29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

HISTORIE: Ohlédnutí za výročím

Připomínky historických událostí oživují zájem, to jistě platilo pro nedávné výročí dvou našich panovníků, císařovny Marie Terezie v loňském a císaře Karla IV. v předloňském roce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 26.8.2018 7:17

Rusko ?

To co v Rusku vzniklo po roce 1917, bylo spíš hořkou parodií než opravdový sociální systém. To, co se vyvinulo v Rusko po rozpadu CCCP je Putinova diktatura vydávaná za demokracii. Zřejmě mají Rusové opravdu zvláštní talent.

K. Janyška 26.8.2018 21:01

Re: Rusko ?

Je to mezistupeň stejný jako v Číně. Všechno chce svůj čas. Lidé se tam musejí nejprve civilizovat. .. Dzp.

B. Brousková 25.8.2018 13:00

Pane velvyslanče

Hned poté , co Rusové v RB OSN vetovali dvakrát po sobě rezoluci RB OSN , která označila CCCP a spol.za agresory, velvyslanec USA pronesl k velvyslanci CCCP Malikovi tato slova : " Pane velvyslanče Maliku, to co udělal CCCP a jeho lokajové Československu vás zničí" .Měl pravdu. Kdepak je dnes CCCP? Z 88 komunistických stran světa jich 80 odsoudilo agresi. Souhlas s okupací vyslovila pouze Kuba, Severní Korea a pár dalších exotů. Dokonce i Rudá Čína předsedy Maa ostře protestovala. Mezinárodní komunistické hnutí, na které byl tak hrd a které bohatě financoval, kormidelník vesmíru a okolí, generalissimus Stálin, zmizelo v nenávratnu. Pokud jde o to, jestli se mělo bojovat nebo nikoliv, je to také jasné. Představa, že se nám podaří zničit 5000 tanků a stovky letadel , případně i ty další, které by přikvačily v zápětí je z říše hospodských keců. V Maďarsku v roce 1956 se proti Rusákům postavila i armáda. Jak to dopadlo je známo. Výsledkem je, že dodnes dávají čestné komsomolské a komunistické, že do Maďarska vtrhli protože se tam střílelo. U nás by to dopadlo stejně. Dodnes přece gerojové a událci tvrdí a ukazují z které pražské ulice po nich střílela kontarevoluce z pulemjótu. A davají zase čestné komsomolské, že je to pravda pravdoucí. Všichni komouši, vždy lhali, lžou a budou lhát. To už je takové komoušské špecifikum..

J. Kombercová 25.8.2018 18:00

Re: Pane velvyslanče

Jj.

J. Fridrich 26.8.2018 6:32

Re: Pane velvyslanče

Souhlas....

V. Pavelka 25.8.2018 10:36

No

Bylo mě 18 když přitáhli Rusáci , předtím se dalo číst v Mladém světě a jiných médiích spousty článků,vtipných karikatur, často jsem si říkal s malým strachem v zádech, toto rusáky notně nasere .Když přišli , první co mě napadlo že z nás udělají ,takovou ruskou gubernii s těmi společnými kuchyněmi pro čtyři rodiny..málem se jim to podařilo.

K. Janyška 25.8.2018 9:46

Pane Neffe, i vy musíte ke kompozitivní teorii.

Socialismus, tedy i jakákoliv diktatura, jsou napadením spontánního řádu lidského světa, coby jediné možnosti existence lidstva. Až tak je věc jednoduchá. A trpí jí i ti, kteří diktaturu drží nad vodou a ve svých soukormých životech spontánní řád ctí. Jinak by nali mrtví z vlastního přičinění... Dzp.

K. Janyška 26.8.2018 11:29

Re: Pane Neffe, i vy musíte ke kompozitivní teorii.

...byli...

M. Zikmund 25.8.2018 7:22

Zase jen únik od podstaty

Ty hrátky, zda invaze v roce 68 byla či nebyla okupace, zda prezident měl či neměl vystoupit, jestli to byla ruská okupace či sovětská pod vedením Ukrajinců, zda jsme se měli či neměli vojensky bránit jsou jen mediální hrátky na odvedení skutečné podstaty problému.

V roce 68 jsme byli satelit velké komunistické říše, satelit s omezenou suverenitou sice s relativně velkou armádou, ale s velením natolik prošpikovaným agenty centra říše, že jsme neměli možnost vlastního rozhodování a ani smysluplné obrany při invazi (ne, že bychom nebyli schopni pozabíjet pár rusáků, ale to je tak všechno). No a když jsme začali zlobit, začali dělat vlastní politiku, která centrum říše ohrožovala, tak centrum svůj satelit profackovalo a přivedlo k pořádku. Satelit se zatvářil ukřivděně, trochu si pofňukal a posléze sklapnul kufry.

