27.5.2024 | Svátek má Valdemar


Diskuse k článku

JUSTICE: O strkání nosu do politiky

Pavel Rychetský v reakci na správné varování presidenta Miloše Zemana, že rozhodnutí o změně volebního zákona před volbami povede k ústavnímu chaosu, už předem reagoval tak, že právě teď je povinnost Ústavního soudu ČR o stížnosti skupiny senátorů rozhodnout.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 5.2.2021 8:14

Není potřeba přijímat volební zákon Senátem. Zákon nebyl zrušen, byly zrušeny pouze jeho části. Jinak jako celek stále platí. Pouze nebude použita d'Hondtova metoda a počet mandátů se určí tak, aby byl v souladu s poměrem hlasů stran. Čemu na tom nerozumíte?

A. Renjascu 5.2.2021 8:45

Zákon se musí změnit, jinak nemohou proběhnout volby, zde to máte vysvětleno:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ustavni-soud-volby-jan-wintr-rozstrel.A210203_123120_domaci_vov

J. Pokorný 5.2.2021 7:32

Bylo by fajn, kdyby si voliči pamatovali Rychetského veletoče a zachovali se podle toho v příštích prezidentských volbách, tedy pokud bude kandidovat. Ovšem naskakuje otázka, nenasadí-li proti němu nějakého slabého stahovače králíků. :-/

R. Gumulec 5.2.2021 7:30

Dobrý postřeh, vidím to stejně. Rychetský je důkaz toho, že senilita do soudnictví nepatří.

P. Jirkovský 5.2.2021 7:22

Takhle to dopadá, když někdo píše z blbosti nebo za cizí peníze ....

K. Kovařovic 5.2.2021 7:10

Nevím, nevím. Mohou neústavně zvolení poslanci v neústavně provedených volbách v roce 2017 připravovat a schvalovat nový a ústavní volební zákon ? Po Praze se šušká, že nový volební zákon se "nestihne" do termínu voleb, tato Poslanecká sněmovna ukončí činnost a Senát nemá podle Ústavy provomoc schválit nový volební zákon. Tudíž současná vláda povládne dál a dál ...8-o

P. Dvořák 5.2.2021 6:44

Ještě mají dost času na nález, že korespondenční hlasování bez ověřování totožnosti je v souladu s ústavou.

A. Renjascu 5.2.2021 7:35

R^ To přijde, ale bude to asi přes PC, protože ten Piráti milují a k žádoucímu výsledku nemusíte shánět tu správnou volební komisi, ale stačí správný klik...

P. Dvořák 5.2.2021 8:03

Musí si jen ohlídat, aby v ČR nebylo dvacet milionů voličů, ze kterých bude třicet milionů pro Piráty a dalších pět milionů pro TOP09.

;-D

J. Svoboda 5.2.2021 6:14

Představa, jak Rychetský ovládá soudce ústavního soudu povětšinou jmenované Zemanem je ubohý bizár.

Pěkný den.

A. Renjascu 5.2.2021 7:32

Vy máte pocit, že když nějaký prezident jmenuje někoho do funkce, tak je jeho rukojmím? Podle vaší logiky, když Klaus jako prezident jmenoval do funkce prmiera Špidlu, Grose, Paroubka, Topolánka..., tak ti všichni byli Klausem ovládáni... tak to je opravdu bizár. Nikdy jste nesledoval, jak probíhá jmenování ústavních soudců a kdo to musí schvílit? Nikdy jste neslyšel o tom, jak senát opakovaně odmítl různé kandidáty na ÚS a prezident, tak musel opakovaně navrhovat další a další. Představa, že když někdo někoho někam navrhne, (bez možnosti jej tam svými silami protlačit) tak jej pak bude ovládat je směšná. Nefungovalo to tak ani u Havla ani u Klause a nefunguje to ani u Zemena a jak jsme mohli nedávno vidět v USA, tak to nefungovalo ani u Trumpa.

