27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Zpráva zprava

Byl to zvláštní pocit. Projížděl jsem v sobotu (8/10) pozdě odpoledne, když už bylo jasné, jak volby dopadly, krajským městem a několika obcemi. Autobus míjel billboardy a plakáty, které se ještě o den dříve jevily docela jinak.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 11.10.2016 16:34

Rychlokvašky startují.

Chtějí všechny kraje ? Jako motáci v Praze na Magistrátu ? Zatím berou už dost dlouho jenom platy a mění jízdní řády.

Za doby vedení ODS Pavel Bém pro Prahu v době katastrofálních povodní dokázal mimo jiné znovu postavit zničenou městskou část celého Karlína !! Hráze proti vodě, 6 stanic metra, započetí městského tunelu Blanka - jednoho ze skvělých, nejdelších projektů Evropy. Opencard. Ovšem poté - co šlo zvorat, prodražit, pomluvit, soudně i morálně zničit - se bezezbytku využilo.

Naštěstí Pavel Bém nedožívá v teplácích, ale je skvěle zapsán do české historie.

J. Chaloupka 11.10.2016 14:05

Milý autore, žádná pravice u nás nikdy nebyla.

To bylo poznat už když si Klaus požádal o obecní byt. Je to jen zakuklený socialismus. A TOP09? Nenechte se vysmát, ti ani netuší, co pravice je. Jen blábolí o sociálním státě. Myslím ty jejich "kandidáty". Jediná pravicová strana dnes jsou Svobodní, kteří to ovšem pokazili tím, že se dali do spolku se Soukromníky, které si koupil Valenta (to je ten, co má majetek z různých herních produktů, tedy z hazardu).

R. Morava 11.10.2016 13:42

Co je divné na tom, že už se lidé nenechají oblbovat?

Když se dívám na evropskou politiku divím se spíš, že se politologové a novináři diví. Co dnes provádí tradiční strany a to i ty kterým se říkalo konzervativní či středopravicové je pokrytectví, neomarxismus, neřešení problemů, korupce, odbourání zpětných vazeb, gendrismus, nedemokratické praktiky a korupce tisku. V naší postrevoluční republice je nejvýraznější korupce a klientelismus (neomarxismus méně). ODS je typická strana která sama sebe odepsala svou arogancí a korupcí. Na sjezdu ODS uvidíte samé "kmotrovské SPZ". Pravé ruce všech posledních předsedů vlády jsou ve vězení, nebo téměř - Dalík, Nagyová... Může s tím Fiala ještě něco udělat? TOP09 vznikla tím, že nejméně čestní lidé z KDU odešli a prosazuje u nás pokrytectví a ten nejhorší "výcuc" západoevropské politiky (která má jinak i pozitivní aspekty.

Že toto občané nevolí je pochopitelné. Těmto stranám logicky už nikdo nevěří. Problém je, že lidé nemají co volit. Někteří naletí ČSSD nebo ANO. Česká alternativa k německé AfD tu není, proto zbývají strany typu SPD. Ti jsou zatím rozhádaní a nezkušení, přesto ODS se ještě dlouho věřit nebude, pokud někdy vůbec a TOP09 by to měli zabalit.

L. Severa 11.10.2016 13:37

Pravice-levice?

Levice(ČSSD) má naprostou výhodu. V opozici slibuje že zruší vše co voličům nevoní (30 stříbrných, zprofanuje 2. pilíř) a když vládne rozdává i za cenu dluhů. Jako za komunistů má k dispozici odbory, jejichž šéfy nezapomene odměnit trafikami . Že u nás není žádná pravice - no co ta může nabídnout ? Šetřením(i v krizi!) si nikoho nezíská. To by ta levice musela uhnout hodně doleva aby pravici nechala něco co by mohla voličům nabídnout. Kam patří Ano? Slibovalo a nachomejtlo se zrovna do doby hojnosti, takže se daří a to se cení a je jedno zda je nalevo nebo napravo. Úspěch má ten kdo dává.

