28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

JUSTICE: Kdo bude hlídat samotné hlídače?

Latinsky zní tato otázka takto: " Quis custodiet ipsos custodes?" A je to jedna ze základních státně- politických otázek, která trápí civilizované lidstvo odedávna. Vystoupila na povrch po prvních třech projevech panelistů na diskusním večeru na téma: Role státního zastupitelství v demokratickém právním státě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 9.10.2013 15:06

Re: Někteří diskutující to mají popletené

Taky bych považoval zařazení SZ do výkonné moci za logické, stejně jako je tomu u policie.

J. Boleslav 9.10.2013 15:04

Re: Zase panem Vlkem oblíbené nepravdy

Pak Vlk má pravdu, mýlíte se Vy. Pokud se stávají OČTR naprosto autonomními, je to pouze cesta k omezování svobody, strachu a nové totalitě. Komu taková situace vyhovuje, je nasnadě. Proč Uštvána nejvíc podporuje Ovar?

J. Boleslav 9.10.2013 15:01

Re: Totální hloupost autora

Někteří právníci jsou dle mých zkušeností skutečně pěkná čeládka, ale nezobecňoval bych. OČTR konají na základě společenské objednávky, mj. antikorupční hysterie a blbé nálady, vyvolávané stále především médii. Média permanentně lakují naši současnou realitu na černo, ač pro to žádné zásadní důvody nejsou. Dobrá zpráva - žádná zpráva. Proč to dělají Haló noviny chápu, ale proč jiní, po pravdě řečeno moc ne.

A. Dokoupil 9.10.2013 14:41

Re: Totální hloupost autora

Takže popořádku:

a) Čunek nebyl nikde u žádného soudu popotahován, neb k žádnému soudu nedošlo,

b) Odsouzení nevinného je věc strašná, ale nijak nesouvisí s nezávislostí státního zastupitelství. Jednak o vině rozhoduje soud a jednak k těmto chybám již z podstaty lidské existence bude docházet ať budou státní zástupci v jakémkoliv postavení. Neomylný je totiž pouze Bůh. Tím nechci říci, že není potřeba spoustu věcí v justici zlepšit.

Já se víc bojím situace kdy by o vině rozhodoval příslušný, zrovna vládnoucí stranický sekretariát.

A. Dokoupil 9.10.2013 14:31

Re: Někteří diskutující to mají popletené

Souhlasím s vámi, že SZ patří do moci výkonné. Nemohu však souhlasit, že by nemohlo SZ z principu dělby moci býr řazeno nikam jinam. Existují totiž státy kde SZ, nebo jim na rovinu postavené orgány patří spíše do moci soudní a dělba moci tam je samozřejmě zachována. Tím nijak nehoruji proto aby se SZ někam nově řadilo. Pouze poukazuji na ne úplně správný, dle mého, názor.

J. Kulheim 9.10.2013 14:29

Re: Totální hloupost autora

Soudci i státní zástupci jsou dobře placeni z peněz daňových poplatníků. Kontrolovat jejich práci musí zástupci těch, kteří je platí tj. volení politici

Politici jsou ti, kteří mají řešit věci veřejné a taky za to nesou odpovědnost. Měli by státní zástupce jmenovat na omezenou dobu a mít možnost jejich odvolání. Případ pana Čunka ukázal, kam vede svévole státních zástupců, v daném případě pana Ištvana. Tahali ho různých soudech a nakonec se zjistilo, že nic neudělal.  Odsouzení nevinného za údajné znásilnění. Zničený život do smrti bude žít s tímto traumatem a stigmatem. Nakonec se ukázalo, že byl odsouzen, aniž by bylo dostatek důkazů. Tak to nejde. Soustružník, když bude dělat zmetky, tak ho vyhodí z práce. Každý se může mýlit. Soudy nejsou schopné kauzy vyřešit ani za 10 let. Celou dobu čeká obviněný na vynesení rozsudku. Život má každý jenom jeden. 

J. Svoboda 9.10.2013 14:22

Re: Totální hloupost autora

Paní Moravcová, pohádka o třinácti měsíčkách.

J. Svoboda 9.10.2013 14:20

Re: Totální hloupost autora

Pane Tesaříku, hlupák je spíše ten, kdo je schopen tak primitivní reakce, jako Vy.

