15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

HISTORIE: V červenci 1968 se rozhodlo o okupaci ČSSR

„Dali jste nám slib, že budete bojovat. Ze své strany však prohlašujeme, že jsme ochotni vám v tomto boji poskytnout neomezenou pomoc. A jsme na tuto pomoc už plně připraveni. Kdyby se náš plán zhatil, bylo by těžké svolávat nějaké nové setkání. To říkám zodpovědně. Proto vám přijdeme na pomoc.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.7.2018 21:55

Okupace

V osmašedesátém mi bylo devatenáct, takže už jsem rozum jakž takž bral a taky si pamatuju.

A pravím, že nepřijet v osmašedesátém bratrská pomoc, tak by nejdýl do tří čtyř let sám pevný a přesvědčený komunista Dubček o ni sám žádal.

Protože všichni se zaklínali obrodným procesem, jenže aby mohli zůstat reformní komunisté u moci, smělo by se reformovat jenom pocancáď. Kdepak svobodné volby, politické strany mimo Národní frontu, zrušení vedoucí úlohy KSČ, definitivní a úplné zrušení cenzury, zrušení kádrování podle třídního původu, povolení malého soukromého podnikáni aspoň tak jak v NDR a radši víc, uvolnění vztahů se Západem a aspoň pootevření hranic, ekonomická reforma směřující k větší samostatnosti národních podniků, zrušení Lidových milic a StB a tak dál a podobně. Přitom všechny tyto požadavky tiše nazrávaly a mnozí očekávali, že socialismus s lidskou tváří je bude postupně naplňovat. Mnozí ovšem ne, 2000 slov někteří komunisti označili za kontrarevoluci a mluvilo se i o stanném právu (možná to byl pokus o něco, co bychom dnes bychom označili za metodu Jaruzelského).

Prostě obrodný proces a lidská tvář našich reformních komunistů se už v létě 68 víceméně vyčerpala a Dubček moc nevypadal, že by byl ochoten nějak moc reformírovat dál. Komunisti byť reformní otěže z rukou pustit nehodlali.

A do toho přijely sovětské tanky a můžeme jen spekulovat, co by se dělo, kdyby nepřijely. Koneckonců, do roka a do dne už bouře na výročí okupace potlačovala Veřejná bezpečnost a úderná pěst dělnické třídy - Lidové milice. A do kontrarevolucionářů si i zastříleli; byli mrtví i desítky raněných. Dubček sloužil straně dál, podepsal pendrekový zákon a pak byl nenápadně vykopnut do Turecka a pak úplně, takže z něj byl z nezbytí snad i disident a pak posametová ikona. Sověti se nemuseli angažovat.