R. Langer 11.10.2016 10:57

ODS a TOP09

jako pravice? To je nějaký vtip? Ale tak ze všech těch levičáků jsou možná trochu víc vpravo, nicméně za posledních 10 let to ani není nijak poznat. :-P

T. Hraj 11.10.2016 10:40

TOP 09 - pravice?

Nějak u TOP 09 nevidím ambici prosazovat pravicové postoje. Možná v jednotlivostech, ale ucelená koncepce to není.

Její naprostá nevolitelnost (alespoň pro mne) je ale dána jejím postojem k EU a všem jejím absurditám, který je asi nejhujerštější ze všech parlamentních stran.

J. Kulheim 11.10.2016 9:31

Voliči pravice

Někteří voliči, kteří se hlásí k pravici, kritizují Petra Fialu. Není dost pravicový, je moc slušný a málo průbojný, nemá dostatečné charisma apod. Mrzí mne, že musím k těmto lidem zařadit i takové lidi, jako je V.K. starší. Je dobré si uvědomit, že je úplně jiná situace než v devadesátých letech minulého století. V současnosti už převažují voliči, kteří o tom co přináší nesvoboda, neví téměř nic. Voliči, kteří prožili válku, socialismus a byli vděčni, že se dočkali změny režimu, jsou na hřbitově nebo v domech po seniory. Někteří jsou znechuceni návratem jiného socialismu a cítí beznaději. Mladí si myslí, že je samozřejmost jezdit na dovolenou na Maledivy. Oni si potřebují užívat života a nepřipouštějí si, že by se mohly uskutečnit i velké divy.

Panu Fialovi děkuji za to, že se podařilo zastavit propad preferencí. Je to jediná strana, která hájí pravicové hodnoty. Jsem přesvědčený o tom, že pravicový volič ocení chování, způsob argumentace pana Fialy. V současnosti se slušnost považuje za slabost. Ale to nic nemění na tom, že někteří lidé to ocení. Je pravdou, že v současné době musí jít někdy slušnost stranou.

Petr Nečas jednal slušně a dopadl špatně. Kdyby nechal zavřít ty, kteří přišli v noci na úřad vlády, tak se nemusel tahat několik roků po soudech a ODS nemusela padnout tak hluboko. Policejně prokurátorský puč změnil politickou mapu v ČR. Komu je to ku prospěchu? V takovém případě je potřebné použít stejné zbraně jako protivník. Za jednu facku vrátit alespoň tři.

Pravicového voliče nikdo neutáhne na vařené nudli. On si raději koupí jeden rohlík, než by volil někoho za dva koblihy. Nevěří tomu, že „všetci kradnú“, „odstraníme korupci“, atd. On ví, že všetci nekradnú a korupci nikdo neodstraní, může ji pouze omezit.

Pokud má pravice uspět potřebuje pracovité lidi jako byl V.K. v devadesátých letech a P.Fiala a V.K. mladší v současnosti. Věřím tomu, že takoví lidé tady jsou a budou další, kteří si uvědomí, že za svobodu se vyplatí bojovat.

M. Prokop 11.10.2016 9:55

Re: Voliči pravice

Ad "pravicový volič", je zde vůbec ještě nějaký kromě Vás a mne? A to já navíc volím raději Svobodné, protože ODS už dlouho (hlavně v dobách, kdy byla ve vládě) žádnou pravicí není.

T. Hraj 11.10.2016 10:31

Re: Voliči pravice

Přesně tak. Stále se mluví o tom, co pravicové strany dělají špatně, jak se mají změnit, očistiti, ozdravět etc.. Pokud je ale pravicový volič dnes už skoro ohrožený druh, nebude těmto stranám reforma nic platná.

Svobodné jsem volil také, ačkoli jsem tím svůj hlas zřejmě zahodil. Odmítám ale takto taktizovat. ODS snad příště, zatím jsou stále příliš amorfní a opatrní.

R. Morava 11.10.2016 13:54

Re: Voliči pravice

A Vám připadá normální volit stranu jejíš předseda je pod vlivem Langera s Dalíkem = Topolánka? Nebo dokonce pod vlivem hloupé závistivé ženské = Nečas?

