19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

HISTORIE: Dokážeme ocenit skutečné zásluhy?

Pětadvacáté výročí podpisu dohody mezi českou a slovenskou reprezentací v brněnské vile Tugendhat, který naše mainstreamová média dnes pokládají za onu událost, jež rozhodla o rozdělení Československa, bylo znovu přehlídkou neuvěřitelného překrucování historie a opakování invektiv a nepravd z úst těch, kteří tehdy neuspěli a vítězům to nezapomněli.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 8.9.2017 10:07

Re: Rozdělení Československa

Krásný příklad Pavlovova psa: Agent Rudolf zahlédne jméno Klaus, případně ODS či svoboda a začne slintat.

A. Alda 8.9.2017 9:50

Slušní lidé ovšem ČT nesledují.

ČT je dnes něco jako Volkischer Beobachtuntg v 30. létech v Německu.

F. Vejr 8.9.2017 9:49

Pětadvacetiletá praxe potvrdila kvalitní metodu rozdělení

Článek vystihuje tehdejší situaci a dění. Zvláště věta: "ODS byla jediná strana, která kandidovala s programem zachování federace i na Slovensku". Ano, pamatuji se jak jezdil po Slovensku Václav Klaus a další a vysvětlovali tento program. Volby se staly jakýmsi referendem společného státu a ODS na Slovensku získala pouze 8%, zatím co v Českých krajích získala ODS celkem 33,43 % hlasů (pro šťouraly - byla to sice koalice s KDS, která přinesla na výsluní a do ODS zrádce Ivana Pilipa).

Slováci hned po revoluci odmítli vstup do OF a založili jiný subjekt, vlaství, slovenský. Navíc při první schůzce V. Havla s I. Kňažkem byla Havlem nabídnuta Kňažkovi funkce pouze poradce, což jak řekl nečekal, neb chtěl ministerskou funkci. To byl poločas rozděleni. Ten začátek spadá již do doby kdy Slovensko tvořily Horní Uhry a tam se nechtějí vrátit, proto spěchalo do evrozóny, (a II. světová).

Ano, je to kladná část našich posledních let a proto ji nenajdeme na titulních stranách novin, natož aby historici navrhli jejich tvůrce vyznamenat.

A. Alda 8.9.2017 9:47

Mečiara nelze neocenit.

Mečiar nechtěl rozdělení Československa a nebyl to jeho volební program. Ale protože volby dopadly tak, jak dopadly, sklonil se před vůlí lidu a snažil se dojednat rozdělení rozumnou, civilisovanou a přátelskou cestou.

Díky Mečiarovi a Klausovi může dodnes i na dlouhou dobu v budoucnu složit česko-slovenský rozchod jako vzácný politický příklad. Které jiné takto mírumilovné rozpady států znáte? (Já znám, ale nebudu napovídat.)

J. Šimek 8.9.2017 9:45

Re: Ano, pane. Všechno si to pamatuji velmi dobře.

Hlavně dodnes píšete, jako anonymní blbeček.

A. Alda 8.9.2017 9:44

Změnilo se velmi mnoho.

Jenomže Vy to nevíte, protože jste se s praktickými důsledky nesetkal.

J. Šimek 8.9.2017 9:43

Re: Rozdělení Československa

Jenže mezi řádky prosvítá zklamání IVK, že u tak pěkného výročí nikdo nevztyčil "hrdinům" rozdělení státu na nějakém významném místě pořádný pomník :o)

A. Alda 8.9.2017 9:41

Ano, pane. Všechno si to pamatuji velmi dobře.

Zejména třetí odstavec Vašeho článku je velmi výstižný.

Pamatuji například, jak jsem někdy v únoru 1992 poslouchal projev tehdejší předsedkyně ČNR Burešové a dospěl jsem k názoru, že federace je neudržitelná, protože něco tak štvavého a protislovenského jsem do té doby neslyšel ani po hospodách. Havlisté se prostě se Slováky shodnou nemohli, nedokázali a ani nechtěli. Pražská protikomunistická elita odmítala uznat, že mimo Prahu také něco existuje a že i jinde žijí inteligentní a vzdělaní lidé.

Že se federace rozpadne jsem si tedy byl jist již od února a další vývoj mne nijak nepřekvapil, i když stále jsem z toho smutný a až dodnes mne to mrzí.

P. Rudolf 8.9.2017 9:18

Rozdělení Československa

tak jak proběhlo, lze nazvat jediným slovem: VELEZRADA!

A to nejen Klause a Mečiara, ale všech politiků (slovenských či českých), kteří se na tom podíleli a na protest nesložili funkci. Neb žádná ze stran ve svých volebních programech tak závažný krok neměla. Minimálně měla vláda odmítnout o tom jednat a v krajním případě vyhlásit referendum o rozdělení republiky, ale nejlépe odstoupit a parlament měl prezidenta požádat o vyhlášení nových voleb, s touto tematikou pak v programech jednotlivých stran.

Jak by referendum či nové volby dopadly se dá jen předpokládat, že by Slováci nejspíš stejně odešli, je velmi pravděpodobné. Bylo by to ale ústavně komfortní. Takhle jen primitivní a k národům bezohledná zrada.

E. Erat 8.9.2017 8:47

Re: Vzhledem k tomu že si tehdejší dobu

Taktéž si tu dobu velmi dobře pamatuji. A tak musím s článkem souhlasit.

D. Stirský 8.9.2017 8:15

Až na to,

že Weigel si musí plivnout na Havla, i kdyby psal o receptech na bramboráky, lze s článkem souhlasit. Stejně se skoro nic nezměnilo: Na Slovensko můžu s občankou jako kdysi, domluvím se tam, koruny vyměním... Jen té slovenštiny by u nás mohlo být víc.

O. Dvořák 8.9.2017 7:50

Vzhledem k tomu že si tehdejší dobu

pamatuju, tak adoraci Mečiara panu Weiglovi nemůžu odkývat.

J. Šimek 8.9.2017 6:40

Re: Hezky popsaná skutečnost, je dobré si je připomínat

Na ČT k tomu datu šel nepřetržitý proud dokumentů, minulých ai živých diskuzí celý den a až přes půlnoc ... takže ten povzdech je z neinformovanosti?

J. Šimek 8.9.2017 6:36

A že reportér ČT dokázal k obsáhlému rozhovoru

přesvědčit i Mečiara, který roky odmítá mědia, to si autor nevšimnul.

No, hlavně že při své chabé informovanosti má pevný názor na věc :o)

M. Krátký 8.9.2017 4:10

Hezky popsaná skutečnost, je dobré si je připomínat

jen k větě : "Je proto smutné, že v českých mainstreamových médiích to málokoho zajímá" kopírované z tohoto textu mám tuto malou poznámku : klidné a nekrvavé události jsou z pohledu vydavatelů i čtenářů vždy nezajímavé, kladné události netáhnou. Hezký den