23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

HISTORIE: Obelhaný prezident a excesy vůči vlastním

V souvislosti s nynějším prezidentským volebním duelem se dostaly do popředí zájmu tzv. Benešeovy dekrety i osoba samotného druhého prezidenta Republiky československé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 23.1.2013 13:53

Byli jsme naivní, nejen Beneš.

Poválečnou dobu jsme prožívali s pocitem demokracie, ovšem v podvědomí nekomunistů nezmizel pocit tlaku, který budil pocit že je ta demokracie neúplná. Proč se nesmělo uvést, že Američani mohli osvobodit Prahu za několik hodin ? (až Peroutka ve svém "Dnešku" uvedl svědectví několika zpravodajců, kteří si udělali výlet do Prahy, která volala o pomoc ). Stejné to bylo s Mashallovým plánem, který jsme napřed přijali, ovšem poté co jel J. Masaryk na kobereček ke Stalinovi byl zamítnut. Všichni jsme nějak cítili, že nás někdo drží pod krkem. Asi se nikdy nedovíme co řekl Stalin Benešovi v Moskvě a co Beneš slíbil, aby u nás nevznikla hned lidodemo jako v ostatních zemích obsazených Rudou armádou. Nevím nejsem historik. Že jsme byli tehdy naivní, jako již několikrát kdy jsme se domnívali, že nám někdo pomůže, tak mezi lidmi kolovalo takové utěšovadlo "Že už to brzo praskne". A bohužel naopak, přišel únor 48.

Z. Ležatka 23.1.2013 12:15

Beneš 1948: jsem „doposledka odmítal věřit, že mne i Stalin chladnokrevně a cynicky obelhával“

Nevěřím, že president Beneš prozřel až v r. 1948. Když mu Stalin v roce 1945 oznámil, že Ukrajina vznáší nárok na Podkarpatskou Rus, zradil Rusíny, bojující za ČSR v naší armádě a vyměnil ji za Kladsko a nádraží Glucholazy s okolím. Když byla hranice se SSSR zaměřena a naše vojsko začalo tyto oblasti obsazovat, došlo k prudkým bojům s Poláky. President Beneš si šel stěžovat Stalinovi a tak mu řekl, že Poláci hájí svou hranici s Postupimské dohody. Tato informace je z pořadu „historie.cz“. Podrobná expozice „Křižovatky české a československé státnosti“ na Vítkově to nerozvádí a na dotaz o neúplnosti mi vedení NM neodpovědělo. Uvítal bych nějaký odkaz na písemný pramen. Domnívám se, že člověk, který po téhle zkušenosti nepozná, že Stalin jeho republiku neosvobodil, ale obsadil, nemůže být vyznamenaný nápisem „Zasloužil se o stát“.

L. Machala 23.1.2013 8:33

To zase budou hory lží a špíny

až si to přečte pan Václav Vlk st.

J. Urban 23.1.2013 7:15

Lex Beneš je podivný tím,

že sice uvádí "zasloužil se o stát", není ovšem - možná naštěstí - uvedeno, o který. Československo to ovšem být nemohlo, to nechal Beneš dvakrát (1938 a 1945) "zmenšit".

T. Kočí 23.1.2013 10:38

Re: Lex Beneš je podivný tím,

Situace před atentátem na Heydricha a oduznáním Mnichova vypadala , že se ČSR vůbec nepodaří obnovit. Hrozilo trvalé začlenění do Německa, třebas poraženého. Zde jsou největší zásluhy E.B. o obnovu státu,byť zmenšeného.Co mohl dělat proti Stalinovi?Nemocný F.D.Roosewelt, zcela naivní ve vztahu k Stalinovi.Churchill v čele oslabené G.B.,nesrovnatelně slabší než SSSR,navíc bezkurpulozní.Zkuste se do toho vžít a neposuzovat to retrospektivně.

J. Vintr 23.1.2013 11:38

Re: Lex Beneš je podivný tím,

To s tím "oduznaním" Mnichova jsou zřejmě jen báchorky, kterými se omlouvaly některé nesmyslné akce během války. A s tím Rooseveltem a Churchilem to bylo nejspíš tak, že jen vyhověli Benešovu přání se po válce kamarádit se pouze se

Stalinem ...

E. Vašátko 23.1.2013 6:35

Pokud chcete něco vědět o povaze E.Beneše,

přečtěte si jeho paměti. Slovo "Já" je na každé stránce několikrát.