Jaké jsme si z toho vzali poučení? Jako že už to nikdy nedopustit? Ani náhodou. Když říše vyprdla naší hlavu ze svého zadku, hned jsme ji strčili do druhého. Jsme opět satelit říše, lisabonskou smlouvou jsme předali významnou část naší suverenity, v armádě možná máme některé výborné jednotky typu protichemické či výsadkářské, máme pár nadzvukových stíhaček, ale jako celek je armáda v podstatě nebojeschopná. Jsme na říši totálně závislí a můžeme a musíme dělat jen to, co si říše přeje. Takže to je naše poučení z roku 68. Ti, kteří kolaborovali tehdy i dnes roní krokodýlí slzy nad hrobem Palacha a okázale uctívají 21.srpen. Hlavně ukazovat toho zlého medvěda za plotem, aby se stádečko semklo strachy. To je důležité, to je smysl těch slz a toho patosu. Ach jo.

V. Pavelka 25.8.2018 10:45

Re: Zase jen únik od podstaty

Celkem souhlas.

M. Pivoda 25.8.2018 19:30

První dva odstavečky O. K. Poznámka ke třetímu odstavci:

M. Zikmund by si měl nechat vysvětlit možná od Karla Janyšky, zda je v souladu s jeho kompozitní teorií, aby malý stát bez atomové zbraně a bez ekonomiky založené na silných technologiích si mohl dovolit praktikovat samostatnou politiku. Tzn. bez toho, co M. Zikmund výše označuje jako "lezení do zadku".

M. Pivoda 25.8.2018 19:44

Doplnění - viz píseň Voskovce a Wericha

Seďte klidně na židli, čtěte bibli tam to všechno je.

Malý David porazil velkého Goliáše lepší technologií. V jejich době to byl prak, dnes jde už o úplně jiné technologie.

Před 30 lety jsem byl u zrodu nové technologie, která mohla Česko stategicky posunout významně vpřed. Ale nestalo se. Česká montovna si, bohužel, dnes moc vyskakovat nemůže. To říkám, i když přitom souhlasím s burcováním morálního českého povědomí u mladé české generace. Život nelze prožít bez vyhlídek na lepší budoucnost.

M. Zikmund 25.8.2018 23:16

Re: První dva odstavečky O. K. Poznámka ke třetímu odstavci:

Jaderná zbraň není podmínkou pro samostatnou politiku. Izrael ji možná má, ale dokázal se bránit velké přesile i bez ní. Žádný z menších států se neubrání jakékoliv přesile, ale je velký rozdíl, když případný útočník ví, že ho případný útok bude sakra bolet a že si to musí dvakrát rozmyslet a nebo že ví, že se obránce zlomí dřív, než padne první výstřel. A na čem je založena ekonomika je jen na nás, na to se nevymlouvejme. Že mít bojeschopnou armádu, mít obyvatelstvo připravené k obraně, mít ekonomiku méně závislou na druhých znamená obrovské náklady a odříkání, to je pravda. Ale je to oběť, kterou platíme v ddobě míru, což je vždy leší než stát a národ, zlomený vlastní neschopností a nevůlí. Je samozřejmě pradva, že do těchto obětí se nám nechce, proto jsme takoví máslíčka, jací jsme.

A co se týká té hlavy v zadku - to je ta submisivní politika hlubokého předklonu, kterou neustále provozujeme. Nikdo nás nemohl donutit, abychom snaživě schvalovali "humanitární bombardování" a uznávali Kosovo, když zrovna my jsme měli mít pro situaci Srbů pochopení. Ta srpnová okupace 68 je proti těm dvěma tisícům mrtvých a rozbombardovanému hospodářství titěrná. Nemuseli jsme schvalovat útok na Irák , byly země EU a NATO, které to neudělaly, nemuseli jsme vyhošťovat žádné diplomaty za Novičok, když nám nikdo neposkytl důkazy o vině Ruska, opět byly země, které se k tomu nesnížily. Copak mají Maďarsko, Polsko, Rakousko jaderné zbraně, když provádějí vlastní politiku a na každý nesmysl nekývnou? To jen my jsme takoví snaživci. Ale hlavně, že oslavujeme Palacha...

J. Kanioková 26.8.2018 19:48

Naprostý souhlas