27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 24.5.2024 19:10

Domnívám se, že smysluplná korece většího měřítka už není možná.

Green Deal totiž neguje jeden ze základních postulátů demokracie, totiž otevřenou společnost. Otevřená společnost mj. nemá žádný náboženský nebo podobný "svatý cíl", jehož dosažení je možné (a vhodné) podřídit vše, který se nesmí zpochybnit. Nositelé "svatého cíle" jsou oprávněni vládnout "z Boží milosti". Jejich oponenti jsou kacíři/zločinci. Přípustnost myšlenek se posuzuje podle toho, zda jsou v souladu s vládnoucí ideologií. Nelze zpochybnit cíl, lze diskutovat pouze o tom, jak jej dosáhnout.

Typickým "svatým cílem"bylo např. směřování ke komunismu. Systém se ukázal jako nereformovatelný. Drobné reformy byly neúčinné, pokus o reformu skutečno vedl k jeho zhroucení.

Domnívám se, že EU s Green Dealem, federalizací, LBGT politikou atd. se dostala za hranu, kdy zpochybnění cíle už není legálně možné.

P. Hák 24.5.2024 19:11

...korekce... ...skutečnou...

P. Rada 24.5.2024 23:49

Pane Háku G.D. je zatím spíše jen ideový pokus o nastolení dlouhodobějšího souladu pravidel v civilizačním okruhu Evropy s přírodními zákony. Nakonec tedy i úživných možností uzavřeného prostředí rodné planety. To v souladu s celosvětovými dohodami o klimatu.... Nejedná se tedy zdaleka jen o věc Evropy.

Snad se shodneme, že bez respektu k platnosti přírodních zákonů nemůže existovat žádný reálný život - natož demokratický.

"Za hranou" proto dnes podle mého je, nadřazovat lidskou libovůli - zákonům a zákonitostem přírodním.

Za poslední 3 desetiletí se např. konzumně spotřebovalo tolik fosilů, jak za celou předcházející civilizační historii a lidé jak Souček zřejmě jaksi "věří", že planeta má zdroje neomezené a tak že není na místě uvažovat o změně kurzu.

Je např. třeba konat tak, aby překračování mezí planetární stability, kde klimatická změna je jen jedním z mnoha, kterých se už dlouhá desetiletí mocensko-chtivě dopouštíme, nenavodila pro budoucí generace příliš negativní odezvu na kvalitě životního prostředí. Proto byl např. celosvětově dohodnut limit glob. oteplení max 2C. atd.

Můžete uvést, jak jinak než změnou celospolečenské technologičnosti směrem k trvalé udržitelnosti, životadárnost udržet?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

L. Novák 25.5.2024 0:07

Už zase blábolíš kraviny, MAGORE ZELENÝ dementní? ?Rv

P. Hák 25.5.2024 0:12

Pane Rado, já v GD moc respektu k přírodním zákonům nevidím. Konkrétně k zákonům fyzikálním.

Nemám vůbec nic proti ochraně přírody. Bohužel podle mého GD přírodu spíše poškozuje, pokud tedy nezařídí celosvětové ožebračení lidí, což není moc pravděpodobné.

Další věc je, že o ochranu přírody se zajímá především evropská civilizace. Pokud sama sebe zlikviduje, přijde příroda o hlavního zastánce.

P. Hák 25.5.2024 0:20

Ještě bych dodal, že ve jménu GD se likviduje náš průmysl a zemědělství, ale ti samí lidé podporují dovážení potravin, které bychom si mohli sami vyrobit, přes půl světa.