16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ISTANBULSKÁ ÚMLUVA: Je pryč a proč se nemluvilo o pocitech mužů?

O tzv. Istanbulské úmluvě, kterou čerstvě neratifikoval český Senát, toho za posledních několik let nebylo nejen u nás napsán málo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 30.1.2024 7:59

Takhle - článek se mi líbí, vyvolal mi na tváři pobavený úsměv. Je to čistá provokace, která navíc asi nebude mít moc úspěch. Znesvářené strany nemají moc smyslu pro humor.

Kdybych ho vzal vážně, mně osobně se asi příčí stavět jakýkoliv legislativní systém na pohlaví a tedy hledat jakési klauzule na ochranu mužů, ať už coby biologického pohlaví lidského druhu, nebo coby genderové společenské role.

Ano, také tuším, že pozvolna nastává čas, kdy je jakási mužská emancipace nevyhnutelná. U mužské populace Západu se projevuje to, co u Západu celého a o čem píše dnes na NP pan Guttman.

Ale jakákoliv úmluva na ochranu mužů je podle mě přímo proti základnímu mužskému principu postarat se o věci sami a nenechávat to na druhých.

Nehledě na to, že skuteční nepřátelé mužů - jiní muži třeba z jiných zemí - se nějakými úmluvami omezovat nijak nenechají.

O. M. 30.1.2024 9:15

Téměř jste to pochopil. Ani ženy ani muži nepotřebují nějakou speciální úmluvu o ochraně před násilím, a už vůbec ne zaplevelovat s ní právní řád, univerzální paragrafy proti násilí už máme.

Ale provokací ten článek rozhodně není, jen pohledem z druhé strany.

P. Čech 30.1.2024 9:38

Máte pravdu. Ženy i muži potřebují obecnou slušnost a to bez jakéhokoliv násilí, i verbálního. Tím násilím ovšem slují především socanské politické strany, jakými jsou u nás naprosto všechny. Ty neumí řešit nic jinak než legislativně. Že to potom nakonec vůbec nefunguje, to je už nezajímá.

P. Sura 30.1.2024 11:43

A stavění pohlaví na legislativním systému se Vám nepříčí??

J. Anděl 30.1.2024 12:27

To nevím. Mně se na legislativním systému nepostaví. Ale někomu třeba jo.

P. Sura 30.1.2024 14:05

;-)

P. Sura 30.1.2024 14:05

;-)

M. Grundmann 31.1.2024 13:40

Emancipace mužů není nutná. Lidská společnost je sociální konstrukce vytvořená muži, jak to pěkně vysvětlují feministky. Problém spočívá v tom, že náš lidský patriarchát přestává fungovat, protože muži kolektivně rezignovali na svou mužskou roli. Jsou to muži, kteří stanovují pravidla fungování společnosti. A jsou to muži, kteří patriarchát dobrovolně ruší. Ženy na věc mají zanedbatelný přímý vliv. Ženy ovlivňují společenské dění pouze prostřednictvím mužů, jejich přímý politický vliv je zanedbatelný.

J. Anděl 31.1.2024 13:46

Já použil slovo "nevyhnutelná", to znamená něco maličko jiného než "nutná".

Pokud se muži zdržují akce, je to možné jen do určitého bodu, zatímco roste "napětí z prázdnoty", ve kterém to někdo nevydrží a akci vyvolá. Zjednodušeno.

D. Laurencikova 31.1.2024 13:55

Ze si muzu nechali dobrovolne vyrazit zezlo z ruky, s tim s vami souhlasim. Ale co toho zanedbatelneho vlivu zen se tyka, tady se porozhledneme po te nasi EU, po tom nasem Zapade: Christine Lagarde, Angela Merkel, Ursula von der Leyen...a mnoho dalsich. Mate ten dojem, ze jejich vliv je nebo byl zanedbatelny a ze jsou vedeny muzi? Ja jsem videla hlavne muze, kteri jim p0korne ustoupili a v pripade Merkelove jeste i tleskali tak, ze by se za to nemuseli stydet ani v Severni Koreji.

M. Grundmann 31.1.2024 14:31

Žena se může prosadit pouze prostřednictvím mužů, pokud je muži obklopena. Zajímavá je situace u Pirátů. Mají ve vedení jediného muže, Bartoše, jinak jsou tam samé feministky. Ve skutečnosti teď Pirátům vládne samotný Bartoš, protože všechny feministky čerpají svou vlastní legitimitu od Bartoše. A pokud by Bartoše vypudily, Piráti řízeni pouze feministkami by se rychle rozpadli.

D. Laurencikova 31.1.2024 14:52

No tak to by bylo skvele.