21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

IZIP: Bez iluzí

Informační technologie umožňují úspory na zbytečných vyšetřeních a lécích a hlavně dovolují pojišťovnám důsledně kontrolovat chování zdravotnických zařízení. To je samozřejmě značný problém pro bílé nemocniční mafie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Marešová 29.11.2011 22:11

Jak typické

My máme stále tendenci, vymýšlet sami Archimedův zákon - proč začínat nevyzkoušené - IZIP, proč se nezeptat jinde, u těch zkušenějších, jak to dělají? Třeba ve Švédsku nemají žádné knížky, ani karty a přesto mají "vymakaný" systém. Lékaři jsou propojeni elektronicky a když pacient uvede své "rodné číslo", každý lékař v celé zemi jen kliknutím zjistí jeho anamnézu, jaké vyšetření a nemoce prodělal, jaké léky užívá. Nedochází k duplicitním vyšetřením a neplýtvá se léky. Stejně tak pacient postupuje, když mu běžné léky docházejí, stačí dát vědět  elektronicky lékaři a potom si dojít do lékárny pro požadovaný lék. Lékárna mu ho vydá až když posoudí, že jeho zásoba  léku je minimální. Ale lékařská péče tam také není zadarmo. Mají tam ale také stropy na poplatky u lékaře i v lékárnách.

J. Šimek 29.11.2011 22:30

Re: Jak typické

Tak tohle mě rozesmálo. Popisujete vlastnosti IZIPu :o)

J. David 29.11.2011 16:39

Co s ním, nerudovský štrozok

Co proboha na IZIP stálo 2 Mld? Propojení databází ZP a bezpečnostní protokoly? To musí být "pozlacený" server a soft, ze kterého teče palmáre pro zainteresované bafuňáře. Docela slušný vejvar od poplatníků VZP, potažmo plátců zdravotního pojištění. Asi blbnu, jsem starej ajťák. Elektronický futrál za 2 Mld je však příliš, když datová vrstva je již hotova. Nenaháněla někoho z nás ZP k úhradě pokuty z prodlení? Nemusí felčaři evidovat a účtovat úkony? Propojit pár databází do relace není problém. Elektronická knížka pacienta je systémově k lejnu. Felčar zjistí, že jsem si "hemeroidy" máchal v odvaru dubové kůry, a dělalo mi to dobře. A ihned nasadí medikaci farmaceutickým preparátem Quercus robur, tedy kůru dubu s lojem v tubě. Firma ho totiž honoruje za preparáty. Felčarů mám v rodině několik, i juristů. Dovedu pochopit infinitezimální počet, objektový algoritmus i páně Dobešovy testy mendíků z 9.tříd matematicky, jazykově ale bída ("kwatsch" in deutche Spache bych byl als den Vater Narodny fíbor und meine Mutter war sokolofna), si jako ten IZIP, to mi nějak neštymuje. Znalci, poučte mne.

J. Šimek 29.11.2011 16:54

Re: Co s ním, nerudovský štrozok

Další rozhořčený trouba, který si nezjistil nic, ale je chytrej až na půdu.

Ty prachy z větší části sežrala "lákací kampaň" pro pacienty a doktory. To čumíte co ?

Místo chytrolínství s databázemi se naučte googlovat, trotle.

J. David 29.11.2011 17:08

Re: Co s ním, nerudovský štrozok

Děkuji za milá slova. Pane Šimku, rozhořčený trouba nejsem, na to mám již břicho a šediny, rozhořčení mnou lomcovalo v mládí. Tehdá jsem byl troubou. Víte, na půdě mám kuny, skalačky. Rád na ně čumím, když se kaňkují. Docela rachot. Trottel se

J. David 29.11.2011 17:21

Pokračování, jsem Dummkopf

Trottel se uvádí s dvěmi "t", pokud to nevíte. Docela jste mne potěšil, výživná kritika neuškodí, ale posílí. Jsem blbej a starej ajťák, odkojený Assemblerem. IZIP vnímám jako IT zlodějinu. Dejte mi sedm databází, přístupová práva, zaenkryptuji je a propojím. Za měsíc, ať nežeru. Presentační vrstva bude trvat déle, objektové pičičmundiny s SQL a designem přítulným uživateli trvá déle. Rád se nechám na stáro poučit. Igen?

J. Šimek 29.11.2011 17:35

Re: Pokračování, jsem Dummkopf

Tak jste se nám představil, fajn. Kam se poděly ty prachy jsem Vám napověděl, snad jste to už vygoogloval.

Klíčový problém, který nechápu proč, nevidíte. V těch databázích jsou jen povinné informace pro pojišťovny, aby zaplatily výkon. Jenže lékař potřebuje obsah. Ten tam není.

Už chápete tu frustraci lékaře z propojení databází pojišťoven, který jistě umíte zařídit ?

