí, ne? To by vás ale v životě nenapadlo, že? ;-D

R. Langer 16.1.2024 10:11

A ano, handlíři s korespondenčními volebními hlasy by rozhodně pozdravovali rádi, ale u nás zatím ještě nemohou, soudruzi. ;-D

V. Církva 16.1.2024 20:15

No skoro jste to napsal dobře. Opravdu myslím, že jsme, co se týká demokracie a voleb včetně předvoleního přístupu do medií atd. jednou z demokratičtějších zemií i v OECD.

A není důvod to kazit.

Co se týká toho vlastníka strojíren, a jak zajistí, aby lidé skutečně volili jak on řekl? To je dnes poměrně složité zaručit.

A. Koukolík 16.1.2024 9:37

Korespondenční volba je návod k falšování voleb. Stačí se podívat na presidentské volby v USA.Korespondenční volba je snaha, zakonzervovat stávající politickou situaci, nedovolit návrat k normálnímu životu a zabránit v návratu (nebo přístupu k řízení státu) lidem, kteří odmítají dnešní šílenou socialistickou politiku EU s jejím green dealem, cílenou islamizací Evropy, genderem a dalšími nesmysly. Jde o to, že se jedná o další kolečko salámu, odkrajující právo a svobodu běžného občana.

D. Mašek 16.1.2024 11:20

!R^R^

J. Ptáček 16.1.2024 9:32

Pan Kolman se vytasil s řadou argumentů proti korespondenční volbě a především nás, starobní důchodce, jimi utlouká a zdaleka není sám.

Já mám, ve svých letos 83 letech jediný argument nebo spíš prosbu. Ať aspoň pan Kolman, když už ne Babišové, Schillerky a Okamurovi náckové, z nás stařen a starců přestane dělat nesvéprávné hlupáky. Já si rád zvolím svého kandidáta a nemíním se zpovídat ani svým dětem, ani vnukům, ani pravnoučatům, tím méně panu Kolmanovi.

R. Gramblička 16.1.2024 9:42

takže potřebujete pro sebe korespondenční volbu? Nebo co jste tím chtěl říci?

J. Ptáček 16.1.2024 9:58

Nepochopil jste mě nebo pochopit nechcete? Máte na to plné právo. ale vysvětlovat Vám nic nebudu.

R. Langer 16.1.2024 10:13

No, taky jste nic nevysvětlil. Ani co jste tím svým příspěvkem v diskusi o korespondenční volbě vlastně myslel, protože k tématu to rozhodně nebylo. :-P

R. Gramblička 16.1.2024 10:14

Jo, už chápu, jak jste to myslel. Samozřejmě máte plné právo se nechat ovlivnit nebo ovlivnit někoho jiného, stejně jako se ovlivnit nenechat. S jádrem Kolmanova článku ve sporu nejste.

Nicméně, je faktem, že staří lidé jsou v průměru snáze ovlivnitelní, s tím nic nenaděláte, proto se při zavádění různých obskurních zákonů pořád šermuje s jejich ochranou před nástrahami světa kolem. To že vy ještě máte svěží mysl neznamená, že řada vrstevníků kolem vás je na tom stejně. Pak je k diskuzi, zda je společnost má chránit, pak ale ať se vzdají volebního práva anebo ať si ho nechají, ale pak žádnou extra ochranu před nástrahami světa.

D. Mašek 16.1.2024 11:22

Jenže, pane Ptáčku, vy jako pobývající na území ČR si s korespondenční volbou neškrtnete. A že máte svůj pohled na věc Vás ctí.

P. Kučera 16.1.2024 9:26

Korespondenční volba v zahraničí ano, ano, ano.

Pan Kolman nejvíc kritizuje snahu o zavedení korespondenční volbu tím, že naši občané v zahraničí tu nežijí a neplatí tudíž DPH a spotřební daně (ostatní daně neplatí dalších mnoho občanů, a jako argument by to vůbec neobstálo) . Tím celé občanství degraduje na placení daní. Ale občanství je mnohem širší pojem. Je to výraz ztotožnění se s českou kulturou, dějinami, se starostmi o dění v naší republice a o její budoucnost. A navíc, mnoho našich občanů v zahraničí (možná většina), počítá s tím, že se do vlasti vrátí.

Další omšelý argument, že není zajistěna tajnost a přímost voleb, má svůj původ v době dostavníků a prvních železnic. Pan Kolman asi nezpozoroval, že svět se i v tého oblasti rychle mění. I z toho, co jsem si o korespondenční volbě přečetl, nepocyhbuji, že tajnost i přímost voleb bude zcela srovnatelná s volbami u nás doma. Že se v rodině názory tříbí a ovlivňují je zcela běžné a nikdo to nepodezírá s nezákonnosti. Nemyslím si, že nějaké šikanování v okolí občana je masový jev, spíš půjde, opět jako u nás doma, o výjimky, které na výsledek nemají vcelku vliv. I v zahraničí žijí naši hrdí občané, kteří sebou nenechají vláčet, odhaduji, že v mnohem větším procentu než u nás.

