5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

HUAWEI: Několik poznámek

Nebudu chodit kolem horké kaše. Obavám vyjádřeným institucí k tomu určenou (NÚKIB), jež se týkají společnosti Huawei, dobře rozumím. Kdo jiný by měl varovat, než tento úřad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sedlář 21.1.2019 8:25

Re: Celý ten rozvinutý, civilizovaný svět je plný států, které

Tak dnes už máte antiZeman splněno, teď k věci. To jste vážně tak naivní a věříte tomu, že HAWEI je jediná firma, co by by mohla šmírovat? Jen nedali klíče na tu naši správnou spojeneckou stranu. Big data si těží ve velkém i přes nesouhlas usera všichni. Proč máte dojem, že se s tím netěží i jiná data. Jen to dělá ta naše správná spojenecká strana.

B. Baron 21.1.2019 4:40

Je věcí každého státu aby se rozhodl jak bude chránit svoje území, státní tajemství atd. Rozhodně bych nepřipustil do míst které přímo tyto věci ovlivňji Čínskou firmu . Čína je komusticka diktatura daleko horší než byla v SSSR a nedělám si jakékoliv iluze o cílech a záměrech této komunistické čínské diktatury.

R. Langer 21.1.2019 6:23

Re:

Ajakou firmu byste tam připustil?

J. Sedlář 21.1.2019 8:47

Re:

Čína má dnes s komunismem společné přesně tolik, kolik EU s kapitalismem. 50 let nevadilo Vašemu útlocitu tam outsorcovat výrobu. Ještě by mne zajímalo, jaké iluze si děláte o záměrech EU/USA ?

Š. Hašek 21.1.2019 9:26

Re:

Asi tak, pane Sedláři.

B. Baron 21.1.2019 9:29

Někam patříme, nebo chceme patřit. Budování komunizmu a reálný socik jsem zažil. V Číně jsem strávil né dávno služebně 2 roky. Takže radši USA.

J. Sedlář 21.1.2019 12:34

Re:

Vy možná někam patřit chcete. Já stojím nohama na zemi TADY a TADY jsem. Nikam a nikomu PATŘIT nechci. Vy máte zvláštní vidění světa, takové bipolární. Musíme patřit na východ nebo na záchod. A ty soudruhu jsi buď s námi nebo proti nám. Není třetí cesty..

Blahopřeji, spousta věcí se pro Vás zjednodušuje.

B. Baron 21.1.2019 13:22

Bohužel někam patřit budeme. Ať chceme nebo ne, neboť Česko je malé muší hovínko na mapě světa. A já rozhodně nechci být pod vlivem Číny.

J. Lepka 21.1.2019 17:44

Re:

Jistě a tamhleto červené kolečko je od teď modrý čtvereček.

J. Sedlář 24.1.2019 23:48

Re:

Když to podložíte studií, najdete dost aktivistů tak to bude v našem soc ráji prauda pravdoucí.

Ještě by mne zajímalo, jaké iluze si děláte o záměrech EU/USA ? Mohl byste zkusit odpovědět na otázku (tu první) ?

R. Langer 21.1.2019 19:58

Re:

Ne, není tomu tak, Čína je ryze totalitní komunistická diktatura a nic jiného a lidé jsou tam bezcennými otroky, a s jakýmkoliv kapitalismem nemá zhola nic společného.

J. Pospíšil 21.1.2019 4:01

Miluji úvahy o tom, co zneužito není, ale může zneužito být.

Je to starý vtip, ten o tom znásilnění, protože sice neznásilnil, ale mohl by, protože vybavení na to má.

Řešení je prosté, stačí začít vyrábět stejně kvalitní telefony a zařízení infrastuktury, levněji než Číňané.

Jo, my to neumíme levněji, my to neumíme vlastně vůbec? To je divné, není?

No tak to musíme kupovat telefony a infrastukturu od Američanů a přehlédnout, že i jejich elektronika je vyrobená v Číně. Bude to dražší, nejméně dvakrát, ale peníze protečou přes ty správné firmy.

Pak to bude dobře. Není důležité, kolik to stojí rozpočet. Důležité je, aby prostředky z rozpočtu šly přes ty správné firmy.

R. Langer 21.1.2019 6:20

Re: Miluji úvahy o tom, co zneužito není, ale může zneužito být.

Přesně tak to je.

J. Fridrich 21.1.2019 6:26

Re: Miluji úvahy o tom, co zneužito není, ale může zneužito být.

