27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

JUSTICE: Babiš brzdí výběr šéfa žalobců

Hledání nového nejvyššího státního zástupce vyvolalo nečekaný politický spor, ve kterém chování jednotlivých aktérů ovlivňuje nejen horká současnost, ale i minulé zkušenosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Karlík 2.7.2021 8:21

Může být justice nezávislá, když se do jmenování NSZ plete vláda? Divná nezávislost.

F. Navrátil 2.7.2021 10:00

Justice je moc soudní, zatímco státní zastupitelství je součást moci výkonné. Proto vláda nejmenuje soudce, ale jmenuje státní zástupce. Existuje snaha přesunout státní zastupitelství do oblasti moci soudní. Tím ovšem demokracii nahrazujeme soudcokracií a vracíme se někam do roku 1800 před. n. l., před dobu babylonského krále Chammurapiho, který zpracoval první zákoník.

J. Stehlik 2.7.2021 10:12

A nebyl by lepší americký systém ? Tam si volíte soudce , státního zástupce ? Chápu že to pak nemusí být odborníci ale jsou to spíše manařeři , ale nejsou tak jmenováni vrchností , ale mají legitimitu zezdola . Samozřejmostí by pak byl omezený mandát na určitou dobu . Navíc by to stačilo jen u krajských celku a tedy i voleb . Vrchnost by tak neovlivnovala systém padajícím ho.....

J. Urban 2.7.2021 22:45

Nad timhle by se dalo a melo uvazovat.

P. Hatina 3.7.2021 19:40

Mimochodem, on to není systém platný v celém USA , mají ho jen některé státy Unie, a asi by stálo ze delší prověření, nakolik je v těch státech úspěšný. Ono totiž mimochodem stejně musí být právníci s nějakou praxí (nikoliv jen amatéři) a ani si nelze vybírat zcela obecně, ale jen z navržených kandidátů.

No a pak platí to co vidíme u voleb obecně i u nás, že sice takto lze u při dalších volbách (za několik let) eliminovat ty úplně nejhorší excesy, ale optimálního stavu se stejně nedosáhne, za pár let se obvykle musí měnit i ty nové za jiné..

I. Štípek 2.7.2021 11:40

Právní vědomí p.Karlíka nestojí za zlámanou grešli.

J. Karlík 3.7.2021 8:21

Děkuji za slušné vysvětlení bez obvyklých urážek typu nevzdělanosti a pod. Již název "NSZ" říká že jde o moc státu. Stát tedy může zasahovat do vyšetřování ale rozhodne soud. Teoreticky správně, ale jaká je tedy úloha NSZ? Cítím tam nějaký nepřímý vliv a snahu přece jen zasahovat do rozhodování soudců. Ale je to jen názor člověka s mizernym právním vědomím.