T. Vodvářka 23.1.2013 6:27

Beneš se zasloužil o stát, ale jaký?

Vážený pane Stejskale, jsem rád, že to někdo otevřel. E. Beneš byl vynikající pomocník T.G.M., avšak v okamžiku, kdy byl po jeho smrti instalován do čela národa, utrpěl cosi, co se občas v této funkci stává. Začal si o sobě myslet více, než opravdu byl. Čeština má pro tento stav pěkné slovo - ješitnost. Tato vlastnost mu zcela zakryla oči, zbavila jej úsudku. Měl pocit, že je schopen hrát se Stalinem rovnocennou partii. Pochopil až ke konci života svůj omyl, to se však presidentovi nemá stávat.

Pokud se tak stane, nemá být na jedné straně tupen /kdo nedělá chyby, že/, ale nemá být rovněž veleben zákonem, jak se nám to u něj povedlo.

A na závěr. Lex Schwarzenberg je typickou ukázkou komunistického smýšlení, které po válce u nás nabralo "grády". To, že jím byli semleti i demokraté, je historickým mementem, že stále platí "zachvátí-li tě, zahyneš".

H. Koláček 23.1.2013 7:28

Re: Beneš se zasloužil o stát, ale jaký?

Včera mi to nedalo a Lex Schwarzenberg jsem si našel na wikipedii.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lex_Schwarzenberg

Jsou tam odkazy na parlamentní rozpravu. Je to dlouhé čtení, ale velmi to doporučuji. Pak to chvíli rozdýchejte a zamyslete se nad tím, zda ta doba byla opravdu plně demokratická a zda opravdu důvodem toho zákona byla kolaborace. To včera bezostyšně tvrdil Miloš Zeman.

J. Urban 23.1.2013 10:25

Re: Beneš se zasloužil o stát, ale jaký?

Lex Schwarzenberg byl přijat právě proto, že na Schwarzenbergy (hlubocké větve se to týká, ne orlické) nemohli nic najít, spíš naopak. Kdyby měli (především komunisté - ovládající vnitro) jen záminku, jistě by uplatnili velký retribuční dekret - jako vůči Baťovi (i tam ovšem neprávem - Baťova vina byla, že ač v zahraničí, neprohlásil se manifestačně za odbojáře - že by tím ohrozil své příbuzné a spolupracovníky v protektorátě nikoho nezajímalo) a odsoudili by ho. Ostatně sám Gottwald hovořil o tomto a dalších dekretech, že je to zbraň nikoli proti kolaborantům, ale proti buržoazii. Zemane, jsi pra§e.

A. Hrbek 23.1.2013 10:20

Re: Beneš se zasloužil o stát, ale jaký?

Nejen Lex Schwarzenberg, ale předchozí Benešovy dekrety vznikly na základě komunistického smýšlení. Prezident Beneš měl jako černé svědomí jeho souhlas s Mnichovskou dohodou a tak se přiklonil k Sovětům, kteří Mnichovskou dohodu de jure neuznávali. Po Košicích byl zcela ve vleku komunistů.

J. Vintr 23.1.2013 12:54

Re: Beneš se zasloužil o stát, ale jaký?

Beneš, kromě toho, že byl zamindrákovaný, ješitný a mstivý parchant, byl taky dost velký blbec. Tohle je pro úspěšného politika velmi důležitá vlastnost, protože blbec nepochybuje o správnosti svých rozhodnutí ...

J. Blažek 23.1.2013 3:54

Tak to nejde

Hodnotit tehdejší dobu dnešníma očima a ještě jednostranně - to prostě nejde ....

J. Urban 23.1.2013 7:21

Re: Tak to nejde

Myslím, že právě odstup několika desetiletí nám umožňuje podívat se na tehdejší události a jejich protagonisty objektivněji. Právě setrvávání v emocích roku 1945 nesvědčí příliš o síle ducha a morálky.

H. Koláček 23.1.2013 7:30

Re: Tak to nejde

Prosím Vás, přečetl jste si to než jste to odeslal? V čem jsou ty historické dokumenty jednostranné? To jako že jsou jen na jedné straně papíru? Moc vám nerozumím.

I. Schlägel 23.1.2013 12:55

Re: Tak to nejde

Dokumenty nejsou jednostranné. Lidské hodnocení může být jednostranné nebo může být objektivní. Časový odstup umožňuje spíše objektivní hodnocení bez emocí, kterými často bývají zmítáni samotní účastníci událostí. Už rozumíte? Pěkný den.