30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ISTANBULSKÁ ÚMLUVA: Obchod s dětmi dorazil k nám

Dne 17. října 2018 byla zveřejněna poměrně nenápadná zpráva. Její nadpis zněl „Týrání dětí je sofistikovanější a častější“. Normálně citlivý člověk se zarazí a dá se do čtení. Když zprávu dočte, patrně v něm zůstanou silné dojmy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Drašner 29.10.2018 10:20

Re: Ohradil bych se proti tomu "mainstreamu"

Oprava: "progresivistické aktivisty". Podle mne spíš regresivistické - jejich snahy vedou zpět soucialismům 20. stol. - ať hnědému nebo rudému.

J. Schwarz 29.10.2018 10:36

Re: Ohradil bych se proti tomu "mainstreamu"

A kolkpak je těch cvoků "bojujících" za wellfare zvířat v cirkusech? Jedno promile? A stejně to stačí k tomu, aby ministerstvo zemědělství + ministerstvo životního prostředí tlačilo zákaz drezúry v cirkusech. Protože tyto instituce jsou již aktivisty obsazeny! Současný stát je největším nepřítelem vlastního občana.

J. Vintr 29.10.2018 15:31

Re: Ohradil bych se proti tomu "mainstreamu"

Máte pravdu. A to, že jako občané máme nějaká práva, je jen iluze, která rychle zmizí, když se střetnete se státní mocí. Ve skutečnosti jsme spíš majetkem státu.

V. Braun 29.10.2018 19:46

Re: Ohradil bych se proti tomu "mainstreamu"

Je s podivem, že pan Zdechovský v sousedním článku, tak i pan Drašner tady, odkazují na novinový článek místo na původní zprávu. To je zajímavější čtení, například že většina občanů USA si cení svobody projevu, ale uznávají, že projevy nenávisti jsou problém.

https://static1.squarespace.com/static/5a70a7c3010027736a22740f/t/5bbcea6b7817f7bf7342b718/1539107467397/hidden_tribes_report-2.pdf

J. Vintr 29.10.2018 9:52

I v našem právním systému jsou zákony

které zcela legálně umožňují dělat ta samá zvěrstva, jako se dějí v Norsku. Jen tady (zatím) neexistuje lukrativní byznys s pěstounskou péči, který by motivoval tyto zákony ve větším měřítku využívat.

J. Chaloupka 29.10.2018 9:49

Uf, potěší fakt, že naše děti jsou již dospělé.

.

R. Dubravský 29.10.2018 11:12

Re: Uf, potěší fakt, že naše děti jsou již dospělé.

Uf, nepotěší, mohou mít vnoučata.

M. Moravcová 29.10.2018 9:44

Norsko je fašistická svině

http://www.ceska-justice.cz/2018/10/norsko-ve-strasburku-odebirani-deti-k-adopci-politicke-rozhodnuti-dava-sanci/

Poté advokát uzavírá: „Jak vychází najevo, je to záměr. V odpovědi vládě České republiky ze dne 27. 9. 2018 Norsko uvádí, že norský stát přijal politické rozhodnutí ohledně adopcí dětí a činí vše proto, aby toto rozhodnutí bylo implementováno.“

M. Moravcová 29.10.2018 9:48

Re: Norsko je fašistická svině

to je tak strašné. Četla jsem i knihu Markéty Šichtařové - Ukradený syn. To, co se děje ve zdánlivě demokratické a civilizované Evropě je obchod s dětmi, státem podporovaný.

M. Moravcová 29.10.2018 9:22

Vždycky si vzpomenu

na pana Hrušínského, jak ve Skřiváncích na niti chodil učit hygieně do cikánských rodin. I o tom je Barnevernet a celá IÚ. O zvrhlé a úchylné snaze vychovat člověka.

M. Valenta 29.10.2018 9:19

Dočetl jsem až sem..

" Uvádí se, že „...téměř dvě stovky chlapců a děvčat kvůli násilí skončilo v nemocnici, tři z nich zemřeli.“ Děsivé, což? " píše paní Šichtařová.

