3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

JUSTICE: Klaus opět o kolo napřed

Jen dvě profesní odvětví u nás fungují ještě hůř než politika. Justice a média! Dříve jsem to říkával jako bonmot, posledních pár roků už to říkám smrtelně vážně. A do toho přijde Klaus s amnestií. Jak tohle může dopadnout? Vidíme to v přímém přenosu. Namísto seriozní diskuse šíří zpovykaná média zvrácenou propagandu hlavních viníků zdejšího justičního marasmu: soudců, státních zástupců a... politiků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kadlecová 5.2.2013 9:57

Re: 2. odstavec amnestie

Co to má společného s amnestií. A tak hezky jste začal. Držela bych se tématu. A jen pro pořádek , nečekal jste snad , že Václav Klaus zůstane neutrální a tím pádem bylo jasné, kam se přikloní, ale to je opravdu jiné téma.

J. Vyhnalík 5.2.2013 10:30

Re: 2. odstavec amnestie

Jednak VK nikoho otevřeně podporovat nechtěl, nebýt novinářů a jejich neustálých dotazů, možná bychom ani nevěděli koho VK volil. MZ je mi nesympatický, tak jako Vám, ale distancí od fiskálního kompaktu, který se naopak KS snažil protlačit do nové koaliční smlouvy, dává za pravdu těm eurorealistům (včetně VK), kteří ho podpořili.

J. Boleslav 5.2.2013 15:48

Re: 2. odstavec amnestie

Obávám se, že Zeman směrem k EU rychle vyměkne a podepíše kde co. Podívejte se jen, jak ostentativně chce vyvěšovat vlajku EU na Hradě. Euroskepticismus z Hradu odchází, ať tam bude Ovar nebo kníže.

J. Vyhnalík 5.2.2013 15:57

Re: 2. odstavec amnestie

Jedinou výhodou proběhlé presidentské volby bylo, že ať by vyhrál kterýkoliv z kandidátů, mohl by mne překvapit pouze příjemně.

Pokud jde o vyvěšování vlajky, je to pouze gesto a když jsme členským státem EU, tak to má i jistou logiku. Svým způsobem mi vadí víc ten Barroso, než ta vlajka.

Pokud jde o EU, tak se shoduji s postojem, který vidím u Richarda Sulíka. Jsme členy EU a je naším právem a zároveň povinností starat se o to, aby nám EU prospívala a ne škodila. Myslím, že nacionalistický akcent opozici proti současnému směřování EU oslabuje. Potřebujeme EU reformovat a ne rozbít.

P. Pavlovský 5.2.2013 8:04

Václav Klaus. Politik, který... sám udává směr,

bojovník, který se pouští i do zdánlivě předem prohraných bitev..."

Zní to - někomu - hezky, ale podívejme se na to podrobněji: směr kam?  Ven z EU? Tak ten udal teď tím, že do čela státu podpořil sebeinzerovaného eurofederalistu M. Zemana!

Tuhle bitvu prohraje. Bitvu o ODS už prohrál, stala se z ní zkorumpovaná partaj, která má z ostudy kabát, který si čerstvě vylepšila znovupořijetí Klausova kdys miláčka Béma. Bude ráda, když se v nejbližších volbách vůbec dostane do sněmovny. Že by jí přišel zahránit? Když "se pouští i do zdánlivě předem prohraných bitev..."

O celonárodní ostudě a všeobecném naštvání lidí na amnestii nehce P. Štěpánek mluvit, ale na věci tím ni nezmění.

V. Klaus nemizí se štítem, ale na štítě, odchází z vedení státu, kde se pravice, jejímž byl 20 let reprezentantem, dostala, také jeho vinou, na okraj společnosti! 

J. Urban 5.2.2013 8:53

Re: Václav Klaus. Politik, který... sám udává směr,

Dobře jste to napsal. Pravice, zásluhou i Klause, je u nás na naprostém okraji, zdiskreditovaná pravicovou rétorikou a levicovou politikou. Sám Klaus, snad kdysi považovaný za konzervativce, dostal se svým šovinismem a nacionálně socialistickými projevy někam mezi Vandase a Grebeníčka.

P. Pavlovský 5.2.2013 9:13

Re: Václav Klaus. Politik, který... sám udává směr,

To jsou paradoxy....jak říká sládek v Audienci.

Jakkoli bytostný pravičák, kdybych musel volit na presidenta mezi Klausem a Zemanem, volil bych zcela určitě Zemana. On je přece pro Klausovce "eurohujer"!

Na šovinismus a nacionalismus pouze - v boji proti K. Schw. - šikovně zahrál, ale vlastní mu, na rozdíl od V. K., nejsou.

Vůči EU půjdou oba finalisti ruku v ruce jako rodní bratři! To je oproti uplynulým 10 letům obrat o 180°!

A právě na tom by teď mohla padnout vláda! V otázce zahraniční politiky si president s TOP 09 padnou do náruče a ODS může hledat podporu leda u KSČM.