J. Svoboda 9.10.2013 14:17

Zase panem Vlkem oblíbené nepravdy

je třeba donekonečna opakovat, že vládu nezlikvidoval nikdo na příkaz jakéhokoliv státního zástupce. Vládu zlikvidoval pan Nečas. Kdo tomu to přikázal, zůstává otázkou.

"Po krátké době se stali italští soudci a italské vyšetřovací orgány neovladatelnými a neřiditelnými." Kdo by tyto orgány měl ovládat a řídit? Měl by to být sám pan Vlk, nebo vrchní zloděj?

J. Ráž 9.10.2013 14:07

Re: Někteří diskutující to mají popletené

Oprava - vypadlo slůvko

......zařazení Státního zastupitelství do systému statní moci výkonné...atd.

J. Ráž 9.10.2013 14:01

Někteří diskutující to mají popletené

Demokratický systém je založen na tří, sice propojených, ale vzájemně autonomně, tedy nezávisle konajících složkách moci.

1)Moc zákonodárná = Parlament (Sněmovna+Senát); 2)Moc výkonná = Státní správa +samospráva - organizační složky státu vykonávající nařizovací a prováděcí činnost podzákonného charakteru 3) Moc soudní = Justice

Státní zastupitelství je soustava státních úřadů,vykonávající v zájmu státu podzákonnou činnost při ochraně veřejného zájmu. Nemohou být už z principu dělby moci zařazeni nikam jinam,než do systému moci výkonné. Jejich snahy o absolutní samostatnost by znamenaly vytvoření čtvrtého pilíře moci, což je velmi nebezpečné, neb zákony tvoří moc zákonodárná, provádí a dohlíží na jejich plnění moc výkonná a právem jejich výkladu je pověřena moc soudní, nikoliv Státní zastupitelství. Takže je naprosto jasné, že zařazení Státního zastupitelství do hierarchie systému státní moci, tedy i z hlediska zřejmé podřízenosti a odpovědnosti za svou činnost, má své opodstatnění!

P.S. Statní zástupci se už několikrát pokoušeli o své zařazení do systému moci soudní, ale Ústavní soud jejich konstrukci výkladu Ústavy zamítl.

A. Dokoupil 9.10.2013 13:55

Re: Totální hloupost autora

To ale přeci neznamená, že by státní zástupci získali neomezenou moc. Pouze to znamená, že nebudou, jako v současnosti řazeni do moci výkonné a protože to není ani typická moc soudní (kam jsou v některých evropských zemích řazeni) byli by státním orgánem sui generis. Proto to vyjádření, že by stáli mimo moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Ale jak jsem již napsal výše, nadále bude existovat kárná odpovědnost státních zástupců, která však nebude postavena na libovůli politiků.

J. Kulheim 9.10.2013 13:42

Re: Totální hloupost autora

Když se vytvoří partička spřízněných "nezávislých" právníků, tak budou dělat co se jim zlíbí. Možná budou někteří nezávislí, na alkoholu. Jinou nezávislost neznám.

R. Tesařík 9.10.2013 13:38

Re: Totální hloupost autora

Jestli vám připadá ten jeho výplod v pořádku...tak jauvajz.

A. Dokoupil 9.10.2013 13:37

Re: Totální hloupost autora

To je právě ten nesmysl. Politici tvoří zákony, nemohou a nesmí však rozhodovat co je a co není zákonné. To už tu bylo před rokem 1989 a nedopadlo to dobře.

M. Moravcová 9.10.2013 13:35

Re: Totální hloupost autora

zákony tvoří a schvalují politici. Ne státní úředníci. Ti se těmi zákony řídí. Proto volení zástupci - poslanci a senátoři = moc zákonodárná,  rozhodují o tom, co je zákonné a co není zákonné.

M. Moravcová 9.10.2013 13:31

Re: Jsem přesvědčen, pane Vlku

Vy jste blb, pane Netopile, fanatický blb.

J. Kulheim 9.10.2013 13:27

Re: Totální hloupost autora

"Jan Lata presentoval názor, že by se mělo Státní zastupitelství, jako vrcholový orgán, stát naprosto nezávislou institucí mimo dosavadní pilíře státní moci, kterými jsou tři nezávislé moci: zákonodárná, výkonná a soudní. Nové Státní zastupitelství by bylo na těchto třech pilířích naprosto nezávislé a podléhalo by pouze "zákonu", který by aplikovalo a vykládalo.