J. David 29.11.2011 18:01

Re: Pokračování, jsem Dummkopf

Pane Šimku, mé hemeroidy jsou mými hemeroidy a je pouze na mne, komu svoji řiť s hemeroidy evidenčně svěřím. IZIP to rozhodně nebude. Máte jiný názor?

J. Charvát 29.11.2011 19:25

Re: Pokračování, jsem Dummkopf

Pane, Vaše hemeroidy Vám nikdo nebere, klidně si je strčte... Tady, jde o něco jiného: já sám mám eminentní zájuem, aby každý lékař, ke kterému přijdu, měl možnost se rychle podívat, jakými chorobami jsem obdařen a co proti nim beru, aby sám mohl poučeně uvažovat o mé diagnóze. Pokud to Vy nechcete, tak se nenechte naverbovat do IZIPu a žijte si dál spokojeně se svými hemeroidy. Až Vás odvezou na operační sál v bezvědomí, bude jen Vaše chyba, že se o Vás anesteziolog a operatér nic nedozví. Vdova pak halt na nich nic nevysoudí...

V. Novák 29.11.2011 14:03

IZIP je tunel a byl to tunel od samého počátku.

V českých poměrech, pravda, spíš tunýlek, ale nemusí pršet, že... Zejména když je za ním jen pár "reformátorů zdravotnictví". Čím míň lupičů, tím větší vejvar pro každého...

Veškeré pro pojišťovny relevantní informace už pojišťovny ve svých databázích mají. Jsou to u VZP miliony pojištěnců, počty záznamů budou někde o 3-4 řády výš, ale 1) SQL databáze jdou tady od toho, aby taková kvanta zvládaly a 2) IZIP nemůže fungovat jinak než jako veliká databáze.

Databáze VZP to zvládají - zkuste nezaplatit. Zvládají vyprodukovat i výpisy a zvládnout veškerou agendu, kapacitu na to tedy mají. Už nejméně deset let fungují i komerční prostředky pro "data mining" - získávání souhrnných informací z dat. Tvářit se, že někdo vynalézá ěco co tu ještě nebylo, je nesmyslné. Buď si někdo za státní peníze nechal zaplati vynález kola, nebo je to rovnou šmé...

J. Šimek 29.11.2011 14:19

Re: IZIP je tunel a byl to tunel od samého počátku.

Jo tak vy myslíte, že pojišťovny dostávají data i s výsledky vyšetření ? Protože ne, tak je Váš nápad s data minig užitečný, jako mrtvému zimník.

Pokus o to, dělat ze sebe chytráka to byl pěkný, ale víte o věci ...

V. Novák 29.11.2011 15:43

Re: IZIP je tunel a byl to tunel od samého počátku.

K čemu jsou jim výsledky vyšetření? Potřebují vědět, jaké vyšetření bylo provedeno - a to se dovědět musí, protože ho proplácejí. Potřebují vědět jaké léky byly předepsány - a platí totéž.

A není problém vydolovat, že doktor X.Y. podivně tíhne k předepisování drahých léků farmačky Z., že nějak prapodivně zachází s vyšetřeními, že si zve pacienty v podivně krátkých intervalech, nebo že pracuje údernicky jak Stachanov či celá Parta brusiče Karhana- a to po 28 hodin denně.

To je vše, co pojišťovny potřebují znát. Výsledky mých vyšetření jsou jim k... ničemu... - leda by je nějaký neznámý zpeněžil. Nevím, kdo by mu za ně zaplatil, ale to není moje věc. Dokud se s doktorem nesoudím, jsou výsledky mezi ním a mnou. Dost na tom, že někde šušněj diagnózu.

J. Šimek 29.11.2011 16:52

Re: IZIP je tunel a byl to tunel od samého počátku.

Pardon, jste trouba a račte si o tom něco zjistit.

Pojišťovny obsah vyšetření neznají, ale pro lékaře je klíčový. Pojišťovna proplatí např. tomograf, ale fotky z něj se jí fakt neposílaj. Zato doktor je potřebuje pro následnou diagnostiku a léčení, troubo.

V. Hajková 29.11.2011 10:08

SKVĚLÝ

článek  p.  Párale.   Prostě  a  jednoduše-  IZIP  by  viděl  příliš  do   čachru  ve  zdravotnictví.  Co   nemohu  pochopit,  že   náš  velmi  rozumný  ministr  HEGER-  toto   neprosadí  jako  povinnost! 

J. Šimek 29.11.2011 11:55

Re: SKVĚLÝ

Máte zvláštní představy. První, kdo by šel po čachrech zjistitelných nějakou evidencí jsou pojišťovny, které se nechtějí nechat okrádat. Chybička je jinde - viz. můj příspěvek níže.

J. Šimek 29.11.2011 9:48

Hlavní je omyl organizační.

