7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

KNIHA: Kissinger a česká politika

Před pár dny se objevila na knižních pultech kniha bývalého amerického ministra zahraničí z let 1973 až 1977 a poradce několika vládních činitelů Henry Kissingera s názvem Uspořádání světa a s podtitulem Státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Rehulka 13.8.2016 15:15

Válku ve Vietnamu.....

.....neprohráli američtí vojáci, ale američtí politici a "diplomaté", právě Kissinger je vinen za za potupný podpis v Paříži !

I. Teren 12.8.2016 22:16

Henry:

"Vojaci su len hlupe zvierata, pouzivane ako pesiaci pre zahranicnu politiku."

http://wafflesatnoon.com/kissinger-military-men-dumb-stupid-animals/

J. Kanioková 12.8.2016 15:38

Pro mě je Kissinger výborná osobnost,

která ctí realitu, systém vyvažování s ohledem na souvislosti - (geo)politické i kulturní odlišnosti. Různost. S jeho názory většinou souhlasím až dost moc. Hlavně se základní myšlenou, že svět nespěje k jednotě. Řekl, jako parafrázi myšlení knížete Metternicha i Machiavelliho: „Hra, kterou hrajeme, se jmenuje rovnováha.“ Také řekl - globalizace je jen jiné slovo pro americkou nadvládu.

Sbírám zajímavé výroky, a těch jeho mám taky pár. 1. HK kdysi prohlásil, že Charles De Gaulle byl nejpůsobivější diplomat / hlava státu, se kterou se kdy setkal. 2. Poslední roky nebyly laskavé k těm, kteří věří v misionářskou roli Ameriky v zahraničí. 3. "Státy nemají přátele, státy mají pouze své zájmy." 4. To je také důvod, proč jsem proti pojmu intervence, pokud neznáte jeho konečné důsledky. 5. „Kdo ovládá dodávky potravin, ovládá lidi, kteří má v moci energie, může ovládat celé kontinenty, kdo ovládá peníze, může ovládnout svět „

Také řekl - Krym je symptom, ne příčina. Kromě toho, Krym je zvláštní případ. Ukrajina byla součástí Ruska po dlouhou dobu. Nemůžete přijmout zásadu, že každá země může jen změnit hranice a vzít provincie jiné země. Ale v případě, že Západ je upřímný sám se sebou, musí přiznat, že tam byly chyby na jeho straně. Anexe Krymu nebyl krok směrem k celosvětové vítězství. To nebyla Hitlerova anexe Československa.

- Jak řekl Henry Kissinger CNN minulý týden "Ukrajina je součástí ruského dědictví". - Henry Kissinger: “Démonizace Putina není politika. Je to alibi pro její nedostatek.”

I. Fencl 12.8.2016 13:44

Jak autor ví, Kissingerovi není 83, ale již 93 let

Jak autor jistě ví, Henry Kissingerovi, který je dnes sousedem Miloše Formana, není 83, ale už 93 let:-).

K. Frauknecht 12.8.2016 9:23

Každý si z moudrého Kisingerova čtení

vybere (dokonce i levičák Hvížďala :-)). Já např:

"Budeme tak zřejmě svědky dílčího a omezeného postupného přehodnocování výsledků studené války v postsovětském prostoru. Lze očekávat dočasné zvýšení mezinárodního napětí, verbální hysterie, ale současně tušit, že vše bude probíhat pod kontrolou velmocí a s jistou mírou faktického porozumění a akceptace změn ze strany Západu, a to nikoliv pouze z důvodů ekonomické provázanosti s Ruskem. Vážnou ambici rozšiřovat EU na východ nemá dnes ve skutečnosti nikdo. Rozložené EU naopak trocha atmosféry studené války, ohrožení a strachu z Ruska může docela přijít vhod pro disciplinování neposlušných členů při prosazení hlubší integrace. I to můžeme dnes pozorovat."

P. Lenc 12.8.2016 10:08

Re: Každý si z moudrého Kisingerova čtení

Dík za naprosto přesnou a velice potřebnou citaci.

K. Frauknecht 12.8.2016 11:48

Re: Každý si z moudrého Kisingerova čtení

Tak to sem "fláknu" ještě jednu pasáž, se kterou se rovněž plně ztotožňuju:

"Za hranicemi Ruska zůstaly desítky miliónů etnických Rusů (pozn.: po rozpadu SSSR), kteří se rázem změnily z příslušníků dominantního národa světové velmoci v příslušníky často podezřelé, někdy i diskriminované menšiny. Podobný pád zažilo pouze poražené poválečné Německo. Po zkušenosti první světové války však tehdy vítězové věděli, že snaha Německo ponížit a trvale oslabit je nesmyslná. Rychle se mu proto dostalo výrazné vnější ekonomické pomoci a v podobě EU základny pro legitimní sféru vlivu. V případě Ruska po konci studené války se nic takového nestalo."

V. Vaclavik 12.8.2016 15:38

Re: Každý si z moudrého Kisingerova čtení

Stavet na roven valku a studenou valku? Nemecko bylo pred valkou soucasti Zapadniho klubu zemi, bylo rozbombardovane, zubozene opravdovou valkou. Rusko vyslo z komunisticke totality v naprostem mirovem klidu, byt studenomirovem, a krome toho, jakakoli pomoc ze strany Zapadu by skoncila v cerne dire ruske socialisticke mentality. Kisinger musi byt padly na hlavu, pokud si predstavuje, ze by to dopadlo jinak, ze Rusko by dnes dohanelo Zapadni zeme co se ekonomiky a zivotniho standardu vseobecne tyka.

On ten Kisinger moc moudry nebude (aby nekdo dnes vypadal moudre staci, kdyz jen puste neblaboli, jednooky kralem prichazi na mysl), kdyz byl sveho case take u vesel moci a nijak kladne se to na osudu Ameriky neprojevilo, soude podle toho, kde se nachazi a jak k tomu dnesnimu smutnemu osudu smerovalo jiz v dobach, kdy se tento pan podilel nemalym zpusobem na jeho utvareni a smerovani.

Č. Berka 12.8.2016 8:08

Nespolehlivé partnery?

Čí jako? Německa? Francie? Rakouska? Maďarska? Rumunska? Bulharska? Irska? Polska? Slovenska? Španělska? Portugalska? Řecka? Merkelové? Junckera? Mogheriniové? Hollanda? Mayové?

Evropa by měla víc držet pohromadě, ale ne taková, jako je teď.

R. Morava 12.8.2016 15:14

Re: Nespolehlivé partnery?

Taky mi ten poslední odstavec připadá troche mimo.

K sebevrahovi, který skáče z mostu se taky nebudu přidávat a pokusím se mu to rozmluvit. Pokud jsem k němu připoután nezbývá mi než ho o tom přesvědčit jakýmikoliv metodami.

S. Kalužík 12.8.2016 1:17

Sice ne vždy,

ale pro tentokrát s Vámi zcela souhlasím. Snad jen, že tak, jak se nám úpělo za RU, tak už se nám nikdy úpět nebude :)