20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

JUSTICE: Ústavní soud krok před zhroucením

Ústavní soud je soudním orgánem ochrany ústavnosti. Alespoň tak to tvrdí ústava. Pokud se dnes podíváme, kam až dospěl Ústavní soud za dobu své existence, je před námi výsledek žalostný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 8.3.2013 12:17

Člověče, vy prohlašujete za černý den to, že Ustavní soud začal plnit

to, k čemu byl ustaven? To se mi snad zdá!

Vadí vám, že mění rozhodnutí přijaté demokraticky zvolenou většinou? No, když je to rozhodnutí protiústavní - a jinak ho měnit nemůže - tak přesně to je účel všech ústavních soudů! Většinou totiž vznikly jako pojistka proti "legálnímu uchopení moci" - proti neústavní změně ústavy, klidně i demokraticky zvolenou většinou - která znamenala konec demokracie.

P. Han 8.3.2013 12:31

Re: Člověče, vy prohlašujete za černý den to, že Ustavní soud začal plnit

Článek pojednává právě o tom, že se Ústavní soud zabývá kdejakou ptákovinou. "Neústavní změně ústavy" se od svého vzniku věnoval, pokud se dobře pamatuji, jednou.

J. Farda 8.3.2013 13:40

Re: Člověče, vy prohlašujete za černý den to, že Ustavní soud začal plnit

Člověče Nováku V., ten člověk Vlk Václav má ale vlastně pravdu; co Vám na jeho názoru neštimuje? Tečka.

P. Pruner 8.3.2013 7:38

odvaha

Myslím, že ÚS by měl mít více odvahy k rozhodnutí se některými případy prostě nezabývat. Ono by to zpětně působilo na politiky, aby ho zbytečně nezatěžovali politickými kauzami.

P. Pavlovský 8.3.2013 6:52

Musíme pořád vynalézat trakař?

Cožpak tento problém už nemají někde v Evropě slušně ošetřený a odzkoušený, abyhom to nemohli jenom převzít?

Musíme mít pořád něco extra?

J. Zeman 8.3.2013 1:04

Regulovat přístup?

Chce snad autor ještě více vzdálit ochranu ústavních práv od obyčejných občanů? Už to, že k zastupování potřebujete u Ústavního soudu advokáta - který vám např. řekne "do sporu s exekutorem v ústavní stížnosti své jméno investovat určitě nebudu", pak mu jich to řekne ještě pár, aniž by si vůbec někdo z nich vyslechl, o co v případu jde, pak vyprší lhůty a občan se pak svých "zaručených" ústavních práv nedovolá nikdy - ačkoli vinou našich zákonodárců a exekutorského banditismu, který zde umožnili  byla zhusta zásadně pošlapána - a nikdo v celé té zkorumpované soudní mašinerii jim obvykle už ani u prvních instancí nebyl ochoten pomoci. - Přece nebudou vypouštět svůj vlastní rybník, kde doslova miliony exekucí plní jejich pokladny nehoráznými poplatky.

On si pan autor opravdu myslí, že oni politici by si přístup k oné privilegované kastě advokátů - co by podle jeho návrhu směli k ÚS - nezjednali? A že by pak ÚS už naopak ještě více nedělal nic pořádně jiného než politického arbitra, protože normální občan by na jejich předepsanou právní pomoc neměl ani peníze a už ani potřebný vliv, aby mu tito "superadvokáti" popřáli sluchu - když by si u nich přece podávali dveře politici snažící se je využít ke svému zviditelnění?

P. Götze 8.3.2013 5:29

Re: Regulovat přístup?

Autor vychazi z jednoduche premisy, a sice Akce - Reakce. Chovani subjektu zpusobem vyvolavajicim vychyleni radu vyvolava protireakci. Je to zcela prirozene a naprosto spravne. Vas pristup je, ze otec muze fackovat syna az bude celej modrej, protoze on je jeho otec a ma na to pravo. Ze se jednou ten syn pochlapi a nenecha si to libit, to je ta protireakce, kterou zakonite vyvola. A vyvola ji zcela opravnene.

T. Pansky 8.3.2013 0:50

V Cesku jsme tak chytri, az vrechno premyslime. V tomto pripade ...

... mame (velmi jednoduse receno) pomerne spatne napsanou ustavu - tedy vymezeni pravomoci a prace Ustavniho soudu Ceske republiky.  1) Stavni soud Ceske republiy ma 15 clenu.  Uz tady nam zacina nesmyslnost - v jinych statech s ustavnimi soudy je pocet vetsinou 7 nebo devet.  2) Funkce US je velmi spatne vymezena.  US soud by se mel skutecne zamerit na hlidani dodrzovani ustavy, pokud k tomu bude vyzvan.  Na to potom skutecne nepotrebuje patnact lidi.  Ale dela to US Ceske republiky?  Nedela.  Ten se totiz zameruje na vsechno mozne a dela i praci, kterou naprost bezne zvladaji soudy Ceske republiky.  To potom vede k jeho pretizenosti a spatne kontrole jeho prace.  Obcane totiz nemaji predstavu, jak US funguje, prestoze jeho rozhodnuti maji nesmirne nasledky.  - Potrebne zmeny: 1) snizit pocet na 7 az 9 soudcu, o kterych budeme mit predstavu, jak pracuji a kdo je za jejich navrzeni a zvoleni zodpovedny.  2)  Prace US se musi omezit na rozhodovani jen a pouze v oblasti ustavnosti !!!  --- Takze misto planeho narikani je treba zmenit ustava a tento system doladit, aby nemohl byt zneuzivan politiky a zaroven aby plnil kontrolni funkci moci politicke.  US se nesmi stat dalsi komorou parlamentu.  top0625top@live.com