19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

JUSTICE: Advokáti státu

Jen stát, zastupovaný mocí výkonnou, rozhoduje o tom, zda bude stíhán trestný čin a jeho pachatelé. Ústava nezaručuje občanům, že musí být potrestáno každé jednání, které vnímají jako újmu na svých právech. Uplatnění těchto zásad jde v praxi až tak daleko, že nakonec sám stát může přijít při ochraně svých zájmů zkrátka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Váňa 24.3.2012 11:35

Je to trochu zvádějící

Pominu-li neustálé upozorňování na špatné komunisty a běloskvoucí nekomunisty v dnešní justici, je třeba to trochu dovysvětlit:

Rozsudek nejvyššího soudu v podstatě řekl, že ministr má právo o vydání do ciziny rozhodnout sám, a není justičního orgánu, který by mu v tom mohl zabánit. Až potud tedy ministr Němec zákon neporušil a naopak se jej snažili porušit soudci v čele s Benešovou, když se tomu snažili zabránit tvrzením, že takový krok ministra je nezákonný. Až potud se p. Jemelík drží skutečnosti.

Na druhou stranu počínání ministra Němce vzbuzuje skutečně pochybnosti v této věci, a tedy není od věci vyšetřit, zda skutečně nebyl při rozhodnutí motivován ničím jiným než svou ušlechtilostí a smyslem pro obecnou spravedlnost (koneckonců ta děvčata celkem dost věděla, co dělají - o žádném násilí nemůže být ni řeč). Ministr, který se chová tak, jako se choval p. Němec, není můj šálek čaje, a neshledávám nic špatného na tom, aby se věc trochu přešetřila.

Že to mohla udělat Benešová v době, kdy byla nejvyšší státní zástupkyní, je ale jen chytře formulovaná lež. Nejvyšší státní zástupce nemá šanci proti ministru spravedlnosti, kterého podporuje vláda. Jeho možnosti jsou pouze teoretické, ve skutečnosti dost žalostné.