A dál už mě chuť přešla, i přestože ve zbytku článku se mohlo ukrývat i něco relevantního.

R. Tesařík 29.10.2018 11:42

Re: Dočetl jsem až sem..

Valento, Valento, co s vámi hochu.

M. Moravcová 29.10.2018 9:18

Děkuji za varování

a upozorňování na hrozby z ratifikace IÚ. Každý placený a neziskový dobroser chce do ruky dlouhý bič a práskat lidem nad hlavou. Zahnat lidi do ohrady a honit je z kouta do kouta nesmyslnými příkazy, zákazy a neustálou hrozbou kriminálu. To snad okoukali v Sovětském svazu, kde chtěli vychovat nového člověka. Děti nepatří státu.

K. Janyška 29.10.2018 8:58

Zvláštní je, že prvním signatářem této úmluvy je Turecko.

Proč právě ono je mi záhadou. Vždyť tam vládne islám, který je v rozporu s civilizovaným světem... Dzp.

V. Student 29.10.2018 8:55

Zlatá žíla.

Bývala snem zlatokopů. Přeneseně se tak říká třeba formě umění, doposud opomíjenému, které umělec otevřel a díky tomu zbohatl. Nebo zvolil způsob tvorby doposud neužívaný. Waltari třeba, nebo Saroyan. Beatles. Abba. Narazili na zlatou žílu, a než se je paraziti naučili plagiovat, vykrádat a někdy bohapustě kopírovat, celkem slušně zbohatli.

Sociální zlatokopové přehlédli krajinu, udělali si swot analýzu čtyř faktorů, aby se seznámili se silnými stránkami, slabými stránkami, příležitostmi a ohroženími, a rozhodli se jednat.

Silná stránka je jejich hroší kůže násobená sociálním vzděláním a bravurní vyřídilkou. Slabou stránkou je tradice, která rodině kdovíproč pořád drží štangli. Nahrává jim také slabost pedagogů, kteří stále častěji umožňují výzkumy, kde se vyskytují otázky týkající se rodinného prostředí, a mlčení psychologů a psychiatrů, kteří vycítili příležitost posílit autoritu svého oboru na úkor rodin. Příležitostí je stále razantnější otvírání témat, jak rodiče ubližují dětem. Barvité příběhy pokud možno prošít zlatou nití sexuálního zneužívání, protože normální rodiče poněkud strnou a nevědí jak na to reagovat, zatímco případným lovcům to dává jistý pocit morálního oprávnění: "Vy máte dítě? Jste-li slušní rodiče, pak vám jistě nebude vadit, když se trochu podíváme pod pokličku!" Žádný případ nenechají zapadnout a pořádně ho rozmáznou, protože dobře vědí, jak smrdí rozmáznuté hov*o. Ohrožením nejsou běžní rodiče, ti se starají o potomky, makají, shánějí a na "kraviny" nemají čas. Případné skupiny, vznikající jako sebeobranná uskupení, ty jsou ohrožením.

A co jim jde, proč to dělají? Ve hře není nic menšího než rozvoj "oborů" které tady údajně chybí, a tedy peníze a moc. Že se nic zbytečného neujme, protože to neviditelná ruka trhu nedopustí? Už dávno to neplatí, koukněte na počet gender studií na našich VŠ.

Oni tu zlatou žílu našli a rubou, až z nich pot stříká. Objeví se někdo, kdo řekne, že tenhle kopec se prostě vyrubat nesmí, a vykopne je odtud?

Z. Lapil 29.10.2018 12:42

Re: Zlatá žíla.

Neviditelná ruka trhu funguje dobře. Ona totiž nekontroluje zbytečnost (upřímně: k čemu komu může být zmrzlina), ale nabídku/poptávku. Mamí, já chci šmoulovou. Vy byste to nejedl, i kdyby vám platili, ale do dítko by za ni dalo všechny plyšáky svého bratříčka.