Argument o znevýhodnění našich domácích voličů, s kterými se pro korespondenšní volby nepočítá, je zcela absurdní. U nás jsou volební místnosti v každé vísce, několik v každém městském obvodu. Navíc se dá jednoduše komisi zavolat a ta přijde do bytu s přenosnou urnou. V zahraničí je přísrupnost klasické volby v průměru o 3 řády horší, nejen co se týče vzdálenosti, ale potažmo i co se týče finančních nákladů.

Všechny "argumenty" pana Kolamana jsou zpochybnitelné (pochybné), mající své kořeny v socíku, kdy bolševik odebíral našim občanům v zahraničí rovnu občanství - a dosti v masově rozšířeném přesvědčení, že lidé v zahraničí si užívalí kdoví čeho zatímco doma občané jen trpěli. Fuj!

Dobrý den

R. Gramblička 16.1.2024 10:01

Jistě, to že svoji vlast milujete a ztotožňujete se s ní, dáte nejlépe najevo tím, že se z ní odstěhujete. Jó, to dává smysl... :-P

Druhá věc je, že tím, že platíte daně se podílíte na tom, jak bude stát fungovat, ale hlavně, a to autor zmínil, budete nést plody vaši volby. To emigranti nebudou.

To, že jste se rozhodl žít v zahraničí s sebou nese plusy i mínusy, tak to holt chodí. Jako ostatně u všeho.

R. Walker 16.1.2024 10:06

R^

O. Kaucký 16.1.2024 12:00

R^

J. Kočvar 16.1.2024 16:08

Chytré národy, jako Židé a Arméni, si své diaspory váží.

R. Langer 16.1.2024 10:17

Ano, všechny vaše "argumenty" jsou jednoduše zpochybnitelné tím, že přestože jste takový vlastenec a patriot, tak si jednou za 4 roky ani neuděláte čas přijet k volbám, když už teda žijete v nějaké prdeli, kde se ani nedá volit. O takové voliče u nás tak určitě stojíme. Jen houšť. ;-D

O. Kaucký 16.1.2024 11:49

Když v tom máte jasno, mám několik otázek. Jak ověříte zda „korespondenční volič” dostal všechny volební lístky? Jak ověříte, že volil skutečný občan ČR? Co uděláte s hlasy, které přijdou několik dní nebo týdnů po sečtení hlasů a sčítání bude uzavřeno? Když volíte v ČR jinde než ve svém bydlišti musíte si vyzvednout volební průkaz, jak to vyřešíte někde v „tramtárii”?

P. Kučera 16.1.2024 13:09

Pane Kaucký, tyto otázky jsou dostatečně popsány na vládním webu - viz tam. A jsou popsány dobře.

Mohli bychom se taky vrátit k systému před cca 130-150 lety, kdy mohli volit jen majitelé nemovitostí od jisté limitní výše. A jen muži.

Ostatním diskutujícím: Podle mého textu jste mylně usoudili, že žiji v zahaničí. Není tomu tak. A představte si, že ses snažím propagovat možánost, aby mohli volit bez velkých překážek.

O. Kaucký 16.1.2024 15:34

S tím návratem, to není špatný nápad. Co kdyby mohli volit jen plátci daní? To znamená bez státních úředníků a zaměstnanců, u kterých je placení daně jen přesouvání peněz z kolonky do kolonky. A zvýšit věk voličů na dvacet jedna let. Ne jej snižovat, aby mohli volit šestnáctiletí, kteří jsou sice plní ideálů, ale jakýchkoli zkušeností prostí. Většina neví, co to je práce.

J. Houška 16.1.2024 9:04

Skoro každé opatření má výhody a rizika, a to platí i pro korespondenční volbu.

Její zavedení pro české občany v zahraničí umožní volit nejen občanům trvale tam žijícím, ale např. také studentovi na několikaměsíční stáži např. v Brisbane nebo Edmontonu, odkud je to k nejbližší volební urně neúnosně daleko. Nějaké riziko zneužití sice hrozí, ale případů, kdy žije celá rodina pohromadě, všichni mají české občanství, a jeden člen by volil za všechny ostatní, asi tolik nebude. Nákupčí hlasů pak v zahraničí nehrozí skoro vůbec.

Zavedení korespondenční volby doma by skoro nikomu nic neusnadnilo - k volební urně to má každý kousek, a kdo opravdu nemůže přijít, může si objednat přenosnou. Zato rizika jsou mnohonásobně větší - už jen ti nákupčí hlasů by určitě dobře věděli, do kterých lokalit pro hlasy jezdit.

Vláda první případ vyhodnotila tak, že výhody převažují nad riziky. Ve druhém případě tak, že rizika převažují nad výhodami. Tím prvním případem si sice zcela jist nejsem, ale nějaký celkový smysl to opatření dává. Na rozdíl od autorova článku, který na to opatření zcela nesmyslně útočí z obou stran.

Ś. Svobodová 16.1.2024 9:03

Koho vůbec v 21.století napadne že by někdo měl volit korespondenčně? A jen z ciziny? Místopředseda vlády pro digitalizaci se zaobírá vzhledem vládních stránek. Bezva.