2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

KONFLIKT: Putin rozumí jen jednomu jazyku, jazyku síly

Ruský zákaz vývozu kazašské ropy přes námořní přístav Novorossijsk netrval dlouho. Jenom pět dní. Přesně tak dlouho, jak dlouho v lednu trvala operace Ruska a jeho satelitů v rámci tzv. Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), jejímž cílem bylo vměšování do vnitřních záležitostí Kazachstánu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 19.7.2022 7:31

Žádný strach, bude sem proudit kazašská ropa a ázerbájdžánský plyn, ani nepoznáme, že Rusko něco nedodává. Optimismus je třeba, vzhůru k lepším zítřkům.

J. Kostelanský 19.7.2022 7:01

Článek je sice pěkně napsaný, ale jaksi v něm chybí širší souvislosti. Pan Ginzburg zcela "zapomněl" uvést, že Američané už přes 20 let házejí Rusům pod nohy klacky. Nejdřív to byli jen takové klacíky jako Pu..y Riot, Chodorkovskij, Navaľnyj, Čečensko atd., po roce Majdanu v roce 2014 už to byli klacky a od letošního února to jsou již pořádné klády.

Američané se vůbec netají tím, že chtějí svrhnout Putinův režim, že chtějí Rusko maximálně ekonomicky i vojensky oslabit. Navíc Amíci záměrně a na dlouhou dobu poslali k ledu slibně se vyvíjející vztahy mezi západní Evropou a Ruskem. Stručně řečeno, Američané v posledních 20 letech nevynechali jedinou příležitost na pichnutí Ruska do žeber.

A pak se někdo diví, jak jsou ti Rusové zlí, že nechtějí povolit transport ropy pro Západ a zejména pro USA z jiného státu přes své území a svůj ropovod. No ti Rusové by museli být na hlavu padlí - asi tak jako současní politici na Západě. Ale očividně se Rusové zatím - naštěstí i pro nás - chovají pragmaticky a vypočítavě. A ne jako neřízená střela Evropské unie.

K autorovi: možná slyším i trávu růst, ale když má Rus nebo Ukrajinec ruské jméno a německé příjmení, tak mi v hlavě okamžitě začne blikat varovná kontrolka. Jako např. u jistého Jefima Fištejna... :-)

R. Tichý 19.7.2022 7:29

Zato Vase jmeno dost klame, nikdo by Kostelanskeho nehledal v Moskvě....

P. Diviš 19.7.2022 10:47

On to hledá ve jménech, ale má to v hlavě.

L. Novák 19.7.2022 15:35

Kostelanský je SPAMovací robot. ;-)

J. Nevrkla 19.7.2022 7:36

Američanům nejde jenom o poškození Ruska, ale i o poškození států EU. Teď budeme chudší, na Americe závislejší, v dluzích otroky amerických věřitelů.

P. Vychodil 19.7.2022 9:29

tak, a EU soudruzi typu Zdechovského na "přání" ušáků sami pracují na zničení EU

P. Brecík 19.7.2022 9:56

.... Biden a jeho poradci špekulovalia špekulovali, jak přetáhnout Saudy od Ruska a Číny na svou stranu. A Reutři soudí, že nijak úspěšně. Jak by ne. Když zdaleka největším saudským odběratelem nyní i v budoucnu je a zůstane Čína. Američané si dali strategický závazek mít vlastní ropu a Evropa chce uhlíkovou neutralitu, tudíž žádnou ropu. Amerika tedy v opačném gardu zakouší, co sama praktikuje ekonomickými sankcemi. Pro Saudy je minimálně momentálně přístup na čínský trh daleko důležitější než přání Washingtonu a totéž , alespoň z významné části platí pro koordinaci těžby a ceny s Ruskem. Takže - v zimě bude v EU ZIMA milý mudrci !!

J. Vávra 19.7.2022 21:57

Ale chtít oslabit zločinný Putinův režim je přece dobrý cíl, který by v důsledku pomohl i Rusům, kteří za Putina neznají nic jiného než utužování diktatury.

J. Vávra 19.7.2022 6:47

To, jestli se povede přivést Putina k rozumu, závisí do velké míry na tom jestli se prosadí němečtí "mírotvorci", kteří by nejspíš rádi pokračovali v zaslepené ruské politice Tante Merkel a obětovali Ukrajinu za byznys as usual bez ohledu na ukrajinské ztráty jen aby neztratili nic ze svého blahobytu. Pokud se proti tomu nezvedne odpor ve veřejnosti a států jako my, Slováci, Pobaltí a Poláci, kteří by byli dalším chodem na ruské tabuli, tak spolu s předpos... Macronem to nakonec prosadí. Někdy to vypadá, že pro západní politiky je Ukrajina někde na Marsu.

R. Langer 19.7.2022 7:00

Ano, kdežto pro nás je přece Ukrajina více než rodná vlast, že? Takže zase to odse*eme my, jako vždycky, a Němčouři se nám budou smát, jak jsou ti slovanští Übermensch zase blbí. :-P

Díky, nemám zájem! ;-€

J. Vávra 19.7.2022 12:28

Co tím chtěl básník říci? Poněkud zmatený status snad znamená, že Ukrajinu odepíšeme a v klidu počkáme, až zas Rus nakráčí k nám? Díky, nemám zájem!

R. Langer 19.7.2022 13:30

Tak se odstěhujte třeba na Ukrajinu, soudruhu. :-P