Info pro vás a podobné " odborníky " - píšete pane Pospíšil - " Řešení je prosté, stačí začít vyrábět stejně kvalitní telefony a zařízení infrastuktury, levněji než Číňané " - vy opravdu nevíte, že je to tím, že pracující Číňánek má několikanásobně nižší mzdu než lidé na ZÁPADĚ ? A k druhé vaší " perle " - píšete také - " No tak to musíme kupovat telefony a infrastukturu od Američanů a přehlédnout, že i jejich elektronika je vyrobená v Číně " - vy opravdu nevíte, že drtivá většina úžasných objevů v IT-technologiích vzniká na Pacifiském pobřeží Ameriky, že technický a technologický pokrok světa se stále posouvá dopředu na západním pobřeží Ameriky v Silicon Valley, Redmondu - a potom to předají po odladění technologie těm Asijatům, nebo jim to oni sprostě ukradnou.

Tak asi tak.

No tak to musíme kupovat telefony a infrastukturu od Američanů a přehlédnout, že i jejich elektronika je vyrobená v Číně. Bude to dražší, nejméně dvakrát, ale peníze protečou přes ty správné firmy.

F. Houžňák 21.1.2019 10:02

Vy argumentujete tím, že je nespravedlivé,

že Franta nedoskočí tak daleko jako Vašek, protože má kratší nohy a větší pupek. A na závody za vaší vesnici pak pošlete Frantu, aby byla větší spravedlnost. Typické. Nikoho nezajímá proč jste horší než někdo jiný, každého zajímá jenom to, že jste horší, a kšefty se dělají jenom s tím lepším. Ale co chceme od Fridricha, že ano.

J. Fridrich 21.1.2019 10:06

Re: Vy argumentujete tím, že je nespravedlivé,

No a od Houžňáka chceme co ? Ani se neptejte....

F. Houžňák 21.1.2019 10:24

Chápu, že nemáte věcné argumenty,

ono taky kde je vzít, že ano. Co chceme od fridrichů ...

J. Fridrich 21.1.2019 10:28

Re: Chápu, že nemáte věcné argumenty,

Vy nic - a ani by vám to nepomohlo.. U vás je to doživotní..

J. Farda 21.1.2019 11:06

Re: Chápu, že nemáte věcné argumenty,

Pane Fridrichu, polemika s houževnatě všehoznalým Šalomouna hounafágem Houžňákem je marnost nad marnost, leda byste ho chtěl dohnat ke šlaku ... ani mně se to nepodařilo! Jinak Vám gratuluji k zařazení do kategorie fardů, bohudík tolik odlišné od houžňáků! :-)

J. Pospíšil 21.1.2019 14:35

Re: Miluji úvahy o tom, co zneužito není, ale může zneužito být.

No a co? To, že nechají vyrábět málo placené Číňany místo draze placených Američanů právě znamená, že to Američané neumějí tak jako Číňané. A je to problém Ameriky, že už nic neumí vyrobit tak levně, jak Číňani. Obrovský problém. Takový, že to Američané už vlastně ani nevyrábějí a kdyby vyrobili, tak neprodají, což je vlastně totéž, jako by to nevyráběli, jen s výrobním plýtváním navíc.

Co navrhujete, aby tomu tak nebylo?

Číňani jako stát nepřistoupili k dohodám o duševním vlastnictví. Můžeme to považovat za nesprávné, ale je to tak. Ona současná ochrana duševního vlastnictví, v našem pojetí, se právě ukazuje jako brzda vývoje. Každá firma, která zadává výrobu do Číny, a fakt nemusí, ale chce, musí své duševní vlastnictví chránit složitými smlouvami o výrobě. Většinou jí to nakonec nijak nepomůže a Číňani jejich technologie převezmou, můžeme říkat ukradnou a dnes i rozvinou a pozmění. Můžeme s tím nesouhlasit, ale je to tak.

Tak to prostě je a je třeba s tím počítat. Takový je svět. A vždy byl.

I my jsme převzali nudle od Italů, ti od Číňanů a jíme je. Český štrůdl příšel z Turecka přes několik zemí. Jogurt od Bulharů a Řeků, kteří od Turků a ti od kavkazských kmenů, které ani za národy neuznávají. Porcelán to je taky samá krádež technologií, a tak je to se vším. Pane Fridrichu, na pacifickém pobřeží Ameriky pracuje spousta špičkových Číňanů, už dávno nejsou jen těmi, co něco pajcují a vyrobí to pak z provázků. Japonským autům a čínské elektronice se už dávno nemáme proč posmívat. Ale nic vaše informace, které samozřejmě neodmítám, nic nemění na tom, že nikdo na západě neumí vyrábět to, co se vyrábí v Číně, ať už jako čínské výrobky nebo jako výrobky pro ty, co nejsou schopni sami tak levně tyto vyrobit. Ať už to bylo způsobeno čímkoli, od Čínské nevzdělanosti a neumění, což už tak docela neplatí, nebo levnou prací čínského dělníka, nebo čím chcete. A když umí, tak tak draze, že neprodejně bez drastického státního donucení k odběru dražších.