Dokud nebude vyřešeno neduplicitní pořizování dat pro běžnou činnost lékařů v elektronické podobě, tak je naprosto iluzorní, že by se do IZIP lékaři hrnuli. To se vyhazují stamiliony ročně na "přesvědčovací akce", ale zabránit vícepráci s pořizováním dat nikoho nenapadlo. Asi si nějaký IZIPový kormidelník myslí, že se najde nějaká síla, která to těm lékařům prostě nařídí a budou mít po problému.

J. Kadeřábek 29.11.2011 15:08

Re: Hlavní je omyl organizační.

Hlavní vadou IZIP je investice téměř dvou miliard bez jasného způsobu využití. Především měl být zaveden ve všech pojišťovnách a to povinně pro všechny lékaře a nahradit dosud roztříštěné způsoby evidence. Bez právního rámce je IZIP k ničemu. Já osobně jsem rád, že nefunguje, protože dobrá myšlenka se v Kocourkově vždy zvrhne a s mými zdravotními daty by se čile obchodovalo. Zájemců od pojišťoven po zaměstnavatele by bylo jistě dost.

V. Novák 29.11.2011 15:53

To by ovšem musel projekt vyjít od těch,

komu měl sloužit - tedy především pojišťoven, nebo státu.

Ne od partičky, která se rozhodla přisát na další státní struk - a tento si včas vhodně vyrobit. A ve chvíli, kdy začalo hrozit, že by se struk případně mohl vysmeknout, udělat rošádu s nějakou švajcskou společností mávající práporem arbitráže. Nikoli ovšem tak dostatečně rychle aby fángle zakryla ten český rypák v pozadí...

J. Šimek 29.11.2011 17:39

Re: To by ovšem musel projekt vyjít od těch,

Zase omyl. IZIP má sloužit primárně lékařům.

A. Hrbek 29.11.2011 9:16

Pan Páral,

jako obvykle, píše o něčem, o čem toho asi mnoho neví. Nebo o tom něco ví a snaží se mlhou zakrýt špínu. Za deset let své existence a 2 mld Kč neprokázal IZIP ani funkčnost, natož ekonomickou efektivnost. A ověřovací pokus ve dvou krajích dopadl katastrofálně. Ale to nevadí panu Páralovi, aby "odborně" radil VZP, že má v financování IZIPu dále pokračovat. Kde má záruku, že projekt bude věcně i ekonomicky úspěšný? A neopomene uvádět takové "věcné" argumenty jako je činnost pana Babáka nebo pana Ratha.

Již samotný počátek byl naprosto nesystémový a neobvyklý. Ve VZP existuje rozsáhlá databáze, kterou bylo možno zvládnout běžnými databázovými programy a důsledně tak kontrolovat pacienty, lékaře i nemocnice. To by, podle mých zkušeností, stálo maximálně desítky miliónů korun.

Teprve pak mělo následovat kvalifikované zadání projektu a veřejná soutěž na nový program. A ne kývnout na plané sliby někoho a na základě těšínských jablíček promrhat skoro dvě miliardy Kč pojištěnců. V nejhorším případě by dokonalý projekt na osvědčeném softwaru mohl stát několik málo set mil. KČ. Kolika lidem mohl být, za tyto peníze, zachráněn život nebo alespoň zachováno zdraví.

IZIP je pro VZP jako "majoritního vlastníka" díky panu Horákovi naprosto ztracenou záležitostí. O IZIPU nemůže vůbec rozhodovat, neboť nemá dvoutřetinovou většinu. Na IZIPu nemá za 2 mld nic, neboť autorská práva byla prodána jiné firmě. A je vázána smlouvami dlouho hodně platit za nic.

Pan Horák by měl být oblečen do tepláků. Měla by vzniknout nová Státní pojišťovna, do které by bylo umožněno se z VZP snadno přeregistrovat. V konečné fázi by měla být VZP zrušena. Tím by skončil i IZIP.

J. Kadeřábek 29.11.2011 15:10

Nejen bílý kůň Horák, ale

celá správní a dozorčí rada nese odpovědnost za tento vývoj IZIP.

V. Novák 29.11.2011 15:54

Zejména ovšem ta rada,

která byla u zrodi IZIPu.

J. Blažek 29.11.2011 6:37

Kontrolní otázky ....

1) Ta IZIP už někde zabránila zbytečnému a zdvojenému čerpání peněz na vyšetření? Velice o tom pochybuji.

2) Nemohly by si pojišťovny tu evidence vést a kontrolovat samy, bez nějakých IZIP?

3) Co přinesly ty elektronické zdravotní knížky pacientům? Já jsem se před několika lety na ulici upsal verbíři IZIP (představil se jako Kočandrle) a nikdy jsem žádnou zprávu od IZIP nedostal. A to chodím k lékaři na kontrolu každý měsíc!