21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

KORESPONDENČNÍ VOLBA: Odvol za bábu

Fialova pětikoaliční vláda ve středu 3. ledna na svém prvním jednání v novém roce schválila mj. návrh koaličních poslanců v čele s předsedou STAN Vítem Rakušanem na zavedení korespondenční volby pro české občany pobývající v zahraničí. Je to dobře?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hrdlička 16.1.2024 19:14

Skvěle jste vyvrátil všechny pochybnosti, jste borec.

J. Majzlík 16.1.2024 18:14

Šťastná to země, v níž se volení zástupci občanů - voličů mohou zabývat prkotinami třetího pořadí.

D. Mach 16.1.2024 18:05

Pro korespondenční volbu bývalo i ÁNO. Ale od té doby, co loví voliče mezi dezoláty, na to bylo zapomněno.

T. Kučera 16.1.2024 18:01

Ale prdlajs. Akorát anoisti a SPD má strach, protože je v cizině nikdo nevolí.

Z. Lapil 16.1.2024 17:45

Jak píše pan Nový: anonymní a tajný není totéž.

J. Krásenský 16.1.2024 17:43

Takže vy toto chcete ještě tyranům ulehčit?! Gratuluji, kde o trestný čin maření voleb v podobě souhlasu a napomáhání.

Z. Lapil 16.1.2024 17:43

Nedá. A už vůbec ne podle zadání státu.

P. Vavruch 16.1.2024 17:41

Žiju v JAR a jsem proti korespondenčnímu hlasování.

Z. Lapil 16.1.2024 17:41

Jak víte, že ho nevyplnil za plentou podle cizích pokynů?

To už si dovedu představit, jak někdo za stovku vyplní lístek, u komise nafasuje novou sadu a zvolí někoho podle sebe?

Právě že ve finále zjistíte, že plenta a fyzická volba je opravdu jediný způsob, jak zajistit, že vám nikdo nebude koukat přes rameno nebo že vás dokonce vysloveně nevyšachuje, i kdyby tisíckrát chtěl.

Když si necháte poradit nebo dokonce zaplatit, možná porušíte zákon, ale pořád je to VAŠE volba. Pokud zpochybníte způsobilost jednotlivých voličů nenechat se zmanipulovat, skončíte u povinného psychiatrického glejtu "Tento člověk je schopen samostatně volit".

M. Pesat 16.1.2024 17:32

" A že dnes český pravicově smýšlející občan nemá vlastně koho volit? "

Uprimne receno, zadneho pravicove smyslejiciho obcana neznam ani i nevzpominam ze bych nekoho takoveho kdy potkal, vsechny tzv. "pravicaky", vcetne tech tady na Psu i starem Psu, vsichni byli/jsou pravicaci pouze hubou. Pokud si prectete komentare tech co se prezentuji jako pravicaci=modrobolsevici, prakticky vsichni jsou k nerozeznani od svych starsich rudych brachu=rudobolseviku. Stejny fanatismus, stejna tridni nenavist, kdo nekrade s nami krade proti nam, cenzura, medialni stvanice na nepohodlne, ministerstvo "pravdy", politicke procesy. Vzdy si v teto souvislosti vzpomenu na to heslo z doby sametu: NEJSME JAKO ONI. Docela by me zajimalo zda napr. soudruh prezident/soucasny/ sam sebe nepovazuje za pravicove smyslejiciho obcana . Ani by me to neprekvapilo. Z diskuse lze snadno odvodit/poznat kolik "pravicaku"/hubou jej volilo.

Z. Lapil 16.1.2024 17:32

A jak si představujete, že SE ti odborníci vyberou?

Z. Lapil 16.1.2024 17:29

Tím, že si vás odškrtnou, zajistí, že volíte PRÁVĚ vy a že volíte JENOM JEDNOU. Proto voličské průkazy. A v parlamentu taky víte, kdo hlasuje, ale nevíte jak; samozřejmě o lidech, o zákonech se hlasuje jmenovitě.

Ad: volil jste, přestože jste nevolil. Taky si nedovedu představit, že by volební komise složená z různých stran někoho nechala vysloveně podvádět. Spíš si tu příhodu vysvětluju tak, že komisi nehrál počet odevzdaných hlasů a počet odškrtnutých voličů (někdo se na něco v nepravý moment zeptá, a je to), takže někdo zavřel oči, zabodl do seznamu prst a udělal tam fajfku, amen.

J. Kalina 16.1.2024 17:18

a ještě zástáncům: najděte si se volebním zákoně co je to a jak se pozná neplatný volební lístek a jam málo, aby ho někdo zneplatnil po rozlepení úřední obálky. Kdo to bude dělat na ambasádách? Budou k tomu přizváni zástupci kandidujících stran???

Z. Lapil 16.1.2024 17:05

Proč průšvih? Pošta snad chodí...

K. Nový 16.1.2024 16:52

Spíš je otázka, proč by měl kdokoliv soudný volit 5demolici, když to vedou od 5 k 0.

K. Nový 16.1.2024 16:48

Referendu by bylo na místě.

K. Nový 16.1.2024 16:46

Volba samotná je tajná. Tzn., nikdo nemůže vědět, jak volič opravdu hlasoval.

