11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

KAUZA VIDNAVA: Neřádní hospodáři

Zatímco média dusí Vlastu Parkanovou, stejnou pozornost by měla věnovat bývalému ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Případy nákupu letounů Casa a nákupu budovy ve Vidnavě v Olomouckém kraji se totiž velmi podobají. Způsob vyšetřování ovšem nikoli. Přestože se objevila zpráva hovořící o policejní žádosti o Pospíšilovo vydání Poslaneckou sněmovnou, vzápětí byla označena za fámu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kadeřábek 26.7.2012 14:13

Autor je asi pobočkou Jemelíkova Šalamouna.

Úkolem je ostouzet Pospíšila a dnes jen kopat do jeho politické mrtvoly. Rozdíl mezi CASA a Vidnavou je autore nějakých 500 milionů kč (při vašem vzdělání). Na rozdíl od Parkanové si Pospíšil nechal udělat znalecký posudek ceny a to hned dva, protože na rozdíl od Parkanové není blbej. To mu ovšem nepomohlo, protože pomlouvat a osočovat se dá vždy. Jinak u Vás v Praze autore za 29 milionů nepostavíte ani plot na Nuseláku. Ten stál milionů sto. Nikoho to však nevzrušuje.

P. Pruner 26.7.2012 11:56

těžko soudit

Zajímavý článek. Laik si může těžko udělat kategorická závěr, počkáme jak bude policie postupovat u těch dvou jmenovaných a zda to rozšíří i na pana Pospíšila, který o tom musel vědět.

Ani s posudkem to není jednoduché, často má zejména na "venkově" prodávající problém najít kupce i když dost sleví z odhadní ceny.

M. Šejna 26.7.2012 8:26

pane Autore

odkdy se prodávají nemovitosti za odhadní cenu? Odhadní cena je v drtivé většině nižší, než cena tržní. To by Vám potvrdil každý bývalý majitel domu poté, co podává daňové přiznání (daň z převodu nemovitosti) a musí k tomu předložit znalecký posudek ceny nemovitosti.

Stavební parcela ve Vidňavě (je to rozsáhlý park) má asi 31 tisíc m2, přitom zastavěná plocha je kolem 4,5 tisíc m2. Budova má užitnou plochu kolem 12 tisíc m2. Tohle stát pořídil za 29 milionů. Vám to připadá drahé? Při stavbě nové nemovitosti se počítá minimálně s cenou 25 tisíc Kč/m2 užitné plochy. Dvanáct tisíc m2 by tedy u novostavby stálo 300 milionů. A to jsem ještě nepřipočítal cenu pozemku o velikosti přes 3 hektary.

J. Schwarz 26.7.2012 10:34

Re: pane Autore

Pořád ale zůstává otázka, proč ministerstvo nekoupilo objekt přímo od biskupství za 24 milionů ale od prostředníka s nejasnou vlastnickou strukturou za 29 milionů. To je ale zřejmě naše "české špecifikum" - totiž že stát dělá obchody skoro výhradně s divnými společnostmi s nedohledatelnou vlastnickou strukturou, adresou na Kypru či na Bahamách a smlouvy bývají "nevypověditelné" ačkoliv je připravují týmy ministerských právníků.

M. Šejna 26.7.2012 10:57

pane Schwarzi

nemovitosti se většinou prodávají přes prostředníka. Nejčastěji to bývají realitní kanceláře. U nemovitostí nad 10 milionů se snad ani jiný způsob prodeje, než přes realitního zprostředkovatele, nekoná.

Pokud zprostředkovatel dojednal obchod mezi kupujícím a prodávajícím, pak obvyklá provize v ČR je až 5%. V USA ale až 20%. V případě Vidňavy by to tedy provize mohla být až 1,45 milionu Kč. Takže pokud policie zjistí, že z prodeje Vidňavy dostal původní majitel okolo 27,5 milionu a zhruba 1,5 milionu obdržel zprostřekovatel, pak lituji, ale všechno bylo provedeno dle obvyklých pravidel a policie bude muset kauzu odložit.

Tady totiž nejde o to, kolik biskupství původně požadovalo, ale o to, kolik nakonec obdrželo. A to nikdo z policistů zatím neřeší. Místo toho se zajímají o odhad a o původní nabídku. Přitom obojí, tedy jak odhad tak nabídka, byly dost podhodnocené, a nejspíš proto, aby biskupství šlo s cenou výrazně dolu. Policii by měl proto zajímat odhad pro daňové přiznání. Ten se totiž narozdíl od odhadu pro stanovení kupní ceny nedá úmyslně snížit, protože finanční úřad není blbej a má své metody, jak stanovit obvyklou cenu.

M. Hatlák 26.7.2012 7:58

Promiňte,

ale pokud na mě něco působí nevěrohodně a spíš jako fabulace, tak je to Váš článek.

Při čtení mi spíš v mysli vytanula otázka: "Koho má tento článek chránit?"

I. Lyčka 26.7.2012 7:47

Sakra, je to možné,

aby stážista na čtyřměsíční praxi získal takovou moc? Může mi někdo potvrdit, že autor nekecá, co se týká Bradáčové?

J. Kadeřábek 26.7.2012 14:08

Re: Sakra, je to možné, takto mást veřejnost?

Je. Bradáčová byla v komisi, která rozhodovala, který objekt je vhodný. To, že si vybrala zadek světa na polských hranicích pro umístění darebáků je pro mne logické.

Rozhodně však neměla vliv na kupní cenu jak z nedokonalého (záměr autora?) vyznění článku může čtenář usuzovat.