K. Filek 5.2.2013 14:06

Re: Václav Klaus. Politik, který... sám udává směr,

s.Urbane,Vaše příspěvky jsou vždy vůči p.prezidentovi nenavistné.Pan Štěpánek má pravdu.Vaše argumenty jsou Grebeničkovské.

J. Veselý 5.2.2013 7:40

Hm

Dobrý den, já znám případ kdy člověka vyzvedli od rodinného stolu po pár dnech ode dne kdy měl nastoupit. Takže když se chce tak to jde. Všichni mafiáni cestují, telefonují, mají účty v bankách, používají platební karty. takže se dají chytit když je zájem. Amnestie mi nevadí, vadí mi na koho to napasoval a přál bych Vám mluvit třeba s obětmi H systému.

M. Moravcová 5.2.2013 15:17

Re: Hm

A co ta Marvanová dělala 8 let, že nebyla schopna přimět soudy k odsouzení? Brala palmáre a teď v televizi napadá Klause. 

D. Polanský 5.2.2013 7:34

A zase Klaus génius, jenom stále nevím na co

Možná že na otevřenou podporu gaunerismu.

Ale již se těším na fungování justice :-). Asi tak jak když Klaus vytvořil českou konsolidační agenturu a převáděl na ni dluhy státu a říkal: podívejte málem mám vyrovnaný rozpočet.    

L. Soukal 5.2.2013 7:32

souhlas a přidám....

Podle médií se dlouhodobě vyhýbá nástupu do vězení cca 4300 lidí. Proč by je měla policie hledat, když byly věznice přeplněné ? Kam by je dali ?

P. Rajman 5.2.2013 6:22

Klaus je možná i o dvě kola

napřed. Vyšetřování aktivity gaunerů jejich aktivity alespoň blokuje, když už není schopno je odhalit a tím dává šanci těm, kteří k dosažení stejných cílů jako gauneři neužívají gaunerských metod (což je u hospodářské kriminality na rozdíl od trestně právních činů samo o sobě velmi pozitivní). Šetřit, že někdo šidí a podvádí je něco jiného než nevypátrat kdo vraždil. Vzažda je čin dokonalý a čas vyšetřování zde hraje zásadní roli. Zatímco hospodářská kriminalita je činost dlouhodobé povahy. V tomoto smyslu je Václav Klaus napřed možná i o dvě kola.

J. Kanioková 5.2.2013 1:24

Stoprocentní souhlas...

J. Forman 5.2.2013 8:49

Re: Stoprocentní souhlas...

Madam, kdy vás to chytlo? Někdy kolem menopauzy? To bývá nebezečné a citlivé období v životě ženy. Varadiková by mohla vyprávět.

P. Kolář 5.2.2013 11:57

Re: Stoprocentní souhlas...

Pane Formane,z vašeho příspěvku je zcela zřejmé,že Vás to ještě nepustilo.Buď to máte vrozené,nebo je to prachobyčejná netaktnost.

V. Němec 5.2.2013 16:07

Re: Stoprocentní souhlas...

Pane vy jste hulvát

F. Matousek 5.2.2013 10:43

Re: Stoprocentní souhlas...

Vás souhlas neprekvapuje.

Vy jste fanynka, která by V.K. hájila i kdyby se mu prokázalo, ze zabil vlastnmí mámu retezem.

Zrejme i souhlasíte s jeho nejnovejsí podporou vstupu Turecka do EU ?

Š. Hašek 5.2.2013 17:29

Re: Stoprocentní souhlas...

Účastník Forman je echt hulvát.

Účastník Matoušek nemá argumenty. A vyvozuje z jednoho souhlasu i další. Vy jste často chyběl ve škole, že?

T. Pansky 5.2.2013 0:59

Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

... dve spolu nesouvisejici veci: amnestii a (ne)fungovani justice.  Proc?  To nevim.  Ze ceska jestice nefunguje, to vime.  A nikdo s tim nic  za dvacet let neudelal (az v poslednich par letech zavanul lehky vanek).  To je ale prece politicka vec.  Amnestie je ale prece neco uplne jineho, k tomu jeste hromadna amnestie.  Proc to prezident udelal, to jsem nepochopil.  Pan Stepanek to nevysvetlil, pouze ukazal sve "carske" pojeti justice a spravedlnosti. 

J. Vyhnalík 5.2.2013 1:49

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Amnestie je vždy hromadná. Milosti jsou naopak individuální. To na vysvětlenou.

Teď jde o to, zda se prosadí bulvární nálepkování, nebo fakta. Justice potřebuje nové impulsy. Zatím se podařilo vyměnit špičky ve Státním zastupitelství, teď by to ještě chtělo někoho zodpovědného a pracovitého místo Ivy Brožové.

T. Pansky 5.2.2013 4:20

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Priteli, dekuji za poznamku.  Svym "hromadna" jsem mel na mysli takoveho rozsahu, ze mi z toho sel rozum kolem.  ...  Ja s vami souhlasim, ze justice potrebuje prepracovani.  Lide z justice (obavam se) toho nejsou schopni, nebot v tom sami vyrostli.  ...  Ale pomuze amnestie k novemu vzduchu v justici?  Ja se obavam, ze ne.  Naopak, to podtrhava vsem nohy a v lidech to vyvolava dalsi pocit bezradnosti.  To je ma zkusenost. 