J. Fridrich 22.1.2019 6:47

Re: Miluji úvahy o tom, co zneužito není, ale může zneužito být.

Úžasné školení - ale příště si ho odpust'te, moc o tom, kde se posouvá věda, technika, technologie a také pro lidi velmi důležitá disciplína - tedy medicína a vývoj léků do dopředu NEVÍTE..

Š. Hašek 21.1.2019 9:20

Re: Miluji úvahy o tom, co zneužito není, ale může zneužito být.

Přesně, pane Pospíšile 402.

P. Černoch 21.1.2019 3:01

Huawei

Pane autore pamatujete na začátek kauzy Diag Humen?Tehdejší ministr zdravotnictví zpochybnil firmu Diag Human také bez jakýchkoliv důkazů.ČR soudy přišli na mnoho miliard.

Pokud by firma Huawei zažalovala ČR za výroky premiéra Babiše,bylo by to mnohem dražší.I v tomto případě se jedná o poškození jména firmy.Tedy česky řečeno o pomluvu.

E. Pawlica 21.1.2019 7:43

Re: Huawei

Pane Černochu, případ Diag Human je či byl postaven na skutečnosti, že firma již měla podepsanou smlouvu, na kterou stát rezignoval a proto se firma dožadovala odškodnění na základě této smlouvy za konkrétní neuskutečněný obchod.

V případě firmy Huawei (foneticky Chuávej) nejde o skrečování konkrétní smlouvy ale o varování před bezpečnostními riziky, představujícími svěřit vybudování sítí 5G (a nejen těch) čínskému subjektu, nikoliv o zmaření konkrétního obchodu. Firma Huawei není jediná, která je schopna technologie dodat, ale je schopna dodat je za nejnižší cenu (nepochybně s podporou čínského státu, tudíž za dumpingové ceny).

P. Götze 21.1.2019 7:59

Re: Huawei

nerikate rpavdu, varovani pred HUAWEI a ZTE se v prvni zprave NUKIBu vyjadrovala ke vsem produktum teto znacky. A to je ten problem ! Revidovana zprava NUKIBu vznikla az nekolik dni na to, po jednani bezpecnostni rady statu. NUKIB proste prestrelil a vsichni (kdo chteji), to vedi. Zkuste si to zjistit sam, neni to slozite.

E. Pawlica 21.1.2019 11:59

Re: Huawei

Zopakuji část věty, které se váš přípodotek týká:

V případě firmy Huawei (foneticky Chuávej) nejde o skrečování konkrétní smlouvy ale o varování před bezpečnostními riziky, představujícími svěřit vybudování sítí 5G (A NEJEN TĚCH) čínskému subjektu, nikoliv o zmaření konkrétního obchodu.

Doporučuji vaší pozornosti tu část, která je v závorkách a kterou jsem pro vás zdůraznil verzálkami.

Ovšem meritum sdělení pana Černocha tkví ve srovnání kauzy Diag Human a Huawei, nikoliv v tom, čeho všeho se bezpečnostní riziko týká. A že se týká čehokoliv.

Na vykrádání technologií postavila totalitní Čína svůj bussines jen trouba se před zloději nemá na pozoru. Že tak činí hradní mandarín je jiná věc a proto je tento danajský dáreček na Hradě taktéž součástí bezpečnostního problému.

P. Černoch 21.1.2019 16:11

Re: Huawei

Najděte si na netu první vyjádření premiéra Babiše.Ten nazval firmu Huawei bezpečnostním rizikem a vůbec nespecifikoval žádné zařízení.Tedy jednoznačně poškodil jméno firmy na trhu s telefony.Až posléze vláda vydala prohlášení,že situaci prozkoumá a že se jedná o 5G sítě.

J. Sedlář 21.1.2019 8:49

Re: Huawei

Komu tedy svěřit 5g aby nešmíroval ?

P. Černoch 21.1.2019 12:02

Re: Huawei

Tomu levnějšímu z vyspělejší technologií.Tak by se mělo dělat výběrové řízení.

A k tomu šmírování?O USA firmách se to ví a bylo to prokázáno.U Huawei nic takového prokázáno nebylo.Celé se to točí kolem slůvka "mohli by".

J. Sedlář 21.1.2019 12:37

Re: Huawei

Jak psal někdo o notný kus výše. Mohl by každý chlap, výbavu na to má. Takže také preventivně šmik ? I když vlastně ano doba si to žádá (Gillette).