Totéž platí i pro studia "podivných" oborů. Je o to zájem (klidně věřím, že dost a dost lidí zajímá, jak to vlastně je, takže odborníci jsou potřeba) a platí se to, takže to funguje. Že to já ani vy a nejspíš ani mnozí další neplatíme dobrovolně, protože to nepotřebujeme, to už neviditelná ruka trhu nezkoumá. Jí stačí vědět, že si Ferrari za dvacet miliónů koupí pět lidí ročně. Ti, kteří si takové auto NEkoupí, ji nezajímají, respektive zajímají ji jako ti, kteří si koupí auto za 100 000,-.

V. Student 29.10.2018 13:45

Re: Zlatá žíla.

No, v ekonomii se nejspíš vyznáte líp než já. Já jen myslím, že existuje hranice, kterou by produkce zbytečností neměly překročit. Jistě, neřeším teď otázky jak si na sebe vydělá špatný film, sociální pracovník, kurátor atd., gender aktivista, migrační neziskovkář atd.

Kdo vyřeší, jsou-li Lékaři bez hranic potřeba? Z pohledu černošky, které zachránili dítě, tedy pohledu základní humanity, vsadit do zlata. Z pohledu světové makroekonomiky nebo demografie, a možná i sociologie, dost průšvih. A mě osobně strašně naštvali svým akcentem na bezbřehou migraci.

S neviditelnou rukou trhu přišel A. Smith; tvrdil, že pekař bude péct kvalitní housky ne proto, že nás má rád, ale proto, že v opačném případě by zkrachoval. Myslíte, že právě v otázce kvality má pořád pravdu?

Z. Lapil 29.10.2018 14:18

Re: Zlatá žíla.

Podle mě trh neřeší morálku. Dodá mi nůž, ať už potřebuju nakrájet brambory hladovým nebo podříznout tchyni.

V otázce kvality má ROZHODNĚ pravdu. Budou-li housky dostatečně mizerné, buď se najde jiný pekař s lepšími (a ano - nejspíš dražšími) houskami, nebo se přeorientujete na chleba.

Se zájmem pozoruju pozdvižení kolem supermarketů. Pořád nějaký ministr nebo předvolební agent řeší nějakou srovnatelnost kvality v různých koncích světa, ale uniká mu A/ že supermarket skvěle umí nakrmit lidi tím nejlevnějším, čemu se ještě dá říkat jídlo a B/ naprosto neumí fajnovější zboží včetně salátu "ráno jsem ho uřízl". Takže lidi, kteří nemají náladu jíst základní kvalitu a zároveň mají zdroje na kvalitu lepší, prostě jdou za lepším.

Nebo si to přeložte do aut: každý jezdí tím nejlepším, na co má, a žádné šrotovné nebo daň z chudoby s tím nehnou. Možná trochu a určitě dočasně.

Zcela osobní příklad: objevili jsme (má milovaná objevila) skvělý zdroj zeleniny; jak se říká, rozumná kvalita za rozumnou cenu. Otevřeno v sobotu dopoledne, nějakých 10 minut autem od baráku. JENŽE zrušili sobotní prodej, čímž to pro nás znamená opustit pracoviště, 10 minut k autu, 20 minut autem, nakoupit, návrat... Čili na víc než hodinu vypadnout z práce a ještě tu zeleninu nechat dvě tři čtyři hodiny v autě, což jí zvlášť v létě ani na mraze nedělá dobře. Takže - aniž by prodejce jakkoliv změnil kvalitu a cenu, přišel o zákazníka, protože NAŠE náklady se staly nepřijatelnými. Jelikož je to spíš dobročinná pobočka velkoprodeje (zásobují především restaurace, školní jídelny a tak), tak našich několik stovek za dva až tři týdny snadno oželí.

P. Grigar 29.10.2018 19:53

Re: Zlatá žíla.