Tady nejde o tvrdost vůdce ale o to že v demokratických volbách musíte být alespoň trochu důvěryhodný a to ODS nebyla a pořád není i kdyby se Fiala rozkrájel. Pravice je podpora podnikavosti a svobody jedince ale ne rozkrádání státu a okrádání důchodců. Lidé z ODS i TOP09 zdiskreditovali pravicové myšlenky, nemluvě o tom že i pravicovost a levicovost je dějinně podmíněná a nic neplatí věčně. Neomarxismus je sice cesta do pekel ale je otázka jestli klasická pravice taky nepotřebuje část svých doktrín vyhodit a část naopak očistit od levičáctví.

J. Kulheim 11.10.2016 17:03

Re: Voliči pravice

Myslím, že v rozkrádání a okrádání mají prioritu jiní.

Biolíh, Kakaová aféra-komunista Kraus, Unipetrol, Pět na stole v českých, Byt Stanislava Grosse , Podnikání Šárky Grossové, Tajný policejní tým Mlýn, Podezřelé zakázky na policejním prezidiu, Mlátička Pavel Přibyl,

Lidový dům, Střet zájmů ministra Zgarby, Spekulace s pozemky za ministra Zgarby, Fencl pozemky pod dálnice, Mlékárny Madeta, Skandál kolem soudce, Jiřího Berky, Diag Human, Dálnice D47, Grippeny, Zpronevěra fondu z EU,Čepro, IPB,Arbitráž s CME, Skandály Karla Srby, Internet do škol, Tunelování podniku Liberta, Kavan agent StB, Přikryl agent StB, úroky z rozpočtových deficitů, Peťu z Budišova,Mrázka,který exceloval za 8 let vládnutí ČSSD,Krejčíře,který podporoval Grosse směnkami,stejně jako Babiš,který měl linku i v noci,Pitra se ziskem Setuzy za hubičku od Palase,Onderku studujícího na mezinárodní VŠ,aniž by splňoval dvě podmínky-domácí VŠ a 2 leta vysokého manažerství,o Rátha s Kralovičovou,kteří dodnes nevysvětlili,proč jim farmac.firmy platily miliony za setkání s nimi, solární energie sebere z kapes občanů za 15 let 1000 miard Kč, Sobtka- Bakala a jeho privatizace v Ostravě, Česká pošta, Hašek- motocyklové závody, neplacení dluhů, střílení na křtu knihy,

J. Kulheim 11.10.2016 17:12

Re: Voliči pravice

ODS je jedinou stranou, která se odvážila začít reformu systému organizace a financování zdravotnictví, důchodového, sociálního systému a vzdělávací reformu. To je běh na dlouhou trať a navíc se dá politicky zneužít a to ČSSD s radostí udělala.

Langer a Topolánek nesou o nic horší než Paroubek, Špidla, Hašek, Gross. Kradou lidem s kapes peníze na solárníky, včetně důchodců. Říkají, že lidem dají peníze, ale už zapomenou říci, že je budou muset někomu sebrat, to jsou levicové způsoby agitace. Bohužel už není koho okrádat.

J. Kulheim 11.10.2016 10:36

Re: Voliči pravice

Tak jak neexistuje pravice, tak neexistuje ani demokracie. Ta skončila v okamžiku, kdy lidé zjistili, že mohou volit takové strany, které jednomu seberou a jim to dají. Žít za cizí je návykové, stejně jako droga.

Napsat pravicový program je dost jednoduché, ale k jeho realizování je potřebné ještě získat víc jak 50% křesel v parlamentu. Pravičáky nikdo nesežene do stáda. A lidé jsou urážliví a když neprosadí svoje myšlenky, tak obviňují jiné. Program musí navazovat na současnou situaci ve státě.

ODS hájí individuální svobodu, menší zasahování státu, adresnou solidaritu, stát jako službu občanům ne stát jako orgán, který lidem zakazuje, přikazuje, lže, atd. Kdyby se podařilo jenom to co jsem zmínil, tak pro mne je to dost.

R. Langer 11.10.2016 10:59

Re: Voliči pravice

Ještě já, a vidím to podobně jako vy.

