20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

INICIATIVA: Mír a spravedlnost pro Putina

Žádný geopolitik nemůže vymazat základní fakta o ukrajinském konfliktu: Ukrajina se nejdříve vzdala jaderných zbraní výměnou za ruské záruky územní celistvosti, a poté Rusko začalo anektovat části ukrajinského území. Iniciativa Mír a spravedlnost Jana Kavana, Václava Hořejšího a Matěje Stropnického je proto obtížně pochopitelná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 21.1.2023 7:12

R^

Novinář Jan Petránek už bohužel není mezi námi a nějaký jeho následovník - v nedohlednu !

M. Grundmann 21.1.2023 2:47

https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html Tento link obsahuje některé informace o oficiální nepřátelské politice USA vůči Rusku. Ukrajina je tam uváděna jako nejlepší místo, přes které je možné Rusku škodit.

M. Grundmann 21.1.2023 2:37

Přesně to předpovídali američtí experti kolem roku 1995. Tehdy všichni tvrdili, že Rusko není bezpečnostní hrozbou. Ale pokud USA budou vést vůči Rusku konfrontační politiku, tak se hrozbou může stát v budoucnu.

M. Grundmann 21.1.2023 2:34

Asi neznáte Maďary. Pokud nějakého Maďara potkáte, velmi brzy začne mluvit o trianonské smlouvě. Někdy je to až komické. Tak jsem se v mládí poprvé o trianonské smlouvě osobně dověděl. S Ukrajinou mají Maďaři spory kvůli Podkarpatské Rusi, kterou si nárokují. Maďaři to ovšem říkají jinak, kritizují pouze utlačování Maďarů žijících na Podkarpatské Rusi.

M. Grundmann 21.1.2023 2:28

Totéž bylo možné napsat o Německu a Japonsku po roce 1945. Když jsem bojoval proti komunismu před rokem 1989, nebojoval jsem proti Rusům. Pro mě byli Rusové na stejné lodi jako my, všichni jsme společně trpěli pod komunismem. A byl jsem přesvědčen, že se po pádu komunismu připojíme společně k civilizovanému světu. Nás tento západní svět neodmítl, Rusové tuto šanci neměli.

F. Žůrek 21.1.2023 2:21

Když mluvím o Vladimiru Putinovi, měl bych o něm především něco vědět. Tak by tomu mělo být, ale ve velké míře tomu tak není a končím... (Něco jsem si o něm přečetl, ale takových lidí je převelice málo... A je především velmi důležité si najít také dobrý zdroj informací!)

L. Novák 21.1.2023 2:13

"Z Ruska se stala bezpečnostní hrozba kvůli politice Západu z 90. let minulého století. ..."

Člověče, co to melete za nesmysly? 8-o

P. Pilík 21.1.2023 2:12

Víte, pane Grundmanne, kolik už vedl SSSR, což vlastně bylo Rusko a armádou připojené původně samostatné státy, agresivních válek od roku 1945, buď samo nebo jako iniciátor podpora jiných! Korea, Vietnam, Maďarsko, Afghanistán, Čečensko, Gruzie, a ve všech ostatních t.zv. spřátelených zemích mělo , nakonec i u nás od roku 1968, veliké základny, většinou jaderné. Bylo vždycky agresivní, už za cara, a neustále sní o světě, kde by bylo, hlavně svojí velikostí, vládcem světa. Zatím se spojenectví s Ruskem nikomu dlouhodobě nepodařilo a každý, kdo se o to pokoušel, nakonec skončil jako pouhý vasal; podle mě chce Rusko ovládat nejprve Evropu a pak i celý svět.

J. Kostelanský 21.1.2023 1:18

Největším úspěchem maďarské diplomacie v celé její historii je to, že téměř celý svět přesvědčili, že Uhersko = Maďarsko. Čehož malinkým důkazem je např. to, jak se někdy Češi vyjadřují o Slovensku jako o horním Uhorsku.

Realita je ovšem taková, že Maďaři nemají slovo pro Uhersko, je to své Magyarországh. Zkusme si ale odvodit původ slova Uhorsko (podle slovenského pravopisu). Mluví se 2 možnostech - že pochází ze slova úhor - česky ryba úhoř, nebo slova úhor = neobdělávaná půdu. Ale pak je tu ještě 3. možnost, o které se nemluví vůbec, ale která je logická a zcela srozumitelná.

U-hor-sko. Přípona -sko je velice dobře známá i Čechům. Označuje nějaké území - stát nebo okres: Česko, Slovensko, Polsko, ale také Ostravsko, Kladensko, Vsetínsko atd. (oblast kolem Ostravy, Kladna, Vsetína). A pak je tu základ U-hor. Tedy U hor. U-hor-sko se tedy dá říct jako "země u hor". Je snad výstižnější pojmenování pro Slovensko?