.. volba na podkladě kvality je osobní záležitost. Nejsem nějaký obzvláštní břichopásek, ale mám svoje oblíbené drobné pečivo z drobného pekařství, chleba zase z jiného, mléko ze statku, maso a uzeniny(občas..) zase od stejného řezníka, víno od konkrétního moravského vinaře, pivo z oblíbeného pivovaru. Pro každou "komoditu" si musím zajet nebo zajít jinam, ale protože vše dokážu zvládnout na kole, jsem vysmátý. Svoje priority si řeším po svém a za své, proto absolutně nesnáším nějaké donucování k plošnému konání dobra. Chceš zachraňovat děti v Africe?.. budiž, tvoje volba, sežeň si donátory a zachraňuj, seč ti síly a darované peníze stačí. Ale sakra, netahej do věci ty, kteří tvoje postoje nesdílí, netahej záludně peníze z jejich daní a hlavně na ně neplivej jenom proto, že vidí stejné věci jinak!

P. Lenc 29.10.2018 7:42

Holt

jde vidět, že totalita se dá vytvořit i nenásilnou formou.Nakonec, neomarxisté, tato směska nacismu a komunismu jsou historicky dobře poučeni, jak postupně "demokraticky" ovládnout společnost.

D. Polanský 29.10.2018 6:46

Když statisíce úředníků potřebují

také něco dělat. A "péče" o děti působí tak dojemně. Otázka je, kolik v statistice, viz příspěvky níže, bylo dětí z romských rodin, tam to ne vždy funguje tak, jak fungovat má.

P. Boublíková 29.10.2018 4:00

Očividná pitomost :-)

18 x 100.000 = 1.800.000 (dětí do 18 let).

1.800.000 : 10.000 = 180

Tedy s použitím Vašich vstupních údajů mi vychází, že ne každé 10., ale každé 180. dítě bylo příslušnými úřady šetřeno jako týrané. A to už mi nějak zvlášť mimo realitu nepřipadá.

Vy jste neměla na devítiletce počty? Nebo se jedná následek domácího vzdělávání? ;^)

J. Berger 29.10.2018 4:45

Re: Očividná pitomost :-)

Údaje v článku jsou správné. Jde o to "každý rok", tedy Vaše výpočty musíte takto upravit a dostanete se k identickým výsledkům.

P. Boublíková 29.10.2018 6:08

Re: Očividná pitomost :-)

Každý rok každé 180. dítě.

Podle mě jde o to, že soubor "děti" není statický, nýbrž dynamický, tedy že se v kategorii "děti do 18 let" děti ani týrané děti nehromadí (jak horníci v dole).

P. Boublíková 29.10.2018 6:15

Re: Očividná pitomost :-)

Nebo ještě jinak: aby platilo, že je šetřeno každé 10. dítě, muselo by být šetřeno 10.000 dětí v každém populačním ročníku (tedy 10.000 šetřených dětí by muselo připadat na 100.000 dětí, ne na 1.800.000 dětí).

R. Langer 29.10.2018 6:25

Re: Očividná pitomost :-)

Však ano, je to každé desáté dítě.

P. Boublíková 29.10.2018 6:58

Re: Očividná pitomost :-)

Maximálně každé 20. Protože v souboru "děti do 18 let" se jich za 18 let nevystřídá 1.800.000, nýbrž dvojnásobek :-)

V. Student 29.10.2018 9:05

Re: Očividná pitomost :-)

Jde o to, čemu budeme říkat šetření, paní Boublíková. Pokud sem zahrneme stále četnější návštěvy ve školách, zaměřené na zkoumání rodinných konstelací, vztahů v rodině atd. (máte-li někoho známého ve školství nebo dítě školu navštěvující, zkuste si zjistit, kolik přednášek na téma prevence pohlavního zneužívání, xenofobie, rasismu atd. atd. už za dobu svého "studia" absolvovalo. A když se na ty "přednášky" zaměříte, tak zjistíte, jak velmi se v následné "diskusi" některé podobají prachsprostému slídění. To byste se, milá paní, divila, jak by vám ta procenta vyskočila...

P. Boublíková 29.10.2018 13:40

Re: Očividná pitomost :-)

To ale píšete o něčem úplně jiném, než tvrdí autorka článku...

M. Těhanová 29.10.2018 6:51

Re: Očividná pitomost :-)

A o co vám jde? Chcete tím naznačit, že Istanbulská úmluva není pitomost, která nepomůže ani jednomu, ze skutečně týraných dětí.