J. Vyhnalík 5.2.2013 10:32

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Už před nějakým časem jsem Vám navrhoval, abyste si tu amnestii přečetl http://zpravy.idnes.cz/amnestie-vaclava-klause-z-ledna-2013-dl7-/domaci.aspx?c=A130101_134945_domaci_ven

Z vězení bylo propuštěno cca 7000 osob (při první Havlově amnestii 23 000 osob). Mnoha lidem byly odpuštěny podmínečné tresty, přitom amnestie odpouští pouze vězení, ale ne další tresty a součásti rozsudku, jako je třeba zákaz činnosti, či povinnost nahradit škodu.

Čl. II se týká zastavení kauz vlekoucích se více než 8 let od zahájení, tady od chvíle, kdy policie případ vyšetřila, státní zástupce ho předal soudu a soudce případ oficiálně přijal. Těchto kauz je údajně zhruba 150.

P. Kolář 5.2.2013 8:02

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Pan Štěpánek napsal svůj názor.Žádné carské pojetí justice tento názor neobhajuje.Pokud by spojení justice a amnestie spolu nesouviselo,tak proč je kolem toho tolik povyku.President Klaus strhl masku soudcovské a advokátské mafii a odhalil přesně to,co chtěl.A ten povyk kolem amnestie jenom potvrdil,že mířil přesně.A od vděčného národa,vždy ochotného naslouchat bulváru,dostal to,co určitě také očekával.Nepochopení,urážky,pomluvy a lži.A jsem rád,že je stále,na rozdíl od jiných,stále nad věcí.

J. Boleslav 5.2.2013 8:21

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Škoda, že nad věcí nezůstali u prezidentské volby a podpořil v ní odporného Ovara. Tím ztratil většinu svých dosavadních sympatizantů. Pokud je mu bližší lidsky odporná kreatura Ovar než noblesní kníže, něco v jeho uvažování je špatně.

T. Pansky 5.2.2013 9:24

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Jestlize lidi, kteri delaji podvody v radech stamilionu, dostanou amnestii, kde v tom vidite boj proti advokatske mafii ??????  Ze tu je bordel v pojeti a provadeni spravedlnosti, to je pravda.  A proto tedy zavreme veznice a nebudeme soudit ???  Stale nikdo nejak podle zdraveho rozumu nevysvetlil duvody tak rozsahle amnestie.

M. Kadlecová 5.2.2013 10:04

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Důvody byly vysvětleny už mnohokrát, ale vy nechcete poslouchat.

J. Vyhnalík 5.2.2013 10:50

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

To o čem píšete, jsou neuzavřené kauzy táhnoucí se přes 8 let. Těchto kauz je cca 150 a těch, ve kterých se jednalo o velmi vysoké škody je 16. Všechny vyjmenoval Pavel Blažek při interpelacích v poslanecké sněmovně. Tyto kauzy vesměs dospěly k nepravomocným rozsudkům, proti kterým se strany sporu odvolaly. Pokud si ovšem tyto nepravomocné rozsudky prohlédnete, najdete tam více zproštění obvinění a podmíněných trestů, než trestů odnětí svobody a navrhované tresty odnětí svobody se zpravidla pohybují okolo 2-3 let.

Vy automaticky předpokládáte, že všichni obžalovaní jsou vinní, ale to nemusí být pravda. I pokud by všichni opravdu vinní byli, mohou být odsouzení pouze na základě důkazů a pokud se to za 8 let soudů (a 1-3 roky soudu předcházejícímu vyšetřování) nepodařilo, je jasné, že tyto důkazy nejsou nijak zvlášť přesvědčivé. Pokud policie a státní zastupitelství nejsou schopni předložit dostatek přesvědčivých důkazů, nelze přece obžalované "trestat" nekonečným prodlužováním procesu tam, kde soud není schopen rozhodnout.

T. Pansky 5.2.2013 16:01

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

Ja nepredpokladam vubec nic.  Ceske soudnictvi je hanebne.  Ale to pravo nevytvareli soudci, nybrz moc zakonodarna, tedy poslanci.  ... Ja jsem mel na mysli lidi, kteri byli odsouzeni za hospodarskou kriminalitu a byli prezidentem osvobozeni.  proc???

J. Vyhnalík 5.2.2013 16:12

Re: Pan Stepanek (umyslne ???) micha dohromady ...

O žádných takových nevím, Vy ano?

Museli by to být lidé s tresty do 2 let, případně lidé nad 70 let s tresty do 3 let, nebo lidé nad 75 let s tresty do 10 let podle článků I., III., IV. amnestie.

Vzhledem k tomu, jak se média amnestii věnují, troufnu si říci, že kdyby nějaký takový případ existoval, určitě by se o něm psalo.