4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

JUSTICE: MUS a amnestie

V souvislosti s rozeštváváním veřejnosti kvůli dopadům amnestie na poškozené se zakořenil obecný názor, že kdo byl obviněn, je zcela jistě vinen, musí být odsouzen a poškození se pak podělí o jeho majetek, i když už třeba ani žádný nemá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fleiszner 18.5.2013 10:20

Vysvětlovači

Autor: Klausova aboliční facka české justici tak byla dobře mířená. Je jen škoda, že nepřišla o mnoho let dříve.

Myslim, že facka nepadla na českou justici! Jestli se kauzy vlečou proto, že je justice zkorumpovaná (pracuje pro obviněné), tak jim abolice jen pomohla. Už nemusí mlžit, brzdit a překrucovat. Klienti jsou volní.

Nevěřím, že Klaus chtěl někoho "fackovat". Spíš někomu pomoct. Myslím, že pravda bude dost jednoduchá (jako vždy). Pak se, ale objeví vysvětlovači, kteří ve všem hledají nějaký "hlubší" smysl.

J. Vyhnalík 18.5.2013 13:58

Re: Vysvětlovači

Myslíte si, že je normální, když má justice 415 kauz táhnoucích se 8 a více let (některé třeba i 15)? Myslíte si, že je v pořádku, že 260 z těchto kauz soudci nedotáhli ani k prvnímu stání?

I mezi těmi cca 18, tzv. velkými kauzami, většina směřovala k symbolickým trestům (nepravomocné rozsudky, typu zrušení obžaloby, podmíněné tresty) a to buďto pro nedostatek důkazů a nebo proto, že se jednalo o osoby, které se na původním trestném činu přímo nepodílely. (Například v kauze H-Systému byl hlavní viník už před 9 roky, po 5 letech soudního řízení, odsouzen ke 12 letům. To, čemu novináři říkají kauza H-Systém, byl soud se třemi manažery firmy, které žalobce vinil z toho, že včas neodhalili nereálnost podnikatelského plánu Petra Smetky. Už dvakrát odešli od soudu s podmíněnými tresty, které v době vyhlášení amnestie ještě nenabyly právní moci.)

D. Procházka 18.5.2013 14:53

Re: Vysvětlovači

Souhlasím s vámi, ale původní výklad je daleko jednodušší, a proto se tak ujal mezi lidem, novináři i politiky. Navíc, je za tím Klaus, takže se musí čuchat nějaká lumpárna, protože rozkradl republiku, krade péra a vůbec.

L. Hrušková 18.5.2013 16:20

Re: Vysvětlovači

A vůbec!!!!!

P. Skřivan 18.5.2013 14:59

Re: Vysvětlovači

Normální to bohužel v tomto státě je. ... a abolice na tom nic nevyřeší. Pokud je to pro někoho facka, pak pro okradené. ... a samozřejmě dobrá zpráva pro zloděje: kraďte, však vám to projde !

J. Vyhnalík 18.5.2013 16:21

Re: Vysvětlovači

Abolice ušetřila státu peníze, které by za protahované kauzy musel platit. Poškození by nedostali nic tak jako tak. Po 8-20 letech soudů žádný majetek k dělení nezbyl a pokud obžalovaní nějaký majetek mezitím vydělali, spolkly by to soudní výlohy.

Fascinuje mne selektivní přístup novinářů. Za vytunelovaný fond Trend může abolice, nebo neschopnost soudů kauzu uzavřít a odsoudit? Nikdo se nezmiňuje o tom, že fondy Trend a Mercia založil Michal Kocáb, Martin Kratochvíl se svými přáteli a poté, co získali DIKy hesly typu "Vždy plníme slovo, to je náš TREND!" je obratem prodali a jakoukoliv spoluodpovědnost odmítají. Vyšetřování se táhlo od roku 2000 do roku 2003 a přestože v roce 2008 dostal Miroslav Hálek nepravomocně 7 let a ostatní obvinění po 3 letech, po odvolání dostali v roce 2012 čtyři obvinění v této kauze dvakrát 2 roky a dvakrát 3 roky. Nakolik snížila nebo zvýšila abolice šance lidí, kteří naletěli na Kocábovy a Kratochvílovy reklamy dostat nějaké peníze za akcie firem jako byly SPT Telecom, Chemopetrol a Synthesia, které jim noví majitelé fondů ukradli v roce 1995, hned poté co jim fondy Kocáb s Kratochvílem prodali?

Justice funguje špatně, ale ne kvůli abolici.

P. Scheck 19.5.2013 1:49

Re: Vysvětlovači

Nelíbí se mi měření délky soudních řízení lety. To je zavádějící. Jestliže za 3 roky proběhla jen 2 -3 řízení a ostatní byla z bůhví jakých důvodů odložena, pak se bavme o počtu řízení, kdy se skutečně všichni dostavili a soud měl možnost soudit.

Navíc by mě zajímal aspoň jeden dva případy, kdy to zavání skutečnou nevinou obviněných. Zatím vím hlavně o případech, kdy to pěkně smrdělo a díky amnestii jsou podezřelí nevinni.

J. Vyhnalík 19.5.2013 2:15

Re: Vysvětlovači

Například nedávno znovu probíraný případ kdy byli pánové Pitr a Provod před 19 lety obviněni z přípravy daňového úniku. Podle nového zákona není příprava trestná a tedy byl případ už loni ukončen, ale žalobce se odvolal, takže se na ně vztahovala amnestie. Tu nepřijali, protože trvali na úplném zproštění obvinění, čehož se také letos dočkali. Média o tom opět vytrvale referovala jako o důsledku amnestie, i když by byli osvobozeni i bez ní.

Samozřejmě Pitr byl už před tím odsouzen za něco jiného a trest si už odpykal, respektive loni na podzim byl propuštěn na podmínku. Takže amnesie mu fakticky pomohla pouze od té podmínky.

Podobně se chvíli hodně psalo o případu údajného tunelování Válcoven trub Chomutov. Soud chtěl už v roce 2009 případ uzavřít s tím, že obvinění se žádného trestného činu nedopustili, ale žalobce se odvolal. Jeden z obviněných, Petr Lukeš se údajně znal v Václavem Klausem, navíc se odstěhoval do USA, kterého odmítly ke stíhání vydat. Přitom šlo o to, že firma krachovala a celá továrna by s největší pravděpodobností skončila ve šrotu. Několik manažerů firmu na poslední chvíli zachránilo tím, že technologickou část odkoupili od původních firem a zaplatili směnkami. Původní firmy později zkrachovaly a věřitelé se snažili zahojit na těch, kdo konkurenceschopnou část firmy zachránili a zachovali výrobu, přitom ostatní technologie, které byly po úvěrovém hupu v roce 1997 nekonkurenceschopné (podobně jako celé části plzeňské Škodovky, celá Poldi a další firmy těžkého strojírenství) skončily. Soud konstatoval, že obvinění se operací nijak neobohatili a pouze zachránili na poslední chvíli co se z firmy zachránit dalo.

To jsou dva případy z těch 18 údajně citlivých. O dalších téměř 400 kauzách nikdo ani nepíše, protože by se jasně ukázalo, že se jednalo pouze o bezednou díru na peníze.

Z. Sohorova 19.5.2013 6:20

Re: Vysvětlovači

Pane J. Fleiszner Myslim ze jste to dobre napsal ( Presne)