S. Donát 11.10.2016 11:33

Re: Voliči pravice

Přidávám se. S názorem i volbou Svobodných. Tak už jsme čtyři :-)

J. Kulheim 11.10.2016 17:30

Re: Voliči pravice

Program Svobodných se dobře čte. Mohli by něco prosadit, pokud by získali mnohem víc než 50%. To se nestane. Myslím, že jsou líní.

P. Lenc 11.10.2016 10:04

Re: Voliči pravice

Dík pane Kulheime, vidím to naprosto stejně, nakonec podobně jsem psal včera.A dovolím si tvrdit, že pravice pod značkou ODS znovu povstává, sice pomalu, ale nezadržitelně.

P. Švejnoch 11.10.2016 10:26

Re: Voliči pravice

Já souhlasím v podstatě s celým Vaším příspěvkem, krom teze, že ODS hájí pravicové hodnoty.

Kdybyste napsal, že ODS hájí pravicovější pozice, než ostatní strany v parlamentu, asi by se dalo souhlasit. Jenže vzhledem k celkově hodně levicové "poloze" našeho parlamentu jsou ty pozice ODS v nejlepším případě středové, ale spíš středo-levé. A to mě ani za mák neuspokojuje. Mimochodem - TOP09 je na tom, krom jiných nectností, hodně podobně. A proto pro mě ani jedna ze jmenovaných není volitelná.

Do důsledku vzato ani vlády Václava Klause sr. nebyly tak úplně pravicové, ale dalo se to, se zatnutými zuby, snést. To, co předkládá voličstvu ODS dnes, je pouhou parodií pravicovosti.

Panem Prokopem zmínění Svobodní jsou pro mě, po odchodu pana Macha do Brusele, jedním obrovským zklamáním.

A ano - v právě proběhnuvších volbách jsem nešel volit. Prostě jsem neměl koho.

J. Kulheim 11.10.2016 10:56

Re: Voliči pravice

Je volba pro a proti. Rozhodli jsme se, že v letošních senátních volbách půjdeme volit i když ani jednoho z kandidátů, kteří na kandidátce jsou bych nikdy nevolil. Půjdu volit proti ČSSD, raději podpořím kandidátku za KDÚ ČSL.

P. Švejnoch 11.10.2016 11:49

Re: Voliči pravice

Volbu "menšího zla" (chcete-li "proti někomu") jsem praktikoval od doby Topolánkova "širokého rozkročení" až donedávna, kdy jsem v několikero volbách volil Svobodné.

Už jsem z toho ale vyrostl, protože jediný důsledek, který takový postup (budu volit ODS, aby se tam nedostala ČSSD) má, je ten, že utvrzuje ono "menší zlo" v tom, že je vlastně "větší dobro".

Jenže menší zlo je pořád zlo - a já už žádné zlo podporovat nehodlám.

J. Kulheim 11.10.2016 17:18

Re: Voliči pravice

V životě se málokdy rozhodujeme mezi dobrým a ještě lepším. Častěji to bývá mezi horším a ještě horším.

ODS udělala chyby. Ale kdo je neudělal? Tato vláda sice neřeší nic závažného a přesto dělá chyby. Okrádají lidi v produktivní sféře podle zákonů, které si sami schválili. Přidávají lidem napojeným ba státní rozpočet. Těm lidem, kteří kdyby pracovali 24 hodin denně, tak bohatší stát nebude.

P. Lenc 11.10.2016 10:58

Re: Voliči pravice

Buďte tak hodný pane Švejnochu a poučte mně, co to je ta správná pravicovost.A protože sleduji před i povolební prognózy, tak je zvláštní, že dle předvolebních prognóz byla ODS buď na hranici volitelnost, nebo naprosto nevolitelná a ona kupodivu získala takřka 9,5%.Zvláštní. Žeby parodie?A výmluva, že nebylo koho volit je pouhá výmluva občana alibisty.

R. Langer 11.10.2016 11:01

Re: Voliči pravice

ODS skutečně není pravicová strana. Ona jí nikdy ani nebyla, ale (špatným) vývojem stala se stranou čistě levicovou. Včetně naprosté ignorace jejího vlastního (víceméně pravicového) volebního programu.