Proto bych prosil nepoužívat slovo Uhersko ve vztahu k Maďarům... :-) Uhersko = Slovensko. A ne Maďarsko.

J. Kostelanský 21.1.2023 1:04

Bohužel začínam mít pocit, že cílem této války, který je skrytý někde hodně hluboko, je vyvolat totální válku mezi Slovany. Tedy na jedné straně Ukrajinci, Poláci, Češi, Slováci a na straně druhé Rusové. A pak obsadit uvolněná území.

Něco se šeptá o tzv. Kyjevském klubu. Jde o spojenectví některých zemí NATO, které by na Ukrajině bojovaly ale za sebe, a ne jako členové NATO. Přirozeně největší zájem na tom má Polsko, ale ani Česku nebo Slovensku nejsou tyto myšlenky cizí.

NATO by pak dalo od jejich účasti ruce pryč, a to i v případě, že by se boje přenesly i na jejich území. Jinými slovy by to bylo něco na způsob Ukrajiny - dodávají se jí zbraně, ale oficiálně tam vojáci NATO nebojují.

Ukrajinci, a také my ostatní, naivní Slované, si myslíme, že západní státy podporují Ukrajinu. Realita je ale kapánek jiná - západní státy podporují válku proti Rusku, přičemž Ukrajina "jenom" poskytuje bitevní pole a potravu po děla.

Nebude to určitě náhoda, že ti nevětší rusobijci z řad politiků jsou právě ve slovanských státech. A realističtěji uvažující politici v západní Evropě jsou označováni jako zbabělci... Američané se do této války moc nehrnou. Proč by také měli, když Slovanům stačí jenom trocha polichotit, a už jsou žhaví jít bojovat. Mimochodem, Američané neuplatňují sankce na ruskou ropu, protože "America first". Tedy mít dostatek fosilních paliv je pro ně důležitější. Ale Evropa, kterou do protiruských sankcí Amíci dotlačili, připravuje již 10.balíček sankcí.

Je velice zajímavé, že již před více než tisíci lety nějaký arabský cestovatel napsal, že Slované by mohli být největší sílou na světě. Kdyby se ovšem nenechali vzájemně rozeštvávat jinými národy.

F. Žůrek 21.1.2023 0:59

Maďarsko prý chce obnovení snad Uherska? Tož to hledím, na takovou pitomost! Je to vyložený nesmysl!

Dál již meříkám nic, protože mne stejně nikdo nepochopí, ale jen to naznačím: Vladimir Putin nikdy nebude prosazovat "gender" a tím končím...

M. Grundmann 21.1.2023 0:47

Je to výsledek 30 let šíření a podněcování nenávisti v Evropě. Ve východní Evropě existovala historická nenávist mezi národy a toto nepřátelství se stalo motorem zahraniční politiky Západu. Není náhodou, že je jediné Maďarsko otevřeně proti této politice. Maďarsko má zcela jiné cíle své zahraniční politiky, revizi smlouvy z Trianonu po první světové válce a obnovení Uherska.

J. Kostelanský 21.1.2023 0:41

Pěkně a rozumně napsáno. R^ Bohužel u valné části lidí při hodnocení tohto konfliktu funkci mozku plní emoce.

Ale to zcela přirozené. Pokud chcete lidi nahnat do války, tak musíte cílit na emoce. Lidé uvažující s chladnou hlavou by do války nešli...

M. Grundmann 21.1.2023 0:27

Z Ruska se stala bezpečnostní hrozba kvůli politice Západu z 90. let minulého století. Tehdy existovala možnost navázání reálné spolupráce mezi Ruskem a Západem podobně, jako se tomu stalo s ostatními post komunistickými zeměmi. Politici USA tuto cestu odmítli a vydali se cestou konfrontace, která trvá otevřeně od roku 1997.

Pro toto rozhodnutí byla řada důvodů. Spolupráce s Ruskem by podstatně posílila Evropu, která by se mohla vojensky a ekonomicky stát nezávislou na USA a možná jejich konkurentem. Proto také tuto politiku podporují Německo a Francie, které si vždy přály dosáhnout nezávislosti na USA. Pak je tu také vliv Polska, které si vždy přálo konfrontaci s Ruskem a uplatnilo všechny své páky v USA, aby je přiměly ke konfrontačnímu kurzu vůči Rusku.

Vše, co se dnes děje, je důsledkem tehdejšího politického rozhodnutí z doby, kdy Rusko žádnou vojenskou hrozbou nebylo a mělo dobrou vůli jít podobnou cestou jako zbytek východní Evropy.