J. Svoboda 5.2.2021 9:35

Vy máte pocit, že když je někdo předsedou ÚS tak své podřízené ovládá podle svých, nebo dokonce cizích politických zájmů?

Pěkný den.

A. Renjascu 5.2.2021 10:33

Víte pan Rychetský soudce neovládá, ale jako předseda ÚS má dohlédnout na to, aby tam zmíněná žádost nehnila více než tři roky a nebyla řešena pár měsíců před volbami. Když se řešila LS, tak stačila jedna noční návštěva německého velvyslance a celý problém s více než 70 tisíci stránek textu dokázali soudci ÚS náhle vyřešit "přes noc". Jinak o ovládání soudců jste se tady začal zmiňovat vy, když jste naznačoval, že Rychetský nemůže ovládat soudce, kteří byli většinou jmenováni Zemanem.

J. Brunner 5.2.2021 16:04

R^

R. Polášek 5.2.2021 6:08

JJ, konečně se zjistilo, jak může DEMOopozice porazit Babiše. Musí se prostě zreformovat volební systém, tak, aby to Babišovi nevyhovovalo.

Jak snadné.:-);-D

A ještě namátkou se tím z DEMOopozice zachrání příslušné zombie strany. zachrání .

Dobrá věc se podařila, hloupost zase zvítězila;-D;-D!!

F. Kusák 5.2.2021 8:20

Právě v původním systému mohla mít opozice početně více mandátů než po případné úpravě volebního zákona. Protože preference ANO klesaly, bylo by velmi obtížné, nalézt koaličního partnera, případně politickou sílu, která by vládu ANO podporovala. Čili, pro ANO (ale nejen pro ní) to bude znamenat ztrátu poslaneckých křesel, ale posílení malých stran, tzn. posílení jejich vlivu, expresivně řečeno, budou do toho víc kecat a vydírat vládu. To potažmo znamená stižené rozhodování a nalezení konsenzu. Tak to mně z toho vychází.

R. Polášek 5.2.2021 14:26

Však právě proto: Dobrá věc se podařila, hloupost zase zvítězila

A. Renjascu 5.2.2021 6:06

Je zajímavé, že ÚS dokázal za tři týdny rozhodnout, že LS je v souladu s ústavou ČR a to musel prozkoumat nejen 250 stránek textu LS, ale především 70 tisíc stránek textů na které se které se tato LS odkazovala a kterých se týkala a přitom za více než tři roky nedokázal posoudit ústavnost "obyčejného" volebního zákona, takže to musel udělat pár měsíců před volbami. A to nemluvím o trapasu, že Rychetský ruší ustanovení, které sám spolupřipravoval a prosazoval. No myslím, že nejenom v ANO, ale i v ODS a u Pirátů teď budou mít těžké bolení hlavy. Zajímavě je, že dle tohoto rozhodnutí by se demoblok stále k moci nedostal. Podobný volební systém jako byl dosud u nás používa 55 států včetně mnoha státu EU a evidentně je to tam v poho, ale my jsme se holt rozhodli jít jinou cestou. Bude z toho pěkný bordel a ještě větší uplácení než teď. Osobně bych uvítal kdyby se bonus pro prvního ještě zvětšil, aby mohly vznikat stabilnější vlády. Daleko více mi vadí 5% omezení pro vstup do sněmovny, který dost brání vzniku nových stran bez pořádného balíku peněz, to považuji za mnohem více nedemokratické a protiústavní

P. Hatina 5.2.2021 1:29

Ale přátelé, zvykejme se, že soudci (nejen pan Rychetský) takovou pravomoc z Ústavy mají. Připomeňme si že když policie před pár lety udělala zátah na Úřadu vlády, taky jí to nějaký soudce předem podepsal, že předtím, když vojenské komando vtrhlo se samopaly v rukou do ČT kvůli pár lejstrům, tak k tomu mělo kupodivu taky souhlas soudce, že když policie dlouhodobě odposlouchávala poslance dr.Ratha aby ho mohla zatknout "při činu" na ulici, taky k tomu měla předem souhlas nějakého soudce. A to hovoříme čistě o těch politických kauzách, nikoliv ekonomických (viz třeba i zde publikovaná kauza Zadeh).