J. Kulheim 11.10.2016 17:25

Re: Voliči pravice

Snaží se uhájit pravicové hodnoty. Je schopná udělat pouze tolik na co má politickou sílu. Od ODS v parlamentě není žádná strana.

"Včetně naprosté ignorace jejího vlastního (víceméně pravicového) volebního programu."

Můžete k tomu napsat něco víc?

P. Švejnoch 11.10.2016 11:42

Re: Voliči pravice

Pane Lenci, nemyslím, že bych zrovna Vás musel poučovat o tom, co je ta "správná" pravicovost.

Když to hodně, hodně zjednoduším, pak pravicový postoj je: "Maximální svoboda + maximální odpovědnost jednotlivce". Jestli máte pocit, že to, co v současnosti postuluje ODS je maximální svoboda + odpovědnost jednotlivce, tak si myslím, že se hrubě rozcházíme ve výkladu obou pojmů.

Jediná ilustrace za všechny: Předvolební heslo ODS znělo "Zjednodušíme to" (míněny byrokratické procedury). Aby to bylo "správně" pravicové, pak by to heslo muselo znít "Zrušíme to"(doufám, že mě teď někdo začne chytat za slovo s tím, že jsem anarchista, takže znovu opakuji - je to velká a pouze ilustrativní zkratka). A tohle "zjednodušování a la ODS" je symptomem celého jejího současného postoje: "Pravicově, to jo - ale vocaď pocaď". A to mě, račte odpustit, oslovuje ještě méně, než to, že kupř. ČSSD dělá politiku programově i proklamativně levicovou - protože ta se s tím alespoň nijak netají.

Až se objeví strana, která bude alespoň z větší části splňovat moje ideové představy o uspořádání světa, buďte ujištěn, že k volbám opět přijdu. Jen pro ilustraci - tohle byly teprve druhé volby od listopadu '89 (nikoli v řadě a celkově třetí... ;-) ), na které jsem se vyignoroval, takže Vaše řeči o alibismu jsou mi celkem šumák - nemám-li co vybrat, prostě nevybírám, tečka.

P. Lenc 11.10.2016 13:39

Re: Voliči pravice

Zřejmně pane Švejnochu nesledujete dění v ODS, já ano.Ty postuláty, které uvádíte se ODS snaží prosazovat, né že ne.A nejsem sám, nakonec ono těch zatím necelých 10% zisku nespadlo z nebe.A pokud k pravicové politice vám stačí to, co jste napsal, holt proti gustu žádný dišputát.A pokud se domníváte, že jakákoliv strana, která sice vyhraje volby, ale musí tvořit ať chce nebo ne koalici je schopná úplně zrušit něco v čem ji koaliční partner nepodpoří, tak nevíte co to je demokratická politika.V tom případě volte krajní levici, ta má vždy poruce nějakého Lenina nebo Hitlera.A za tím alibismem si stojím.

P. Švejnoch 11.10.2016 16:24

Re: Voliči pravice

Zajímavé - během dvou či tří dnů, už se mi podvakráte přihodilo, že diskuze mi dvakrát za sebou neodeslala příspěvek.

Tedy to zkrátím na to nejdůležitější: To, že se mě snažíte urazit jakýmsi Hitlerem či Leninem, svědčí o Vaší argumentační bezradnosti. K smíchu, pane Lenci... :-)

M. Valenta 11.10.2016 13:08

Re: Voliči pravice

Nečas jednal bídně a dopadl bídně a přitom to byla možná poslední šance resuscitovat pravici po její totální diskreditaci z let minulých. Nebo si opravdu myslíte, že Babiš sem spadl z Marsu?

J. Chaloupka 11.10.2016 14:09

Myslím, že Nečas dopadl nejhůře. Kdyby kradl, tak

si odsedí pár let a vyjde z vězení. Ale takhle ho má na doživotí, katolík jeden.

J. Kulheim 11.10.2016 17:41

Re: Voliči pravice

Babiš z Marsu určitě nespadl, ale jsem přesvědčený o tom, že se zná se Šlachtou, atd. Přišli v noci na úřad vlády s kamerami televize. Za těch několik let nepřinesli k soudu nic.Padl na to, že byl hodný a korektní. To byla jeho největší chyba.