U elektronické volby to bude vědět volební server. A udělat kopii dat volebního systému, tu kopii někam uložit a použít, už zvládne i cvičená ještěrka.

K. Nový 16.1.2024 16:44

Elektronická volba znamená, že stát ví, jak jste volila.

Komunisté by z Vás měli radost.

Z. Linda 16.1.2024 16:44

Při té korenspondeční volbě se bude volit ze zahraničí? I z Ruzzka? Tak to teda bude asi průšvih! ;-D;-D

K. Nový 16.1.2024 16:42

Jak víte, že volič ten Váš vyplněný lístek vložil za plentou do obálky?

K. Nový 16.1.2024 16:41

Tak, tak.

Ale 5demolici to tak láká ...

K. Nový 16.1.2024 16:41

Proto je volební komise složena ze zástupců kandidujících stran a hnutí. Ti si to musí ohlídat.

Tajnost volby je největším rozdílem vůči volbám za komunistů.

K. Nový 16.1.2024 16:39

Protože nezajistíte tajnost, přímost a rovnost volby, které jsou požadovany ústavou. Viz výše.

K. Nový 16.1.2024 16:38

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz článek 18 Ústavy).

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá vybraný hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle, a vidět, který hlasovací lístek byl vybrán) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Tajnost hlasování (tzn, že nikdo nemůže vědět, jak volič opravdu hlasoval - za stávajícho hlasování zaručeno tím, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

Občas někdo nadhodí, že v současnosti může manžel manželce sebrat všechny volební lístky kromě jednoho a hlídat jí, že si neřekne o nové. Nicméně i v takové krajní možnosti má manželka možnost ten zbylý hlasovací lístek do obálky nedat a hlasovat pouze prázdnou obálkou. Takže i v této krajní možnosti je tajnost volby zachována.

Závěr - je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme* a zavádět bychom ho *neměli*.

T. Kučera 16.1.2024 16:27

Pravo volit do našich zastupitelských sborů má každý občan, který v den voleb dosáhl 18 let a je svepravny. A stran bezpečnosti -když už lze založit účet na dálku, proč by tak nešlo volit? Ale když ono se někomu ty volby na dálku prostě nehodí a zkouší to okecat.

J. Kalina 16.1.2024 16:25

co se dá ošvindlovat, to se ošvindluje. Ve volební místnosti i já vidím, že jsem odvolil neb mi něco dali, někde si mne odškrtli, vhodil jsem a tak přede mnou i zamnou ostatní a za stolkem si koukají do "pera" zástupci různých kandidujících stran.

Dá se zpětně zjistit, že jsem k volbám nešel a přesto mne někdo odškrtl, ýe jsem se dostavil a volil. Dá, akorát se neví kdo to provedl. Odevzdaných hlasů nemůže být více něž těch co se k volbám dostavili a byly jim vydány obálky. Budou někde zveřejněny (na stránkách ambasád) seznamy těch co mohou volit s označením, že o tu možnost požádali, že dostali hlasovací "lístky" a že odvolili?? V době kdy mi kdejaká firma leze do PC a mobilu, kde se stračí hackery od rána do večera přeci nebude někdo vykládat jak je to bezpečné.

Ale hlavně o tyto technikálie přeci vůbec NEJDE. Tady a v celé Evropě jde o to, že bude moci volit kdokoliv kdo sem ilegálně vstoupí a za rok dostane volební právo (už jsem slyšel nějaká odůvodnění) a skončí to tak, že "občan" EU bude moci volit v kterýchkoliv volbách v jakémkoliv státě. Skončí to zábavnou loterií, že z 10 co mohou být voleni si těch deset vylosuje 6 vítězství a ti 4 si vylosují opozici a za 4 roky si svobodně zalosují ti samí. Pro diváky bude divácká bohatá tombola.

V. Povolný 16.1.2024 16:18

Podle mě jsou zkušenosti s posledními prezidentskými volbami v USA dostatečně odpudivé na to, aby se o zavedení něčeho takového nikdo další nepokoušel. Ovšem paradoxně to ze stejného důvodu taky láká ty, co hledají cestu, jak se vypořádat se sílící politickou konkurencí, když už kydání hnoje přestalo fungovat. Nejjednodušší je politickou konkurenci prostě zakázat, jak o tom uvažují někteří politici v Německu. S korespondenční volbou je to sofistikovanější, manipulace s hlasy se prostě neprokáže a je vymalováno. Vedlejším efektem ale je stále rozdělenější společnost, voliči druhé strany něco takového nikdy neakceptují, jak je ostaně taky vidět v USA. Tento aspekt celé věci ale podle všeho nikomu nedělá starosti, což je největší chyba a krátkozrakost. Pochybnosti o férovosti voleb mají destruktivní potenciál na celý politický systém. Tady přestává legrace, jakkoliv se to může jevit jako zbytečné strašení.

J. Kočvar 16.1.2024 16:08

Chytré národy, jako Židé a Arméni, si své diaspory váží.

O. Kaucký 16.1.2024 15:58

Nemusíme po každém opakovat, každý nesmysl.

J. Kočvar 16.1.2024 15:40

Ne. Ani dnes nikdo nemusí vyhazovat nepoužité lístky do koše ve volební místnosti. To, co popisujete, se tak stejně dobře může stát i dnes.