Tohle jsou věci, které se zatím i mediálně omlouvaly slovy, že přece soudci jsou ti jediní spravedliví, takže o jejich rozhodnutích se nediskutuje.

J. Stehlik 5.2.2021 7:13

R^

A. Renjascu 5.2.2021 7:44

Ústavní soud není trestní soud a to proto, že rozhodnutí ve věci trestného činu je odlišné od zasahování do politického systému země, který byl schválen legitimně zvoleným parlamentem ČR. Ne že by takové zasahování nebylo úplně možné, ale ÚS by v těchto věcech měl projevovat max. zdrženlivost a nepracovat na politickou objednávku. Pan Rychetský ten zrušený zákon (obdobný mají v 55 zemích světa včetně mnoha zemí EU) spoluvytvářel a prosazoval. To jako právník nevěděl, že vytváří zákon, který dle jeho současného mínění odporuje ústavě ČR? A to ÚS musel čekat více než tři roky a změnit jej až pár měsíců před volbami?

https://blog.aktualne.cz/blogy/libor-michalek.php?itemid=38826

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/evropa-volebni-systemy-francie-nemecko-rakousko-polsko.A210203_133547_zahranicni_jhr

P. Hatina 5.2.2021 10:43

Já s Vámi souhlasím, že v tom by Ústavní soud měl dodržovat ještě větší zdrženlivost, jenže jsem proto jmenoval právě ty extrémní případy, když policie - a to se souhlasem soudců zasahovala i do politického a veřejného dění ještě hrubším způsobem.

Nejhorší na tom je to, že v těch případech to ani nebyl rozsudek trestního soudu (proti kterému se lze i odvolat), ale pouze předběžný souhlas soudce se brutálním zásahem policie do práv občana (i politika) . A proti tomu se ani člověk (ani ten politik) v době konání bránit nemůže..

A. Holík 5.2.2021 1:08

Zeman kvici, Klaus kvici, Babis kvici a krouti se u toho .. tak mi vychazi, ze asi ten Rychetsky udelal neco dobre ;-D

P. Hatina 5.2.2021 1:37

No víte, pokud jste dobře poslouchal, on sice Klaus senior něco brumlá, ale Klaus junior už se raduje, že si jeho Trikolora nabalí pár pidistran do holportu (pardon koalice) a bude zase v parlamentu. Zemana taky třeba napadne že by se mohly takhle oživit svoje Zemanovce, a k tomu přidat pár dalších. No a Babiš taky dobře ví, že jemu stačí aby jeho ANO vyhrálo volby o pár procent, Zeman ho jmenuje premiérem, a bude mít dva pokusy si v tom parlamentním guláši vybírat spojence jako paša v harému... ;-D

D. Zítko 5.2.2021 6:15

I slepé kuře může najít zrno a Rychetskému se to podařilo (asi mu těch deset dalších poradilo), reakce Bureše a Zemana jsou velmi uspokojující:-)

R. Langer 5.2.2021 6:27

Hm, no, jenom abyste se potom nedivil, kdo se bude smát naposled... ;-)

K. Gaman 5.2.2021 0:47

Rychetský by se neměl jen stydět, ale vzdát se funkce a odejít do důchodu!

J. Sedlář 5.2.2021 0:31

člověk jako Pavel Rychetský mohl mít tu drzost... Vypadl tam soudruh. Myslí stejně a šlape lajnu. Jednou soudruh, dycky soudruh. A jsou soudruzi co vadí a pak ti co nevadi. Pavlíl, Pavel, dvořák.....

P. Dvořák 5.2.2021 6:41

2. odstavec:

"Celé roky nechal tu věc soudruh Rychetský zasmrádnout . . . "

J. Sedlář 6.2.2021 0:56

Nojo, tam už je to správně.

PS: Dvořák nebylo na Vás, ale na jmenovce v čt09.