Nový zákon chce dát státním zástupcům obrovská práva a možnosti, zvláště v nekontrolovatelné dohodě s "nezávislými" soudci, bez jakékoli relevantní kontroly.

Kdo bude hlídat "nezávislé" (na jakékoliv další kontrole) strážce? Prý se budou hlídat "demokraticky" sami mezi sebou. A nadřízení v jejich organizaci budou prý spravedlivě "vládnout" podřízeným prokurátorům a řídit jejich práci hierarchickým stylem. Který se prý osvědčil."

M. Moravcová 9.10.2013 13:23

Re: Divné slovo.

četl jste ten čl

M. Moravcová 9.10.2013 13:23

Přesně.

Taky mám pocit, že soudci, státí zástupci a policie nám utahují smyčku. Sami se cítí nedotknutelní a neohrožení.

A. Dokoupil 9.10.2013 13:16

Re: Totální hloupost autora

Nevšiml jsem si, že bych někam vnášel pravolevé vidění světa. To co jsem napsal přece platí pro obě strany politického spektra. Pravolevé vidění světa do otázek spravedlnosti vnáší auto článku, který je strašně naštván, že si někdo něco dovolil vůči jeho favoritům. A otázka na závěr: Jak získají státní zástupci neomezenou moc?

A. Dokoupil 9.10.2013 13:11

Re: Totální hloupost autora

Ano státní zástupci přeci nejsou a nebudou neodvolatelní. Od toho tu existuje pravomoc kárné žaloby. A že tuto žalobu neposuzují politici, ale nezávislý soud je přece naprosto správné.

J. Boleslav 9.10.2013 13:10

Re: Můj osobní názor je takový, že pokud je špatná akce,

Tomu bych rozuměl.

V. Kusý 9.10.2013 13:07

Re: Můj osobní názor je takový, že pokud je špatná akce,

Nechtěl jste se spíš zeptat "Čo si predstavujem pod takým slovom absurdný?". :-)) Ale vážně,já to vidím tak, že jsem se asi špatně vyjádřil. Spíš jsem měl použít výraz extrémní. Mám na mysli extrémní názory na problém "napříč politickým spektrem".

J. Kulheim 9.10.2013 13:06

Re: Totální hloupost autora

Vnášíte pravolevé vidění světa tam, kde se jedná o ochranu nevinných lidí. Spravedlnost není levicová ani pravicová. Buď je nebo není. Aby někteří vyvolení lidé měli neomezenou moc s tím nemá nic společného.

J. Kulheim 9.10.2013 12:59

Re: Totální hloupost autora

Zákony politici stanovují. Neodvolatelnost státních zástupců by jim umožnila vykládat si zákony jak se jim zlíbí. Zákon pouze lajnuje hřiště na kterém se hraje. Pokud někdo udělá přestupek, musí za to pykat. Pokud někoho obviní a ukáže se to jako plácnutí do vody, tak je potřebné, aby mohl být přeřazený na jiné místo a pokud se to ukáže se to jako svévole, tak  by měl nést trestně právní odpovědnost.

M. Prokop 9.10.2013 12:55

Re: pane Vlku

Dovedete někdy uvažovat bez levopravého schéma tam, kde není? Jen tak čistě teoreticky, ne "Baník, pyčo!"

L. Pelikán 9.10.2013 12:41

zbytečné dohady

Každá moc musí být kontrolovatelná a kontrolovaná,jinak se jedná o sprostou diktaturu

A. Dokoupil 9.10.2013 12:37

Re: Totální hloupost autora

Tak politici jsou zde především od toho aby přijímali zákony, tzn. nastavovali pravidla, a v těch pravidlech se pak pohybovali. Zcela určitě zde však nejsou od toho aby přijímali pravidla a následně je i sami vykládali a případně nepohodlné sami odvolávali. To by totiž byla diktatura jak vyšitá. Slabým náznakem toho byla 90. léta min. století. Proto máme tři pilíře moci: zákonodárnou (stanoví pravidla), výkonou (vynucuje dodržování pravidel) a soudní, která má bránit přešlapům obou předchozích mocí. Proto jsem se podivoval nad větou, že co je zákonné a co nezákonné rozhodují politici.

J. Boleslav 9.10.2013 12:32

Re: Totální hloupost autora

Tu větu jste si ale hodně přihnul.